Saturday, March 10, 2012

Anak lelaki ke perempuan???

Da hampir EDD, perut pon da jatuh, tapi Juju x tau pon jantina baby juju ape?  Mase 1st scan, usie baby dalam 4 bulan, doc x dpt trace jantina baby sebab baby kecik lagi.  2nd scan, mase tu baby da 8 bulan, buat scan kat HBG, sebab tertipu dengan Braxton Hicks Contraction.  Doc kate die de nampak, tapi die tamo bgtau ...chittt.  3rd scan buat kat KKIA Batu Gajah,  tanye kat doc, laki ke pompuan?  Doc Dalia start ler carik telur, tapi x jumpe, carik beger pon x jumpe gak, pastu carik tanduk kerbau, pon x jumpe gak ...huhu memang x de rezeki ar nak tau jantina baby Juju ni ..

Tapi naluri orang ngandung ni sememangnye nak tau laaa gak jantina baby ni kan?  Jadi kite pon search laaa kat tenet.  Hasilnye dapat laaa infonye kat SINI.  tapi bukan 100% cedok sini tau, ade gak info tambahan dari web lain.  Check it out..

Tanda Bayi Lelaki

  • Tidak mengalami morning sickness yang teruk pada awal kehamilan atau mungkin tiada langsung. (Juju mengalami morning sickness yang sangat teruk)
  • Degupan jantung bayi kurang dari 140 kali dalam 10 minit (mase wat CTG kat Hospital dan Klinik, baby heart beat antara 125 - 140)
  • Anda rasakan beban beban berat di bahagian depan tubuh (ermm x pasan ar berat kat tang mane hehehe)
  • Perut akan kelihatan bulat sempurna (tatau ..huhhu)
  • Bahagian Aerola (daerah hitam sekitar puting) akan menjadi lebih gelap (x pasan lor :( .. )
  • Bentuk perut condong ke arah bawah (yeerrr itulah saye ..)
  • Sukakan makanan yang masam dan masin (x pasan, saye suke makan seme bende ..huhu)
  • Suka makan daging dan keju (saye lebih kerap makan ikan ..)
  • Tapak kaki selalu berasa sejuk (sejak mengandung, Juju tido x pakai selimut ..PANASSS ..x de istilah sejuk sekarang ni)
  • Tangan selalu kekeringan (x pulak ) 
  • Suka menghadapkan wajah ke utara semasa tidur, ade info kate suke ngerengkan badan ke kanan semasa tido sbb perut berat ke kanan. (itu saye ...) 
  • Bukan hanya anda, tetapi suami juga bertambah berat badannya (benar2, kami berdue da naik berat badan, naik yang melampau2)
  • Anda kelihatan lebih berseri semasa hamil (x sure)
  • Hidung tampak lebih mekar (sblm mengandung pon hidung saye mmg mekar hnssss hnsss ..)
  • Selalu sakit kepala (saye migrain, mmg slalu sakit kepale)
  • Garisan tegak kat perut ibu tu terang dan x putus2 (intai skettttt :) haaaa itu ialah saya)
  • Buku lali ibu kelihatan licin dan putih berseri (saye rase itu saye)


Tanda Bayi Perempuan

  • Mengalami morning sickness di awal kehamilan (saye ..saye..)
  • Merasakan beban berat pada bahagian pinggul dan punggung (x pasan ..huhu)
  • Payudara kiri lebih besar berbanding kanan (x tauuu ..)
  • Rambut anda bewarna agak kemerahan daripada sebelumnya (rambut saye kaler hitam )
  • Bentuk perut condong ke arah atas (it wasn't me)
  • Perut tampak agak lonjong (ermm perut saye mmg panjang, jadi logik ar mase ngandung jadi lonjong kan??..)
  • Mengidam makanan yang manis (saye pantang nmpk air berkarbonat dalam freezer, msti nak bukak dan minum ..huhuhuhu )
  • Sukakan buah-buahan (I loooiikkkeee)
  • Suka minum air atau jus yang bersifat masam (suke minum ribena tapi x leh minum sunquick)
  • Anda lebih cerewet semasa hamil (saye tak tauuuuu, kene tanye suami saye ..hihi)
  • Mudah moody berbanding sebelumnya (itu saye ..itu sayeeee ..)
  • Kulit wajah bermasaalah berbanding sebelum hamil (saye mmg bermasaalah dgn kulit saye ..berjerawat, gatal2 badan .. :( )
  • Tidak suka makan roti bersama kulitnye (saye makan semenye, kadang2 yang expired pon saye makan )
  • Payudara kelihatan mengembang (masih memakai size bra yang same dgn sblm mengandung)
  • Suke menghadapkan wajah ke selatan semasa tidur, ade info kate suke mengiring ke kiri semasa tido, sbb perut perat di bahagian kiri (wasn't me)
  • Garisan tegak kat perut ibu tak terang dan terputus  (wasn't me)
  • Buku lali ibu berwarna kehijauan (wasn't me)
haaaa masih lagi x dapat jawapan ..huhu tak pe, nak surprise kan mommy ea ...ok mommy terime :D .. 

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...