Thursday, August 16, 2012

Kek Span Coklat



Ni lah kek span yang aku buat, tempahan dari kawan aku ..mase memule kawan aku nak tempah tu, aku rase was was nak amik order die, sebab aku ni mem baking ke, menge steam ke, meng goreng2 ke, untuk aku makan sendiri je ..tak pernah aku terfikir nak bukak untuk tempahan ..sebab aku tak konfiden dengan hasil tangan aku ni ..satu takut tak sedap, lagi satu sebab takut tak meet customer expectation, dan lagi satu faktor utame ialah aku ni bukan business minded ..

Dulu aku pernah buat bisnes Apam Polka Dot, aku bukak order kat kawan2 aku je ..selain Apam Polka Dot, aku ade gak jual berbagai jenis apam.  Antaranya Apam Seri Ayu, Apam Beras, Apam Gule Hangus, Apam Labu ..kalo aku ngantor order jauh2 ke, aku bukan caj kos penghantaran pon ..kalo apam tu buat terlebih, aku bagi je yang lebih2 tu kat die, aku tak caj lebih pon ..ermmm untung laaa seme customer aku ..huhu tapi sejak da beranak kecik ni, aku stop seme aktiviti bisnes aku, nak tumpukan sepenuh perhatian kat Adriana la tu konon ..hehehe ermmm rase macam hangat2 taik ayam pon ade jugak aku ni ..

OK berbalik kepade cerite Kek Span Coklat yang kawan aku order ni, serius aku tak tau nak pakai resepi yang mane ..tetibe aku teringat aku pernah tengok Rachel Allen: Bake buat kek span coklat kat channel 703 ..pe lagi, ku ambil laptop Fariq, aku search laaaa web Rachel Allen ni, dapat laaa resepi Chocolate Cake ni ..bile da buat, hasilnye alhamdulillah ..sedap ..camne aku tau sedap??? sebab mase aku potong tu, ade cebis2 yang terkeluar tu, aku rase sikit ..sori bro, aku terasmikan ko nye kek dulu lak ..hehe

Oleh sebab rasenye OK, jadi aku sharekan lah resepi Chocolate Cake tu kat sini k ..

Ingredients

For the cake

  • 125g (4 ½ oz) dark chocolate (aku gune button choc)
  • 3 tbsp milk
  • 150g (5oz) butter, softened
  • 150g (5oz) caster sugar
  • 3 eggs (saiz A)
  • 200g (7oz) plain flour
  • 1 tbsp good quality cocoa powder (aku campurkan skali dengan kopi radix 3 in 1)
  • 1 tsp baking powder
  • ¼ tsp bicarbonate of soda
  • Cocoa powder or icing sugar, for dusting, optional (x gune)
Method
  1. Preheat the oven to 180°C (350°F), Gas mark 4. Butter and flour the sides of the sandwich tins (two 20cm (8in) diameter sandwich tins) and line the bases with greaseproof paper.
  2. Place the chocolate and the milk in a bowl sitting over a saucepan of gently simmering water and heat until then chocolate has melted. (plus kopi radix 3 in 1 )
  3. Beat the butter until very soft then add the caster sugar and continue to beat until the mixture is light and fluffy. Beat in the eggs, one at a time, then fold in the melted chocolate.
  4. Sift in the flour, cocoa powder, baking powder and the bicarbonate of soda, and fold in gently to mix. Divide the mixture between the two tins and bake in the oven for about 25 minutes, or until a skewer inserted into the middle of each cake comes out clean.
  5. Remove the cakes from the oven and allow to sit for a few minutes before turning them out of their tins and placing them on a wire rack to cool.

 









For the chocolate butter icing
  • 75g (3oz) butter, softened
  • 1 tbsp cream (aku gune susu cair)
  • 1 tsp vanilla extract
  • 175g (6oz) icing sugar
  • 1 tbsp good quality cocoa powder (x gune)
Method

  1. Beat the butter, cream and the vanilla extract until very soft. Then gradually sift in the icing sugar and the cocoa powder, beating all the time, until it is all added. Continue to beat until very soft, then whisk the mixture until it is light and fluffy. (I normally make the chocolate butter icing in an electric food mixer, using the whisk all the way through.)

gitu lah carenye ..kalo tak mo order kat aku, korang leh laaa ikut care kat atas tu step by step k ..sebab aku pon ikut care kat atas sejibik2 ..haaaaaa kan aku da kate aku ni bukan business minded ..boleh plak aku share rahsie bisnes aku ...alaaaaaaahai ..

ni laaa gadget yang ku gunekan untuk meratekan butter icing tu ..kecik je, tak mampu nak beli yang besar2 ..hehe


haaaa da ku kongsikan resepi satu hal, ni nak bagitau apesal butter icing aku comot sampai cenggitu skali, cam profesor sains comot lak ..hehe satu je sebabnye, iaitu aku ni bukan orang seni ..tangan aku ni cam tangan budak tak berbedong hehhehehe ..memang tak leh nak buat ape lah ..sebaik kawan aku tak de nak komplen pape pasal kek tu ..hehehehe da ku rate kan kek tu, habis satu bab ..

Bab baru plak, nak ku ganache kan kek tu, pon tak berseni gak ..kalo kate nak ratekan butter icing tu perlukan kesenian, boleh dimaafkan laa kalo comot pon kan??? ni tinggal nak tuang ganache kat atas kek je, tu pon comot jugak ...hyeee tak tau nak ku ape kan tangan ni supaye berseni sket :( ..

Bab yang terakhir ialah nak tulis tulisan atas kek tu ..selama ni aku tengok cam senang je orang yang keje kat bakery tu tulis ucapan atas kek ..baru ku tahu, secantik mane pon tulisan anda di atas kertas, belum tentu lagi tulisan anda akan cantik apabila menulis di atas kek ..hahahaha memang salute toing toing arrr kat sis sis yang keje kat bakery tu :D ...

Eh ade lagi satu masaalah ..aku tak tau nak letak berape ringgit harge kek coklat aku ni ..huaaaahaha ..last last aku call kakak aku, kak jiji untuk tanye harge semase kek span 1 kg ..haaaa kak jiji ni laaa taukey bakery kat rumah die ..segale jenis bisnes ade dalam rumah die ..start dari bisnes coklat, sekarang da berjinak2 buat kek pulak ..all the best lah :) ..hehe

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...