Tuesday, July 3, 2012

Kuih Bakar Pandan

Peekaboo ..hehe salam malam semua ..

Lame rasenye tak bersiaran bersama resepi, asik2 mengaruk je, orang pon bosan nak melawat blog aku ni ..walopon 7 orang je follower, tapi dah 800 pageviews ..haaaa pelik tak pelik, papepon terime kasih daun keladi lah ye sebab sudi menjengah ke pondok buruk aku ..hehe

Sejak semalam mulut ni rase cam nak makan bende yang manis.  Nak buat kek, bahan tak cukup.  Belek2 resepi yang ado, haaa terjumpe laaa resepi yang mudah, yang senang, yang cepat, yang sedap iaitu Kuih Bakar Pandan.  Resepi ni ucu an aku yang bagi, terliur aku tengok kat facebook die ..

kuih bakar pandan
tadaaa ..tak sampai setengah jam siap sudah hidangan hi tea aku ..hehe aku tak bakar dalam loyang sebab aku buat setengah adunan je, kang meleper lak kuih bakar aku ni ..aku bakar kat muffin tin je ..dapat laaa dalam 6 ketul .. :)

bakar gune muffin tin
nak resepi?  Aku bagi resepi 1 adunan la k.  resepi yang telah di edit ikut selera aku :D ..

bahan-bahan:
1 cawan tepung gandum
1 cawan susu cair
1 cawan santan
1 cawan gula (aku kurangkan)
1 cawan air pandan (aku gune air biase + perasa pandan)
3 biji telur
sedikit pewarna hijau epal
sedikit bijan sebagai hiasan

care2nye lak, korang blend semue bahan2 kecuali bijan.  biarkan sekejap.  kemudian isi adunan ke dalam loyang @ muffin tin yang telah dilengserkan dengan minyak.  hiaskan dengan bijan dan bakar dengan suhu 180c selama 30-40 minit atau sehingga masak.  senangkan????


da siap2 buat kueh tu kene mengemas cepat2, kalo tak ade laaa makhluk halus yang bekerja membersihkan tinggalan manisan kat dapur tu kang ...makhlus halus yg aku maksudkan tu ialah semut ..semut yang RINGAN TULANG 'laa sangat' tu ....orang kate selalunye 1 rumah 1 jenis semut sebab semut yang dominan leh kick out semut yang lemah ..orang laaaa kate ..tapi kat rumah aku ni 3 jenis semut skali hidup together2, leh kurang 1 malaysia arr ..semut hitam, semut kecik yang kaler oren belakang kaler hitam ngan semut api ..tak tau la camne nak bunuh deme tu ..














kalo dorang serang bende manis yang 'terbuke', aku tak kesah, sebab memang salah aku ..ni dorang serang air masak dalam cerek letrek aku gak ..air tu aku biarkan dalam cerek sebab aku nak sejukkan, nak wat air masak ..sudahnye sebelum air yang aku jerang setiap pagi tu sejuk, mase tgh suam2 kuku tu, aku da masukkan dalam botol air masak atau minum atau ape ape je lahhh ..

nasib baik semut api dok kat luar rumah je, menyerang tempat letak sampah je ..

hyeee saba je lah ..

ade kawan aku suggest bele la tenggiling dalam rumah ..erkkk

curik kat Google
erkkk tak dapat ku bayangkan menatang ni berkeliaran di dalam rumah ku, bermain2 dengan Adriana.  erkk tercekik ..

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...