Friday, August 24, 2012

Suasana Hari Raya dan sesi memakan Kek Karamel

Assalamualaikum ...

Rasenye cam belum terlambat lagi nak ucapkan Selamat Hari Raya ni kan?  Jadi kat kesempatan ni, aku dan famili dengan rendah hati nak mintak maaf kat seme yang mane kami ade buat salah antara sedar atau tidak, kire kosong kosong laaa ye ..nak cakap lebih lebih aku tak pandai, takut merepek jadi nye ..kalo jadi kerepek, sedap laaa jugak dimakan ..lalalala



Untuk raye kali ni, aku tak de laaa nak bersiap pon, baju raye kami sekeluarge pon x sedondon, cume mase malam raye tu aku tolong tolong sikit kakak aku yang second tu memasak ..rebus nasi impit nona, buat kuah kacang + babat dengan masak kuah lodeh ..walopon rase die tak same macam mak aku buat, tapi masih boleh di terima kat tekak aku ni ..sebelum tu, mak dede da datang rumah kami dulu hantar lemang 2 batang dengan rendang daging ..kakak aku yang first tu lak sampai Klang esoknye, bawak ketupat, rendang itik dengan sambal goreng ..dapat lah aku melempiaskan nafsu makan lontong dan ketupat mase pagi raye ari tu, sebab tahun lepas aku tak dapat merase pon menu2 wajib famili aku tu ..huhu sedeyyy ..



tapi pagi raye tahun ni ade tambahan menu sikit, hehehe aku buat Kek Karamel ..











Memang sedappp sangat kalo di makan sejuk ..kalo makan mase tak sejukkan, ade rase pelik, ermm rase pahit kat hujung2 lidah tu ..tak tau mane datang rase tu ..tapi kalo makan Kek Karamel tu mase sejuk, ermm memeyy lazat bah ...ok bah kalo kau ..tahun depan aku rase cam nak buat lagi je ..hehehehe

Pas makan makan seme, kitorang seme pegi beraye kecuali mak (ade kat mekah) and ami (terus g kanchong darat, beraye dengan awek - boley ke gitu?? haiyoooo).  Tak banyak rumah yang kitorang ziarah, dalam 6 buah rumah jer mase raye 1st tu ..sebelum maghrib aku dah permisi pulang ke Klang, tak lalu aku nak beraye lagi, badan pon rase melengas da ..seb baik aku naek krete sendiri, famili kak jiji naik krete dengan abah, nah, sampai ke tengah malam tak abis beraye lagi ...hahaha 

Mase raye kedua, aku sefamili cume pergi rumah nenek kat Banting dengan rumah Mak Dede kat Klang ..Mase raye ketige lak, cadangnye kami adik beradik nak g rumah nenek2 saudare kitorang, hermm tapi memasing x de kat rumah, jadi kitorang gi rumah adik beradik tiri abah je, tu pon sampai kol 3 je, sebab aku ngan fariq nak berangkat balik ke Perak pulek ..kire tahun ni aku menziarah2 pon ala ala kadar jugak laaa ..sebab sejak aku kecik lagi, sampai sebelum aku berkahwin, kalo beraye mesti dari awal pagi sampai ke lewat malam ..kalo da duduk kat rumah orang tu, berejam2 borak plus lepaknye ..kalo duit raye yang kami dapat, jangan cakap laaa, memang berkepuk2 ..mase umur aku da 27 tahun, dan dah bekerja pon still dapat duit raye lagi ...rezeki kan?? orang da bagi, amik je laaa kan?



tu laaa ..tapi alhamdulillah laaa, Adriana nye duit raye pertama ni boleh tahan jugak ..hehehe nanti abah bukak kan ASB untuk Adriana ye ..mase raye ni, rate rate semorang terpesona tengok rambut Adriana yang lebat kemain tu ..da laaaa rambut lebat, pastu kat semua rumah die buat tabiat isap ibu jari die tu ..hyeeee si bucuk bacin Ma ni ..kite gigit telinge tu baru tau tau ...hehe

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...