Saturday, December 24, 2011

Cake for My Husband

Sanah helwa ya zawji Mohamad Fariq ..

Selamat Hari Jadi yang ke 28 yaa Mohamad Fariq ..ermm ni da 11 kali Juju celebrate besday Fariq (9 tahun sebagai pasangan berchenta + 2 tahun sebagai husband n wife) ..macam2 hadiah da bagi ..tapi untuk celebration tahun ni Juju tak bagi hadiah pon, Juju buatkan kek je, special cake yang Juju amik resepi dari hana, comel je gamba Eggless Choc Cake die, tu yang membuak2 nafsu nak mencube tu ..thanx yee ..


Selain dari buat kek, Juju ade buat Apam Polka Dot jugak ..resepi ni Juju buat 2 kali tau, bahan yang same, tapi care yang berbeza ..1st try x jadi sangat sebab apam nye x mo naik lak lepas dikukus, rasenye over pukul kot, tu ler, menderhake kat resepi lagi, padan muke i .. yang 2nd try hasilnya memang sangat2 berpuas hati sebab juju refer kat sorang tokey apam dari Johor ni, da kate tokey apam kan? mesti la expert kan kak am? ..


Usehe daripada mengapam tadi, dapat jugak laaa hulur2 kat Kak jiji, Mak Dede and Cik Izan ..dan yang paling penting, awal2 lagi da reserve untuk suami Juju yang tersayang dengan Mak Mertue i ..mak mertue juju kate texture apam tu macam kek, gebussss dan lazat ..pasni kalo ade sape2 yang berminat, leh ler kontek Juju k untuk order ..hehe Juju gune harge standard je, dan pasti yang membeli tu akan jadi regular customer Juju sebab Juju gerenti yang apam tu sangat gebu dan lazat ..ecewahh ..

Friday, December 16, 2011

Ikan Kembung oh Ikan Kembung ....

Assalamualaikum dan Selamat Tengahari ....

Ape menu lunchkorang hari ni? Kalo yang bekerje tu mesti la makan kat luarkan? Kalo yang surirumah tu, belom ade anak plak, ape la agaknye yang korang makankan? Kalo tengahari ni slalunye Juju minum F1 je, produk herbalife ..Kalo lapa jugak lagi, makan ler epal ..Kalo lapaaaaar jugak lagi, Juju bancuh la air Milo, cicah dengan cream cracker ..senang je nak jage perut sendiri ni ..lagipon selalunye Juju akan bersarapan, jadi waktu ptg x rase lapar sgt ..

Mase weekdays ni, juju akan masak utk dinner hari2, masak untuk suami kan? cian die lapar balik keje, Juju pon join la dinner dgn die skali ..Menu lak biase2 jer, IKAN KEMBUNG je ..hari2 makan ikan kembung, da jadi macam nelayan plak ..tapi Juju x kesah pon, sebaik ade Ikan Kembung ni, kalo kene makan ikan masin hari2, lagi haru ..
 
Ikan Kembung ni feveret suami Juju, kalo balik Perak pon, mak die memang hari2 masak ikan kembung ni sebab seluruh famili die suke giler makan ikan kembung goreng .. :D Kalo makan nasik dengan ikan kembung goreng je pon boleh (letak kicap sket la ..)..

Suatu hari tu, tetibe je die kate nak makan ayam goreng ..nak gelak je dengar, hehe ape ntah, kalo nak makan ayam goreng, pegi la beli ayam dulu ..x kan ikan kembung tu kalo goreng leh bertukar jadi ayam ..haiyooo ..sebab yang pergi beli barangan sumber protein ni slalunye suami Juju ler, die beli kat pasar malam ..yang Juju slalu beli barang kecik2 kt kedai runcit jer ..kalo beli barang2 kering ni, kami g beli same2 kat hypermarket ..Juju lak x pernah lak nak demand soh beli pape, cume kadang2 je la kalo rase cam da lame sgt x makan ayam atau daging, pesan la awal2 soh beli ..Kalo tidak, memang Ikan Kembung la memanjang yang dibelinye ..

Errmmm skang da kol 2.30ptg, dan perut pon da rase lapar ..Juju rase cam baby dalam peyot ni soh ubah diet laaa hari ni, nak buat laksa sket ..gune seekor je ikan kembung ..hehe perkare biase tu, kan juju makan sorang je ni ..

Monday, December 12, 2011

Kisah Kurma

Rase nak marah tengok RM1,000,000.00 Money Drop semalam, sebab ade contestant yang confident jawab cam betul, tapi sebenarnye salah. Soalan yang AC bace semalam bunyi nye lebih kurang camni ar, 'buah ape yang nilai kalori nye lebih tinggi? (lebih kurang ar)' pilihan jawapan: avacado, kurma, pisang dan strawberi. India tu konfiden giler letak sejuta kat pisang, pastu putih mate sebab sejuta tu drop sekelip mate jer. Da ar sebelum tu India tu dengan konfiden je bagitau kat 1 Malaysia yang kaler bendera Pahang ialah Kuning ngan Hitam. Wat malu rakyat Malaysia je ..agaknye memang betol la yang RM1,000,000.00 Money Drop - Kuiz untuk peserta rendah IQ menang RM1juta.? Ataupun kalau bukan untuk orang yang rendah IQ, mungkin untuk orang yang over konfiden. hek hek ..takkan Astro nak pilih orang yang banyak Pengetahuan Am kan? Rugi la Astro. Tapi suami Juju fikir sebaliknye plak ..

Bukan RM1juta Money Drop yang Juju nak cerita, tapi pasal jawapan sebenar soalan yang gagal dijawab oleh pasangan Baljinder dan Amar semalam iaitu Kurma.

Kurma ni sejenis tumbuhan palma, name saintifik die Phonex Dactylifera. Boleh makan begitu saje, atau di masak (buat kuih-muih atau kek) ataupun yang telah dikeringkan. Pokok kurma ni selalunye tumbuh kat negara2 arab, sebab keadaan cuace yang panas dan kering sepanjang tahun sesuai dengan pertumbuhan pokok jenis palma ni. Kalo kat arab, kurma ni memang jadi makanan utama dorang. Kat Malaysia ni pon senang nak jumpe, carik je kat PKNS atau Pasar Jawe, Klang tu, ade je orang jual kurma. Tapi rasenye Yusuf Taiyub da meluaskan market die kat semue pelusuk Malaysia ni kot. Senang le nak carik.

Selain rase yang manis, tahan lama, dan x yah dimasak, kurma ni ade banyak khasiat. Kalo wanita mengandung amalkan makan kurma, nanti dipermudahkan mase nak bersalin nanti dan ianya dapat mengecutkan rahim sebab ada bahanyg boleh membantu proses berkenaan, seperti yg dilakukan oleh Maryam as yang memakan buah kurma selepas melahirkan Nabi Isa as.

Lagi tentang kurma yang Juju nak share lagi ialah:
Abu Abdillah a.s. bersabda: “Buah kurma adalah salah satu buah yang berasal dari syurga dan dapat mensirnakan pengaruh sihir”.
Abu Abdillah a.s. bersabda: “Orang yang memakan 7 buah kurma yang baik sebelum sarapan, maka pada hari itu dia tidak akan tertimpa racun, sihir dan tidak diganggu setan”.
Imam Ja’far Ash-Shadiq a.s. bersabda: “Barangsiapa memakan 7 buah kurma yang baik, maka cacing-cacing yang ada di perutnya akan mati”.
Nabi Muhammad SAW bersabda: “Rumah yang tidak ada kurma di dalamnya, akan menyebabkan penghuninya kurang sehat”.
Nabi Muhammad SAW bersabda: “Berilah makanan kurma pada wanita yang hamil sebelum dia melahirkan, sebab yang demikian itu akan menyebabkan anaknya menjadi seorang yang tabah dan bertakwa (bersih hatinya)”.
Lagi satu, orang kate, ibu yang hamil ni, kalo banyak makan kurma, nanti anak boleh jadi pandai. Tapi kalo mak je yang asyik makan kurma, baby yang da besar tu nanti x mo bace buku, mane nak datang pandai tu nanti ..hek hek ..jadi ayah dan ibu tu banyak2 la berdoa ye supaye dapat anak yang tabah dan bertakwa.

Selain daripada kurma, kismis dan madu juge banyak khasiat. Sebab masing-masing boleh menghilangkan penyakit lendir, bersihkan hati, sehatkan jiwa, hilangkan letih dll.

p/s.- Selalunye Juju makan kurma @ kismis dengan Anmum Materna. Care2 nye ialah Roti Gardenia tu Juju gulung dengan Kurma (buang bijik die) atau kismis, pastu Juju celup dalam susu anmum, kendian masuk laaa dalam mulut. Auuummm..

Kalo nak bakar roti tu dulu, atau x nak gulung2, OK je, bergantung kepada orang yang mencube tu sendirik laaa ..selere masing2 kan? hek hek hek ...

Renung-renungkan dan Selamat Beramal. :D



Friday, December 9, 2011

Hari-hari yang 'Ordinary'

Assalamualaikum w.b.t

Dah 4 bulan Juju jadi fulltime housewife, boring jangan cerite la. Duduk rumah dan buat rutin harian je. Waktu pagi lepas sarap biasenye Juju mengemas, basuh baju (gune washing machine jer pon :D), sidai baju, lap perabot (buang habok ler), sapu kat dalam rumah, dan mop (kadang-kadang je ni). Waktu tengahari sampai petang freestyle le, mase ni ler Juju surfing internet, berFB, view resepi dari blog otai2 masak ni ataupun view web tentang kehamilan.

Baru kejap ni Juju dapat carik camne nak calculate kehamilan kat web ni. Bagus jugak bile dapat tau actual date kite nak deliver ni.

Al-kisahnye, mase wat check up kat Klinik Desa Merbau Sempak haritu, nurse tu cakap Juju EDD 18 Mar, tapi mase scan EDD 25 Mar lak ..ermm tapi x banyak beze pon, 8 hari je pon. Lagipon, name pon EDD (Expected Delivery Date) kan, lain la kalo die letak name ADD (Actual Delivery Date).

Eh da sampai mane Juju bercerite ni? kalo bagi kat lecturer soh mark ni, for sure lecturer kate terpesong ni ..hehe

Berbalik plak kepada cerite ordinary routine ni, waktu petang lak lepas angkat kain baju, lipat and susun, biasenye Juju berjalan kaki sekitar rumah ataupon pergi ke kedai (kadang2 beli gule2 atau aiskrim je). Nape kene jalan kaki? Nape tak naik krete je? Ermm sebab Juju nak menyahut cabaran kerajaan supaya berjalan kaki 10,000 langkah sehari (poyo jer..). Lagipon, orang cakap, preggers kene banyak berjalan kaki, supaya nanti senang beranak.

Dalam pukul 6.30 tu, agak2 peluh jantan dah penuh kat dahi tu, Juju pon balik la rumah. Kemudian mandi dan masak untuk suami Juju. Masak simple2 je, asal cukup nutrisi udah ler.

Itu ler rutin harian Juju sampai bersalin nanti. Tak sabar rasenye nak kembali ke dunie bekerje. XOXO

Thursday, December 8, 2011

Perkembangan Janin dari Minggu ke Minggu

Salam sore semue, hari ni Juju nak kongsi tentang perkembangan janin dari minggu ke minggu dengan semua. Memang tak dinafikan Juju memang excited sangat nak tau pasal perkembangan janin ni,. Juju selalu search internet untuk carik info pasal ni, ye la nak tau ape perkembangan baby dalam perut yang asyik menendang2 je ni. Check it out k.

Minggu ke-1 : Proses pembentukan antara sperma dan telur yang memberikan informasi kepada tubuh bahawa telah ada calon bayi dalam rahim.

Minggu ke-2 : Sel-sel mulai berkembang dan terbahagi kira-kira dua kali sehari sehingga pada hari yang ke-12 jumlahnya telah bertambah dan membantu blastocyst terpaut pada endometrium.

Minggu ke-3 : Embrio terbentuk sepanjang 0,08 inci / 2 mm.

Minggu ke-4 : Janin mulai membentuk struktur manusia. Saat ini telah terjadinya pembentukan otak dan tulang belakang serta jantung dan aorta (urat besar yang membawa darah ke jantung).

Minggu ke-5 : Terbentuk 3 lapisan iaitu ectoderm, mesoderm dan endoderm. Ectoderm adalah lapisan yang paling atas yang akan membentuk system saraf pada janin tersebut yang seterusnya membentuk otak, tulang belakang, kulit serta rambut. Lapisan Mesoderm berada pada lapisan tengah yang akan membentuk organ jantung, buah pinggang, tulang dan organ reproduktif. Lapisan Endoderm iaitu lapisan paling dalam yang akan membentuk usus, hati, pankreas dan pundi kencing.

Minggu ke-6 : Terbentuk kepala dan badan.

Minggu ke-7 : Bentuk bayi semakin jelas.

Minggu ke-8 : Wajah bayi sudah mulai terbentuk diantaranya pembentukan lubang hidung, bibir, mulut serta lidah. Matanya juga sudah kelihatan berada di bawah membran kulit yang tipis. Anggota tangan serta kaki juga terbentuk walaupun belum sempurna.

Minggu ke-9 : Penyempurnaan telinga dan bayi mula menggerakkan anggota badannya.

Minggu ke-10 : Payudara bayi perempuan akan sedikit membengkak kerana sudah terdapat hormon estrogen dan progesteron.

Minggu ke-11 : Alat kelamin luar mula terbentuk tetapi ukurannya masih kecil.

Minggu ke-12 : Proses penyempurnaan seluruh organ tubuh bermula. Bayi membesar beberapa millimeter setiap hari. Jari kaki dan tangan mula terbentuk termasuk telinga dan kelopak mata.

Minggu ke-13 : Kepala bayi membesar dengan lebih cepat daripada yang lain. Badannya juga semakin membesar selari dengan pembesaran kepala.

Minggu ke-14 : Detak jantung bayi mulai menguat tetapi kulit bayi belum tebal kerana belum ada lapisan lemak.

Minggu ke-15 : Bayi sudah mampu menggenggam tangannya dan mengisap ibu jari. Kelopak matanya masih lagi tertutup.

Minggu ke-16 : Bayi telah terbentuk sepenuhnya dan memerlukan nutrisi melalui plasenta. Bayi telah mempunyai tulang yang kuat dan mulai boleh mendengar suara. Dalam proses pembentukan ini sistem peredaran darah adalah yang pertama terbentuk dan berfungsi.

Minggu ke-17 : Rambut, kening, bulu mata bayi mula tumbuh dan garis kulit pada hujung jari mula terbentuk. Jejari sudah mulai terbentuk.

Minggu ke-18 : Bayi sudah boleh melihat cahaya yang masuk melalui dinding rahim ibu. Hormon Estrogen dan Progesteron semakin meningkat.

Minggu ke-19 : Bayi mengeluarkan verniks yang berfungsi untuk melindungi kulitnya.

Minggu ke-20 : Proses penyempurnaan paru-paru dan sistem pernafasan. Pigmen kulit mula terlihat.

Minggu ke-21 : Bay mulai membesar.

Minggu ke-22 : Struktur gigi bayi mula berkembang.

Minggu ke-23 : Tangan dan kaki bayi telah terbentuk dengan sempurna, jari juga terbentuk sempurna.

Minggu ke-24 : Kulit bayi mulai menebal.

Minggu ke-25 : Tulang bayi semakin mengeras dan bayi menjadi bayi yang semakin kuat. Saluran darah di paru-paru bayi sudah semakin berkembang. Garis di sekitar mulut bayi sudah mulai membentuk dan fungsi menelan sudah semakin baik. Deria bau bayi sudah semakin baik kerana pada minggu ini bahagian hidung bayi (nostrils) sudah mulai berfungsi. Berat bayi sudah mencapai 650-670 gram dengan tinggi badan 34-37 cm.

Minggu ke-26 : Bayi sudah boleh mengedipkan matanya selain itu retina matanya telah mula terbentuk. Aktifitas otaknya yang berkaitan dengan pendengaran dan pengelihatannya sudah berfungsi, ibu dapat memperdengarkan lagu yang ringan dan mencuba untuk memberi cahaya lebih disekitar perut, mungkin ibu akan merasakan anggukan kepala si kecil. Berat badan bayi sudah mencapai 750-780 gram, dan tingginya 35-38 cm.

Minggu ke-27 : Deria rasa mula terbentuk. Bayi juga sudah pandai mengisap ibu jari dan menelan air ketuban (plasenta) yang mengelilinginya. Berat umum bayi seusia si kecil 870-890 gram dengan tinggi badan 36-38 cm.

Minggu ke-28 : Lemak dalam badan mula bertambah. Walaupun gerakan bayi sudah mula terbatas kerana beratnya yang semakin bertambah, namun matanya sudah mula boleh berkedip bila melihat cahaya melalui dinding perut ibunya. Kepalanya sudah mengarah ke bawah. Paru-parunya belum sempurna, namun jika saat ini ia terlahir ke dunia, si kecil kemungkinan besar dapat bertahan hidup.

Minggu ke-29 : Sensitiviti dari bayi semakin jelas, bayi sudah boleh mengidentifikasi perubahan suara, cahaya, rasa dan bau. Selain itu otak bayi sudah boleh mengendalikan nafas dan mengatur suhu badan dari dirinya sendiri. Postur dari bayi sudah semakin sempurna sebagai seorang manusia, berat badannya 1100-1200 gram, dengan tinggi badan 37-39 cm.

Minggu ke-30 : Mata indah bayi sudah mulai bergerak dari satu sisi ke sisi yang lain dan dia sudah mula belajar untuk membuka dan menutup matanya.
Plasenta (amniotic fluid) di rahim bunda semakin berkurang. Kini si kecil pun sudah mula memproduksi air mata. Berat badan bayi 1510-1550 gram, dengan tinggi 39-40 cm.

Minggu ke-31 : Perkembangan fizikal bayi sudah mula melambat pada fasa ini, hanya berat badan bayi yang akan bertambah. Selain itu lapisan lemak akan semakin bertambah di bawah jaringan kulitnya. Tulang pada tubuh bayi sudah mulai mengeras, berkembang dan mula memadat dengan zat-zat penting seperti kalsium, zat besi, fosfor. Pada fasa ini juga, perkembangan otaklah yang berkembang dengan sangat pesat dengan menghasilkan bermillion sel. Berat badan bayi 1550-1560 gram dengan tinggi 41-43 cm.

Minggu ke-32 : Kulit bayi semakin merah, kelopak matanya juga telah terbuka dan sistem pendengaran telah terbentuk dengan sempurna. Kuku dari jari tangan dan kaki si kecil sudah lengkap dan sempurna. Rambutnya juga semakin banyak dan semakin panjang. Bayi sudah mula bermimpi. Berat badan bayi sudah mencapai 1700-1750 gram, dengan tinggi badan 40-42 cm.

Minggu ke-33 : Bayi telah memiliki bentuk wajah yang menyerupai ayah dan ibunya. Otak bayi semakin pesat berkembang. Pada saat ini juga otak bayi sudah boleh berhubung di antara satu sama lain, bayi sudah menghisap ibu jari tangannya dan sudah boleh menelan. Walaupun tulang-tulang bayi sudah semakin mengeras tetapi otot-otot bayi belum benar-benar bersatu. Bayi sudah boleh mengambil nafas dalam-dalam walaupun nafasnya masih di dalam air. Sekiranya bayi itu adalah lelaki, maka testis bayi sudah mulai turun dari perut menuju skrotum. Berat badan bayi 1800-1900 gram, dengan tinggi badan sekitar 43-45 cm.

Minggu ke-34 : Kedudukan bayi berada di pintu rahim. Bayi sudah dapat membuka dan menutup mata apabila mengantuk dan tidur, bayi juga sudah mulai mengedipkan matanya. Tubuh ibu akan menghantar antibodi melalui darah ibu ke dalam darah bayi yang berfungsi sebagai sistem kekebalan tubuh dan proses ini akan terus berlangsung bahkan lebih kerap pada saat payudara ibu mula mengeluarkan susu. Berat Badan bayi 2000-2010 gram, dengan tinggi badan sekitar 45-46 cm.

Minggu ke-35 : Pendengaran bayi sudah berfungsi secara sempurna. Lemak dari tubuh bayi sudah mulai memadat pada bahagian kaki dan tangannya, lapisan lemak ini berfungsi untuk memberikan kehangatan pada tubuhnya. Bayi sudah semakin membesar dan sudah mula memenuhi rahim ibu. Sekiranya bayi itu adalah lelaki maka di bulan ini testisnya telah sempurna. Berat badan bayi 2300-2350 gram, dengan tinggi badan sekitar 45-47 cm.

Minggu ke-36 : Kulit bayi sudah semakin halus. Lapisan lemak sudah mula mengisi bahagian lengan dan betis bayi. Ginjal dan hati bayi sudah berfungsi dengan baik. Saat ini paru-paru bayi sudah bekerja baik bahkan sudah siap bertemu dengan mama dan papa. Berat badan bayi 2400-2450 gram, dengan tinggi badan 47-48 cm

Minggu ke-37 : Kepala bayi turun ke ruang pelvik. Bentuk bayi semakin membulat dan kulitnya menjadi merah jambu. Rambutnya tumbuh dengan lebat dan bertambah 5cm. Kuku terbentuk dengan sempurna. Bayi sudah boleh melihat cahaya di luar rahim. Bayi pada saat ini sedang belajar untuk mengenal aktiviti harian, selain itu bayi juga sedang belajar untuk melakukan pernafasan walaupun pernafasannya masih di lakukan di dalam air. Berat badan bayi di minggu ini 2700-2800 gram, dengan tinggi 48-49 cm

Minggu ke-38 hingga minggu ke-40 : Proses pembentukan telah berakhir dan bayi siap dilahirkan.

Tuesday, December 6, 2011

Mukaddimah seorang bakal ibu

Alhamdulillah selepas setahun aku berkahwin dengan Fariq, akhirnya penantian kami berakhir apabila aku disahkan hamil 10 minggu pada 24 Ogos 2011, maksudnye EDD pada Mac 2012 lah :D.

Mase tu dah start heavy morning sickness, sakit2 belakang, kurang selera makan, m
untah2 sampai keluar air kuning (makcik aku kate itu air taik ..uwekkkk), asik terbangun2 malam je sebab badan tibe2 menggeletar. Banyak betol simptom die, 1st baby la katekan. Nak dijadikan cerita, bulan Ogos tu bulan ramadhan, memang rongak la puase aku tahun lepas. MC pon banyak, sampai kene tegor dengan boss suruh kurangkan MC :P (boss aku tu tak pernah ade anak, die ingat aku suke suke lak nak amik MC).

Sepanjang tempoh mengandung ni aku tak de pantang ape2 pon, cume tak makan nanas, tak minum air kelape and kafein. Makan ikut piramid makanan lah. Tiap2 hari, tak miss makan folic acid, b complex
dengan ion tablet sampai usia kandungan 23 minggu. Lepas dari tu, doc suruh makan obimin je. Anmum Materna pon aku tak miss 2 gelas sehari. Atas nasihat sepupu sepapat dan juga blogger tempatan, dorang soh makan kurma, kacang badam, dan banyakkan makan ikan (tapi jangan makan kepale die). Untuk merangsang otak baby lak, banyakkan buat latihan matematik. Tapi aku buat sudoku je, mane datang aku nak carik buku latihan matematik :). Lagi 1, elakkan makan asam k, tak baik untuk ibu dan baby.

Amalan aku banyakkan sket contoh banyakkan bace Quran:
* Surah Al-Fatihah (Untuk terang hati dan kuat ingatan) - bace sebelum bace surah2 panjang kat bawah ni.
* Surah Maryam (Untuk memudahkan ibu bersalin)
* Surah Yusuf (Untuk memperoleh anak yang cantik rupa dan cantik akhlak)
*
Surah Luqman (Untuk memperoleh anak yang cerdik akal dan cerdik jiwa)
*
Surah Yaasin (Untuk ketenangan hati dan anak tidak terpengaruh dengan godaan syaitan yang mengajak kepada maksiat) - surah ni cam biase ar, bace mase malam Jumaat.
*
Surat Toha (Semoga bayi lembut hati)
* Surah Al-Nahl (Untuk melahir anak yang berdisplin)
*
Surah Hujurat (Untuk memperbanyakkan susu ibu dan anak bersifat berhati-hati)
*
Surah Al-Taubah (Untuk membersih jiwa dan terpelihara daripada maksiat)
* Surah Al-Mulk (Untuk pendinding) - ni aku selalu bace mase duduk kat asrama mase skola dulu.

Doa-doa yang digalakkan diamalkan semasa mengandung lak:
* Saidul (penghulu) Istighfar
* Doa memohon rahmat (Al-Quran Surah Ali 'Imran, 3 : 8-9)

* Doa memohon zuriat yang baik (Al-Quran Surah Ali 'Imran, 3 : 38 )

* Doa agar anak mengerjakan solat (Al-Quran Surah Ibrahim, 14 : 40-41)


Banyak rasenye yang aku da share ni. Apepon, semoga kehadiran bayi yang bakal dilahirkan ni akan jadi penyeri kami berdua dan bende yang aku da share ni hope boleh bawak manfaat kat semue. Wassalam
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...