Thursday, August 9, 2012

Dodol Goreng

huhu Adriana seleseme, sian nye ..da ar kecik ag, tak pandai nak hembus keluar hingus tu, seb baik  dalam rumah ade orang rajin sedut hingus Adriana ni ..keh keh keh ..orang sayang anak camtu ar, untuk anak seme boley ..huhu oleh sebab Adriana seleseme, jadi kene laaa orang yang sayang anak tu amik EL half day, nak bawak anak g Klinik Rozita ..dapat laaa ubat seleseme ngan demam ..mase bagi makan ubat tadi, Adriana tak nangis pon, kuarkan balik ubat tu pon tak ..yeaaayy anak Ma kan good girl ..hehe

tapi tu lah, Adriana ni tak mo berletak lak ..asik nak Ma die dokong die je ..jadi belai punye belai, selawat punye selawat, abis ayat lazim aku bace, dalam kol 5.30 petang baru die tido sejak tengahari tadi ..bile Adriana da tido, Ma die pon ikut laaa tido jugak ..sedar2 da kol 7, tu pon sebab denga Fariq bukak pintu, baru balik keje ..jadi tadi kami buke pon yang simple habis ..nasi putih lauk telur masak kicap ..

pastu malam sikit, aku ternampak dodol yang fariq beli mase awal2 puase aritu ..tak bergerak pon ..tetibe teringat kak shahriah pernah masak Dodol Goreng ..nampak sedap dowh ..kalo nak tengok, meh klik kat SINI.

OK resepi lak aku copy paste je laaa eh ..mintak halal ye kak Shahriah :D ..

Dodol Goreng

Bahan-bahannya :

1 peket dodol *i beli dari pasar awam melaka* (aku nye Fariq beli, eh tak, kawan die belikan kat Jalan Raja Alang) *potong saiz kecil atau kiub

Untuk Batter :
2 cawan tepung gandum*
1/2 sudu kecil baking powder*
secubit baking soda*

*Ayak bersama*

1 sudu besar gula kastor
sedikit garam
air secukupnya

CARA :

Campurkan kesemua bahan-bahan di atas dan jadikan adunan batter yang pekat dan tidak cair. Ketepikan dalam 15 minit.
Setelah itu masukkan dodol yang telah di potong ke dalam mangkuk adunan. gaul sebati.
Panaskan minyak penuh.
Goreng sehingga keperangan dan angkat!
 
 

 siap dah Dodol Goreng aku, sedap memang sedap ..tengok tu dodol tu mancair ..waaahhh secair hatiku melihatmu Dodol Goreng ..lalalalala rangup dan ermmm sedap ..tq kak sha bagitau kite resepi ni ..

tadi aku nak bagi Fariq rase, tapi die tido lak ..ade 7 ketul Dodol Goreng tu, tujuh2 aku tibai ..haaaa habis laaa gundut ..


Dodol ade banyak baki lagi tu, next time aku buat lagi ..huhu best best ..

sebelum tu, jom tengok muke budak yang tengah seleseme ni ..


olololo sian nye Adriana ..cepat cepat baik ye ..muahh


eh, meh klik SINI sat ..

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...