Saturday, March 31, 2012

Satu Kelahiran - Nur Adriana Sumayyah

Ni da masuk hari yang ke 12 berpantang baru rase nak tulis entri ..hik hik hik ..Saje nak share pengalaman semasa melahirkan anak ni ..Rate2 pengalaman hampir sama, tapi jarang denga pengalaman bersalin kembar darah.

18 March 2012

Juju rase cam keputihan keluar secara melampau lak pagi tu, kaler hijau lak tu, tapi x berbau pon.  Tetibe lak rase lenguh2 kat tengkok ni, picit2 tengok ade bengkak sikit kat tulang selangka tu.  Bile dipicit sakit, tak picit x pulak sakit.  Tak pe biarkan je laaa dulu.  Dalam kol 3 hati rase cam best sbb baby kurang gerak.  Memang laaa tau lagi besar kandungan, lagi kurang geraknye.  Tapi sejak pukul 9 pagi sampai 4 ptg baby gerak 3 kali je, mane x risau.  Kol 5 tu Fariq bawak g Klinik Safri n Hamimah kat BG ni.  Dokter kate tu seme normal.

1)  Yg Keputihan tu doc bg ubat antifungal - vaginal insert. (Doc kate ubat ni x berbahaya pd baby, kalo aku terberanak esok pon bukan di sebabkan oleh ubat ni)
2)  Bengkak kat tulang selangka itu ialah oedema.  (Doc cek kaki, die kate bengkak sgt kaki awak ni, yang dekat tulang selangka awak tu pon same cam kaki awak.  Cume jarang2 orang mengandung bengkak kat tulang selangka)
3)  Baby kurang gerak (Doc kate itu perasaan ibu jer~~ huhuhu)


19 March 2012

Mase nak pee pagi tu, terkeluarlah segala keputihan yang kehijauan tu, tapi tetibe e'eh ...darah secoet pon kuar ..ermm darah pe lak ni, x kan darah tu kuar sbb aku masukkan ubat antifungus tu lak.  Doc kate ubat tu tak berbahaya pon.  Takpe ilex ag.  Cume sebagai langkah berjage2, aku pakai pad je.

10.30 pagi - Start sakit perut macam senggugut, tapi sekejap2 je, dalam 30 saat gitu.  Sakit tu berulang dalam 20 - 30 minit skali.  Lepas breakfast, rase cam nak pee lagi, aaaaarrgghh darah tu keluar lagi beberapa titik.  Aku maintain ag, lagipon senggugut tu x laaa mengganggu sangat.

7.00 malam - aku rase contraction da makin kuat dan kerap.  Senggugut yang biasa aku rase, skarang ni da berganda sakitnye dengan kekerapan 10 minit skali.  Aku sampai merangkak kat dapur sebab tak tahan sakit.  Mase tu aku cakap kat Fariq, yang aku da x tahan sangat.  Sekejap2 aku buat praktiskan cara conventional utk tahan sakit semasa contraction dengan menonggeng (hahahaha klaka, tapi berkesan dow) ..mase dlm krete on the way nak g Hospital Ipoh pon aku praktikkan cara yg same utk tahan sakit. (Last minit pilih deliver kat Hospital Ipoh).  Darah masih lagi keluar.  Aku kira dalam 8 kali aku pee arini, 6 kali keluar bersame dengan darah.  Kakutnye~~~

8.30 malam - sampai di HRPB, Ipoh.  Contraction selang 5 minit.  Buat VE tgk bukaan dah 3cm.  Doc kate tunggu bukaan 5cm baru masuk labor room.  Air ketuban x pecah pon lagi.

11.30 malam - Aku kene masuk Wad ABC.  Wad ABC ni cam wad untuk bakal2 ibu yg tunggu mase je nak bersalin gitu.  Masih lagi 3cm.  Tapi contraction masih selang 5 minit dan darah masih keluar dan semakin sakit.  Mase kat Wad ni mase sakit tu aku mengerang je, seyes mmg sakit sangat, bukan saje2 buat.

20 March 2012

1.00 pagi - staff nurse inject epidural, fuhhhh sebaik gi General Hospital, leh request ubat tahan sakit.

1.15 pagi - staff nurse cek temperature, huhuuuuu 38 darjah celcius youuuuuuu ..

1.20 pagi - Fariq call tanye nak makan tak? Die ade beli beger.  Best2, perut aku memang tengah kelaparan ni.  Aku mintak kebenaran staff nurse nak kuar nak amik beger, staff nurse kate aku kene puase dulu, sbb temperature aku tinggi, in case kalo temperature makin tinggi, mungkin kene czar ..glupppp saye nak bersalin normal ~~

1.40 pagi - staff nurse datang lagi, (rimas agaknye denga aku asyik mengerang je hehe ), die bagi makan paracetamol, pastu die buat VE kat aku ag, baru 4 cm.  Pastu nurse tu soh tahan nafas, die kate nak tolong bukak kan sampai 5cm, cepat sket leh masuk labour room.

1.45pagi - dengan menaiki wheelchair aku menuju ke labour room.  Temperature badan aku da turun sket.

2.15 pagi - dokter pelatih + staff nurse + dokter pakar dtg untuk pecahkan air ketuban aku.  Usehe ni memakan mase gak sebab dorang x jumpe belon.  belon??.. proses nak pecahkan aku ketuban ni laaa yang membuatkan aku rase cam nak lempang dokter pelatih tu, sebaik aku tgh sakit.  Aku tak igt bile proses tu abis sbb da laaa tgh ngantuk, sakit lak tu, geram tgk dokter pelatih tu jugak ..hiiiiiiii

4.00 pagi - Fariq da ade dalam labour room.

5.00 pagi - aku rase nak terberak, nurse kate jangan teran.  aku tak teran, aku kepit kuat2, sakit sangat2, aku mengerang lagi, lagi dan lagi.  Sian Fariq, tangan die menjadi mangse cengkaman aku.  Staff nurse masuk bawak mesin, ingatkan mesin ape, rupenye topeng etanox.  Kire macam penahan sakit jugak lah.leh refer sini.

6.30 pagi - 2 orang staff nurse datang soh teran, die kate da bukak 9 cm.  wahhh kali ni mmg teran abis2an.. tapi x berjaya.  sambil Fariq pegang bahu aku,  tangan aku yang sepatutnye kene pegang buku lali ntah mane2 aku pegang.  AKU MEMANG X PANDAI MENERAN.  Aku sampai tanye kat staff nurse tu, 'x leh gunting je ke kak, saye da x larat' ..staff nurse tu jawab x leh sbb pale baby kene kuar dulu baru leh gunting.  Oleh yang demikian, aku terus2 je laaa meneran, Fariq yang bagi banyak dorongan soh aku teran, soh aku aku jangan pejam mate, soh aku tengok perot, soh aku itu, soh aku ini ..huhu thanz abg :D

7.00 pagi - staff nurse bertukar shift, kali ni ramai lagi dokter pelatih masuk.  Tensyen laaa plak tengok nye.  Tu laaa, nak sgt bersalin kat GH.  hoh  Staff nurse yang baru masuk ni soh aku teran, die kate die akan senang proses aku bersalin.  Aku teran skali, kemudian aku nmpk staff nurse tu gunting.  Aku teran lagi skali,  fuhh slamat :D

7.17 pagi - aku selamat melahirkan Nur Adriana Sumayyah.  bile dapat je pegang adriana, sakit yang ma tanggung berjam2 tu hilang cam tu je ..Sayang Adriana ..

7.20 pagi - Fariq iqamahkan dkt telinge kiri Adriana supaye Adriana dijauhkan dari gangguan syaitan dan supaya kalimah pertama yang didengar oleh Adriana ialah Kalimah Allah.

7.45 ~ 9.30 pagi - sessi menjahit.  huh perit. :)

2 comments:

  1. jalan cerite yg hidup... rase mcm dee ni pulak yg nk bersalin.... hahahahahahahahahaha....

    ReplyDelete
  2. hahaha a`ah laa dee, bile nak bersalin?? cam da lame je bawak perut tu ...kidding lor~

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...