Friday, December 9, 2011

Hari-hari yang 'Ordinary'

Assalamualaikum w.b.t

Dah 4 bulan Juju jadi fulltime housewife, boring jangan cerite la. Duduk rumah dan buat rutin harian je. Waktu pagi lepas sarap biasenye Juju mengemas, basuh baju (gune washing machine jer pon :D), sidai baju, lap perabot (buang habok ler), sapu kat dalam rumah, dan mop (kadang-kadang je ni). Waktu tengahari sampai petang freestyle le, mase ni ler Juju surfing internet, berFB, view resepi dari blog otai2 masak ni ataupun view web tentang kehamilan.

Baru kejap ni Juju dapat carik camne nak calculate kehamilan kat web ni. Bagus jugak bile dapat tau actual date kite nak deliver ni.

Al-kisahnye, mase wat check up kat Klinik Desa Merbau Sempak haritu, nurse tu cakap Juju EDD 18 Mar, tapi mase scan EDD 25 Mar lak ..ermm tapi x banyak beze pon, 8 hari je pon. Lagipon, name pon EDD (Expected Delivery Date) kan, lain la kalo die letak name ADD (Actual Delivery Date).

Eh da sampai mane Juju bercerite ni? kalo bagi kat lecturer soh mark ni, for sure lecturer kate terpesong ni ..hehe

Berbalik plak kepada cerite ordinary routine ni, waktu petang lak lepas angkat kain baju, lipat and susun, biasenye Juju berjalan kaki sekitar rumah ataupon pergi ke kedai (kadang2 beli gule2 atau aiskrim je). Nape kene jalan kaki? Nape tak naik krete je? Ermm sebab Juju nak menyahut cabaran kerajaan supaya berjalan kaki 10,000 langkah sehari (poyo jer..). Lagipon, orang cakap, preggers kene banyak berjalan kaki, supaya nanti senang beranak.

Dalam pukul 6.30 tu, agak2 peluh jantan dah penuh kat dahi tu, Juju pon balik la rumah. Kemudian mandi dan masak untuk suami Juju. Masak simple2 je, asal cukup nutrisi udah ler.

Itu ler rutin harian Juju sampai bersalin nanti. Tak sabar rasenye nak kembali ke dunie bekerje. XOXO

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...