Monday, August 6, 2012

Peach Pie ala Juju


harini aku nak kongsi resepi Pie ..inti die tak kesah laaa nak letak apple ke, peach ke, 'deghian' ke, ape ape pon boley ..yang penting kulit pastry nye hokkeeyyyy, jangan tersalah resepi nak buat kulit pastry tu ..nanti jadi cam haku ketika di zaman jahiliah dulu ..hehe

mase 1 tyme aku buat pie, cam biase ar, carik resepi kat internet ..carik punye carik, jumpe laaa pic apple pie yang lawa seyyhhh ..resepi tu aku amik kat SINI, milik mat gebu di blog DTSnye itu ..serius aku memang terase tergode dengan pie die tu ..nampak cantik dan sedap ..hehe lagipon di sebabkan oleh kredibiliti yang dimiliki oleh mat gebu, aku tak rase was was nak gune resepi die ..

tapi tu lah, mase tu aku zero tentang dunie baking ni, aku men buat je tanpe fikir resepi tu untuk ape, kalo gune resepi ni untuk ape plak ..jadi hasilnye macam kat bawah ni lah ..



siap bertikar lagi peach pie aku ..resepi untuk pastry kat atas tu tak gune telur pon ..kalo gune pon, kuning telur je la untuk sapu kat atas pastry tu je untuk bagi kuning keemasan ..cantik laaaa ..tapi aku sapu gune mentega je mase tu .. :)

Bile aku da post kat fb, makcik aku tanye camne aku buat pastry tu? ..aku dengan konfiden bgtau laaa aku letak mentega, gule, tepung .........mak cik aku tanye lagi, telur tak letak ke??? ...aku jawab tak ....hehe pastu makcik aku bgtau laa yang pastry tu sepatutnye kene letak telur.  Resepi yang aku gune tu untuk buat bakul ke, kotak ke, atau ape2 lah .....macam gambar kat bawah ni ..gambar tu aku amik kat fb makcik aku, buat untuk order bg hantaran la tu  ..hehehe ermm nmpk cam hantaran yang aku bagi kat fariq dulu laaaa ..huahuaahua


ku amibil kate kate mr Henry Middleton dalam OME, everybody make a mistake in learning process rite ...hehe lepas dari tu aku gune resepi kat bawah ni untuk buat pie ..resepi asal untuk apple pie, tapi aku lagi suke gune peach untuk inti pie aku ..cekidaut lah ...





No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...