Monday, December 12, 2011

Kisah Kurma

Rase nak marah tengok RM1,000,000.00 Money Drop semalam, sebab ade contestant yang confident jawab cam betul, tapi sebenarnye salah. Soalan yang AC bace semalam bunyi nye lebih kurang camni ar, 'buah ape yang nilai kalori nye lebih tinggi? (lebih kurang ar)' pilihan jawapan: avacado, kurma, pisang dan strawberi. India tu konfiden giler letak sejuta kat pisang, pastu putih mate sebab sejuta tu drop sekelip mate jer. Da ar sebelum tu India tu dengan konfiden je bagitau kat 1 Malaysia yang kaler bendera Pahang ialah Kuning ngan Hitam. Wat malu rakyat Malaysia je ..agaknye memang betol la yang RM1,000,000.00 Money Drop - Kuiz untuk peserta rendah IQ menang RM1juta.? Ataupun kalau bukan untuk orang yang rendah IQ, mungkin untuk orang yang over konfiden. hek hek ..takkan Astro nak pilih orang yang banyak Pengetahuan Am kan? Rugi la Astro. Tapi suami Juju fikir sebaliknye plak ..

Bukan RM1juta Money Drop yang Juju nak cerita, tapi pasal jawapan sebenar soalan yang gagal dijawab oleh pasangan Baljinder dan Amar semalam iaitu Kurma.

Kurma ni sejenis tumbuhan palma, name saintifik die Phonex Dactylifera. Boleh makan begitu saje, atau di masak (buat kuih-muih atau kek) ataupun yang telah dikeringkan. Pokok kurma ni selalunye tumbuh kat negara2 arab, sebab keadaan cuace yang panas dan kering sepanjang tahun sesuai dengan pertumbuhan pokok jenis palma ni. Kalo kat arab, kurma ni memang jadi makanan utama dorang. Kat Malaysia ni pon senang nak jumpe, carik je kat PKNS atau Pasar Jawe, Klang tu, ade je orang jual kurma. Tapi rasenye Yusuf Taiyub da meluaskan market die kat semue pelusuk Malaysia ni kot. Senang le nak carik.

Selain rase yang manis, tahan lama, dan x yah dimasak, kurma ni ade banyak khasiat. Kalo wanita mengandung amalkan makan kurma, nanti dipermudahkan mase nak bersalin nanti dan ianya dapat mengecutkan rahim sebab ada bahanyg boleh membantu proses berkenaan, seperti yg dilakukan oleh Maryam as yang memakan buah kurma selepas melahirkan Nabi Isa as.

Lagi tentang kurma yang Juju nak share lagi ialah:
Abu Abdillah a.s. bersabda: “Buah kurma adalah salah satu buah yang berasal dari syurga dan dapat mensirnakan pengaruh sihir”.
Abu Abdillah a.s. bersabda: “Orang yang memakan 7 buah kurma yang baik sebelum sarapan, maka pada hari itu dia tidak akan tertimpa racun, sihir dan tidak diganggu setan”.
Imam Ja’far Ash-Shadiq a.s. bersabda: “Barangsiapa memakan 7 buah kurma yang baik, maka cacing-cacing yang ada di perutnya akan mati”.
Nabi Muhammad SAW bersabda: “Rumah yang tidak ada kurma di dalamnya, akan menyebabkan penghuninya kurang sehat”.
Nabi Muhammad SAW bersabda: “Berilah makanan kurma pada wanita yang hamil sebelum dia melahirkan, sebab yang demikian itu akan menyebabkan anaknya menjadi seorang yang tabah dan bertakwa (bersih hatinya)”.
Lagi satu, orang kate, ibu yang hamil ni, kalo banyak makan kurma, nanti anak boleh jadi pandai. Tapi kalo mak je yang asyik makan kurma, baby yang da besar tu nanti x mo bace buku, mane nak datang pandai tu nanti ..hek hek ..jadi ayah dan ibu tu banyak2 la berdoa ye supaye dapat anak yang tabah dan bertakwa.

Selain daripada kurma, kismis dan madu juge banyak khasiat. Sebab masing-masing boleh menghilangkan penyakit lendir, bersihkan hati, sehatkan jiwa, hilangkan letih dll.

p/s.- Selalunye Juju makan kurma @ kismis dengan Anmum Materna. Care2 nye ialah Roti Gardenia tu Juju gulung dengan Kurma (buang bijik die) atau kismis, pastu Juju celup dalam susu anmum, kendian masuk laaa dalam mulut. Auuummm..

Kalo nak bakar roti tu dulu, atau x nak gulung2, OK je, bergantung kepada orang yang mencube tu sendirik laaa ..selere masing2 kan? hek hek hek ...

Renung-renungkan dan Selamat Beramal. :D



No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...