Saturday, June 16, 2012

Sarap di pagi Sabtu

Salam Sabtu ..sarap ape pagi ni ea? aku makan biase2 je ..nasik goreng ..orang rajin camtu ar ..dan arini ade lebih rajin sket ..terajin buat beger malaysia, terentung sket hoiyooo ..rase ok ar, rangup di luar, gebu di dalam ..cam biase ar amik resepi kat blog orang, pastu test power kat dapur buruk aku tu ..

Nasik Goreng Cili Padi dengan Berger Malaysia Rentung

Kalo sebelum2 ni aku update entry memasak ni kat Dari Dapur Juju, tapi bile fikir2 balik, baik aku lupekan je laaa meng up date n3 kt situ, aku bukan pakar memasak pon, ade title chef jauh skali ..setakat suke mencube je tak perlu la nak bukak blog khusus utk masakan kot kan? lagi2 nak show off bende rentung ni, wat maluu je hehehe ..

Okeh ..jom cekidaut resepi Beger Malaysia Rentung (BMR) ni.  Sukatan ni leh ar dapat 5 ketul kueh beger mesia ni ..

Bahan-bahan:
  • 3/4 cawan tepung gandum
  • 3/4 sudu besar gula kastor
  • 1 sudu besar susu tepung
  • 3/4 sudu besar shortening @ lemak sayuran
  • secubit garam
  • 1/2 sudu teh yis (mauripan)
  • 50ml air suam
 Cara nak buat nye plak :

1)  larutkan 1/2 sudu teh gula kastor dalam air suam, pastukan masukkan yis.  Kacau sket.  Ketepikan.
2)  Di dalam mangkuk lain, campurkan tepung gandum, baki gula, garam, shortening dan susu tepung, kacau rata smpi jadi seakan2 serbuk roti.  Buat bulatan kat tengah2.
3)  Masukkan campuran yis yang telah berbuih tdi ke dalam campuran tepung.  Gaul sampai adunan tak melekat kat tangan.  Kalau agak2 doh tu keras, leh tambah sket air lagi.
4)  Bahagi doh kepada 5 bahagian.  Bulat2 kan dan penyetkan doh tu sket.
5)  Perap selama 45minit atau sejam atau sehingga saiz doh tu jadi berganda.  Sile lihat gambar.

Sebelum perap
Selepas diperap selama 45 minit
6)  Boleh goreng dengan api perlahan sehingga warna keperangan.  Jangan jadi hangus cam aku punye BMR plak.
7)  Bile da masak, angkat, toskan.
8)  Bile da sejuk, potong tengah2, tapi jangan sampai putus.  kemudian letak laa sambal ikan bilis dengan timun.

Haaa cik nah ooii, ko x reti nak buat sambal ikan bilis??? nak aku ajar jugak??? haaa amik kat bawah ni ..

Sambal Ikan Bilis

Bahan-bahan:
  • 2 biji bawang besar*
  • 1 ulas bawang putih*
  • (* - dikisar halus)
  • 1 cawan cili kisar
  • 1/2 cawan jus asam jawa
  • garam dan gule secukupnye
  • segenggam ikan bilis (rendam smpi lembut pastu tos kan)
  • 1 bijik bawang besar (yang sedang2 besar nye) - dimayang
Cara-cara:
  1. Panaskan minyak dalam kuali, tumis bahan kisar sehingga naik bau, masukkan cili kisar dan tumis sampai garing, masukkan jus asam jawa, garam dan gule.
  2. Masukkan ikan bilis dan masak smpi pekat.
  3. Tambah hirisan bawang besar yang dimayang, masak sampai bawang tu layu.
  4. ok siap.
Ade rase cam nak cube ke Beger Mesia Rentung aku ni? hahaha ...

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...