Sunday, July 29, 2012

Jawapan Soalan Terkumpul Yang Ke-26 - 30 : Kuiz 'Lebih Ramai, Lebih Meriah Dunia Blogging Kita Semua, Ya, Gitew.'

Soalan yang last minute baru ku tahu kene buat karangan, dan setelah melalui berbagai halangan dan rintangan, baru dapatku siapkan karangan pendek ni ..harapnye Kak Sha masih terime jawapan saye ye, walopon lambat ..ermm da lame tinggalkan dunie pembuatan karangan ni ..huhuhu maaflah kalau kalau tatabahasa ke mane, pemahaman pon tak berape nak paham ..baiklah, terus sahaja ke jawapan yang ke 26.

shashasuka.blogspot.com membuatkan kita tahu siapa Shahriah Abdullah sebenarnya.  Lihat saja header blog ini sudah tahu apa yang cuba penulis ingin kongsikan kepada pembaca dan follower beliau.  Disebalik peribadi cerianya, dapat juga pembaca mengetahui minat dan hobi beliau selain dari menulis. 

shahriahnovelis.blogspot.com ialah blog yang beliau gunakan untuk mempromosikan nukilan beliau juga berkongsi aktiviti sebagai seorang penulis novel, penulis buku masakan dan juga sebagai peserta Masterchef yang pertama.  Sebagai seorang penulis di bawah terbitan Buku Prima, semestinya memerlukan beliau mempromosikan nukilan beliau contohnya baru baru ini beliau telah ditemubual secara eksklusif di Putra fm 90.7.  Klik SINI untuk cerita lanjut.  

shahriahnovelisresipe.blogspot.com memaparkan resepi yang mudah dan juga menarik.  Sesuai dengan kerjaya beliau sebagai seorang penulis, setiap resepi ada ceritanya.  Cerita yang mampu membuatkan pembaca tersenyum dengan gaya bahasa yang ringan dan juga mesra.  Sekali menerjah ke blog ini, pasti membuatkan anda mahu sentiasa mengikuti masakan apa yang akan di sajikan untuk keluarga beliau.  Yang pastinya ada saja peristiwa menarik disebalik masakan yang disajikan.


heartofshahriahnovelis.blogspot.com banyak menceritakan tentang kehidupan beliau yang penuh warna warni.  Beliau amat obses bercerita tentang anak-anak beliau menampakkan sifat keibuan di dalam diri kak Shahriah Abdullah.  Apa sahaja yang terlintas di benak fikiran, pasti akan diselitkan di dalam blog yang hampir memuatkan kesemua kisah keluarga dan pengalaman di gelanggang Masterchef yang pertama.


cuticutishahriahnovelis.blogspot.com Shahriah berkongsi pengalaman beliau bercuti dan meluangkan masa bersama sama  keluarga beliau.  Di sini juga diselitkan tempat tempat makan yang menarik yang pasti akan menjadi rujukan pembaca yang berminat untuk mencuba pelbagai jenis juadah istimewa yang disyorkan oleh beliau.  Apa yang menariknya, beliau menceritakan secara terperinci tentang lokasi, menu, harga dan juga waktu operasi bagi memudahkan pembaca mengetahui serba sedikit tentang kedai makanan tersebut.






Saturday, July 28, 2012

Adriana da pandai hisap jari kaki pulak ...

Oh Adriana da mula menghisap jari kaki die plak ..tak puas nyot nyot jari tangan ker Adriana??? huhuhu jom tengok aksi Adriana ni ..

tengok kanan dulu

pastu tengok kiri, ok da angkat kaki sikit tu ~~~~
Alamak Ma ade kat depan laaaa ..camne ni, nak isap jari kaki ke tak ni?? kang kene jentik lak kang ..
Arrggh lantak laaaa, nak isap jari kaki jugak ...nyum nyum ..
Orang kate kalo baby isap jari kaki, maksudnye nak adik ..huhu nanti2 laaa Adriana, mental Ma lom cukup kuat nak ngandung lagi ..tapi kalo da rezeki tuhan nk bagi, aku terime dengan redha ...sob sob sob ..

Kata kata Azimat

 
baru kejap tadi ku belek belek facebook ku yang da bersawang lame tak berbukak tu, tetibe terbaca sesuatu yang kakak aku sharekan dalam facebook die ..ermmm lame gak fikir, aku ni jenis kelompok tu ke? harapnye tidak ler ..jadi ku cnp kan ke dalam blog aku sebagai peringatan supaye aku not to take for granted kebaikan mak mertue aku ..hihihi ... balik nanti kite tolong mak kemas meje k ..hehe

Roti Telur

Waaaah sejak due menjak Adriana ni tak berape nak sporting morting laaa ..asik doplo pat jam nak menatap wajah die je, tak jadi keje makcik ni ..hoiyoo nak bertenet pon tak ley ..huhu semalam dan due hari lepas, sampai kene tunggu fariq balik keje baru leh start masak untuk berbuke ..hyeee dak bertuah Adriana ni kan ....nasib baik wajah mu manis, cume bacin sket je ..

Sahur pagi tadi Fariq request nak makan roti telur untuk sahur, die da siap beli roti skali ..hehe jadi pepagi bute tadi aku buat laa roti telur untuk suamiku yang same bacin cam Adriana ..

 

Resepi die simple je, kalo tak simple jangan panggil namaku SHAZRINA hokeyyyy ..hek hek hek ..

Memule panaskan minyak ..pastu amik 5 keping roti, kemudian roti tu potong due, kalo suke makan sekeping, tak yah potong pon tak pe ..ketepikan.  Pukul manja 2 biji telur, garam dengan lada hitam ..bile minyak da panas, amik sekeping roti tu, celupkan dalam telur, pastu goreng sampai masak lah ..hehe


Menara  Rotiku Condong Bertelur

hidang dan sedia untuk dimakan ...nyum nyum ..setelah ku susun roti telur itu sebegitu rupe, aku dapat ilham nak menamekan roti telur aku tu 'Menare Rotiku Condong Bertelur' ..okey gitewwww ..e'eh apesal aku dah bergitewww gitewwww lak ni??? ni berjangkit dengan Kak Shahriah laaa ni ... hehe ..




Thursday, July 26, 2012

Fadhilat Bersahur

Hadis Anas r.a katanya:
Rasulullah s.a.w bersabda: Hendaklah kamu bersahur kerana di dalam bersahur itu ada keberkatannya.
[ Nombor Hadith Dalam Sahih Muslim : 1835 ]

Hadis Zaid bin Thabit r.a katanya:
Kami pernah bersahur bersama Rasulullah s.a.w. Setelah itu kami pun mendirikan sembahyang Subuh. Kemudian aku bertanya: Berapakah selang waktu di antara keduanya? Baginda menjawab: Kira-kira bacaan lima puluh ayat.
[ Nombor Hadith Dalam Sahih Muslim : 1837 ]

Hadis Sahl bin Saad r.a:
Rasulullah s.a.w telah bersabda: Seseorang itu sentiasa berada di dalam kebaikan selagi mereka selalu menyegerakan berbuka puasa.
[ Nombor Hadith Dalam Sahih Muslim : 1838 ]

Haaa pagi pagi lagi da berhadith hadith bagai.  ye ar, orang ni slalunye awal2 puase je berie2 bersahur pagi2, bile da tengah2, nak hujung2 tu bersahur waktu tengah malam, ntah2 tak bangun sahur pon ..hehehe kat sini aku letak entri fadhilat bersahur untuk renungan kite semue k.  Untuk aku dan juge semue.  

OK jom bace pengajaran hadith plak kat bawah ni ..


Pengajaran hadis:

1. Orang yg hendak makan sahur disunatkan melambatkan berbuat demikian sehingga hampir dengan waktu subuh.

2. Jarak yg paling afdal untuk bersahur dengan masuknya waktu subuh ialah sekadar lama bacaan lima puluh ayat Al-Quran.

3. Umat Islam digalakkan bersahur kerana perbezaan antara puasa orang-orang Islam dengan puasa ahli kitab ialah dengan makan sahur.

4. Waktu bersahur ialah bermula pada pertengahan malam sehingga terbit fajar namun disunatkan untuk mengakhirkan waktu bersahur iaiut kira-kira 10 atau 15 min sebelum bilal melaungkan azan subuh. Rasulullah S.A.W pernah bersabda bahawa waktu bersahur itu adalah bersamaan dengan bacaan 50 ayat suci Al-Quran.

5. Mengantuk dan letih tidak boleh dijadikan alasan untuk enggan bersahur kerana sahur dapat membantu menguatkan badan orang yg berpuasa untuk mengerjakan ibadat puasa pada sebelah siangnya, disamping sahur itu sendiri adalah satu amalan sunat yg berkat. Menurut Ibnu Hajar Al-Asqalani, yg dimaksud dengan berkat (barakah) itu ialah akan mendapat ganjaran dan pahala di mana Allah akan merahmati orang-orang yg makan sahur dan malaikat juga akan mendoakannya.

6. Pengambilan makanan sahur adalah titik yg membezakan antara puasa penganut agama lain dengan puasa kaum muslimin kerana penganut lain tidak bersahur sebelum berpuasa.

7. Waktu sahur adalah waktu yg paling mustajab untuk berdoa kepada Allah SWT. 

8. Sahur itu boleh dilakukan dengan sedikit makan walaupun cuma seteguk air. Namun tidak digalakkan untuk mengambil terlalu sedikit atau terlalu banyak makanan pada waktu sahur. Memadai dalam anggaran yg secukupnya bagi membantu untuk mengerjakan puasa pada keesokan harinya kerana pengambilan makanan yg terlalu banyak atau terlalu sedikit pasti akan mengganggu kesihatan.


Sebagai orang rumah, memang aku memasak waktu pagi ..ape yang aku masak pepagi bute tu??? ermm aku masak ikut tekak laki aku, kalo die kate nak makan roti je pagi2 tu, aku wat air Milo je la ..kalo tetibe kate nak makan megi, aku buat laaa megi ..kalo kate nak makan nasik goreng, aku buat laaa nasik goreng ..gitulah :) ..yang penting bersahurkan?? walopon sebijik kurma .. :D

Wednesday, July 25, 2012

Puding Roti Pelangi


Salam Ramadhan ..wah tengok, ape ni???  nampak cam ape ea?? aaaarhh tak kesah laaa nampak cam ape pon ..meh aku bagitau, gambo yang aku publish ni ialah PUDING ROTI PELANGI ..tapi tak nampak cam pelangi ..adunan cair loh ..huhu nanti kite try buat lagi k :( kate amateur ..hek hek hek ..resepi ni aku amik kat SINI.  Oleh sebab suke sangat menderhaka pada resepi, maka terjadilah hasil yang tidak seperti yang diharapkan ni ..sob sob ..

hehe asik asik buat dessert je, dino-dino bojo aku gawe tajilan, lemu aku lo ..wah speakong nampak??? aku jawe kah?? hahahaha abah aku jawe, tapi aku tak reti cakap jawe ..adik beradik aku pon x reti cakap jawe, kecuali adik aku yang name Shafiqah tu, tu pon reti cakap sikit sikit je kot :) ..sayang kan?? huhu

Dah ar, setakat ni je la aku tulis entri ni, aku capek, capek banget melayan Adriana hari ni ..waduh waduh ..salam sore lah ..huaaargghhh ..



'Lebih Ramai, Lebih Meriah Dunia Blogging Kita Semua, Ya, Giteew :-D'



 Penganjur segmen ni, Shahriah Abdullah dah keluarkan entri

Hadiah Utama Tarikh Tutup Kuiz Dan Penyumbang Trafik Setakat Ini Ya Giteew


Link kat atas tu antara hadiah utamenye, sebab pemenang utame akan mendapat beberape hadiah dow ..sile klik SINI. mewah kan???? ..


Nak tengok hadiah lain ????

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.


Gambo yang kat atas tu ku curik kat blog kak shahriah ..untuk promosi segmen kak shah jugak ..mintak halal yeee .. :D

ituah antara hadiah untuk peserta yang join segmen 'Lebih Ramai, Lebih Meriah Dunia Blogging Kita Semua, Ya, Giteew :-D' ..


Nak tau lebih detail tentang 'Lebih Ramai, Lebih Meriah Dunia Blogging Kita Semua, Ya, Giteew :-D' ..klik SINI ...

 best kan?? masih sempat join lagi ..sebab tarikh tutup segmen ni pada 28 Julai 2012 tepat jam 12 tengah malam ..kalo tak mimpi mu hanya tinggal mimpi je ..chewahhh ..

Tuesday, July 24, 2012

Soalan dan jawapan kuiz 'Lebih Ramai, Lebih Meriah Dunia Blogging Kita Semua, Ya, Giteew :-D' - Bahagian 2

Baru beberape hari tak online, segmen 'Lebih Ramai, Lebih Meriah Dunia Blogging Kita Semua, Ya, Giteew :-D', tup tup arini da 18 soalan terkumpul ...hohoho x leh jadi ni ..pssstt aku tak tau laaa aku ni menyumbang trafik kat blog kak Shahriah ni ke tak?? tapi skarang kak sha da jadi penyumbang kepade trafik blog aku ..haaaa da jadi terbalik kot ..gheeee ..
 

Macam entri Soalan dan jawapan kuiz 'Lebih Ramai, Lebih Meriah Dunia Blogging Kita Semua, Ya, Giteew :-D' sebelum ni, setiap box soalan aku link kan sekali dengan jawapan ..x de niat lain, hanyalah untuk memudahkan aku semak jawapan ..itu saje :P ..brani punye budakkk ..dushhhhh

Okeh skang jom kite 'countup' dari soalan 14 upward k ..Nak tengok jawapan dan soalan dari no 1 hingga soalan 13, klik SINI.



















Monday, July 23, 2012

Kuih Seri Muka

Alhamdulillah, selesai sudah berpuase hari yang ke 3 ..tengok masing masing da mule publish menu2 iftar, lazat lazat seme, aku yang tengah kenyang ni pon masih ag terliur tengok menu iftar yang penuh satu meja tu :) ..

Semalam aku berbuke kat Klang dengan adik beradik aku, temankan abah laaa kununnye ..pade hal bukan teman sangat pon, abah pon nampak batang hidung mase nak berbuke je, gi kebun kot ..atau g umah nenek aku kat Kanching Darat ..Cite pasal menu iftar, menu iftar semalam laaa yang paling nikmat dan simple tapi sedap ..sebab lauk2 semalam tu seme tak berat ..berat tu maksudnye tak pakai santan, tak banyak kolestrol, ermm sedap laaaa, perut pon rase ringan je walopon pas makan kenyang2 ..aku makan ape yang sedap sangat tu??? hehe menu nye ialah sup sayur dengan ayam berlado, buah tembikai susu ..yaman seeyyhhh ..pastu ade bubur lambuk, adik ipar aku amik kat surau ..tu je, tapi berbaloi baloi lah ..

itu satu cerite, ade satu lagi cerite yang memang rase klaka, nak marah pon ade gak ..aku hargai laaa kerajinan adik bongsu aku menolong masak nasik, memang aku hargai sangat ..tapi yang tak best nye, die bukan tanak nasik, tapi pulut ..hyee da besa panjang tak tau beze beras biase dengan pulut ke cik adik uuiii ....adoii aku dengan adik aku da garu kepale da, nak ku ape kan laaa pulut tu ..dapat idea, kite buat kuih seri muke, tapi sayangnye hasilnye tak berseri lak kuih seri muke tu, bahan2 nak buat kuih tu banyak yang x de, seme di substitute kan ..hahaha adoi laaa macam macam ..

 

oleh sebab semalam aku buat kuih seri muke tak jadi, hari ni aku buat lagi kuih seri muke ..haha tak puas hati lah tu :D ..hasilnye alhamdulillah, dapat jugak aku bagi sebekas kat jiran sebelah rumah aku ni ..hehe resepinye aku cilok kat SINI.




lepas je aku abis buat kuih seri muke dalam kol 3 tadi, Adriana lak meragam ..mesti kaki die pedih tu, kene sengat ..sekarang tempat yang kene sengat tu dah mengelembung, ade air bise kot dalam tu ..kesian anak Ma .. 
haaa tengok gambar kat atas tu ..kesian kan?? aku tengok pon da ngeri ..nak ku cucuk gelembung tu, tapi takut nanti Adriana lagi sakit ..huhu semoge cepat baik ye sayang ....

Nur Adriana Sumayyah

 Mase hari Jumaat hari tu, adik ipar aku msg bgtau nak datang rumah, opah da rindu kat Adriana ..huhu Adriana pon da rindu kat opah, nak mengadu kaki Adriana sakit jugak ..sob sob ..tapi opah tak jadi datang la, ermm tak de rezeki nak jumpe opah dengan auntie wani tadi ..tak pe, nanti kite balik perak lah ye Adriana ..

Ni Ma ade upload gamba Adriana yang paling latest matest untuk tatapan opah, atok, wan (yang kat mekah tu) dengan aki ..dan untuk semua yang merindui Nur Adriana Sumayyah ni :D ..Salam Sayang Mmmmmuahh ..













Aduhhh tengok Adriana petang petang ni teringat aku kat Air Selangor yang aku minum 3 hari lepas ..hahahaha 


Saturday, July 21, 2012

Soalan dan jawapan kuiz 'Lebih Ramai, Lebih Meriah Dunia Blogging Kita Semua, Ya, Giteew :-D'

hoho mari kite countdown soalan kuiz 'Lebih Ramai, Lebih Meriah Dunia Blogging Kita Semua, Ya, Giteew :-D' 

Ini ialah sticky post k, untuk memudahkan aku tengok soalan dan semak jawapan.  Semak jawapan? ye, sebab aku ade tag dan link kan jawapan skali.  Nak tau jawapan die, klik pada gambar k :D ..mudahkan? jom laaaa join ..best tol, sebab kene lari lari marathon nak carik soalan dengan jawapan ..Kreatif btol kat Shahriah ni ..



 

tapi jawapan kat SINI










soalan boley letak dulu kat entri, jawapan simpan dalam hati dulu lah ye ..huhu ..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...