Wednesday, July 18, 2012

Lengkong


Wah macam orang orang tue lak panggil lengkong.  Kalo orang zaman sekarang ni panggil agar-agarkan?  Mane nak panggil lengkong da :D ..Nak lebih advance, ade lak orang panggil Agar-agar Lengkong hermmm ..Banyak rasenye word orang dulu2 yang orang zaman skang ni tak tau kan? ..contohnye cam 'nijam', singkatan untuk perkataan 'ini jam' ataupun sekarang.  Selain tu, perkataan 'kain sal', tapi arwah wan aku panggil tolsal, maksudnye tuala.  Gebar maksudnye selimut, ghobok maksudnye almari, eiii banyak laa lagi yang arwah wan aku gune dulu dan aku da tak denga orang lain gunekan skang. Sayangkan?? ye lah, kan ke "gunakanlah bahasa kebangsaan kita, Marilah amalkan ramai-ramai" ..tuuiihhh brani punye budak ..

Tapi ade word ni yang tak ade sape pernah gune kecuali Mak Dede aku ..hehe Crolox yang sepatutnye Clorox ..hehe

Berbalik kepade cerite Lengkong ni, best makan lengkong ni, sebab rase die light2 je ..seswai buat pencuci mulut pas makan malam ..ye ar, da berdinner berat2, berlemak2, elok benar laaa cuci mulut dengan lengkong ni ..kan???

Nak resepi ke?  ermmm oleh sebab aku maen campak2 je, jadi tak de la actual sukat sukatan bagai ye??? hehe

Memule didihkan agak2 3 cawan air dalam periuk, kemudian masukkan gula secukup rase dengan segenggam agar-agar tali.  Nak bagi wangi sket, simpulkan 2 helai daun pandan, masukkan dalam periuk tu skali.  Bile agar2 dengan gule tu da larut, masukkan kordial sirap ros.  Kacau rata.  Masukkan ke dalam acuan.  Biarkan sekejap sampai asap tak de, masukkan dalam peti sejuk, atau esbok, atau gobok batu, atau ape ape je lah :D ..

Selamat mencube lah ye ....dan selamat malam.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...