Saturday, March 31, 2012

Satu Kelahiran - Nur Adriana Sumayyah

Ni da masuk hari yang ke 12 berpantang baru rase nak tulis entri ..hik hik hik ..Saje nak share pengalaman semasa melahirkan anak ni ..Rate2 pengalaman hampir sama, tapi jarang denga pengalaman bersalin kembar darah.

18 March 2012

Juju rase cam keputihan keluar secara melampau lak pagi tu, kaler hijau lak tu, tapi x berbau pon.  Tetibe lak rase lenguh2 kat tengkok ni, picit2 tengok ade bengkak sikit kat tulang selangka tu.  Bile dipicit sakit, tak picit x pulak sakit.  Tak pe biarkan je laaa dulu.  Dalam kol 3 hati rase cam best sbb baby kurang gerak.  Memang laaa tau lagi besar kandungan, lagi kurang geraknye.  Tapi sejak pukul 9 pagi sampai 4 ptg baby gerak 3 kali je, mane x risau.  Kol 5 tu Fariq bawak g Klinik Safri n Hamimah kat BG ni.  Dokter kate tu seme normal.

1)  Yg Keputihan tu doc bg ubat antifungal - vaginal insert. (Doc kate ubat ni x berbahaya pd baby, kalo aku terberanak esok pon bukan di sebabkan oleh ubat ni)
2)  Bengkak kat tulang selangka itu ialah oedema.  (Doc cek kaki, die kate bengkak sgt kaki awak ni, yang dekat tulang selangka awak tu pon same cam kaki awak.  Cume jarang2 orang mengandung bengkak kat tulang selangka)
3)  Baby kurang gerak (Doc kate itu perasaan ibu jer~~ huhuhu)


19 March 2012

Mase nak pee pagi tu, terkeluarlah segala keputihan yang kehijauan tu, tapi tetibe e'eh ...darah secoet pon kuar ..ermm darah pe lak ni, x kan darah tu kuar sbb aku masukkan ubat antifungus tu lak.  Doc kate ubat tu tak berbahaya pon.  Takpe ilex ag.  Cume sebagai langkah berjage2, aku pakai pad je.

10.30 pagi - Start sakit perut macam senggugut, tapi sekejap2 je, dalam 30 saat gitu.  Sakit tu berulang dalam 20 - 30 minit skali.  Lepas breakfast, rase cam nak pee lagi, aaaaarrgghh darah tu keluar lagi beberapa titik.  Aku maintain ag, lagipon senggugut tu x laaa mengganggu sangat.

7.00 malam - aku rase contraction da makin kuat dan kerap.  Senggugut yang biasa aku rase, skarang ni da berganda sakitnye dengan kekerapan 10 minit skali.  Aku sampai merangkak kat dapur sebab tak tahan sakit.  Mase tu aku cakap kat Fariq, yang aku da x tahan sangat.  Sekejap2 aku buat praktiskan cara conventional utk tahan sakit semasa contraction dengan menonggeng (hahahaha klaka, tapi berkesan dow) ..mase dlm krete on the way nak g Hospital Ipoh pon aku praktikkan cara yg same utk tahan sakit. (Last minit pilih deliver kat Hospital Ipoh).  Darah masih lagi keluar.  Aku kira dalam 8 kali aku pee arini, 6 kali keluar bersame dengan darah.  Kakutnye~~~

8.30 malam - sampai di HRPB, Ipoh.  Contraction selang 5 minit.  Buat VE tgk bukaan dah 3cm.  Doc kate tunggu bukaan 5cm baru masuk labor room.  Air ketuban x pecah pon lagi.

11.30 malam - Aku kene masuk Wad ABC.  Wad ABC ni cam wad untuk bakal2 ibu yg tunggu mase je nak bersalin gitu.  Masih lagi 3cm.  Tapi contraction masih selang 5 minit dan darah masih keluar dan semakin sakit.  Mase kat Wad ni mase sakit tu aku mengerang je, seyes mmg sakit sangat, bukan saje2 buat.

20 March 2012

1.00 pagi - staff nurse inject epidural, fuhhhh sebaik gi General Hospital, leh request ubat tahan sakit.

1.15 pagi - staff nurse cek temperature, huhuuuuu 38 darjah celcius youuuuuuu ..

1.20 pagi - Fariq call tanye nak makan tak? Die ade beli beger.  Best2, perut aku memang tengah kelaparan ni.  Aku mintak kebenaran staff nurse nak kuar nak amik beger, staff nurse kate aku kene puase dulu, sbb temperature aku tinggi, in case kalo temperature makin tinggi, mungkin kene czar ..glupppp saye nak bersalin normal ~~

1.40 pagi - staff nurse datang lagi, (rimas agaknye denga aku asyik mengerang je hehe ), die bagi makan paracetamol, pastu die buat VE kat aku ag, baru 4 cm.  Pastu nurse tu soh tahan nafas, die kate nak tolong bukak kan sampai 5cm, cepat sket leh masuk labour room.

1.45pagi - dengan menaiki wheelchair aku menuju ke labour room.  Temperature badan aku da turun sket.

2.15 pagi - dokter pelatih + staff nurse + dokter pakar dtg untuk pecahkan air ketuban aku.  Usehe ni memakan mase gak sebab dorang x jumpe belon.  belon??.. proses nak pecahkan aku ketuban ni laaa yang membuatkan aku rase cam nak lempang dokter pelatih tu, sebaik aku tgh sakit.  Aku tak igt bile proses tu abis sbb da laaa tgh ngantuk, sakit lak tu, geram tgk dokter pelatih tu jugak ..hiiiiiiii

4.00 pagi - Fariq da ade dalam labour room.

5.00 pagi - aku rase nak terberak, nurse kate jangan teran.  aku tak teran, aku kepit kuat2, sakit sangat2, aku mengerang lagi, lagi dan lagi.  Sian Fariq, tangan die menjadi mangse cengkaman aku.  Staff nurse masuk bawak mesin, ingatkan mesin ape, rupenye topeng etanox.  Kire macam penahan sakit jugak lah.leh refer sini.

6.30 pagi - 2 orang staff nurse datang soh teran, die kate da bukak 9 cm.  wahhh kali ni mmg teran abis2an.. tapi x berjaya.  sambil Fariq pegang bahu aku,  tangan aku yang sepatutnye kene pegang buku lali ntah mane2 aku pegang.  AKU MEMANG X PANDAI MENERAN.  Aku sampai tanye kat staff nurse tu, 'x leh gunting je ke kak, saye da x larat' ..staff nurse tu jawab x leh sbb pale baby kene kuar dulu baru leh gunting.  Oleh yang demikian, aku terus2 je laaa meneran, Fariq yang bagi banyak dorongan soh aku teran, soh aku aku jangan pejam mate, soh aku tengok perot, soh aku itu, soh aku ini ..huhu thanz abg :D

7.00 pagi - staff nurse bertukar shift, kali ni ramai lagi dokter pelatih masuk.  Tensyen laaa plak tengok nye.  Tu laaa, nak sgt bersalin kat GH.  hoh  Staff nurse yang baru masuk ni soh aku teran, die kate die akan senang proses aku bersalin.  Aku teran skali, kemudian aku nmpk staff nurse tu gunting.  Aku teran lagi skali,  fuhh slamat :D

7.17 pagi - aku selamat melahirkan Nur Adriana Sumayyah.  bile dapat je pegang adriana, sakit yang ma tanggung berjam2 tu hilang cam tu je ..Sayang Adriana ..

7.20 pagi - Fariq iqamahkan dkt telinge kiri Adriana supaye Adriana dijauhkan dari gangguan syaitan dan supaya kalimah pertama yang didengar oleh Adriana ialah Kalimah Allah.

7.45 ~ 9.30 pagi - sessi menjahit.  huh perit. :)

Saturday, March 17, 2012

Kurangkan Sakit Semasa Bersalin

Da plan nak bersalin kat mane ke?  Juju memang plan nak bersalin kat Hospital Batu Gajah ni.  Mase 1st tyme masuk HBG ni mase mengandung 7 bulan (terkeliru dengan Braxton Hicks Contraction), awal2 lagi nurse tu da bagitau oleh sebab HBG ni District Hospital, tiada dokter pakar, jadi tiada laaa penggunaan ubat tahan sakit.  Yang ade cume ubat bius gune mase nak jahit luke.  Dan DH ni hanya terima orang yang bersalin normal je.  Kalo czar, die terus refer ke General Hospital, Hospital Raja Permaisuri Bainun, Ipoh.

Jadi wahai ibu2 yang plan nak bersalin kat DH, kene laaa carik inisiatif sendiri untuk meminimalkan kesakitan ketika bersalin.

Teknik Menahan Kesakitan Bersalin Tanpa Menggunakan Ubat

Berkedudukan Tegak
Lakukan semasa kontraksi awal, sokong badan anda pada dinding, katil atau kerusi semasa anda sedang berdiri atau duduk.

Duduk Ke Hadapan
Duduk, silangkan tangan di atas meja, dan rehatkan kepala anda pada tangan yang disilangkan tu.  (alaaa gaye macam anda tengah tido mase kelas tutorial, hahaha )

Melutut Ke Hadapan
Melutut depan sofa, atau himpunan bantal atau ape2 je laaa, silangkan tangan, dan rehatkan kepala anda pada tangan yang disilangkan.  Selesakan diri anda.

Posisi Merangkak
Melutut dengan keadaan tangan dan lutut berada di lantai, condongkan pelvik anda ke depan dan ke belakang.  Tapi jangan melengkungkan badan k.

Meniup
Mase tengah sakit kontraksi tu, jangan meneran tau sampai laaa nurse soh teran, baru teran k.  Jadi sementara nak tunggu waktu meneran tu, anda bernafas dengan kaedah meniup.  Cane tu?? bernafas dan hembus dengan mulut, kuar bunyi huff ..hufff ..hufff pon x pe, nurse tu faham.

Tapi kalo tetibe anda kene di referkan ke GH atau anda berubah fikiran nak deliver di private hospital, anda pasti akan diberikan painkiller. Kene check it out lah ....


Penahan Kesakitan Menggunakan Ubat

Suntikan Narkotik
Selalunye suntikan ni dilakukan di bahagian pungggung di beri mase tahap pertama proses bersalin.  Ini membolehkan anda berehat ataupon tido, sebab ubat ni merupakan sedatif dan membuat rasa mengantuk, ia juga digunakan sebagai ubat lawan muntah.  Oleh sebab suntikan narkotik ni akan buat bakal ibu dan baby jadi mengantuk, ia x akan disuntik antara 1 hingga 4 jam sebelum proses kelahiran kerana anda mungkin gagal meneran dengan baik.  

Epidural
Suntikan ini dilakukan di bahagian belakang.  Ianya baik jika anda tidak tahan sakit, atau melahirkan anak pertama, atau proses kelahiran mengambil masa yang panjang, atau mengalami tekanan darah tinggi.  Suntikan ni diberi oleh doc setelah kontraksi semakin kuat.  Ia membuatkan bakal ibu menjadi tenang dan tidak stress. Tetapi akibat terlalu selesa, mungkin bakal ibu sukar untuk meneran dengan baik dan meningkatkan risiko penggunaan vakuum atau forsep untuk mengeluarkan baby.

Etanox
Ianya menggunakan topeng yang disalurkan dengan campuran gas nitrus oksida dan oksigen.  Bakal ibu diberikan Etanox ketika awal hingga lewat tahap pertama proses bersalin sahaja.  Bakal ibu nni kene la sedut dengan kaedah betul iaitu dengan menghidu gas sedalam2nya dan kemudian tarik nafas dan hembus seperti biasa.  Kesannya dapat dirasai selepas 15saat.  Tapi kalo sedut tak betul, still x dapat ilangkan rase sakit bersalin tu.  Kesan menghidu topeng Entonox akan hilang dalam tempoh 1 minit, jadi kalo kontraksi berlaku, sedut laaa lagi topeng Entonox sampai baby keluar.  Mase doc nak kuarkan uri, da x yah gune topeng tu dah.

Terapi Alternatif
Aromaterapi - Urut tubuh dengan menggunakan minyak aromaterapi membantu mengurangkan kesakitan.
Hemeopati - Dapat mengelakkan komplikasi kelahiran

Friday, March 16, 2012

Nak Cepat Bersalin~~

Sape yang x nak cepat bersalinkan? kalo boley tak nak laaa sampai jadi bunting gajah ..hahaha tapi jangan laaa sampai tak cukup bulan lak kan?? :)

Kat sini ade la beberape tips untuk bagi cepat bersalin.  Depends laaa ibu2 nak ikut ke idak.
  1. Yang pertame2nye berdoa laa pada Allah agar cepar bersalin. (always)
  2. Pastu cakap kat baby supaya keluar cepat2, insyaallah baby denga ape yang kite cakap (always)
  3. Makan pedas2 (x dapek ar, makcik ade gastrik huhuhuhu)
  4. Aktifkan diri.  Contoh berjalan, bergerak, joging, berenang, buat keje rumah (chewah) atau buat je laaaa pape asalkan korang aktif.  Jangan panjat pokok udah ler. (da 2 hari berjoging keliling desa changkat bersame my mil and my bil)
  5. Last skali ialah bersenam.  (Bukan suke suki je bersenam k, ikut step kat bawah ni .. :) )

Nak cepat bersalin bukan sebab da x larat nak bawak baby, tapi sebab x saba giler nak tgk wajah baby ku :D muaaahaaahahaha

Thursday, March 15, 2012

Terukir Di Bintang

First tyme denga lagu ni da suke, tak tau laaaa korang cane lak kan?? mesti suke jugak niii~~ sebab lagu ni simple je, tapi layan ..

Lirik Lagu Terukir Di Bintang - Yuna

Jika engkau minta intan permata tak mungkin ku mampu
Tapi sayangkan ku capai bintang dari langit untukmu 
Jika engkau minta satu dunia akan aku coba 
Ku hanya mampu jadi milikmu pastikan kau bahagia

c/o
Hati ini bukan milik ku lagi
Seribu tahun pun akan ku nanti kan kamu

Sayangku jangan kau persoalkan siapa dihatiku
Terukir di bintang tak mungkin hilang cintaku padamu

 

sweet kan lagu ni ..ni yang tetibe rase nak buat movie maker gune lagu ni ..eeeiyarrhh akan di usehekan :D

ade brann nak tengok x ??..

Jujunye EDD lagi beberape hari je lagi.  Tadi dengan beraninye Juju cari video orang beranak kat youtube.  Ofkos laaa video omputih kan??? maunye orang melayu nak masukkan video die bersalin untuk tontonan umum.  Klik play k ..



Saje pilih video yang blur2, kalo nak tgk yang jelasnye, leh tgk kat sini :D

Ngeri~~ itu je yang mampu Juju ucap .. subhanallah ..

Tuesday, March 13, 2012

Ingatkan Pre-eclampsia

Pas jumpe nurse kat KKIA tadi, baru la lege sket, masuk angin rupenye.  Salah makan ke??? tapi my mil ok je, x de pon sakit2 perut.  hisshhh saspen jerkkkk.

Tadi jumpe Doc Dalia jugak, ermmm tiap2 minggu kene jumpe Doc. hyeeee~~ ..tanye laaa pasal simptom2 tu.  Doc cakap x de pape.  Aku yang risau terlebih ke?? ermm tapi aku btol2 sakit semalam tookkkkk.

Sakit Perut AAARRGGGHH ..

Sejak pagi semalam perut Juju start sakit, makan pon sikit je, macam x leh nak telan lak nasik tu.  Mase petang lak, kuar dgn my mil g TF Market, saje je nak jalan2 pas balik dr amik no fon tukang urut untuk Juju pas bersalin nanti.  Mase tu memang da sakit pinggang sikit2 da, tapi gagah kan diri jugak.  Kami carik barang untuk buat apam beras, bukan ngidam pon, tapi tangan ni rase gatal nak mengapam :D ..

Masa jalan2 carik barang tu ok ag cume sakit perut tu biase ar, tapi mase nak beratur nak bayar tu tetibe rase nak pitam lak.  Juju pon mintak la kunci krete kat my mil, nak berehat dalam krete la kononnye.  Elok je masuk krete, tetibe UWEKKKKK, haaa hamik ko, makanan yang Juju makan mase lunch tadi seme terkeluar balik, huhuhu ..

Sampai je umah terus je berbaring, sebab memang x larat sangat2.  Dalam setengah jam berbaring tu, da ok sket, Juju amik la bpm nak cek blood presure, haaa 123/76 ..x pernah2 smpi ke 120 ke atas tau bp Juju sebelum ni.  Jadi Juju pon terus je berbaring.  Mase tu perut da makin kuat lak sakitnye, x tahan sgt, nak nangis lak rasenye.  Huhuhuhu jangan la buat mommy camni ..

Dalam kol 8 tu, my mil sediakan dinner utk famili, tu pon makan sket je.  Pastu baring balik.  Tetibe telinge Juju panas, cakap dgn my mil, my mil rase ermmmm 'da demam ni, de rase sakit x?'  Juju angguk 'sakit, tapi leh tahan lagi' ..'da tu cane ni? nak gi hospital ke ni?' Juju geleng 'x mo, kalo g hospital mesti kene warded' Juju x mo duduk dalam hospital, tunggu sampai Juju betol2 x larat baru g hospital.  my mil ikut jer~

Semalam kol 12 da tido, sebelum tido my mil buatkan Milo O panas.  Terbaik ..Perut ngan pinggang masih lagi sakit.  En Rahim pon sakit gak.  Badan pon da makin panas, tapi x de termometer, jadi x dapek laaa nak sukat suhu.  Ingat da nak beranak da semalam sebab sakit perut non stop dari petang bawak ke malam sampai ke pagi.  Da macam2 doa laaa da bace, rupe-rupenye pada pukul 5 pagi tadi, sakit perut, sakit pinggang, demam, puupppp ilang sekelip mate.  Juju bagitau my mil, my mil kate alhamdulillah, sebaik x de pape~~

Pagi tadi jugak surf internet, nak tau laaa jugak ape kene kat aku semalam.  Sakit perut, sakit belakang, demam dan muntah.  Info yang aku jumpe bagi jawapan yang same iaitu pre-eclampsia.  Erkk tapi bp aku ok je.  Tak pe, sat ag Juju de appointment kat KKIA, nnt Juju tanye kat misi~~ CUAK.

Saturday, March 10, 2012

Anak lelaki ke perempuan???

Da hampir EDD, perut pon da jatuh, tapi Juju x tau pon jantina baby juju ape?  Mase 1st scan, usie baby dalam 4 bulan, doc x dpt trace jantina baby sebab baby kecik lagi.  2nd scan, mase tu baby da 8 bulan, buat scan kat HBG, sebab tertipu dengan Braxton Hicks Contraction.  Doc kate die de nampak, tapi die tamo bgtau ...chittt.  3rd scan buat kat KKIA Batu Gajah,  tanye kat doc, laki ke pompuan?  Doc Dalia start ler carik telur, tapi x jumpe, carik beger pon x jumpe gak, pastu carik tanduk kerbau, pon x jumpe gak ...huhu memang x de rezeki ar nak tau jantina baby Juju ni ..

Tapi naluri orang ngandung ni sememangnye nak tau laaa gak jantina baby ni kan?  Jadi kite pon search laaa kat tenet.  Hasilnye dapat laaa infonye kat SINI.  tapi bukan 100% cedok sini tau, ade gak info tambahan dari web lain.  Check it out..

Tanda Bayi Lelaki

  • Tidak mengalami morning sickness yang teruk pada awal kehamilan atau mungkin tiada langsung. (Juju mengalami morning sickness yang sangat teruk)
  • Degupan jantung bayi kurang dari 140 kali dalam 10 minit (mase wat CTG kat Hospital dan Klinik, baby heart beat antara 125 - 140)
  • Anda rasakan beban beban berat di bahagian depan tubuh (ermm x pasan ar berat kat tang mane hehehe)
  • Perut akan kelihatan bulat sempurna (tatau ..huhhu)
  • Bahagian Aerola (daerah hitam sekitar puting) akan menjadi lebih gelap (x pasan lor :( .. )
  • Bentuk perut condong ke arah bawah (yeerrr itulah saye ..)
  • Sukakan makanan yang masam dan masin (x pasan, saye suke makan seme bende ..huhu)
  • Suka makan daging dan keju (saye lebih kerap makan ikan ..)
  • Tapak kaki selalu berasa sejuk (sejak mengandung, Juju tido x pakai selimut ..PANASSS ..x de istilah sejuk sekarang ni)
  • Tangan selalu kekeringan (x pulak ) 
  • Suka menghadapkan wajah ke utara semasa tidur, ade info kate suke ngerengkan badan ke kanan semasa tido sbb perut berat ke kanan. (itu saye ...) 
  • Bukan hanya anda, tetapi suami juga bertambah berat badannya (benar2, kami berdue da naik berat badan, naik yang melampau2)
  • Anda kelihatan lebih berseri semasa hamil (x sure)
  • Hidung tampak lebih mekar (sblm mengandung pon hidung saye mmg mekar hnssss hnsss ..)
  • Selalu sakit kepala (saye migrain, mmg slalu sakit kepale)
  • Garisan tegak kat perut ibu tu terang dan x putus2 (intai skettttt :) haaaa itu ialah saya)
  • Buku lali ibu kelihatan licin dan putih berseri (saye rase itu saye)


Tanda Bayi Perempuan

  • Mengalami morning sickness di awal kehamilan (saye ..saye..)
  • Merasakan beban berat pada bahagian pinggul dan punggung (x pasan ..huhu)
  • Payudara kiri lebih besar berbanding kanan (x tauuu ..)
  • Rambut anda bewarna agak kemerahan daripada sebelumnya (rambut saye kaler hitam )
  • Bentuk perut condong ke arah atas (it wasn't me)
  • Perut tampak agak lonjong (ermm perut saye mmg panjang, jadi logik ar mase ngandung jadi lonjong kan??..)
  • Mengidam makanan yang manis (saye pantang nmpk air berkarbonat dalam freezer, msti nak bukak dan minum ..huhuhuhu )
  • Sukakan buah-buahan (I loooiikkkeee)
  • Suka minum air atau jus yang bersifat masam (suke minum ribena tapi x leh minum sunquick)
  • Anda lebih cerewet semasa hamil (saye tak tauuuuu, kene tanye suami saye ..hihi)
  • Mudah moody berbanding sebelumnya (itu saye ..itu sayeeee ..)
  • Kulit wajah bermasaalah berbanding sebelum hamil (saye mmg bermasaalah dgn kulit saye ..berjerawat, gatal2 badan .. :( )
  • Tidak suka makan roti bersama kulitnye (saye makan semenye, kadang2 yang expired pon saye makan )
  • Payudara kelihatan mengembang (masih memakai size bra yang same dgn sblm mengandung)
  • Suke menghadapkan wajah ke selatan semasa tidur, ade info kate suke mengiring ke kiri semasa tido, sbb perut perat di bahagian kiri (wasn't me)
  • Garisan tegak kat perut ibu tak terang dan terputus  (wasn't me)
  • Buku lali ibu berwarna kehijauan (wasn't me)
haaaa masih lagi x dapat jawapan ..huhu tak pe, nak surprise kan mommy ea ...ok mommy terime :D .. 

Friday, March 9, 2012

check bp

9/3/2012

kene check bp, tapi buat kat rumah je ..sebab bpm mmg ade kt umah ni ..rase malas lak nak keluar2 g klinik semate2 nak cek bp ..ermm result 108/67 ..gamba nnt kite upload k ..

Wednesday, March 7, 2012

38 minggu 5 hari - saspek darah tinggi???

Harini awal pagi lagi Juju da bangun, sebab nak siap2 gi check up kat Klinik Keluarga Ibu dan Anak (KKIA) kat Batu Gajah ni.  Biase la gomen ni, kalo datang awal kene TUNGGU, kalo datang tak awal laaagi la kene TUNGGU. Pas sarapan kat umah MIL (mother in law), die anta lak g KKIA.  Dekat je, dalam 2 minit da smpi, sampai dalam kol 7.45 gitu.  Pastu cam biase ar wat rutin, cek bp, tgk berat, cek darah ngan urin test.  Berat Juju dalam seminggu ni naik 1kg (pttY dalam seminggu kene naik 1/2kg je), urin normal, hb 11.7 (compare last week, hb i 10 huhu) and bp 110/80.  Ermmm nmpk seme cam OK je. leh beranak skang ni :D ..

Pastu tunggu lagi utk jumpe ngan Jururawat Masyarakat Norazian.  Memang kat BG ni 1 patient 1 nurse, bagus laaa x de laaa campur tangan kuase asing, papehal refer kat sorang nurse je, kalo idak pening pale bile minggu ni nurse ni kate lain, minggu depan nurse tu kate lain lak.  And lagi 1, layanan utk patient mmg tip top kt sini (cume lembabon je laa).  Pas bersalin kang nurse dtg rumah setiap hari selame 2 minggu utk cek i n baby.  Awesome.

Hasil rawatan bersame Misi Norazian tu, she's found that Juju nye kaki Oedema, mmg kembang sangat2 laaa kaki Juju, nak amik gamba letak kat entri ni pon malu hehehe.  Cik Misi advice tinggikan kaki semasa duduk atau baring.  OK no prob misi.  'i risau laaa tgk u ni, kaki bengkak, u ade pedih2 ulu hati x?'  Juju angguk ..'mate berpinar atau kabur?' Juju jawab laa mate berpinar x de, kalo kabur tu slalu ler (sbb tgk tv byk kot :)) .. 'muntah2 dan pening/sakit pale?' ..muntah ngan pening x de, tapi slalu laaa loye tekak ngan sakit pale, sbb saye ni ade migrain dgn gastrik.  'ooooo okok' misi angguk2 pale, tande faham le tu ..

Pastu die ukur perut, ermmm 37cm.  Da lepas ukur perut, die tekan kat en rahim i lak, 'e'eh nape senget lak pale baby u ni?' ..Juju mmg ade rase sikit cuak, takut kene operate lak mase nk  deliver nnt..'ermm ni i refer u kat doc k, jom ..leh mintak advice about simptom2 yg i tanye td skali, takut darah tinggi ke.  kalo darah tinggi u teruk, takut kene sawan tarik mase proses bersalin nnt' ..ermm wahai cik misi, kn td daa cek bp i ok, ape yg takut darah tinggi lak ..aiyooo
 
Kemudian Cik Misi anta saye g jumpe doc Dalia, ermmm doc belek buku merah juju pastu cek perut and en rahim i, dan advice supaye Juju wat senaman untuk ibu mengandung.  Doc x sebut pon pasal  darah tinggi.  Bile Juju tanye pasal pale baby yg senget tu, doc kate 'jgn risau pasal tu, baby in engaged position, bile2 je leh keluar ni.'  ..'Shazrina ade sakit2 x?' Juju jawab kalo sakit tu waktu malam je, tu pon irregular contraction.  Oleh yang demikian, doc menyarankan saye agar cek bp selang 2 hari di mane2 klinik atau hospital, sbb takut  tande2 bersalin tu Juju x perasan.  Okeh doc, i ikut je arahan u ..

Bis check up dalam kol 10.30, Juju call my mil utk pick up me lorrr.  Pastu kami g pekan BG jalan2.  :D ..hek hek hek ..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...