Friday, August 3, 2012

Kek Karamel Pelangi


Akhirnye tercapailah hasrat aku untuk buat Kek Karamel ni ..lame jugak ambik keberanian untuk buat kek karamel pelangi ni, sebab seram tengok care2 nak membuatnye :D ..punye la berstep2, sampai footloose aku sekejap dibuatnye ..camne aku carik resepi? step pertama pergi kat google image, type kek karamel pelangi resepi, haaaa keluar laaaa gambar kek karamel yang berbagai2 ..gambar yang cun tu aku klik ar ..dapat laaa resepi dari kak ita masam manis ..tengok gambar kek karamel kak azlita tu yang membuatkan aku bertambah semangat nak buat kek karamel pelangi yang indah itu ..hehehe

Bile da siap rase seme, perghhh memang sedap, patut laaa kawan aku kate kek ni laaa antara kek yang ter best in the world ..sedap, memang sedap kat tekak aku ni, tak tipu ..tapi manis banget lorh, next tyme kalo teringin nak makan lagi atau ade request dari adik beradik aku, akan aku kurang kurangkan gule nye ..leh dapat kencing manis aku kalo makan hari2 ni ..

tengoklah kek karamel ku yang tengah berposing sakan tu, colorful sungguh, macam suasana hari raya plak penuh warna warni ..


jemput jemput makan semua, lazat ni, btol tak tipu dowhh ..kalo nak rase meh datang sini amik kat dalam ghobok batu rumah aku ..hehehe kek karamel ni sedap makan sejuk sejuk, nyaman je~~ macam makan aiskrim ..slurrrppppp ..meleleh dah air liur ni ..

nak resepikah?  resepi ni aku amik kat blog kak azlita, aku copy paste kan jugak lah kat sini ye .. :)

KEK KARAMEL
by : Munirah Baharum
source 2 : Azlita Masam Manis
source 3 : Hana

Gula Hangus

2 sudu besar gula pasir (aku gune 1 1/2 sudu besar je)

Sediakan loyang 8 inc.
Tabur gula dalam loyang dan masak atas api perlahan.
Biar gula hancur dan warna tukar jadi perang.
Ratakan gula dgn menyenget2 kan loyang kiri dan kanan
Biar gula sejuk. Gula yg sejuk ni akan keras dan akan retak2 dan berbunyi spt kaca pecah bila dah keras.
Ketepikan

Bahan Karemel
1/2 tin susu cair
70g gula castor
1/2 sudu teh esen vanilla
3 biji kuning telur

Kacau susu dan gula hingga gula larut.
Kacau telur dan esen perlahan.
Satukan kedua2 bahan dan kacau rata perlahan aje.
Kemudian tapis ke dalam loyang gula hangus tadi.
Ketepikan.
Kalau nak dapatkan lapisan karemel yg tebal gandakan sukatan susu dan kuning telur.
(Adunan ni tak perlu di bakar dulu ye! kita akan bakar adunan ni bersama adunan kek nanti )

Adunan Kek Bahan 1
70g gula kastor (kurangkan jadi 50g je)
3 biji telur kuning
135ml air
45ml minyak masak

Pukul telur kuning, minyak dan air sampai gebu dan tukar ke warna putih.
Kemudian masukkan gula kastor dan pukul lagi sampai naik sekali ganda.

Adunan Kek Bahan 2
140 gm tepung gandum
1 sudu teh baking powder


Matikan  mixer dan masukkan tepung dan baking powder yg telah diayak
Masukan  sikit2 dan kacau perlahan secara kaup balik hingga kesemua bergaul sempurna.
Ketepikan.

Merinque (aku buat meringue dulu sebab aku ade 1 je mixer)
6 biji putih telur - pastikan jgn tercampur sedikit pun telur kuning
70g gula castor (kurangkan jadi 50g je)
1 sudu teh krim of tar2

Pastikan semua peralatan dalam keadaan kering
Pukul putih telur hingga berbuih
Masukkan gula dan tatar dan terus memukul dgn speed tinggi hingga adunan kental dan kaku. kalau kita terbalikkan loyang adunan putih telur tu tidak jatuh

Masukkan 1/3 bahan merinque kedalam adunan tepung tadi.
Gaul rata secara kaup balik
Kemudian masukkan semua baki adunan merinque dan ratakan dgn kaedah kaup balik hingga bergaul sempurna. Kacau perlahan sahaja.

Bahagikan adunan kepada 3 bahagian yg sama banyak.
Letakkan pewarna yang anda sukai.

Kemudian tuangkan adunan kek ni ke atas lapisan karemel tadi.
Belang- belangkan adunan
Tuang 3 sudu lapisan pupple, kemudian 3 sudu lapisan pink di tengah-tengah lapisan purple. Kemudian tuangkan pula  3 sudu lapisan biru (aku letak kaler hijau) di tengah-tengah lapisan pink.
Buat begini sehingga 3/4 adunan, kemudian buat pula cara yg sama dgn 2 sudu pula.
Akhir sekali dengan satu sudu.
Lorekkan atas adunan dengan lidi.



Bakar kek dengan menggunakan kaedah Steam Bath.  Gunakan suhu 160c selama 1 jam atau sehingga masak.  Gunekan api bawah je.

Mase panaskan oven tu, gune suhu 170c.

Itu saje ..memang nampak macam renyah, tapi sebenarnye tak ..selamat mencubelah :D ..

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...