Friday, September 28, 2012

Budget 2013 in mood



Adriana khusyuk betol tengok bajet 2013 ni ..orang panggil name die pon, buat derk je, leke btol tengok tv ..haiii anak Ma ni, ntah apelaaa yang Adriana harap untuk Bajet 2013 ni ..hik hik ..




















Tengok, baju Adriana same kaler laaa dengan DS Najib .. :D  hijau terang gitu ..menyerlah btol ..

Layan, layan jugak bajet 2013 tu ..tapi jangan lupe sembahyang asar plak ..hehe kalo takut tertinggal info, esok beli ler surat khabar ..beli pagi2, kalo da tengahari baru nak carik paper, dapat Sinar Harian je laaa ..hihi atau nak carik teks ucapan?? tengok bawah ni ..

Teks Ucapan Bajet 2013 boleh diperolehi oleh orang ramai pada 28 September 2012 jam 5.30 petang di Lobi, Blok Tengah, Kementerian Kewangan, Presint 2, Putrajaya.

Teks Ucapan Bajet 2013 dan Lampiran boleh dimuat turun melalui Laman Rasmi Bajet 2013 www.treasury.gov.my pada jam 6.00 petang. Teks ini juga boleh dimuat turun melalui laman web agensi-agensi Kementerian Kewangan seperti berikut:

Jabatan Kastam Di Raja Malaysia
www.customs.gov.my
Lembaga Hasil Dalam Negeri Malaysia
www.hasil.gov.my
 
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia
www.sc.com.my
Bank Negara Malaysia
www.bnm.gov.my


Harap2 banyak laaa insentif yang rakyat jelate ni dapat kan??

Terung Goreng Berlada dan hermmmm geng Adriana da bertambah :D


Assalamualaikum wbt.

Semalam biras aku sms bagitau yang die selamat melahirkan baby boy ..syukur alhamdulilah ..jom nasyid same same jom ..eh gambar ape atas tu????

 

Syukur

Album : Syukur
Munsyid : Raihan
http://liriknasyid.com


Ucaplah Alhamdulillah syukur kita kepada Allah
Ucaplah Alhamdulillah syukur kita kepada Allah
Shalawat ke atas nabi, Muhammad ya Rasulallah
Shalawat ke atas nabi, ya Rasulallah

Tanda syukur itulah taat
Setiap tempat setiap waktu
Syukur itu dapat dilihat
Pada sikap dan tingkah laku

Marilah bersama kita bersyukur
Kepada Allah kita bersyukur

Syukur itu sifat mulia
Hindar dari tamak dan loba
Rasa cukup apa yang ada
Hati tenang hidup sejahtera

Mari amalkan rasa bersyukur
Hidup bahagia, aman dan makmur

Syukur, syukur, syukur ya Allah
Syukur alhamdulillah

Syukur itu banyak caranya
Taat beribadah tekun berusaha
Saling membantu berkasih sayang
Murah senyuman tulus sedekah

Marilah kita beramal bersama
Rasa bersyukur kita suguhkan


ehem ehem, lain plak tone harini, ade macam sumbangsih sikit :D..bestnye, rase cam nak gi serang rumah die nak tengok baby, walopon abang ipar aku da letak gambo baby boy die kat fb, aku tetap rase nak tengok live ..nak dokong dokong ..nak kiss kiss ..ermm best nye bau baby ..hikhik ..sabo sabo~~~~ mintak kebenaran share gambo ye ...


tengok tu, comel tak??? haaa da besa mesti hensem tu ..hehehe hi anak Adam, welcome to our famili ..yeaayyy nampaknye da bertambah laaa geng Adriana ni hihi..

k lah, sempena baru dapat anak sedare ni, harini aku nak share resepi ar ..hikhik kalo tak dapat anak sedare pon aku nak share resepi gak :D ..resepi yang aku amik kat sini.  Maleh rasenye nak menaip balik, ku copy n paste aje lah ye :D ..Resepi yang mudah je, tak nak amik risiko buat yang susah susah ..gambo ku letak ataaaas skali tu ye ..

BAHAN-BAHANNYA :

2 Batang terung – goreng terlebih dahulu
2 sudu besar air asam jawa
Gula dan garam
Minyak

BAHAN-BAHAN TUMBUK :
2 Batang lada merah
1 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
50gm ikan bilis
1 biji buah keras

CARA :
  1. Panaskan minyak dan tumiskan *bahan-bahan tumbuk sehingga naik bau.
  2. Masukkan air asam jawa dan sesuaikan rasa.
  3. Akhir sekali masukkan terung.
 Senang je kan? cepat lak tu ..resepi aku simpan sini lah, ne tau sok sok nak buat lagi .. :D

Wednesday, September 26, 2012

Hokkien Mee


Hokkien Mee ni aku buat sebab dulu aku pernah nak order Hokkien Mee kat kedai mamak area rumah aku ni, pastu mamak tu cakap Hokkien Mee abis ..huhu kempunan i nyah ...Jadi dengan semangat berkobarnye aku nekad nak buat sendiri Hokkien Mee ni ..chaiyokkk lah, seme nak buat sendiri ..huhu bak kate orang lame lame 'biar tak pandai masak, asalkan rajin masak ..boleh erat kasih sayang bile suami makan air tangan isteri' ..yo koh??? .. ,*,

Bahan-bahan:

Mee Hokkien (aku pakai mee kuning je)
3 ulas bawang putih
Isi ayam (aku tukar dengan fishball)
Chicken Stock 
sayuran
kicap pekat
kicap cair
sos tiram 
minyak bijan
black pepper
Cili padi (yg ni aku tambah sendiri ikut selere aku)

Cara-care:

1) panaskan minyak thn tumiskan bwg putih yg telah dicincang…
2) pas tuh mskkan isi ayam (tulang x bes utk resepi nih)…  
3) kemudian + air & mskkan chicken stock… I letak 1 kiub jer… tuh pun dh ckp masin dh..
4) biarkan air didih sekejap thn mskkan mee.. utk resepi nih sayur cabbage yg paling sedap.. kalo tak de, lantak laaa korang nak letak sayor ape ..jangan 'sayonara' korang masukkan udah. 
5) sementara tggu mee msk, cmprkan kicap pekat, kicap cair, sos tiram, myk bijan (sesame oil) dlm 2~3 drop jer & pepper sedkt dlm satu mangkuk..
6) klu agak2 mee dh masak, campurkan sos & biarkan didih sekejap…  
 

7) Siap untuk dimakan.  Pastu klik SINI deyhh ..

Tuesday, September 25, 2012

Puding Jagung


Assalamualaikum ..

Harini plan nak menghabiskan stok susu cair yang tak habis habis tu ..da dekat 2 minggu menatang tu ade dalam peti ais, tak tau nak ku ape kan susu cair, last last dapat plak ilham nak buat Puding Jagung ..resepi aku tibai je, main masuk masuk je ..nasib baik jadi ..

Bile da siap tu, cam biase ar, aku sorang je yang makan ..punye laa sedap Puding Jagung tu, sehari je habis ku lahap seme ..mane tak nye, da makan depan tv kan, tak sedar da bermangkuk mangkuk puding jagung tu aku sumbat dalam mulut ni haa ..

Care care nak buat Puding Jagung ni, memule aku campurkan seme bahan dalam periuk.  jagung dalam tin, susu cair, ngan gula castor ..bile da menggelegak, amik sikit adunan tu letak dalam mangkuk, pastu letak 1 mangkuk custard powder, kacau sebati ..pastu masukkan balik dalam periuk ..care itu adalah untuk mengelakkan dari custard powder tu berketul ketul yeee ..pastu kacau laaaa sampai berkilat ..bile da siap tu masukkan laa dalam mangkuk ..sejukkan ..pastu masukkan dalam peti ais ..sedap nye ...

Haaa gambo kat atas sekali tu, nape bersemak atas meje tu sebab baru balik shoping beli barang dapor ..da keluarkan dari plastik, tapi rase malas lak nak menyusunnye ..jadi ku longgok aja atas meje makan tu ..huhuhu ayuhlah mari kita berkemas kemasan ..huhu tapi sebelum tu, klik SINI dulu ea ...

Saturday, September 22, 2012

Roti Telur Bakar



Assalamualaikum.

Selamat pagi seme, menu pagi ni aku nak share Roti Telur Bakar ..ermm asyik tayang food je, macam sedap sangat ko masak??? haaaa ayat laser ko ...ye laaaa aku kan housewife, kalo tak tayang food, aku tayang Adriana ..nak buat camno, aku bukan orang politik nak cite pasal politik ..aku bukan wartawan hiburan nak cite pasal artis ..aku bukan keluar gi vacation mane mane ..AKU DOK UMAH JE ..tu laaa kalo rase blog aku ni memboringkan, maaflah ..aku akan cube cipta kemeriahan di blog aku ni ..jyeaaarhh ..

OK untuk resepi Roti Telur Bakar ni, aku gune 2 keping roti je ..sekeping untuk jadi tempat letak telur, sekeping lagi aku buat Garlic Stick. 

Bahan-bahan untuk buat Roti Telur Bakar:

2 keping roti
1 biji telur
Marjerin
Lada Hitam
Garam

Cara membuatnye :

1.  Sapukan 1 keping roti dengan mentega.  Letakkan dalam acuan muffin @ pape jela.
2.  Pecahkan telur.  Tabur secubit garam dan lada hitam.
3.  Bakar dalam oven dengan suhu 180c selama 5 minit.  Taraaaaa

Garlic Stick lak :

Sekeping roti tu buang kulit, potong 4 bentuk memanjang.

Bakar bawang putih, pastu lenyek kat unsalted butter, tambah sikit garam dan lada hitam, kacau sebati.  (garlic jangan letak banyak tau, busuk deyhhh)  kalau ade daun parsly letak ar jugak, tapi cincang dulu .. jadi laaa garlic butter.

Amik garlic butter tu, sapu kat roti yang da dipotong tu ..

Bakar laaa same2 dengan Roti Telur Bakar tadi sehingga garing.  Jaga jaga ya, kalo terlalu garing, boleh gering aku kelaparan ..huhu

Taraaaaa ..


Makan dulu eaaaak ..


Auummm krup krap krup krap ..rangup ...

Mari kite regangkan badan dengan buat kerje rumah ...dimulakan dengan bismillah ..iyaaarrhh ..Bismillahirrahmanirrahim ..SINI

Friday, September 21, 2012

Nasi Goreng Mak Dede

 
Assalamualaikum ..

Harini kite bernasi goreng plak ..tak tau nak namekan ni nasi goreng ape ..Oleh kerane aku dapat resepi ni dari makcik aku, Mak Dede ..jadi aku namekan resepi ni Nasi Goreng Mak Dede laaa ea?  sukatan aku main agak2 je, sebab mase mak dede ajar aku dulu pon, die tak bagitau actual sukatan pon ..huhu kedekut ilmu~~ hehe rase die masih sedap, feveret fariq ni, cume tak sesedap yang mak dede buat laaa ..

Antara tips yang mak dede share untuk dapatkan nasi goreng yang sedap ialah:
- kalo boleh tumbuk ler bahan untuk tumis tu - aku blend kering aje
- bahan yang tumbuk tu digoreng garing, bukan hangus ea
- pastikan ikan bilis tu masak
- nasi tu yang eloknye ialah nasi semalam (bukan yang da basi ea) sebab lebih kenyal.  kalo tak de nasi semalam, masak la nasi pastu biar 2 3 jam atau tunggu sampai sejuk.
- garam tu letak secukup rase ..kalo termasin atau tawar sangat pon jadi tak sedap jugak ..ye takk??? hehe
- petue nak letak garam lak ialah perasa bahan menumis tu secukup rase ..pastu kat nasi putih semalam tu pon letak garam jugak ..kalo 4 cawan nasi tu letak laaa 2 camca kecil garam gituuuu ..
- nasi yang digoreng tu mestilah berderai.

Jom cekidaut resepi rahsia keluarge plak ..

Bahan-bahan:
4 cawan nasi (letak 2 sk garam)
3 biji cili merah
8 biji cili padi
1 biji bawang besar (yang saiz kecik) - kalo letak bawang banyak sangat nanti ade rase pelik, jadi agak2 je la ea ..
segenggam ikan bilis (basuh, rendam, tos)
2 biji telur - size A
Minyak
Garam secukup rase

Cara-cara:
1)  Blend kering cili merah, cili padi bawang besar.  jangan hancur tau.  Gune pulse button. (mak aku kate 'bret bret' kan aje)
2)  Masukkan ikan bilis yang da tos tu, bret bret kan lagi (hahahaha)
3)  Panaskan kuali, letak dalam 5 sudu besar minyak, tumiskan bahan yang da di bret bret tadi. kekeke
4)  Tumis sampai garing pastu letak 1 sk garam - gune api sederhane tau
5)   Bile da garing, tolak tumisan tu ketepi, pecahkan 2 biji telur kat tengah tengah, pastu bile telur tu da agak agak masak, gaul sebati dengan tumisan tadi tu.  
6)  Masukkan nasi yang da ditambah dengan garam tadi, goreng sampai sebati.  Siap untuk dihidang.

Hidangkan dengan telur mata dan kepok (hahaha kepok) ..ermm sedap giler ..tapi semalam kan, mase Fariq nak mintak tambah, die mintak gorengkan telur dadar plak ..eeii sabar je laaa ..nasib baik aku skang ni fulltime housewife, die sorang je penat2 keje, ermm aku layankan aje ..nanti aku da keje balik kang, haaa makan je ape yang aku hidang ...huhu itu ke yang aku fikir??? tu ar sebab sampai skang aku tak dapat keje ag kot, niat da lain ..huhu sori abang .. :D

Da bace, klik SINI lak ..

Thursday, September 20, 2012

Solat Dhuha


yang kat bawah ni lak, kalo aku tak carik kat internet mesti aku tak tau ..oleh itu, aku kongsi jugak kat blog aku ni supaye kite same same tau .. :D
 
Baca ketika sujud yang terakhir - 3 kali
Baca doa ini selesai solat

Maksudnya:
Ya Allah, sesungguhnya waktu Dhuha itu waktu  DhuhaMu, kecantikanny adalah kecantikanMu,
keindahan itu keindahanMu, kekuatan itu kekuatanMu,
kekuasaan itu kekuasaanMu dan perlindungan itu perlindunganMu.
Ya Allah, jika rezekiku masih di langit, turunkanlah, dan jika  di dalam bumi, keluarkanlah,
jika sukar, permudahkanlah, jika haram, sucikanlah dan jika jauh, dekatkanlah.
Berkat waktu dhuha, kecantikan. keindahan, kekuatan, kekuasaanMu,
limpahkan kepadaku segala yang Engkau telah limpahkan kepada hamba-hambaMu yang soleh.

Petua Untuk Merampingkan Badan


Fuuiii oh mak ngaih, ..pas bersalin ni aku rase banyak baju aku yang x muat ..huhu senam senam ..mari bersenam ..fuhh fuhhh satu, due, tige, empat, lime, enam, tujuh, lapan ..lapan lagi, due, tige .......aarghh tak kuase aku nak bersenam deyyhh ..jom tengok petue nak merampingkan badan ..rujukan dari Ensaiklopedia Petue Melayu Lama.

1. Berjalan kaki, sekurang-kurangnya 15 minit setiap hari. Jika asyik naik lif di pejabat atau rumah, cubalah naik dan turun dengan tangga. (aku ni surirumah sepenuh masa, ke depan ke belakang je la keje aku, tak pon gi ke luar nak sidai and angkat kain)

2. Minum air kosong lapan gelas sehari. Ia membantu membuang toksin daripada badan. Segelas air kosong juga boleh diambil sebelum makan kerana ia memberikan rasa kenyang sekali gus menghindarkan diri daripada rasa lapar berlebihan. (tak tau la cukup ke idak 8 gelas sehari, sebab kalo haus je aku minum, kalo tak haus tak de laaa aku minum)

3. Sarapan setiap pagi jangan diabaikan. Mereka yang tidak bersarapan cepat lapar dan mendorong diri untuk makan lebih banyak pada waktu tengah hari. (orang putih mane ntah yang cakap orang melayu terkebelakang sebab makan berat mase sarapan)

4. Banyakkan pengambilan buah-buahan dan sayur-sayuran kerana ia baik untuk sistem pencernaan serta dapat menurunkan kadar kolesterol badan. (ade la jugak makan sayur and buah2, bukan hari2, tapi kerap)

5. Jangan makan hingga perut sudah kenyang. Jika sayang makanan berlebihan, ia boleh disimpan. (ini susah sikit nak buat, korang akan faham kalo korang memasak sendiri di rumah huhu ..tapi kalo orang lain yang masak atau beli kat luar, senang senang je aku buang tanpe rase bersalah huhu)

6. Kawal diri supaya tidak makan makanan berlemak dan bergoreng secara berlebihan. Makanan dikukus atau direbus lebih elok untuk kesihatan. (errrrr garu pale)

7. Tidur dapat mempercepatkan kadar metabolisme badan sebanyak 40 peratus. Oleh itu, pastikan anda mendapat tidur secukupnya setiap hari. (lebih dari cukup ..hehe)

8. Senaman yang sesuai mengikut bahagian badan elok dilakukan setiap kali bangun di waktu pagi. Apabila bangun pagi, rajinkan tangan membersihkan rumah. Mungkin ia tidak sehebat senaman di luar tetapi aktiviti berkenaan tetap membantu dari segi pembakaran kalori dalam badan. (aku klik like sini k)

9. Jangan berlapar. Makanan memberi anda tenaga dan apabila anda menggunakan tenaga kurang daripada apa yang anda ambil, tubuh akan terkejut. Bila anda tidak tahan berlapar, anda akan makan dengan lebih banyak. (kadang kadang aku berlapar sebab aku malas nak masak huhu )

10. Amalkan yang pahit. Minum kopi dan kumur beberapa saat sebelum makan. Cara ini tekak akan berasa pahit dan menghantar isyarat melalui otak bagi menggalakan rembesan enzim dan asid HCL. Kekurangan enzim dan asid HCL di dalam perut boleh menyebabkan ketidakcekapan penghadaman. (garu pale lagi, aku ade migrain, tak leh minum kopi, nanti aku pening kepale)

12. Elakkan minuman bergas. Minuman bergas biasanya mengandungi 7 hingga 8 sudu gula dan ia tidak baik untuk kesihatan tubuh. (arrgghh kene garu kepale lagiii)

13. Kurangkan pengambilan garam. Pengambilan garam yang tinggi menggalakan penangkungan air. Mengurangkan pengambilan garam bermakna badan anda menangkung sedikit air. Ini bermakna anda kurang berat badan disebabkan air. (saye ialah penawar) :D

14. Ambil sarapan pagi. Anda juga boleh menurunkan berat badan dengan pengambilan sarapan pagi. Menurut satu kajian, orang yang tidak mengambil sarapan pagi lebih cenderung untuk gemuk berbanding orang yang mengambilnya. Sarapan pagi menstabilkan hormon dan paras gula di dalam darah. Kadar metabolisme juga meningkat untuk membakar kalori. (ade orang putih mane ntah kate, makan berat mase sarapan cthnye nasi dagang, punce melayu jadi lembap)

15. Makan Perlahan-lahan. Nikmatilah makanan dengan perlahan-lahan dan jangan gopoh. Sebab, apabila anda makan secara perlahan-lahan, tubuh akan menghantar isyarat menunjukan kepuasan. (sunat kunyah 44 kali makanan tu sebelum telan)

16. Kunyah makanan kepada cebisan lebih kecil sebelum menelan, kerana dengan cara ini ia lebih mudah dihadam. (ermmm lalalala)

17. Biar makan kerap dengan kuantiti yang sedikit, daripada makan hanya sekali dua tetapi dengan kuantiti yang banyak. (lalalala aku makan berat waktu malam je, makan dengan laki aku ..waktu siang aku makan roti je ..kalo x de aku makan bihun goreng, bihun sup, bihun hailam, megi ..yang ringan dan senang buat lah)

18. Jika anda terasa ingin makan snek atau makanan ringan, beruslah gigi anda atau kunyahlah gula-gula getah. Rasa “mint” atau berangin di mulut akan membantutkan selera anda. (ooo begitukah?? )

19. Kurangkan pengambilan marjerin atau mentega dalam makanan anda. (aku suke makan kek ..huhu camane?)

20. Apabila makan di restoran atau gerai, pesanlah air limau nipis atau jus oren. Ini kerana, minuman masam menggalakan pembakaran lemak. Mintalah minuman yang kurang gula. (yang ni no prob lah)

20. Buah-buahan dan sayur-sayuran adalah sumber terbaik untuk vitamin, mineral, serat dan kandungan lemak yang rendah. (bukan hari hari, tapi selalu)

21. Jangan timbang berat badan anda setiap hari kerana anda tidak akan nampak perubahannya. Jika anda minum banyak, dan waktu itu anda timbang berat badan yang pastinya meningkat, mungkin anda akan berputus asa untuk berdiet. (aku tak nak timbang, tak dapat terime kenyataan ..huhu)


22. Ambil makanan yang berempah. Sesetengah rempah seperti cili atau biji sawi, boleh membakar kalori. Penambahan lada hitam bukan sahaja meningkatkan penghadaman, ia juga meningkatkan pembakaran lemak. (hari hari aku makan cili )

23. Banyakkan bijiran dan kekacang. Bijirin penuh adalah sumber utama tenaga. Bijiran dan hasil bijirin banyak mengandungi karbohidrat kompleks, protein, vitamin, mineral dan sedikit lemak. (suke makan kacang, tapi jarang dapat makan)

24. Tumpukan perhatian anda untuk sihat, bukan kurus. Ramai orang lebih berjaya dalam penurunan berat badan dalam jangka masa panjang apabila mereka menukar motif mereka daripada untuk kurus kepada untuk kekal sihat dan segar. Tukarlah fikiran anda untuk memikirkan dan memilih makanan apa yang boleh menyihatkan tubuh badan. (tak pernah fikir)

25. Cara memasak paling baik untuk mengurangkan jumlah kalori dalam makanan adalah merebus, memanggang atau mengukus. Khusus untuk sayuran, anda boleh menumisnya dengan sedikit minyak (misalnya satu sudu minyak masak). Hindari minyak atau lemak haiwan. (susah sikit nak buat ni, huhu )

26. Ketika memilih piring makanan, ambilah piring yang rata dan bukan piring cekung. Ambil sayuran dahulu untuk memenuhi piring, kemudian baru nasi dan yang terakhir, lauk dagingnya. Jika anda ingin tambah, hanya sayuran yang boleh anda ambil. Jangan lupa, makanlah di meja makan dan jangan di sembarang tempat, apa lagi sambil menonton tv. Sebab, semakin menarik program tv, semakin banyak makanan ringan yang anda akan habiskan. (yakah?)

27. Kebiasaan berjalan-jalan sesudah makan akan membantu menghabiskan sebahagian kalori dari makanan itu. Setiap 25 langkah anda berjalan, 1 kalori akan diguna. Lebih-lebih lagi anda menaiki tangga. Tentu sahaja semua ini harus dilakukan dengan santai kerana perut anda baru sahaja terisi.  (pas makan, aku berjalan ke dapur bawak pinggan kotor, basuh ..rasenye bergune jugak untuk buang kalori tu)

28. Anda juga perlu perhatikan tabiat berbelanja dan memasak. Seelok-eloknya, tidak berbelanja semasa perut kosong. Rancanglah perbelanjaan sesuai dengan keperluan. Jika ingin membeli makanan, kunjungilah dahulu gerai buah dan sayuran. Gerai makanan segera harus anda elakkan. (pas berbelanje balik rumah, masak kat rumah dan makan di rumah ..huhu)


Mari mari klik SINI ..

Seme bende Adriana nak masuk dalam mulut kan???



Haaaa tengok tu Adriana ni skang seme bende nak dimasukkan dalam mulut ..sedap sangat kot remote dengan henset abah tu agaknye ..huhu tapi bende yang paling die suke masukkan dalam mulut ialah surat khabar ..tak boleh nampak orang bace paper, mesti nak datang dekat, nak bace same ..sambil bace, makan skali paper tu, hehe barulah bijak bestari nanti ..huhu ..


selain tu, pantang tengok Ma die hilang dari pandangan ..mesti nak gi carik kat dapur ..hyeeee ~~ abis berkilat laaa rumah Ma kene mop dengan Adriana ni .. :D eeiii geramnye tengok Adriana ni, rase nak makan pipi tu ..aummm ..

Nak cantik x? klik SINI 

Cucur Nasi Ikan Bilis

Assalamualaikum ..selamat pagi seme ..pagi ni kite share resepi Cucur Nasi Ikan Bilis ..aku tak tau resepi asal dari mane, yang aku tengok resepi seme lain2 ..da alang alang lain semenye, aku pon mengolah laa sikit resepi Cucur Nasi Ikan Bilis ni ikut selere aku ..mase mule2 nak hidang tu aku takut jugak tak habis, tapi alhamdulillah habis jugak ..sedap sebab texture die moist2 gitu ..tak yah cicah dengan pape, sebab cucur yang aku buat ni rase pedas sikit, sebab aku de letak hirisan cili padi ..hehe

Bahan-bahan:

1 cawan nasi
1 cawan air
1 1/2 cawan tepung gandum
1 biji bawang besar dipotong dadu
3 biji cili padi dihiris halus
1 biji cili merah dihiris halus
Ikan bilis ikut suke la nak letak banyak mane (cuci, rendam, toskan)
Garam secukup rasa
Minyak untuk menggoreng

Cara-cara:

1)  Nasi dan air disatukan dan diblend sampai halus
2)  Satukan semua bahan (kecuali minyak) dan kacau sebati.  Jangan kacau beria sangat, nanti tak gebu.
3)  Panaskan minyak dan goreng sehingga kekuningan.
4)  Angkat dan sedia untuk dihidang.

Klik SINI k..

Thursday, September 13, 2012

Nikmat pekena budu



Assalamualaikum ..

Hoh, pagi semalam tetibe je ternampak pati ikan bilis kat dalam rumah ni ..terkejut ..ape bende pati ikan bilis ni? camane nak gune? menung kejap aku ..aku tanye laki aku, 'mane dapat ni?', die kate die kutip tepi jalan ..hak tuihhh ..orang tanye betul2, die maen2 plak ..

lepas 2 saat aku berfikir, lepas tengok ingredient die, care2 nak serve, papp baru terfikir, ni budu laaaaa ..haiyooo ..tak pernah aku terfikir nak makan budu dalam rumah ni, laki aku bukannye makan bende pelik, peram2 ni ..budu, cencalok, tempoyak seme tak makan ..tapi yang peliknye kicap ngan ikan pekasam makan plak, padehal 2 bende tu pon diperam jugak ..psstt nasik kerabu de letak budu jugakkan?? hehe

aku ni orang jawe, mane makan budu ..tempe aku makan laaa ..kat rumah aku pon, mane mak aku hidang budu makan dengan nasik ..huhu

seingat aku, ni kali ke empat aku makan nasik putih dengan budu ..pertame kali mase aku melepak kat rumah kawan aku (org klate) ..melepak rumah die sebab nak bincang program untuk Hari Guru Skola ..bile da tengahari tu, masing2 lapa, masing2 malas nak beli makanan, jadi tuan rumah kate kite makan bende simple je laaa, die masak nasik dengan goreng ikan selar kuning ..huuu sedap2 ..mase nak makan tu, aku mintak ler kicap, sekali kene gelak ..die kate 'rumah orang klantan mane ade kicap, budu ade laaa' ..hehehe takkan aku nak makan kering je nasik tu kan? jadi aku cicah ler sikit dengan budu tu ..sikit sangat, nisbah nasik dengan budu tu cam 50:1 ..haaa gitu laaa ..

kali kedue ngan ketige aku makan budu kat rumah mak mertue aku ..tu pon aku cuit sikit2 je ..kat rumah mak mertue aku tu, adik ipar aku, wani yang suke makan budu ..ermmm patut laaa pandai, suke makan budu rupenye ..hehe

kali keempat aku makan budu ialah semalam ..hehe nak tau khasiat budu? klik SINI.

Oleh kerana budu pon da ade dalam rumah ni, jadi malam semalam aku goreng ikan je ..tips dari kawan aku (org klate), kalo nak rase nikmat makan budu ni, kamu makan dengan nasi putih + ikan goreng, itu saje, kalo ade ulam2 letak ler jugak, baru terangkat ..

yang budu tu plak, sedap kalo letak bawang, cili padi, perah asam limau ..best best

ermmm bagi aku, boleh diterime laaa kat tekak aku ..btol, boleh tahan ..malam ni boleh makan budu lagi ..hehe

Shopping jom ...klik SINI

Friday, September 7, 2012

Apam Polka Dot


Apam Polka Dot yang ceria yang sangat sesuai untuk semua majlis ..sedap memang sedap ..cekidaut resepi bawah ye ..

Bahan-bahan:
  • 3 biji telur - dari peti sejuk
  • 1 sudu kecil ovallete - dari peti sejuk jugak
  • 275 gm tepung gandum 
  • 220 gm gula halus - kurangkan jadi 200gram
  • 170 gm susu segar yang sejuk
  • 3 sudu teh baking powder
  • 1 sudu kecil esen vanila
  • Filling blueberry@strawberry secukupnya (masukkan ke dalam piping bag)
  • Pewarna
Cara-cara:
  1. Masukkan semua bahan apam ke dalam mangkuk mixer dan pukul kelajuan maxima selama 6 hingga 8 minit sehingga likat dan agak ringan.
  2. Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian & titiskan pewarna mengikut citarasa.
  3. Masukkan setiap warna ke dalam piping bag (atau beg plastik yang bersih).
  4. Picitkan sedikit adunan ke dalam mangkuk kertas yang telah disusun didalam acuan lompang.
  5. Picitkan blueberry@strawberry filling secukupnya. - jangan letak banyak sangat, kalo x nnt filling die jatuh ke bawah ..
  6. Picitkan lagi adunan sehingga ¾ penuh.Kemudian dot dot kan dengan warna adunan pilihan.
  7. Kukus didalam kukusan yang telah dipanaskan selama 10-15 minit. Api jangan terlalu besar bimbang apam akan merekah.
satu adunan ni dapat laaa dalam 50 biji apam polka dot ..saiz kecik laaa ..kalau papercup size 2, dapat dalam 40 centu ..

Carian Shazrina

pernah tak korang search name korang sendiri kat google search?  Aku baru je buat tadi, saje nak tau betape glemer nye aku ..haaaa dapat laaa 1 carian yang betul2 diri aku ..itu pon kat page ke 17 ..ermm jadi la dari tak de kan? hehehe


Proses pertuturan yang normal


 Adriana ni kecik lagi, patutnye aku tak yah risau pon pasal proses pertuturan Adriana ni ..tapi oleh sebab da keluar artikel kat utusan semalam, jadi aku taip laaa balik proses pertuturan kanak2 yg normal ni ..bukan ape, sekadar rujukan kot Adriana ni dah melampaui atau tertinggal proses pertuturan kanak2 yg normal ..nak disimpan artikel tu, memang boleh, tapi takut gak kalo dimakan anai anai atau Adriana ..jadi baik aku salin je dalam blog aku ni ...hehehe

1 hingga 6 bulan - ada tindak balas terhadap bunyi - sudah

6 hingga 9 bulan - babbling - umo 5 bln da stat babbling plus main air liur

10 hingga 11 bulan - meniru bunyi-bunyian, pandai mengungkapkan perkataan ma atau abah tanpa mengetahui makna

12 bulan - pandaimengungkapkan perkataan ma atau abah dengan maknanya sekali, pandai meniru ucapan yang mempunyai dua atau tiga suku kata.

13 hingga 15 bulan - menguasai empat hingga tujuh perkataan.  Kurang 20% pertuturan difahami pendengar.

16 hingga 18 bulan - menguasai sehingga 10 perkataan, 20 hingga 25% pertuturan difahami pendengar.

19 hingga 21 bulan - menguasai hingga 20 frasa kata, 50% pertuturan difahami pendengar

22 hingga 24 bulan - menguasai lebih 50 frasa kata.  Kurang perkataan yang tidak difahami pendengar, 60 hingga 70% pertuturan difahami pendengar.

2 hingga 2 1/2 tahun - menguasai perbendaharaan kata sehingga 400 perkataan termasuk nama-nama, dua hingga tiga frasa, penggunaan frasa nama, 75% perkataan difahami pendengar.

2 1/2 hingga 3 tahun - tahu menggunakan kata nama, tahu umur dan jantina, mengira tiga objek dengan betul, penggunaan tiga hingga lima perkataan dalam satu ayat.  80 hingga 90% perkataan difahami pendengar.

3 hingga 4 tahun - menggunakan tiga hingga enam perkataan dalam satu ayat, tahu menanyakan soalan, berbual, tahu bercerita dan kebanyakan pertuturan dapat difahami pendengar.

4 hingga 5 tahun - enam hingga lapan perkataan dalam satu ayat, mengenali empat jenis warna, mengira 1 hingga 10 dengan betul.

Di copy dari MegaMode, Utusan Malaysia tarikh semalam. 

Thursday, September 6, 2012

Adriana diarrhea laaa pulak ..


Nur Adriana Sumayyah ni diarrhea laaa pulak ..aduuyaii ..dalam 2 minggu ni, 3 kali dah gi Klinik Dr Rozita ..Dr. pon da kenal da dak bucuk bacin Adriana ni ..kali ni datang sebab Adriana diarrhea pulak, kalo dalam bahase melayu cirit birit lah ..alaaa hai ..

mungkin sebab lom 6 bulan lagi aku da bagi makan cerelec kot ..terpengaruh dengan adik aku laaa ni, lom 6 bulan da bagi anak die si Nuha makan bubur kosong ..huhu yang jadi mangse ialah Adriana, sian anak Ma ..

Gi klinik semalam dr bagi ubat demam, ngan angin ..pastu dr bagi sekali ubat selseme ngan batuk sebab Adriana ade sikit2 batuk dengan seleseme ..banyak tol penyakit ..


pastu Dr. bagi sample susu isomil, 3 peket je, soh Adriana minum sampai cirit birit die baik ..ermmm tapi tadi aku bagi susu isomil tu, Adriana cam tak nak minum lak, ditolak2 nye puting susu tu ..da biase minum S26 kot, da tak mo minum susu lain ye? ...ok, kite tak bagi lagi awak minum susu isomil tu, lagipon bau susu isomil tu macam hanyir sikit kan? ermm patutlah Adriana tak nak minum ..huhu


semoge Adriana cepat baik ye ..tak de meragam2 lagi ..sian Adriana, sian kat Ma juge ..huhu

Tuesday, September 4, 2012

Easy Cheesecake

Cheesecake lak kite arini yop ..ilham nak buat ciskek ni bile melihatkan kuih raye yang tak berusik dalam rumah ni ..kuih raye yang dapat dalam hamper aritu ..daripade berkulat dalam bekas kuih tu, baik ku kek kan ..jimat kos beli biskut digestive kan?? hehe biskut raye ni sangat rapuh, senang dihancurkan, dan yang penting berbadam ..memang sesuai laa nak dijadikan base untuk ciskek aku ..lepas aku blend kering biskut raye tu, biskut raye tu da ade texture lembap yang membuatkan aku rase tak perlu lagi aku nak letak mentega ..




Untuk resepi ciskek ni, banyak resepi yang aku dapat gune telur banyak sangat, membuatkan aku rase cam tak tertarik nak mencubenye ..sebab dapat ku bayangkan bau dan rase hanyir telur dalam ciskek tu ..tapi lepas tengok resepi kat blog kakak senior mase aku skola kat SAMER dulu, Kak Farrah Aiza, terus rase cam nak cube ..dan hasilnye telah aku 'faraid'kan kat umah mak aku kat Klang ..hehehe cubelah, memang takkan menyesal ..

resepi asal ialah Oreo Cheesecake, tapi macam biaselah Puan Shazrina ni selalu menderhake pade resepi, mintak ampun ye kak Farrah ..hehe ku jadikan Plain Cheesecake aje ..hehe

Base:
100gm biskut orea diblend/hancurkan ( nak guna biskut lain pon boleh saje) (aku pakai kuih raye coklat badam)
30gm mentega dicairkan (tak letak)

Cara:
1) Gaulkan semua bahan diatas
2) Sapu dulu loyang bulat 5 inci dengan mentega/marjerin
(aku gune spring form 18cm, jadi aku balut spring form aku dengan aluminium foil je, tak sapu mentega)
3) Masukkan bahan td ke dalam dasar loyang dan tekan padat guna belakang sudu (aku gune penumbuk kanan aku, hasilnye lebih padat, hahahaha)
4) Bakar pada suhu 170C selama 10 minit



Filling:
250gm cream cheese ( used Philadelphia cream cheese yg taste better than Tatura) - aku gune Philadelphia
100gm plain yogurt ( boleh ganti dgn whipping cream) - aku gune whipping cream
1/3 cawan gula halus - aku gune gula kastor
1 sudu teh esen vanila
1 biji telur ( size B/C, not big size)
1 sudu mentega ( optional)
2 sudu besar tepung jagung
aku tambah 1 sudu jus lemon
Biskut oreo - mengikut suka, dipecahkan/dihancurkan (tak letak)

Cara:
1) Pukul cream cheese, kemudian masukkan gula dan pukul lagi
2) Masukkan vanila, jus lemon, mentega, tepung dan yogurt. Pukul sebati
3) Akhir sekali baru masuk telur dan pukul sebentar
4) Masukkan biskut oreo ke dalam adunan. Ada orang suka masukkan oreo yg dh jadi serbuk, jadi terpulang pada anda. - skipped
5) Bakar secara water bath selama 40-50 minit pada suhu 170C. Tutup suis dan biar kek dok dalam oven for 15 minit. Lepas tu boleh bukak sket pintu oven dan biar lg kek dok dalam tu 1 jam

6) Biarkan sejuk, tutup dengan plastik wrap dan simpan di dalam peti sejuk selama 4 jam atau semalaman.
7) Longgarkan tepi kek dengan pisau tajam mengelilingi acuan.
8) Keluarkan kek dari acuan dan hias mengikut suka.


Antara komen komen dari famili aku tentang ciskek tersebut:

Abah aku : Boley laaaa~~
Mak aku : Mak memang suke ciskek
Kaka : Alaa kaka tak rase lagi, tapi brownies yang kak juju bawak tu sedap ..
Al Hariz : Base die tak berderaikan?

Kesimpulannye sedap ke idak ciskek tu? huhu ...ataupon famili aku memang berat nak memuji ..hak hak hak ..

Adriana dah ehem ehem ..

Tanggal 2 September 2012, Adriana telah selamat dikhatankan kat Klinik Dr Rozita, Saujana Utama ..yearhhh memule risau gak kalau kalau proses nak berkhatan tu ambik mase yang lame, takut Adriana ni yang tak selese, meragam, menangis, meraung, guling guling kat klinik tu nanti ..tapi rupenye nak mengkhatankan baby girl ni kejap je, sekelip mate je ..Adriana pon menangis 3 saat je, terkejut kot, nasib baik ..hehe

Terime Kasih Dr Rozita sebab tolong khatankan Adriana.


Meh tengok muke budak tengah libanglibu nak kene sunat ..hehe

Saturday, September 1, 2012

Kek Coklat Lembap untuk sambut mertuaku ..

Harini ibu dan bapa mertuo eden nak bertandang ke rumah den ni haaa ..nebes nebes ..hehehe tak kire lah berape kerap orang atau tetamu datang ke rumah, berape rapat u alls dengan mertua, tapi bile kate mertua tu yang nak datang, terus jadi kelam kelibut, hati jadi libanglibu ..aku rase bukan aku sorang je kot yang berperasaan gini kot, ramai ag cam aku ni kan, cume deme segan nak ngaku je kot ..hahaha tapi siyesss, walau cool mane pon pompuan tu, walau garang mane pon pompuan tu, kalo kate mertue yang nak datang, mesti tak keruan jadi nye ..kan kan kan? seme jadi serbe tak kene ..ade yang 'ter'hidangkan air panas dalam gelaslah, terhidangkan kuah dalam piringlah, lauk termasinlah, teh termanislah, hyeee macam macam lah ..

Mase mule2 mak mertue aku kate nak datang, bende pertame yang berlegar kat pale aku ialah 'nak masak ape?' ..berhari2 aku fikir, sampai nak pening ..hehe last last Fariq kate buat macam lauk biase je laaa, yang aku pandai ..hehe btol gak tu, membazir je aku fikir berhari2 nak masak nasik hujan panas lah, kuah dalca lah, itulah, inilah ...padehal, aku bukan pernah buat bende tu pon, kalo tak jadi, abis jatuhlah reputasi aku depan mertue aku ...jadi harini, aku masak lauk ikan masak taucu je ..ermm mungkin ade sayur goreng dan telur goreng ..simple je kan?? hehe air kosong je ok kan???


pencuci mulut lak aku buat kek ..amik resepi kat blog mat gebu, haruslah aku copy, aku tak de kebolehan laaa mereka cipta resepi niii hehe ..

BAHAN-BAHANNYA :-)
1 cawan tepung kek/tepung gandum* (aku gune tepung kek)
1 camca teh serbuk penaik*(*digaul dan diayak 3 kali)
1 cawan gula perang (soft brown sugar)
2 biji telur gred A
125 g mentega
1 camca teh esen vanilla
1/2 cawan serbuk koko*
1/2 camca teh nescafe* (aku gune serbuk kopi)
1/4 cawan gula halus*
1/2 cawan air panas*
1/4 cawan susu cair*(*disatukan hingga menjadi pes coklat)

BAHAN COKLAT GANACHE :-)
200 g coklat masakkan (aku gune 100gm coklat je)
150 ml UHT Whipping Cream (boleg ganti dengan susu 100 ml susu cair) - (75ml UHT whipping cream)
1 camca teh mentega (1/2 camca teh mentega)
segenggam badam hancur disangai untuk hiasan

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan oven pada suhu 175C. Lenser tin bulat berukuran 8 inci (aku gune 7 inci) dengan mentega dan alas dasarnya dengan kertas minyak. Ketepikan.
  2. Pukul mentega dan gula perang hingga putih. Masukkan esen vanilla dan telur satu persatu sambil terus memutar hingga adunan kembang dan gula hancur.
  3. Perlahankan speed, masukkan tepung berelang seli dengan pes coklat hingga habis. Gaul hingga rata dan sebati.
  4. Tuang adunan tadi dalam tin. Bakar dalam oven selama 45 - 50 minit. Sejukkan sebelum dihias dengan chocolate ganache jika suka...
  5. UNTUK GANACHE:- Satukan coklat dan UHT Whipping Cream dalam mangkuk tahan panas. Cairkan secara double-boiler, bila semua larut, matikan api dan masukkan mentega dan gaul rata dab boleh tuang atas kek coklat tadi. Biar coklat sedikit mengeras dan boleh hias ikut kreativiti anda.

tapi, mane laaa mertue aku ni ...? tak sabar Adriana nak jumpe opah dengan atok die ..lalalaaaa~


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...