Thursday, April 12, 2012

Adriana - bertahnik, bercukur dan aqiqah.

Adriana sudah bercukur.  Takde majlis2 bercukur atau berendoi bagai.  Kite panggil Cik Izan (kawan Cik Ina n my mil) datang umah je tolong cukurkan Adriana.  Nak cukur sendiri, tak berani.  Punyala lebat rambut Adriana ni, sampai Cik Izan kene amik mase 4 jam untuk botak licinkan rambut die ..winkkk


Membotakkan kepala baby baru lahir ni sunnah nabi.  Kemudian rambut bayi tu ditimbang dan disamakan dengan nilai emas.  Dan kemudiannya disedekahkan kepada orang miskin.  Kalau susah nak carik orang miskin, letak je duit tu kat tabung masjid :) ..

Selain tu, ade beberape kelebihan membotakkan kepale baby ni, antaranye membuang kekotoran, biar tak mudah kene radang, dan menyejukkan kepala.  Tak payah la aku  nak elaborate satu satu kan?? :D
Sebelum bercukur

Lepas bercukur
Selain dari bercukur, Adriana da ditahnikkan oleh pak yob.  Pak Yob ni abg ipar my mil, tinggal kat Ipoh.  Elok je aku n Adriana keluar dari HRPB selepas berhari2 di'warded'kan oleh 'dokter2 pakar' di sane, Mak Yong n Pak Yob dtg ziarah kami kat BG ni, jadi cepat2 aku mintak mak soh Pak Yob tahnikkan Adriana.  Gune air zam zam lagi youuuu ..

Tujuan tahnik ni untuk memohon kepada Allah SWT supaya baby mempunyai lidah yang fasih dan terkawal lidahnya dari menyebut perkara2 yang tidak berfaedah dan mendatagkan maksiat.  Tahnik ni boleh dilakukan oleh orang yang soleh, tapi lebih afdal kalo bapa kpd baby tu yang melakukan tahnik utk anaknya.

Cume abah Adriana blom mengaqiqahkan anak die lagi.  Hukum mengaqiqahkan anak ni ialah sunat mua'kad.  Kalo dapat baby boy kene sembelih 2 ekor kambing, kalo dpt baby girl (mcm anak ma ni) kene sembelih sekor kambing je.  Nanti insyaallah abah Adriana buat kenduri aqiqah  utk Adriana kat Klang ye.  

6 comments:

  1. Comei nya Adriana ...semoga sihat dan menjadi anak yg solehah..mamatok doakan...

    ReplyDelete
  2. time kasey mama ann :) ..semoga doa mama ann dimakbul tuhan ..ma adriana pon doakan kesejahteraan famili mama ann ..

    ReplyDelete
  3. comottttttttttttttttttttttt...... hari tu dpt jumpe kejap jaaa..
    tak bestttttttt....

    ReplyDelete
  4. nanti laaa kite jumpe ..comel la krete myvi kuning tu ..pinjam leh ker? :D

    ReplyDelete
  5. komen 1 jun yg lalu... kak ju bls 15 hari seterusnyeee... ceittttt~~~~~~
    hahahahah..
    buleyh ape slhnye kalo nk pinjam utk ambek2 gambarnye.. huhuhu =)

    ReplyDelete
  6. orang bizi camtu laa dee ..hehe ambek gambo je?? kudut laa dee, bawak laaa pusing 1 klang, baru care ..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...