Tuesday, September 4, 2012

Easy Cheesecake

Cheesecake lak kite arini yop ..ilham nak buat ciskek ni bile melihatkan kuih raye yang tak berusik dalam rumah ni ..kuih raye yang dapat dalam hamper aritu ..daripade berkulat dalam bekas kuih tu, baik ku kek kan ..jimat kos beli biskut digestive kan?? hehe biskut raye ni sangat rapuh, senang dihancurkan, dan yang penting berbadam ..memang sesuai laa nak dijadikan base untuk ciskek aku ..lepas aku blend kering biskut raye tu, biskut raye tu da ade texture lembap yang membuatkan aku rase tak perlu lagi aku nak letak mentega ..




Untuk resepi ciskek ni, banyak resepi yang aku dapat gune telur banyak sangat, membuatkan aku rase cam tak tertarik nak mencubenye ..sebab dapat ku bayangkan bau dan rase hanyir telur dalam ciskek tu ..tapi lepas tengok resepi kat blog kakak senior mase aku skola kat SAMER dulu, Kak Farrah Aiza, terus rase cam nak cube ..dan hasilnye telah aku 'faraid'kan kat umah mak aku kat Klang ..hehehe cubelah, memang takkan menyesal ..

resepi asal ialah Oreo Cheesecake, tapi macam biaselah Puan Shazrina ni selalu menderhake pade resepi, mintak ampun ye kak Farrah ..hehe ku jadikan Plain Cheesecake aje ..hehe

Base:
100gm biskut orea diblend/hancurkan ( nak guna biskut lain pon boleh saje) (aku pakai kuih raye coklat badam)
30gm mentega dicairkan (tak letak)

Cara:
1) Gaulkan semua bahan diatas
2) Sapu dulu loyang bulat 5 inci dengan mentega/marjerin
(aku gune spring form 18cm, jadi aku balut spring form aku dengan aluminium foil je, tak sapu mentega)
3) Masukkan bahan td ke dalam dasar loyang dan tekan padat guna belakang sudu (aku gune penumbuk kanan aku, hasilnye lebih padat, hahahaha)
4) Bakar pada suhu 170C selama 10 minit



Filling:
250gm cream cheese ( used Philadelphia cream cheese yg taste better than Tatura) - aku gune Philadelphia
100gm plain yogurt ( boleh ganti dgn whipping cream) - aku gune whipping cream
1/3 cawan gula halus - aku gune gula kastor
1 sudu teh esen vanila
1 biji telur ( size B/C, not big size)
1 sudu mentega ( optional)
2 sudu besar tepung jagung
aku tambah 1 sudu jus lemon
Biskut oreo - mengikut suka, dipecahkan/dihancurkan (tak letak)

Cara:
1) Pukul cream cheese, kemudian masukkan gula dan pukul lagi
2) Masukkan vanila, jus lemon, mentega, tepung dan yogurt. Pukul sebati
3) Akhir sekali baru masuk telur dan pukul sebentar
4) Masukkan biskut oreo ke dalam adunan. Ada orang suka masukkan oreo yg dh jadi serbuk, jadi terpulang pada anda. - skipped
5) Bakar secara water bath selama 40-50 minit pada suhu 170C. Tutup suis dan biar kek dok dalam oven for 15 minit. Lepas tu boleh bukak sket pintu oven dan biar lg kek dok dalam tu 1 jam

6) Biarkan sejuk, tutup dengan plastik wrap dan simpan di dalam peti sejuk selama 4 jam atau semalaman.
7) Longgarkan tepi kek dengan pisau tajam mengelilingi acuan.
8) Keluarkan kek dari acuan dan hias mengikut suka.


Antara komen komen dari famili aku tentang ciskek tersebut:

Abah aku : Boley laaaa~~
Mak aku : Mak memang suke ciskek
Kaka : Alaa kaka tak rase lagi, tapi brownies yang kak juju bawak tu sedap ..
Al Hariz : Base die tak berderaikan?

Kesimpulannye sedap ke idak ciskek tu? huhu ...ataupon famili aku memang berat nak memuji ..hak hak hak ..

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...