Friday, August 24, 2012

Suasana Hari Raya dan sesi memakan Kek Karamel

Assalamualaikum ...

Rasenye cam belum terlambat lagi nak ucapkan Selamat Hari Raya ni kan?  Jadi kat kesempatan ni, aku dan famili dengan rendah hati nak mintak maaf kat seme yang mane kami ade buat salah antara sedar atau tidak, kire kosong kosong laaa ye ..nak cakap lebih lebih aku tak pandai, takut merepek jadi nye ..kalo jadi kerepek, sedap laaa jugak dimakan ..lalalala



Untuk raye kali ni, aku tak de laaa nak bersiap pon, baju raye kami sekeluarge pon x sedondon, cume mase malam raye tu aku tolong tolong sikit kakak aku yang second tu memasak ..rebus nasi impit nona, buat kuah kacang + babat dengan masak kuah lodeh ..walopon rase die tak same macam mak aku buat, tapi masih boleh di terima kat tekak aku ni ..sebelum tu, mak dede da datang rumah kami dulu hantar lemang 2 batang dengan rendang daging ..kakak aku yang first tu lak sampai Klang esoknye, bawak ketupat, rendang itik dengan sambal goreng ..dapat lah aku melempiaskan nafsu makan lontong dan ketupat mase pagi raye ari tu, sebab tahun lepas aku tak dapat merase pon menu2 wajib famili aku tu ..huhu sedeyyy ..



tapi pagi raye tahun ni ade tambahan menu sikit, hehehe aku buat Kek Karamel ..











Memang sedappp sangat kalo di makan sejuk ..kalo makan mase tak sejukkan, ade rase pelik, ermm rase pahit kat hujung2 lidah tu ..tak tau mane datang rase tu ..tapi kalo makan Kek Karamel tu mase sejuk, ermm memeyy lazat bah ...ok bah kalo kau ..tahun depan aku rase cam nak buat lagi je ..hehehehe

Pas makan makan seme, kitorang seme pegi beraye kecuali mak (ade kat mekah) and ami (terus g kanchong darat, beraye dengan awek - boley ke gitu?? haiyoooo).  Tak banyak rumah yang kitorang ziarah, dalam 6 buah rumah jer mase raye 1st tu ..sebelum maghrib aku dah permisi pulang ke Klang, tak lalu aku nak beraye lagi, badan pon rase melengas da ..seb baik aku naek krete sendiri, famili kak jiji naik krete dengan abah, nah, sampai ke tengah malam tak abis beraye lagi ...hahaha 

Mase raye kedua, aku sefamili cume pergi rumah nenek kat Banting dengan rumah Mak Dede kat Klang ..Mase raye ketige lak, cadangnye kami adik beradik nak g rumah nenek2 saudare kitorang, hermm tapi memasing x de kat rumah, jadi kitorang gi rumah adik beradik tiri abah je, tu pon sampai kol 3 je, sebab aku ngan fariq nak berangkat balik ke Perak pulek ..kire tahun ni aku menziarah2 pon ala ala kadar jugak laaa ..sebab sejak aku kecik lagi, sampai sebelum aku berkahwin, kalo beraye mesti dari awal pagi sampai ke lewat malam ..kalo da duduk kat rumah orang tu, berejam2 borak plus lepaknye ..kalo duit raye yang kami dapat, jangan cakap laaa, memang berkepuk2 ..mase umur aku da 27 tahun, dan dah bekerja pon still dapat duit raye lagi ...rezeki kan?? orang da bagi, amik je laaa kan?



tu laaa ..tapi alhamdulillah laaa, Adriana nye duit raye pertama ni boleh tahan jugak ..hehehe nanti abah bukak kan ASB untuk Adriana ye ..mase raye ni, rate rate semorang terpesona tengok rambut Adriana yang lebat kemain tu ..da laaaa rambut lebat, pastu kat semua rumah die buat tabiat isap ibu jari die tu ..hyeeee si bucuk bacin Ma ni ..kite gigit telinge tu baru tau tau ...hehe

Saturday, August 18, 2012

Kek Karamel bukan pelangi untuk pagi raya


Assalamualaikum semua ..

esok dah raye dah ..rase cepat sangat mase berlalu ..kalo da tak keje pon rase kejap mase berlalu, kalo keje mesti rase cam sepantas kilat mase berlalu kan???  :)

ermm hari ni sebok mengemas rumah kat Sg Buloh ni, nak patah pinggang ni rasenye ..aduyaiiii rasenye tengahari nanti baru gerak gi Klang ..dalam sebok mengemas rumah tadi, sempat jugak buat Kek Karamel Pelangi ni ..untuk edisi raye ni, aku tak buat corak pelangi, tapii ku letak berterabur adunan tadi ..tak tau laaa hasil die camne, esok baru potong, besok laaa baru tau kan? .. esok laaa kite publish hasil nye ..hehehe yang ni kite simpan dalam peti ais dulu ye ...sabo sabo ..

resepi aku gune yang macam aku buat sebelum ni, sume aku double kan adunan untuk karamel, sebab kalo ikut adunan asal kat SINI, cam nipis sangat laaa karamel nye ..


bile da tebal, haaa jadi runtuh lak karamel aku ni ..hahaha tapi sudah ku tampal balik runtuhan tersebut .. :) ..yang berlobang2 karamel aku tu sebab aku tak tapis kot atau over pukul ..tu yang berlobang2 kot ..ermm alaaahai ..

Papepon, selamat hari raye lah, maaf zahir dan batin ..kosng kosong yeeee ~~~

Thursday, August 16, 2012

Skon Cip Coklat




Assalamualaikum semua ..

sedar tak sedar da 27 hari dah berpuase ni ..mesti ramai yang da siap persiapan untuk beraye kan?? dengan baju raye nye, kasut raye nye, kuih raye nye .....yang kanak kanak baru beli baju dengan kasut raye tu, da tentu2 berhari2 dah tidor dengan baju n kasut raye tu ..hehehehe

untuk raye ni, aku tak de laaa berie2 sangat buat persiapan raye ..ala ala kadar je, kemas2 rumah sikit, kuih raye memang x buat sebab kalo ikut sejarah tahun2 lepas, tak de sape pon yang beraya kat rumah kami ni ..sepanjang cuti raye, kami sekeluarge ade kat kampung ..kawan kawan pon semenye duduk jauh dari kawasan perumahan kami ni ..terpencil sikit ..hehehe seb baik laaa dapat hamper raye ni, jadi ade laaa dapat 2 jenis kuih raye ..jadi ler dari tak de kan?? :D

oleh kerana tak de sebok nak buat kuih seme, aku pon menyebokkan diri laa dekat dapor buat skon ..aku dapat resepi buat skon ni dekat utusan malaysia, jumaat, 25.11.2011 ..kolum Dari Dapur Azli Razali ..memang lame gile ku pekasamkan resepi ni, baru skang rase nak cube ..aku buat setengah adunan je, cam biase laaa kan??


Bahan-bahan:

260gm tepung gandum
50gm gula kastor
1 1/4 sudu teh serbuk penaik
1/4 sudu teh soda bikarbonat
115gm mentega
90gm cip coklat
75gm kismis (x letak sebab x de :) )
100gm susu cair
1 sudu teh esen vanilla

Cara membuatnye:
  1. Campurkan tepung, serbuk penaik, soda bikarbonat, gula dan mentega.  Gaulkan sehingga menjadi serbuk roti.
  2. Campurkan cip coklat dan gaul rata.
  3. Campurkan esen vanilla dan susu kemudian gaulkan bersama adunan tepung tadi.
  4. Gaul sehingga membentuk doh tapi jangan gaul keterlaluan.
  5. Leperkan setebal 3.5cm dan bentuk dengan pemotong doh bersaiz diameter 6cm.
  6. Bakar atas dulang yang telah disapu dengan marjerin.  Kemudian aturkan atas dulang pembakar.  Sebelum bakar, sapukan dengan atas dengan susu.
  7. bakar dalam ketuhar dengan kepanasan 180C selama 15-20 minit atau sehingga ia masak keperangan.
mase tengah bakar tu kan, nanti bau susu cair tu sangat menyerlah ...ermmm rase tak sabar lak nak makan ..tapi sabo sabo, bulan puase ni ...hehehe





Kek Span Coklat



Ni lah kek span yang aku buat, tempahan dari kawan aku ..mase memule kawan aku nak tempah tu, aku rase was was nak amik order die, sebab aku ni mem baking ke, menge steam ke, meng goreng2 ke, untuk aku makan sendiri je ..tak pernah aku terfikir nak bukak untuk tempahan ..sebab aku tak konfiden dengan hasil tangan aku ni ..satu takut tak sedap, lagi satu sebab takut tak meet customer expectation, dan lagi satu faktor utame ialah aku ni bukan business minded ..

Dulu aku pernah buat bisnes Apam Polka Dot, aku bukak order kat kawan2 aku je ..selain Apam Polka Dot, aku ade gak jual berbagai jenis apam.  Antaranya Apam Seri Ayu, Apam Beras, Apam Gule Hangus, Apam Labu ..kalo aku ngantor order jauh2 ke, aku bukan caj kos penghantaran pon ..kalo apam tu buat terlebih, aku bagi je yang lebih2 tu kat die, aku tak caj lebih pon ..ermmm untung laaa seme customer aku ..huhu tapi sejak da beranak kecik ni, aku stop seme aktiviti bisnes aku, nak tumpukan sepenuh perhatian kat Adriana la tu konon ..hehehe ermmm rase macam hangat2 taik ayam pon ade jugak aku ni ..

OK berbalik kepade cerite Kek Span Coklat yang kawan aku order ni, serius aku tak tau nak pakai resepi yang mane ..tetibe aku teringat aku pernah tengok Rachel Allen: Bake buat kek span coklat kat channel 703 ..pe lagi, ku ambil laptop Fariq, aku search laaaa web Rachel Allen ni, dapat laaa resepi Chocolate Cake ni ..bile da buat, hasilnye alhamdulillah ..sedap ..camne aku tau sedap??? sebab mase aku potong tu, ade cebis2 yang terkeluar tu, aku rase sikit ..sori bro, aku terasmikan ko nye kek dulu lak ..hehe

Oleh sebab rasenye OK, jadi aku sharekan lah resepi Chocolate Cake tu kat sini k ..

Ingredients

For the cake

  • 125g (4 ½ oz) dark chocolate (aku gune button choc)
  • 3 tbsp milk
  • 150g (5oz) butter, softened
  • 150g (5oz) caster sugar
  • 3 eggs (saiz A)
  • 200g (7oz) plain flour
  • 1 tbsp good quality cocoa powder (aku campurkan skali dengan kopi radix 3 in 1)
  • 1 tsp baking powder
  • ¼ tsp bicarbonate of soda
  • Cocoa powder or icing sugar, for dusting, optional (x gune)
Method
  1. Preheat the oven to 180°C (350°F), Gas mark 4. Butter and flour the sides of the sandwich tins (two 20cm (8in) diameter sandwich tins) and line the bases with greaseproof paper.
  2. Place the chocolate and the milk in a bowl sitting over a saucepan of gently simmering water and heat until then chocolate has melted. (plus kopi radix 3 in 1 )
  3. Beat the butter until very soft then add the caster sugar and continue to beat until the mixture is light and fluffy. Beat in the eggs, one at a time, then fold in the melted chocolate.
  4. Sift in the flour, cocoa powder, baking powder and the bicarbonate of soda, and fold in gently to mix. Divide the mixture between the two tins and bake in the oven for about 25 minutes, or until a skewer inserted into the middle of each cake comes out clean.
  5. Remove the cakes from the oven and allow to sit for a few minutes before turning them out of their tins and placing them on a wire rack to cool.

 









For the chocolate butter icing
  • 75g (3oz) butter, softened
  • 1 tbsp cream (aku gune susu cair)
  • 1 tsp vanilla extract
  • 175g (6oz) icing sugar
  • 1 tbsp good quality cocoa powder (x gune)
Method

  1. Beat the butter, cream and the vanilla extract until very soft. Then gradually sift in the icing sugar and the cocoa powder, beating all the time, until it is all added. Continue to beat until very soft, then whisk the mixture until it is light and fluffy. (I normally make the chocolate butter icing in an electric food mixer, using the whisk all the way through.)

gitu lah carenye ..kalo tak mo order kat aku, korang leh laaa ikut care kat atas tu step by step k ..sebab aku pon ikut care kat atas sejibik2 ..haaaaaa kan aku da kate aku ni bukan business minded ..boleh plak aku share rahsie bisnes aku ...alaaaaaaahai ..

ni laaa gadget yang ku gunekan untuk meratekan butter icing tu ..kecik je, tak mampu nak beli yang besar2 ..hehe


haaaa da ku kongsikan resepi satu hal, ni nak bagitau apesal butter icing aku comot sampai cenggitu skali, cam profesor sains comot lak ..hehe satu je sebabnye, iaitu aku ni bukan orang seni ..tangan aku ni cam tangan budak tak berbedong hehhehehe ..memang tak leh nak buat ape lah ..sebaik kawan aku tak de nak komplen pape pasal kek tu ..hehehehe da ku rate kan kek tu, habis satu bab ..

Bab baru plak, nak ku ganache kan kek tu, pon tak berseni gak ..kalo kate nak ratekan butter icing tu perlukan kesenian, boleh dimaafkan laa kalo comot pon kan??? ni tinggal nak tuang ganache kat atas kek je, tu pon comot jugak ...hyeee tak tau nak ku ape kan tangan ni supaye berseni sket :( ..

Bab yang terakhir ialah nak tulis tulisan atas kek tu ..selama ni aku tengok cam senang je orang yang keje kat bakery tu tulis ucapan atas kek ..baru ku tahu, secantik mane pon tulisan anda di atas kertas, belum tentu lagi tulisan anda akan cantik apabila menulis di atas kek ..hahahaha memang salute toing toing arrr kat sis sis yang keje kat bakery tu :D ...

Eh ade lagi satu masaalah ..aku tak tau nak letak berape ringgit harge kek coklat aku ni ..huaaaahaha ..last last aku call kakak aku, kak jiji untuk tanye harge semase kek span 1 kg ..haaaa kak jiji ni laaa taukey bakery kat rumah die ..segale jenis bisnes ade dalam rumah die ..start dari bisnes coklat, sekarang da berjinak2 buat kek pulak ..all the best lah :) ..hehe

Monday, August 13, 2012

Oh Pinggang ku Sakit

Woooooohoooooo ..pinggang aku sakit banget deyhhh ..tak silap aku, start sakit pinggang ni 3 hari lepas, lepas balik dari jalan jalan cuci mate kat PKNS ..puncenye??? ermm tak tau laaaa, aku pakai selipar je g sane, bukan pakai heel pon ..fariq yang dokong Adriana, jadi aku memang tak tau ape punce aku sakit belakang ni ...sakit sangat ..

semalam bile da sakit sangat tu, aku try ler merilexkan diri dengan membaringkan diri atas tilam ..ermmm lege habis, sakit pon hilang ..pagi bawak ke tengahari pon still tak de rase sakit ..aku ingat dah baiklah, rupe rupenye, haaaa petang tadi, mase tengah membongkok nak letak Adriana kat tilam die, prakkkkk macam bunyi ranting patah ...ohhhh pinggangku ..macam kene letrek kat pinggang aku ni ..adussssss ..

jadi malam ni, aku memcari2 laaa punce aku leh sakit belakang tetibe ni ..huhu ni la yang aku jumpe ..
Punce Sakit Belakang (Faktor Risiko)


1. Postur badan yang tidak betul
Berdiri, duduk atau bergerak seperti orang malas, kedudukan sebelah pinggang lebih tinggi daripada yang sebelah lagi. Tabiat seperti ini akan menyebabkan otot tegang, kaku, sakit belakang, sakit leher dan kelesuan. (aku selalu duduk tak tegak, duduk ala ala gengster arrr ..hehe mesti gengster2 ade masaalah yang same cam aku ni, sakit belakang sebab postur badan tak betul :))

2. Kurang senaman
Otot yang menyokong tulang belakang perlu senaman untuk regangan dan mengekalkan otot itu supaya kuat. (mungkin tidak ....aku buat keje rumah ..care unik aku tidorkan Adriana pon da macam joging satu taman ..hehe)

3. Kegemokan
Perut buncit akan menarik otot belakang dan menegangkan otot abdomen. Mengurangkan berat badan boleh meringankan beban kepada belakang dan baik untuk jantung. (hahahaha akukah itu???)

4. Stres
Kerunsingan boleh mengakibatkan otot belakang menegang dan hilang keseimbangan badan  dan boleh cedera belakang. (tak de lak stress sejak kebelakangan ni??)

5. Tersalah urat belakang
Anda boleh menegangkan atau mengoyak bahagian belakang dengan hanya membongkok, mencapai/ mendongak untuk mengambil sesuatu dan mengangkat barang dengan cara yang salah. (mungkin jugak ini, sebab Adriana ni berat sangat, mungkin mase aku membongkok nak letak atau nak amik Adriana, urat belakang tergeliat sket kot ...sad )

6. Piring ruas tulang belakang tergelincir
Kadangkala piring/ cakera ruas tulang belakang tergelincir atau tergencat daripada kedudukan asalnya dan akan menekan saraf dibelakang. Ini menyebabkan kesakitan, lemah dan kebas-kebas di kaki. Anda perlu mendapatkan rawatan Doktor. (ini bukan, sebab aku tak rase kebas kebas kaki pon )

Oleh kerana da sakit, camne nak merawat sakit belakang ni??  haaaayang ni aku amik kat Harian Metro.

“Kebanyakan masalah sakit belakang khususnya sakit pinggang boleh dirawat tanpa pembedahan. Antara kaedah rawatan ialah untuk mengawal kesakitan, mengurangkan keradangan, mengembalikan fungsi dan kekuatan bahagian belakang serta mencegah kecederaan daripada berulang.

“Menekap bahagian yang sakit dengan ais atau pek panas boleh mengurangkan kesakitan dan keradangan; membantu sesetengah pesakit untuk bergerak. Sejurus selepas mengalami trauma, pesakit seharusnya menekap pek ais yang dibalut dengan tuala pada bahagian sakit selama 20 minit beberapa kali sehari.


“Selepas dua atau tiga hari melakukan kaedah ini, tuam bahagian berkenaan dengan tuala atau pek panas untuk seketika bagi merehatkan otot dan merangsang aliran darah.


Mandi air suam juga boleh membantu merehatkan otot.


“Selain itu anda juga boleh berehat di katil (baring) tetapi hanya untuk satu atau dua hari saja. Berehat (baring) boleh membuatkan sakit belakang bertambah teruk dan menyebabkan seseorang pesakit mengalami tekanan, kemurungan, melemahkan otot dan kemungkinan berlakunya darah beku pada kaki. Pesakit seharusnya kembali melakukan aktiviti harian secepat mungkin,” katanya.


Menurutnya, bersenam adalah cara yang paling berkesan untuk mempercepatkan penyembuhan kepada masalah sakit belakang (khususnya sakit pinggang) dan menguatkan otot belakang dan abdomen. Antara senaman yang mudah dilakukan ialah senaman regangan, berenang, berjalan atau menjalani terapi pergerakan bagi memperbaiki koordinasi dan keseimbangan untuk postur dan otot.


Doktor juga akan memberikan ubat untuk merawat sakit belakang akut dan kronik. Selain itu terapi intervensi (termasuklah suntikan ubat bius steroid pada tisu, sendi atau akar saraf) dan suntikan epidural.


Pembedahan adalah pilihan terakhir, selepas semua kaedah lain tidak berjaya mengurangkan kesakitan. Dapatkan pandangan kedua jika anda disyorkan menjalani pembedahan kerana kini ada banyak kaedah baru yang lebih mudah dan berkesan.

Selain dari cara di atas, boleh juga gune care di bawah ni ...

Semasa berdiri :
Rehatkan sebelah kaki di atas papan lapek rendah untuk menyokong belakang sebelah bawah.

Kebiasaannya kerja hendaklah di buat pada paras ketinggian siku samada sewaktu anda duduk atau berdiri. Walau bagaimana pun kerja yang berat hendaklah dibuat pada paras lebih rendah daripada ketinggian siku.

Semasa memusing badan :
Berpusing dengan mengerakkan kaki, bukan memusing badan.  Badan yang berpusing boleh menyebabkan kecederaan belakang.

Semasa duduk :
Gunakan kerusi yang boleh menyokong belakang. Tapak kaki di rapatkan ke lantai dan badab bersandar di kerusi.

Semasa berjalan
Kepala tegak kedepan dan angkat dada sedikit.

Sewaktu tidur.
Tidur diatas belakang dengan menyelit bantal kecil di celah lutut, tidur mengiring dengan kaki membengkok atau tidur seperti kedudukan janin dalam perut ibu.

Semasa mengangkat barang.
Mengangkat barang hendaklah dengan menggunakan otot kaki, bukannya otot belakang. Berat barang yang selamat untuk diangkat hendaklah lebeh kurang 3  kg
( anggaran purata berat bayi baru lahir)

Mencapai untuk mengambil sesuatu barang
Satu cara yang baik untuk memikirkan berkenaan kawasan yang boleh di capai dengan tangan ialah ruang hayunan lengan semasa digerakkan. Mencapai sesuatu benda di dalam kawasan ini adalah selamat.

Care untuk merawat sakit belakang ni plak, kite bersenam lah ikut care kat bawah ni ...aduyaiiiii ..

 pix_topright

 satu due tige, satu due tige ..tige lagi, satu due tige, satu due tige ........iyarrhh iyarhhh iyaaarh ..

Thursday, August 9, 2012

Dodol Goreng

huhu Adriana seleseme, sian nye ..da ar kecik ag, tak pandai nak hembus keluar hingus tu, seb baik  dalam rumah ade orang rajin sedut hingus Adriana ni ..keh keh keh ..orang sayang anak camtu ar, untuk anak seme boley ..huhu oleh sebab Adriana seleseme, jadi kene laaa orang yang sayang anak tu amik EL half day, nak bawak anak g Klinik Rozita ..dapat laaa ubat seleseme ngan demam ..mase bagi makan ubat tadi, Adriana tak nangis pon, kuarkan balik ubat tu pon tak ..yeaaayy anak Ma kan good girl ..hehe

tapi tu lah, Adriana ni tak mo berletak lak ..asik nak Ma die dokong die je ..jadi belai punye belai, selawat punye selawat, abis ayat lazim aku bace, dalam kol 5.30 petang baru die tido sejak tengahari tadi ..bile Adriana da tido, Ma die pon ikut laaa tido jugak ..sedar2 da kol 7, tu pon sebab denga Fariq bukak pintu, baru balik keje ..jadi tadi kami buke pon yang simple habis ..nasi putih lauk telur masak kicap ..

pastu malam sikit, aku ternampak dodol yang fariq beli mase awal2 puase aritu ..tak bergerak pon ..tetibe teringat kak shahriah pernah masak Dodol Goreng ..nampak sedap dowh ..kalo nak tengok, meh klik kat SINI.

OK resepi lak aku copy paste je laaa eh ..mintak halal ye kak Shahriah :D ..

Dodol Goreng

Bahan-bahannya :

1 peket dodol *i beli dari pasar awam melaka* (aku nye Fariq beli, eh tak, kawan die belikan kat Jalan Raja Alang) *potong saiz kecil atau kiub

Untuk Batter :
2 cawan tepung gandum*
1/2 sudu kecil baking powder*
secubit baking soda*

*Ayak bersama*

1 sudu besar gula kastor
sedikit garam
air secukupnya

CARA :

Campurkan kesemua bahan-bahan di atas dan jadikan adunan batter yang pekat dan tidak cair. Ketepikan dalam 15 minit.
Setelah itu masukkan dodol yang telah di potong ke dalam mangkuk adunan. gaul sebati.
Panaskan minyak penuh.
Goreng sehingga keperangan dan angkat!
 
 

 siap dah Dodol Goreng aku, sedap memang sedap ..tengok tu dodol tu mancair ..waaahhh secair hatiku melihatmu Dodol Goreng ..lalalalala rangup dan ermmm sedap ..tq kak sha bagitau kite resepi ni ..

tadi aku nak bagi Fariq rase, tapi die tido lak ..ade 7 ketul Dodol Goreng tu, tujuh2 aku tibai ..haaaa habis laaa gundut ..


Dodol ade banyak baki lagi tu, next time aku buat lagi ..huhu best best ..

sebelum tu, jom tengok muke budak yang tengah seleseme ni ..


olololo sian nye Adriana ..cepat cepat baik ye ..muahh


eh, meh klik SINI sat ..

Wednesday, August 8, 2012

Air Kacang Soya dan khasiatnye

Air Kacang Soya memey laaa my fev.  bukan air soya je, tauhu, taufu fa, tempe, seme yang daripada kacang soya seme aku suke ..kicap pon aku suke jugak ..hehe pastu ade plak orang kate kalo banyak minum air soya mase mengandung, kulit anak nanti putih ..hoh punye ber gelen aku minum air soya ni, tak putih pon Adriana ni ..hehe tapi minum air kacang soya ni memang banyak khasiat nye selain kaye dengan protein ...cekidaut bawah ni ..
 
1 . Makanan seimbang yang sangat baik dan lebih murah daripada daging, susu atau telur.


2 . Mengandungi 50% protein bagi setiap 100 gram kacang soya, merupa 2 kali lebih daripada kacang tanah, 11 kali lebih daripada susu ada 3 kali lebih daripada telur.


3 . Kaya dengan bahan mineral seperti kalsium, sodium,manganese, magnesium, iron dan fosforus.


4. Kaya dengan vitamin A, B, C , D serta lesitin.


5 . Boleh dijadikan bahan pengganti susu bagi bayi yang mempunyai alahan terhadap susu lembu.


6 . Protien soya boleh mengurangakn risiko penyakit kanser dan jantung.


7 . Mudah dicerna mengandungi semua asid amino yang diperlukan untuk membina dan membaiki tisu badan yang rosak serta membekal tenaga.


8. Sangat baik sebagai bahan bagi hidangan vegetarian.


9. Mempunyai kadar lemak yang rendah dan kaya dengan protein, sesuai untuk pesakit jantung dan kencing manis.


10. Mengurangkan risiko penyakit koronari jantung melalui pengawalan paras kolesterol dalam badan oleh peptid soya 7s dan 11s di mana tindakannya seperti ubat “statins” tetapi tanpa kesan sampingan ubat.


11. Isoflavin soya dipercayai dapat mempertingkatkan kesihatan payudara serta mencegah penyakit barah payudara dan rahim, memperkuatkan tulang lalu mencegah osteoporosis dengan mekanisme mengurangkan kehilangan kalsium dalam tulang, mengatasi masalah simptom mati-haid.


12. Lesitin soya dapat mempercepatkan peredaran darah, menyahtoksin bahan buangan dalam sel-sel, mengemusi lemak dalam makanan, mempertingkatkan fungsi ginjal, jantung dan hati serta mampu mengawet penuaan dan mencegah pigmentasi kulit.


13. Kandungan asid amino perlu, asid lemak omega-3, asid folik, zat besi dan kalsium sesuai bagi semua wanita sebagai makanan tambahan protein utama untuk mencegah anemia dan mengurangkan masalah kesihatan. Selain itu, proses penuaan dapat diperlahankan.


14. Gula kompleks dan “oligosaccaride” dalam kacang soya memperbaiki masalah sembelit dan juga sebagai makanan utama probiotik di dalam usus besar demi kesihatan kolon serta mencegah kita daripada barah kolon


Haaaa hamik ko, 14 khasiat kacang soya aku bagi ..bace jangan tak bace ..kalo tak faham, google search k ...haaaaaaaa

Tapi rasenye aku sorang je yang minum air kacang soya kat dalam rumah ni ..Fariq tak minum pon ..pernah aritu aku hidangkan air kacang soya kat Fariq mase nak sahur ..leh pulak die cakap 'tak sakit perut ke minum ni???' ..heellloo, air tu i buat sendiri tau, dijamin kebersihannye ..kalo beli kat luar tu yang tak tentu bersih lagi, bukan main berteguk2 lagi minum kan????

Kalo ragu2, meh aku bagitau camne aku buat air kacang soya tu ..memule rendam satu senduk air kacang soya tu selame 8 jam.  Pastu masukkan kacang soya dan 1 liter air dalam blender dan blend sampai hancur, betul-betul hancur tau ..pastu masukkan dalam periuk dan masak laaa sampai masak.  Da lepas masak tu toskan laaa ..pastu masukkan gule secukup rase ..

haaaa hape yang leh buat sakit perutnye?????

ha tengok kat atas tu, da lepas posing2 air i tadi, terus i minum soya tu ..sedap u minum suam suam ..haaa habis licin, tinggal buih je ..

ehem ehem ..nak duit raye x? klik SINI.

Adriana vs Nuha


 

Ini Nuha Fariha, sepupu Adriana.  Nuha ni tua sebulan 5 hari dari Adriana.  Walopon sepupu, tapi dorang ni totally kontras.  Tak de yang same langsung.  Nuha kurus, Adriana gedebobs semangatnye.  Rambut Nuha ciput, rambut Adriana punye laa lebat selebat lebatnye.  Nuha cepat tegak kepale, Adriana ni da 4 bulan baru  nak tegak kepale.  Hidung Nuha kecik (ntah boleh bernafas ke idak tu, kecik bena lobang idong nye :) jgn mara kaka), hidung Adriana besar sikit dari Nuha.  Tapi ade 1 je persamaan, due due tak de gigi ...ahhahhahaha

Nuha dengan Adriana ni tak leh letak sebelah menyebelah, kalo tak salah sorang musti nangis ..













Kalo bukan Nuha yang nangis, mesti Adriana yang nangis.  Tak tau laa nape ..

Jom tengok gelagat Adriana dengan Nuha ni same same k ..



Adrina tengah baring baring santai tetibe Nuha datang.  Nak baring same la tu?? 'tepi sikit Nuha, kite tengah nak rehat2 ni' kate Adriana sambil cuit hidung Nuha yang kecik tu .


'eeeeii tepi sikit laa Nuha, awak himpit tangan kite, sakit laaaaa ..kite pukul awak kang? ...' uisshh garang tol Adriana ni ..



Nuha wat bodo jer, tangan pon die tak alih ..citttt ..yang Adriana tengok tengok Ma die, nak mintak tolong la tu??? hehe






Nuha wat muke pelik bile Adriana menangis ..ermmm da buat anak Ma sampai nangis, buat buat tak tau je kan?? biase Nuha ni ...mane umi Nuha ni????



Korangkan sepupu, main laaa elok elok cayang ..jangan sombong2 ..jangan nangis2 ..k?  yang Adriana ni pon satu, tadi kemain lagi garangnye, pastu die plak yang nangis ..hyeee~

Monday, August 6, 2012

Peach Pie ala Juju


harini aku nak kongsi resepi Pie ..inti die tak kesah laaa nak letak apple ke, peach ke, 'deghian' ke, ape ape pon boley ..yang penting kulit pastry nye hokkeeyyyy, jangan tersalah resepi nak buat kulit pastry tu ..nanti jadi cam haku ketika di zaman jahiliah dulu ..hehe

mase 1 tyme aku buat pie, cam biase ar, carik resepi kat internet ..carik punye carik, jumpe laaa pic apple pie yang lawa seyyhhh ..resepi tu aku amik kat SINI, milik mat gebu di blog DTSnye itu ..serius aku memang terase tergode dengan pie die tu ..nampak cantik dan sedap ..hehe lagipon di sebabkan oleh kredibiliti yang dimiliki oleh mat gebu, aku tak rase was was nak gune resepi die ..

tapi tu lah, mase tu aku zero tentang dunie baking ni, aku men buat je tanpe fikir resepi tu untuk ape, kalo gune resepi ni untuk ape plak ..jadi hasilnye macam kat bawah ni lah ..



siap bertikar lagi peach pie aku ..resepi untuk pastry kat atas tu tak gune telur pon ..kalo gune pon, kuning telur je la untuk sapu kat atas pastry tu je untuk bagi kuning keemasan ..cantik laaaa ..tapi aku sapu gune mentega je mase tu .. :)

Bile aku da post kat fb, makcik aku tanye camne aku buat pastry tu? ..aku dengan konfiden bgtau laaa aku letak mentega, gule, tepung .........mak cik aku tanye lagi, telur tak letak ke??? ...aku jawab tak ....hehe pastu makcik aku bgtau laa yang pastry tu sepatutnye kene letak telur.  Resepi yang aku gune tu untuk buat bakul ke, kotak ke, atau ape2 lah .....macam gambar kat bawah ni ..gambar tu aku amik kat fb makcik aku, buat untuk order bg hantaran la tu  ..hehehe ermm nmpk cam hantaran yang aku bagi kat fariq dulu laaaa ..huahuaahua


ku amibil kate kate mr Henry Middleton dalam OME, everybody make a mistake in learning process rite ...hehe lepas dari tu aku gune resepi kat bawah ni untuk buat pie ..resepi asal untuk apple pie, tapi aku lagi suke gune peach untuk inti pie aku ..cekidaut lah ...





Sunday, August 5, 2012

Kek Gula Hangus

haaa lihatlah dunia kek gula hangus ku ..ke kek sarang lebah? ermmm da berlubang lubang cenggitu kek sarang lebah la kot ...tapi resepi ni guna gula hangus? name kek gula hangus laaa kan? ...aaarrgghhh ape pon namenye, yang pasti, sarang aku jadi ..macam sarang lebah ..tapi sekali tengok macam sarang semut pon ade gak? kenape namenye kek sarang lebah, bukan kek sarang semut ...aaarrgghhh tensyen aku dengan pertanyaan itu ...

Resepi kek ni aku amik kat SINI.  wanitahariini.com.  Memule aku ingatkan ni official web utk rancangan WHI terbitan TV3 tu, rupenye salah jangkaan aku ni ..tipah tertipu bang ...walopon tertipu, dapat jugak aku cilok resepi kek gule hangus ni kat sinun ..cekidaut resepi yaaa ..

Resepi Kek Gula Hangus

Bahan-bahan
1 cwn gula
1 cwn air panas
2 sudu besar mentega
4 biji telur
1 cwn susu pekat
1 cwn tepung gandum
2 sd kecil soda bikarbonat
1 sd kecil esen vanilla

Cara Menyediakannya.
1.    Gula digoreng dengan api sederhana besar.
2.     Bila gula sudah agak cair, masukkan air panas.
3.    Selepas itu, masukkan mentega dan kacau sampai mentega cair dan ketepikan.
4.    Kemudian, pukul telor sampai kembang & pekat.
5.    Masukkan susu pekat dan pukul lagi.
6.    Masukkan tepung dan soda bikarbonat yang telah diayak.
7.    Tuangkan esen vanilla. Kacau.
8.    Akhir sekali, masukkan gula hangus tadi. Gaul sebati.
9.    Perap adunan ini selama 3 hingga 4 jam (bertutup) bagi mendapatkan sarang yang cantik.
10.    Dan bakar selama 60 minit di mana suhu oven 160 °c. 

tengok pada rupe da ade kan kek gule hangus aku tu? ermm tapi rase kek tu kan, cam rase jelly perise karamel? btol ke itu rase yang sepatutnye?? ermm mak mertue aku kate da sedap la tu ..da mak mertue aku kate sedap, sedap la tu kan? hehe nanti aku nak soh mak aku yang buat lak ..tengok rase die same tak macam yang aku buat ni ...hehe


Friday, August 3, 2012

Kek Karamel Pelangi


Akhirnye tercapailah hasrat aku untuk buat Kek Karamel ni ..lame jugak ambik keberanian untuk buat kek karamel pelangi ni, sebab seram tengok care2 nak membuatnye :D ..punye la berstep2, sampai footloose aku sekejap dibuatnye ..camne aku carik resepi? step pertama pergi kat google image, type kek karamel pelangi resepi, haaaa keluar laaaa gambar kek karamel yang berbagai2 ..gambar yang cun tu aku klik ar ..dapat laaa resepi dari kak ita masam manis ..tengok gambar kek karamel kak azlita tu yang membuatkan aku bertambah semangat nak buat kek karamel pelangi yang indah itu ..hehehe

Bile da siap rase seme, perghhh memang sedap, patut laaa kawan aku kate kek ni laaa antara kek yang ter best in the world ..sedap, memang sedap kat tekak aku ni, tak tipu ..tapi manis banget lorh, next tyme kalo teringin nak makan lagi atau ade request dari adik beradik aku, akan aku kurang kurangkan gule nye ..leh dapat kencing manis aku kalo makan hari2 ni ..

tengoklah kek karamel ku yang tengah berposing sakan tu, colorful sungguh, macam suasana hari raya plak penuh warna warni ..


jemput jemput makan semua, lazat ni, btol tak tipu dowhh ..kalo nak rase meh datang sini amik kat dalam ghobok batu rumah aku ..hehehe kek karamel ni sedap makan sejuk sejuk, nyaman je~~ macam makan aiskrim ..slurrrppppp ..meleleh dah air liur ni ..

nak resepikah?  resepi ni aku amik kat blog kak azlita, aku copy paste kan jugak lah kat sini ye .. :)

KEK KARAMEL
by : Munirah Baharum
source 2 : Azlita Masam Manis
source 3 : Hana

Gula Hangus

2 sudu besar gula pasir (aku gune 1 1/2 sudu besar je)

Sediakan loyang 8 inc.
Tabur gula dalam loyang dan masak atas api perlahan.
Biar gula hancur dan warna tukar jadi perang.
Ratakan gula dgn menyenget2 kan loyang kiri dan kanan
Biar gula sejuk. Gula yg sejuk ni akan keras dan akan retak2 dan berbunyi spt kaca pecah bila dah keras.
Ketepikan

Bahan Karemel
1/2 tin susu cair
70g gula castor
1/2 sudu teh esen vanilla
3 biji kuning telur

Kacau susu dan gula hingga gula larut.
Kacau telur dan esen perlahan.
Satukan kedua2 bahan dan kacau rata perlahan aje.
Kemudian tapis ke dalam loyang gula hangus tadi.
Ketepikan.
Kalau nak dapatkan lapisan karemel yg tebal gandakan sukatan susu dan kuning telur.
(Adunan ni tak perlu di bakar dulu ye! kita akan bakar adunan ni bersama adunan kek nanti )

Adunan Kek Bahan 1
70g gula kastor (kurangkan jadi 50g je)
3 biji telur kuning
135ml air
45ml minyak masak

Pukul telur kuning, minyak dan air sampai gebu dan tukar ke warna putih.
Kemudian masukkan gula kastor dan pukul lagi sampai naik sekali ganda.

Adunan Kek Bahan 2
140 gm tepung gandum
1 sudu teh baking powder


Matikan  mixer dan masukkan tepung dan baking powder yg telah diayak
Masukan  sikit2 dan kacau perlahan secara kaup balik hingga kesemua bergaul sempurna.
Ketepikan.

Merinque (aku buat meringue dulu sebab aku ade 1 je mixer)
6 biji putih telur - pastikan jgn tercampur sedikit pun telur kuning
70g gula castor (kurangkan jadi 50g je)
1 sudu teh krim of tar2

Pastikan semua peralatan dalam keadaan kering
Pukul putih telur hingga berbuih
Masukkan gula dan tatar dan terus memukul dgn speed tinggi hingga adunan kental dan kaku. kalau kita terbalikkan loyang adunan putih telur tu tidak jatuh

Masukkan 1/3 bahan merinque kedalam adunan tepung tadi.
Gaul rata secara kaup balik
Kemudian masukkan semua baki adunan merinque dan ratakan dgn kaedah kaup balik hingga bergaul sempurna. Kacau perlahan sahaja.

Bahagikan adunan kepada 3 bahagian yg sama banyak.
Letakkan pewarna yang anda sukai.

Kemudian tuangkan adunan kek ni ke atas lapisan karemel tadi.
Belang- belangkan adunan
Tuang 3 sudu lapisan pupple, kemudian 3 sudu lapisan pink di tengah-tengah lapisan purple. Kemudian tuangkan pula  3 sudu lapisan biru (aku letak kaler hijau) di tengah-tengah lapisan pink.
Buat begini sehingga 3/4 adunan, kemudian buat pula cara yg sama dgn 2 sudu pula.
Akhir sekali dengan satu sudu.
Lorekkan atas adunan dengan lidi.



Bakar kek dengan menggunakan kaedah Steam Bath.  Gunakan suhu 160c selama 1 jam atau sehingga masak.  Gunekan api bawah je.

Mase panaskan oven tu, gune suhu 170c.

Itu saje ..memang nampak macam renyah, tapi sebenarnye tak ..selamat mencubelah :D ..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...