Wednesday, March 7, 2012

38 minggu 5 hari - saspek darah tinggi???

Harini awal pagi lagi Juju da bangun, sebab nak siap2 gi check up kat Klinik Keluarga Ibu dan Anak (KKIA) kat Batu Gajah ni.  Biase la gomen ni, kalo datang awal kene TUNGGU, kalo datang tak awal laaagi la kene TUNGGU. Pas sarapan kat umah MIL (mother in law), die anta lak g KKIA.  Dekat je, dalam 2 minit da smpi, sampai dalam kol 7.45 gitu.  Pastu cam biase ar wat rutin, cek bp, tgk berat, cek darah ngan urin test.  Berat Juju dalam seminggu ni naik 1kg (pttY dalam seminggu kene naik 1/2kg je), urin normal, hb 11.7 (compare last week, hb i 10 huhu) and bp 110/80.  Ermmm nmpk seme cam OK je. leh beranak skang ni :D ..

Pastu tunggu lagi utk jumpe ngan Jururawat Masyarakat Norazian.  Memang kat BG ni 1 patient 1 nurse, bagus laaa x de laaa campur tangan kuase asing, papehal refer kat sorang nurse je, kalo idak pening pale bile minggu ni nurse ni kate lain, minggu depan nurse tu kate lain lak.  And lagi 1, layanan utk patient mmg tip top kt sini (cume lembabon je laa).  Pas bersalin kang nurse dtg rumah setiap hari selame 2 minggu utk cek i n baby.  Awesome.

Hasil rawatan bersame Misi Norazian tu, she's found that Juju nye kaki Oedema, mmg kembang sangat2 laaa kaki Juju, nak amik gamba letak kat entri ni pon malu hehehe.  Cik Misi advice tinggikan kaki semasa duduk atau baring.  OK no prob misi.  'i risau laaa tgk u ni, kaki bengkak, u ade pedih2 ulu hati x?'  Juju angguk ..'mate berpinar atau kabur?' Juju jawab laa mate berpinar x de, kalo kabur tu slalu ler (sbb tgk tv byk kot :)) .. 'muntah2 dan pening/sakit pale?' ..muntah ngan pening x de, tapi slalu laaa loye tekak ngan sakit pale, sbb saye ni ade migrain dgn gastrik.  'ooooo okok' misi angguk2 pale, tande faham le tu ..

Pastu die ukur perut, ermmm 37cm.  Da lepas ukur perut, die tekan kat en rahim i lak, 'e'eh nape senget lak pale baby u ni?' ..Juju mmg ade rase sikit cuak, takut kene operate lak mase nk  deliver nnt..'ermm ni i refer u kat doc k, jom ..leh mintak advice about simptom2 yg i tanye td skali, takut darah tinggi ke.  kalo darah tinggi u teruk, takut kene sawan tarik mase proses bersalin nnt' ..ermm wahai cik misi, kn td daa cek bp i ok, ape yg takut darah tinggi lak ..aiyooo
 
Kemudian Cik Misi anta saye g jumpe doc Dalia, ermmm doc belek buku merah juju pastu cek perut and en rahim i, dan advice supaye Juju wat senaman untuk ibu mengandung.  Doc x sebut pon pasal  darah tinggi.  Bile Juju tanye pasal pale baby yg senget tu, doc kate 'jgn risau pasal tu, baby in engaged position, bile2 je leh keluar ni.'  ..'Shazrina ade sakit2 x?' Juju jawab kalo sakit tu waktu malam je, tu pon irregular contraction.  Oleh yang demikian, doc menyarankan saye agar cek bp selang 2 hari di mane2 klinik atau hospital, sbb takut  tande2 bersalin tu Juju x perasan.  Okeh doc, i ikut je arahan u ..

Bis check up dalam kol 10.30, Juju call my mil utk pick up me lorrr.  Pastu kami g pekan BG jalan2.  :D ..hek hek hek ..

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...