Wednesday, October 31, 2012

Al Fatihah kepada Muhammad Abu Huzaifah bin Najib

Wahai Allah, ampunilah Muhammad Abu Huzaifah bin Najib, naikkanlah darjatnya diantara orang-orang yang mendapat hidayah, dan lindungilah keluarga dan keturunannya yang masih hidup. Ampunilah dia dan kami, wahai Tuhan sekelian alam, luaskanlah kubur baginya dan berikanlah cahaya didalamnya.


Potret keluarga yang diambil pada 'Idul Fitri yang lepas agaknye.  Gambar ni aku curik kat fb Ucu An,  Arwah yang memakai spek yang paling kiri.


Petang semalam aku dapat sms dari mak aku, mak aku bagitau yang anak ucu an meninggal ..aku terkejut sangat ..terkejut bile tau anak ucu an yang meninggal tu ialah Abu, sepupu aku ..arwah tu mude lagi, baru 23 tahun, tengah belajar lagi, final year kat UiTM, Shah Alam tu ..dah memang kewajipan la nak melawat orang meninggal dunie kan? tapi kene tunggu Fariq balik kerje dulu ..

Aku sampai rumah Ucu An kat Banting tu dalam pukul 10 malam, aku disambut oleh Ucu An dengan mata yang sembab ..sian aku tengok ..aku cume salam, cium tangan dengan peluk sikit, aku urut perlahan2 belakang Ucu An tanpe cakap ape2 ..Apesal aku tak cakap ape ape ea?? mungkin sebab aku tak nak tambah hibe hati Ucu An ..contoh kalau aku cakap 'sabar' atau 'banyak banyak sabar ye?', mungkin akan tercuit suis air mata Ucu An untuk menangis lagi, aku tak nak macam tu ..Ucapan yang paling elok aku rase untuk wish kat ahli keluarge si mati ialah mungkin ucapkan takziah, sedekahkan al fatihah atau ape ape saje ..jangan arahkan mereka supaya bersabar, sebab mereke da cukup bersabar pada hari tu ..kalau mereka tak bersabar, mesti dorang da menangis meraung raung menyalahkan takdir.

Dari yang aku dengar, arwah meninggal kerana jangkitan virus kencing tikus yang mungkin dapat ketika arwah dan kawan kawannya mandi di Sg Gabai sebulan lepas ..bile da ade kes macam ni agaknye KKM akan ambil tindakan ape ea? atau akan anggap kes ni sebagai kes terpencil ..atau anggap ini adalah kesilapan diri sendiri kerana tidak aware mengenai faktor risiko wabak ni ..ermm ntah laaa, aku mane ade kredibiliti nak bincang perkara perkara macam ni ..aku ni housewife je, takkan Dato' Sri Liow Tiong Lai nak dengar rintihan kalbu aku ni kannn? brani punye budak ..dussshhh ..

ermm oleh kerana da jadi bende cani, nampaknye aku kene laa tangguhkan rancangan aku nak ber water rafting kat gopeng tu ..huhu



Apepon, moh ler kite sedekahkan Al Fatihah kepada Muhammad Abu Huzaifah bin Najib ..Al Fatihah

Tuesday, October 23, 2012

Borderline




upsss mane kusyen sandar sofa rumah aku??? tak payah nak tertanye tanye ....seme kusyen aku da buat jadi border supaye Adriana tak pergi ke tempat yang dijangke membahayakan diri Adriana ..ini ialah usaha supaya Adriana tidak mencederakan dirinya sendiri ..

Dimanakah aku meletakkan border untuk Adriana??

1)  Tempat yang ade suis elektrik dan plag.
2)  Shelf
3)  Penjuru rumah

haaa buat mase ni, kat situ je laa tempat yang aku letak  kusyen bagi mengelakkan Adriana pergi ke tempat tempat tersebut ...Oh lihatlah Adriana, kite da buat sebaik mungkin untuk melindungi awak dari bahaye ..hihi da besar sikit nanti, pandai pandai laaa awak jage diri yeee :D, tapi masih akan berade dibawah pengawasan kite ag tau ...





Panjat, panjat tinggi lagi Adriana ....



Satu labah-labah
Cuba panjat perigi
Bila hujan turun
Labah cepat lari
Terbit matahari
Hujan tiada lagi
Labah-labah panjat sekali lagi ...
 
Adriana da pandai panjat panjat dah ..die panjat sane, panjat sini ..kebolehan memanjat ni start 3 minggu lepas, mase kat rumah mak mertue aku ..nak dipanjatnye tangge rumah opah ..pastu opah nampak, opah cakap, 'amboi awak ni Adriana, duduk pon tak boleh lagi da nak panjat tangge' ..hahaha good Adriana, sape soh panjat2 tangge tu, kan da kene .. :D

 
Rumah aku kat Sg Buloh ni rumah teres setingkat, mane ade tangge nak panjat panjat ..jadi dicubenye panjat sofa, mane nak dapat panjat sofa, sofa kan tinggi ..pastu da cube cube panjat tak boleh, jadi die jalan jalan je gune sofa sebagai pemegang ..(ermm btol ke ayat aku ni) hehe


Da penat berdiri, nak duduk balik tak reti ..hahahaha kelakar la lu ni Adriana ...tu laaa sebabnye aku letak tilam kat depan sofa tu, jadi kalo die penat berdiri, die leh terus jatuhkan badan kat tilam ..tak laaa jatuh terhempas kat lantai (disamping jadikan sebagai tempat landing Adriana, leh laaaa aku tumpang sekaki kikiki) ..abah Adriana ni tak boleh nampak Adriana lebam2 sebab jatuh atau kene gigit nyamuk, sayang anak sangat ..tapi kalo die buat sampai tersembam muke Adriana kat lantai, x pe lak ..huhu

Meh sini kite cayang Adriana yang masyam ni skettt ..mmmuuahh sweet laaa awak ni Adriana :D


Thursday, October 18, 2012

Mari minum susu bersame Kak Mia




Assalamualaikum kakak kakak, hari ni Adriana nak ajar semua bagaimana cara memegang botol susu dengan betol ye ...oh yeee, pelajar kelas kite harini ade sorang je ye, name die Mia Al Zahra ..Mia ni sepupu Adriana ..Umur 3 tahun 4 bulan ..okey murid, name cikgu ialah Nur Adriana Sumayyah berumur 6 bulan 3 minggu, belum berkahwin, dan mempunyai parent yang sangat baik .. :D

Haaa kak mia, tengok betol betol Adriana leh pegang botol susu sebelah tangan je tau ..huhu

penat pegang sebelah tangan je, pegang gune due due belah tangan lak ..tengok kak mia, jangan tak tengok ..

kak mia da tak mo tengok, Adriana lak tengok skill kak mia pegang botol susu ..

Eh eh kak mia, tak boleh pegang botol susu tu cam tu, nanti air tak keluar laaaa ..

Bak sini Adriana tunjuk nak letak tangan kat mane mase pegang botol susu tu ...erkkk anak dare ni, bukan main luas terkangkang nampak sambil minum susu ....biase niiii

'Aduhhhh runsin aku tengok Adriana ni laaa' ..kate Mia sambil garu kepale

 Pening pale ke kak mia??? k lah Adriana minum diam diam ..huhu


Antare botol susu yang kerap Adriana gune jename Pureen, tapi yang paling Adriana suke yang jename Pigeon sebab puting die lembut ..pernah gak bagi pakai botol susu dari Tupperware, ermmm tapi Adriana tak berape nak suke laaa pakai puting die, keras kot ..

ermm papelah Adriana ..asalkan nak minum susu sudah ..membesar dengan sehat dan kuat ..yearrrhh ..tapi jangan obes sudah ler ..


erkkk ..tengok kepale Adriana lagi besar dari kepale Mia ..huhu


Banana Cake yg cambest


Haaaa tengok gebunye Kek Pisang tu ..tengok pon da sedap, bile masuk ke tekak laagi laa sedap ..leh lupe anak kejap ..yang Adriana tengok mama die makan, die pon ikut skali ternganga nganga ..

Pastu bile da bagi sikit, jadi gian nak makan kek pisang lak Adriana ni ..asik nak lagi nak lagi je ..lambat suap sikit, terus dicapainye kek pisang atas piring tu ..tak reti menyabar langsung ..haaaaa kalo Adriana nangis2, abah die pancing gune Kek Pisang je, terus senyap ..huhu

Bile Adriana da makan banyak sangat Kek Pisang tu, dienye bahan buangan pon ermm faham faham je laaaa ..huhu

Oleh sebab Kek Pisang ni teramatlah sedap, jadi aku kongsi resepi sinilah ye ..

Bahan-bahan:

Pisang
Tepung
Gula
Telur
Minyak masak
Serbuk Penaik
Pengimulsi makanan (E471)
Humectant (E420)
Bahan perisa
Pewarna yang dibenarkan (E102, E124)
Kalium Sorbat (E202)

Errkk pelik pulak tengok bahan2 yang kaler biru tu ..bahan perise dengan pewarna pon letak? ermmm lain macam sangat ni ..

Hehehe kalo berani, cubelaaa resepi tu ..aku bagi bahan bahan je, sebab care membuatnye tak letak lak kat plastik pembalut Kek Pisang tu ..hahahaha


Selamat membeli ..kek pisang ni aku beli kat Giant, Shah Alam yang dekat dengan Stadium tu ... :D

Wednesday, October 17, 2012

Kuih Tepung Bunga

ooh la la ..kat dalam rumah aku ade sepeket tepung pulut, tapi aku tak tau nak buat ape dengan tepung tu ..da lepas google, aku dapat laaa list kuih dari tepung pulut ..tapi banyak yang aku KIV dulu sebab tak de kelape parut, contohnye cam kuih buah melaka, kuih badak berendam, kuih getas, seme kuih tu kan gune kelapa parut ..tapi skang aku tak de kelapa parut, nak kuar gi kedai, penyakit M plak datang ..jadi aku pilih buat kuih yang paling senang, bahan pon sedia ada dalam rumah ..ku pilih buat kuih Tepung Bunga ...

Aku tak pernah makan kuih ni, yang aku tau ni kuih tradisional orang terengganu, kuih orang lame2 ni ..ape salahnye aku cube resepi baru, yang tak pernah buat, kalo tekak ni leh terime, len kali leh buat lagi kan???


Bahan-bahan:

Tepung pulut
Air masak
Sedikit garam
1 biji telur
Sedikit gula 

Cara membuatnye:

1) Bancuh tepung pulut dengan air masak. Agak-agak sebati dan okay bancuhannya masukkan garam secukup rasa. Bulatkan ikut saiz guli. 


2) Panaskan minyak. Leperkan bulatan yang korang buat tadi, celupkan dalam telur yang telah dipukul dan terus masukkan dalam minyak yang dah panas. Biar kekuningan sedikit dan angkat terus.


3) Letak dalam pinggan dan taburkan gula kastor



Mase menggoreng, kuih ni mengembang tau, jadi bulat ..tapi lepas angkat, die meleper lak ..hik

Rase die lak liat liat ..kuih yang pertama masuk mulut tu rase sedap tau, kali kedua pon sedap, kali ketiga pon sedap ..masuk kali keempat, mulut pon da penat mengunyah, tepung pulut kan, liat, pastu rase cam melekat lekat lak kat lelangit ni ...ermmmm ni bukan kuih pilihan laaa untuk menjamu famili ..hihiii tapi kalo korang suke, ape salahnye mencube, tak de rugi ape pon ..:D

Macam Simba the Lion King atau Hantu Kak Limah???



Lebat betol rambut dak Adriana ni ..kalo tak disikat atau dirapikan, macam anak singe menggerbang rambut ..macam hantu kak limah pon ade gak ..kalo waktu panas, berpeluh2 dahi ngan tengkuk die ..kadang kadang sampai timbul ruam ..

oleh itu, aku ikat rambut Adriana ni ..satu ikat tonjet, lagi satu ikat kat belakang ..yang ikat belakang tu kalo hari panas je, tau mesti Adriana rimas ..yang ikat tonjet tu hari hari, setiap mase aku ikat tonjet ..haaa camni ...

comel tak dari belakang? hehehe

cayang banget banget sama lo ..mmmuahhhh ..

Red Velvet Cupcake Kak Jiji


Haaaa semalam dapat RVC free, kak jiji bagi ..die memang pembuat kek tegar, macam macam die buat, pavlova, durian crepe, aneka kek dan bisnes utame die ialah coklat ..memang sedap ..ce tengok gambar kat bawah ni ...


nampak sedapkan? haaaa aku makan rv pastu minum kopi ..kemudian pening kepale ...aiyaaaakkk aku kan migrain ..haiyoooo lagi gatal gatal nak minum kopi ..pandai sangat ..


last last? haaaa licin abis aku makan ..hehehe


jadi sape sape nak order atau mintak resepi leh laaa call kak jiji kat 019-3072864 .. :D

Agar agar santan




CINTAKU BEWARNA HIJAU ..oleh sebab Adriana tido lene petang ni, jadi aku pon terade mood laa plak nak buat agar agar santan pandan ni dan membuat entri ni.

Dessert kite petang ni ialah Agar agar santan.  Oleh sebab aku ni peminat kuih muih dan pemanis mulut tradisional, jadi aku rase sangat sedaplah agar agar ni.  Sekelip mate je aku ngan Fariq abiskan :D ..lagi lagi bile aku dah ku potong kecik kecik dan comel comel agar agar tu kan, memang tak terase laaa makan banyak pon ..

Mase aku hidangkan kat Fariq, aku bagi sudu skali, nak dijadikan cerite sudu tu terjatuh, takkan nak pakai sudu yang da terjatuh tu kan?? jadi Fariq pon makan agar agar tu dengan cara sedut terus dari pinggan.  slurrrpppp aku tengok macam best je care makan cam tu, jadi aku pon makan ikut care Fariq makan agar agar tu ..eeeeiiii sedapp giller weiii, da la agar agar santan tu lembut, sejuk, ermmmmm nyaman je bile lalu kat tekak ..hehehe

haaa tengok? bukan love love je, brokoli pon ade ..comel tak? hehe

meh sini akak ajar u allz care nak makan dengan care bergaya ..memule potong atau tekap comel2 agar2 korang tu ..pastu susun atas piring ..pastu seduuuuuttt dalam dalam dan satu satu ...slurp slurp  sluurrrppss ...cube ar ..

skang tengok resepi lak ..resepi yang sangat simple, boleh dibuat bile2 masa je, dan aku rase barang barang die pon memang sedie ade kat semue rumah pon ..kan kan ...?
 
Bahan-bahan

  • 25 gm agar-agar tali (dalam paket)
  • 1150 ml air 
  • santan pekat (aku gune santan kotak)
  • 1 1/2 cawan gula pasir
  • 1 biji kuning telor
  • 2 helai daun pandan (disimpul) (aku gune emulco pandan)
  • beberapa titis pewarna hijau
  • 1/2 sudu kecil garam
Cara-cara
  • Basuh agar-agar dan jerangkan bersama air hingga mendidih.
  • Pastikan agar-agar benar-benar larut, masukkan gula, daun pandan dan pewarna hijau. Sederhanakan api dan masak lagi hingga gula larut.
  • Sementara itu kacau santan, garam dan telor hingga sebati. Tuangkan ke dalam periuk.Kacau selalu santan dengan api sederhana hingga nampak santan berbintil-bintil (naik jadi lumut gitu).
  • Tuangkan ke dalam loyang yang telah dibasahkan terlebih dahulu.
  • Sejukkan sebentar di luar barulah dimasukkan ke dalam peti sejuk.
cubelah ..memang takkan menyesal :) ..

Wednesday, October 10, 2012

Bubur Carrot Adriana


Da besar Adriana ni, da pandai cakap Mama pon ..tak pernah aku ajar cakap Mama, aku cume ajar sebut Ma je, tapi setiap kali pon panggil Mama Mama ..ermm pape je lah Adriana ..

Adriana dah 6 bulan 20 hari dah ..sejak 6 bulan aku dah bagi makan cerelac dah ..tapi sejak beberape hari ni aku rase Adriana patut makan makanan yang aku buat sendiri, dengan tangan aku sendiri yeaarhh ..tak de alasan laaa, aku kan housewife, takkan tak de mase punye ..hehehe

Untuk Adriana yang musyuk bacin ni, aku masak bubur campur dengan lobak merah.  Bile da jadi bubur tu, mase tengah panas2 tu aku masuk dalam blender, masukkan air panas sket, pastu blend sampai hancur ..taraaa jadi laaa Bubur Karot Adriana ..pastu masukkan dalam tupperware, ye laaa simpan untuk makan tengahari dengan malam kan???  sedap sebab ade manis karot tu ..garam aku langsung tak letak ye ..harap maklum ..


Aku tak bagi kosong je bubur tu kat Adriana, aku tabur sket ikan bilis hancur yang digoreng.  boleh tahan laaa ..tapi pas abis je ikan bilis tu, aku tak nak buat lagi .. :) bukan tak sedap, tapi bende tu keras, sian Adriana ..

Da  6 bulan ni, ape lagi kebolehan Adriana ea? hehe mungkin aku akan share next time kot ..hihi

Kacang Phool

Pagini aku bersarapan kacang phool je.  Aku buat kacang phool ni bulan lepas, buat sikit je, makan sekali, pastu aku simpan dalam peti ais belah atas, haaa ko, tahan berbulan bulan ..bile nak makan, keluarkan, pastu hangatkan je balik ..habis cerite ..


Kacang phool ni mak dede aku yang selalu buat.  Mase arwah wan aku ade dulu, die selalu buat time raye, ermmm ekceli kalo tak raye pon, die buat jugak kadang kadang tu ..Mak aku pon terer gak buat kacang phool ni ..boleh kire aku membesar dengan makanan ni kot ..

Kacang phool ni sebenarnye datang dari tanah arebb mase kurun ke 17, mase tu kan ramai pedagang2 dari sane datang ke tanah melayu ni untuk berdagang.  Selain dari berdagang, dorang bawak masuk sekali budaya, ngan makanan dorang ke sini ..pastu bermastautin laaa dorang kat sini bile tengok bisnes pon da makin maju kan ..haa yang name Syed ngan Sharifah tu, asal dari keturunan aaarebb laa tu ..kan kak pah kan?  dan menu ni sangat la fofular kat Singapore, dan Johor.  Tak tau camane leh jadi menu famili aku lak ..hehe ermmm mungkin moyang aku dulu asal orang Johor kot ..

Ini ialah resepi nak buat Kacang Phool yang mak aku turunkan kat aku ye .. mak aku tak bagitau sukatan yang btol2 laaa, die men agak2 je, jadi yang aku nak share ni pon agak agak nye resepi la ni ...


Bahan-bahannya:
Kacang parang 2 paket (direbus hingga lembut)

5 ulas bawang merah

5 ulas bawang putih

10 biji cili padi

2 biji tomato
daun ketumbar
sedikit jintan manis
sedikit garam

Cara-caranya:
1) Bawang merah, bawang putih, cili padi, tomato, daun ketumbar dan jintan manis dikisar halus.

2) Tumiskan bahan yang telah dikisarkan tadi kecuali tomato dengan daun ketumbar dan bila naik bau masukkan kacang parang.

3)  Pastu masukkan tomato dan daun ketumbar yang dikisar.  Perasakan dengan garam secukup rasa.

   
Bile dah siap tu, amik sikit kacang phool tu letak dalam pinggan.  pastu letak telur goreng mate kebau, goreng dengan minyak sapi kalo nak bagi meletopss.  pastu tabur laaa hirisan bawang ngan cili padi ..selalunye orang letak cili padi kaler hijau tu ..tapi kat peti ais aku ade cili padi merah ni je yang ade, jadi Yang Adooooo ..haaa makan lah aku cili padi yang pedas kemain ni ...



dah tu ape lagi, makan laaa dengan roti benggali kooo ..kalo tak de, makan dengan roti gardinia pon lazat jugak ..aku yang masak kan? tak kan tak sedap ..

Tuesday, October 9, 2012

10 Perkara Memeranjatkan Dalam Suatu Perkahwinan!


ku letak gambo aku kawen

1. Berkahwin tidak bermakna korang tidak akan keseorangan lagi.
“Saya dan suami baru sahaja mengikuti kaunseling. Tiada apa-apa yang drastik cuma kami dapat rasakan bahawa kami semakin berjauhan dari segi emosi dan fizikal. Jiwa semakin terasa keseorangan. Nasib baik kami berdua cepat sedar dan sanggup mendapatkan bantuan daripada mengambil tindakan yang bertentangan. ”
tidak akan keseorangan lagi sebab dah ade Adriana :), very the sweetest, masamest ..
2. Berkahwin tidak bermakna korang akan berasa menyintai atau dicintai setiap hari.
“Kebahagiaan dalam perkahwinan tidak berlaku sekelip mata kerana masalah tentu akan timbul. Ada masalah besar dan ada yang kecil. Kadangkala korang akan merasakan diri sudah tidak dicintai.” Amat penting bagi masing-masing mengucapkan perasaan cinta dan mencintai.
kalo aku komen yang ni, mesti Fariq akan cakap 'banyak sangat tengok drama kat tv ni' hehe

3. Korang masih perlu menghangatkan suasana.
“Kami suami isteri mempunyai kerjaya yang sangat sibuk dan jarang dapat meluangkan masa bersama. Untuk mengelakkan perasaan seperti teman sebilik sahaja, kami cuba terapkan kebiasaan untuk memeluk antara satu sama lain dan bercerita setiap malam sebelum melelapkan mata.”
kentut sesama sendiri mungkin ialah cara lain untuk menghangatkan suasana ..Adriana skang pon da suke main kentut kentut ..chittt

4. Perkahwinan adalah sesuatu yang menyeronokkan.
“Saya dan isteri amat menyenangi kehadiran masing-masing. Kami gemar bergelak ketawa bersama, bergurau dan mengusik. Setiap hari ada sahaja SMS yang dihantar… kadang kala lawak jenaka dan ada juga mesej berunsur seks nakal.”
sms yang kerap dihantar ialah list nak beli barang dapur ..hehe selalunye smsnye berbunyi 'balik kang beli roti' atau 'balik kang beli telo, telo da abis' ...

5. Lazimnya salah seorang akan lebih banyak berkorban.
“Mana ada yang seratus peratus adil pembahagiannya. Selalunya isteri akan lebih banyak berkorban terutamanya dari segi kerjaya. Kadang-kala ada yang terpaksa melepaskan kenaikan pangkat kerana tidak ingin rumahtangga kucar-kacir. ”
yang ni teman setuju sangat ni ...tekan butang like jika setuju ye .. :D

6. Pasangan korang akan berubah mengikut masa.
Korang harus menerima kenyataan bahawa masing-masing akan berubah mengikut masa. Kadang-kalanya dari segi perangai, rupa paras, bentuk badan dan hobi. Tiada orang yang akan kekal sama seperti mana mula-mula berkenalan dahulu.
betol betol ..kalo nak wife yang kurus tak berkedut kedut, kawin laa dengan dengan tiang lampu ..

7. Korang tidak semestinya akan bersetuju dalam semua perkara.
Suami akan tetap mahu menggunakan wang bonus untuk membesarkan garaj manakala isteri inginkan sofa baru. Terimalah hakikat bahawa masing-masing ada keinginan yang berbeza. Yang penting tolak ansur-mungkin bonus tahun ini mengikut kehendak isteri manakala bonus tahun depan untuk suami pula.
duitmu duitku, duitku duitku ..Ustaz Azhar pon de cakap, 'Memang tugas suami cari duit, isteri habiskan duit. Suami jangan marah, isteri besar jasanya'. tapi agak agak laaa, nak berbelanje pon ikut la kemampuan ..huhu

8. Semakin lama berkahwin semakin bahagia.
Pasangan yang memahami kehendak masing-masing dan mengamalkan tolak ansur dalam kebanyakan perkara sepanjang mereka berkahwin, lazimnya akan berjaya melawan badai atau apa-apa masalah. Mereka inilah yang dapat menikmati kemanisan berumahtangga. Sememangnya pasangan ini adalah “soulmate” masing-masing.
mase berkapel tak kire ea ..sebab zaman berkapel totally diffirent dengan zamam berumah tangge ni ..

9. Hubungan seks ada turun naiknya.
Kadang kala sangat berkesan dan ada kalanya tidak begitu memberansangkan. Masing-masing seharusnya menerima bahawa ianya bergantung kepada “mood” dan keadaan sekeliling.
no komen lah ..

10. Perasaan Ego yang berlebihan adalah amat berbahaya.
Apabila perselisihan terjadi, masing-masing menjadi begitu sensitif dan mementingkan ego. Jika terlampau mengikut ego, korang mungkin akan memanjangkan masalah yang kecil. Elakkan daripada menyimpan perasaan marah terlalu lama kerana pasangan korang mungkin akan berubah hati.
haaaaaaaaaaaaaa 

sanggup ke korang? sebelum amik keputusan nak kawen tu, fikir masak masak ..jangan sebab kene pakse dengan parent soh kawen, korang ikut je ..yang nak kawen tu korang ..nak kawen tu senang je ..ikut je la rukun nikah tu, sediekan duit mas kawen dengan hantaran, haaa kawen dah. hantaran tu x bg pon tak pe ..lepas kawen tu? kalo tak cukup sabar, tak kukuh financial tu, boleh bercerai berai korang ..parent tu senang je cakap, 'pas kawen pon mak abah leh tanggung', name pon berCAKAP, modal air liur je ..hik hik tapi da name pon mak bapak, kalo da mintak tu mesti bagi punye, cume kene tahan je laa telinge tu kot ...

Thursday, October 4, 2012

Aku dirompak - Hidden Charges Bank Services


Percayalah kadang2 tu memang kena trained diri sendiri menjadi extra cerewet dalam mengendalikan urusan kewangan ini. (Kalau dah kaya tu mungkin la tak kisah sgt kot..).

Banyak betul hidden charge yang dikenakan oleh pihak bank ke atas semua customer. Tinggal lagi, kita ni sedar atau tak je, duit dalam bank tu dah kena deduct secara senyap2 je. Hmmm tak sure la jugak salah sape kan, kan kita gak yang mula dulu dah tandatangan "Agree to all terms and conditions". Rupanya banyak la pulak lagi benda yang kita tak berapa nak sedar telah berlaku kan. 


Aku memang jarang gune CIMB account aku tu, aku cume masukkan duit sebulan sekali je kat situ, itu pon sebab autodebit untuk insuran aku ..kalo tak, memang berhabuk bersawang laaa CIMB akaun aku tu.  Tetibe semalam ejen insuran merangkap kawan skola aku call aku bagitau yang autodebit deduction unsuccessful ..tokojut den, bile cek transaction history, rupenye pade 29 sept 2012 ade PMPC Annual Fee, RM 8 lak tu, banyak tuuuu ..tengok gamba kat bawah .. 




So selalulah check transaction history bila ber"e-banking" tu..huhu tak pon tak yah simpan duit dalam bank, simpan je bawah tilam :D ..

Wednesday, October 3, 2012

Tomyam dan interview lagi


haha interview lagi ..asik asik gi interview je, dapat nye idak jugak keje nye tu ..huhu aku yang demand tinggi ke atau aku tak memenuhi expectation dorang huhu ..kali ni interview dekat company international, majoriti staff seme melayu, bos HR je cine, dan aku harap aku dapat keje kat company yang aku baru gi interview ni lah, amiiin ..

balik dari interview tadi, singgah KFC jap, beli lunch untuk Fariq, sian sebab terpakse amik half day nak jage Adriana sementare aku g interview ..untuk aku, aku beli set KFC Zinger Double Down, RM10.50, sedap tol, it's meat, meat, cheese and meat ..untuk Fariq aku beli set  Zinger Burger, feveret die tu ..kenyang dowh, sampai ke malam kenyang nye ....haaa ngko, tengah2 tak de keje pon ade hati gak berKFC bagai ..

Oleh sebab da kekenyangan sangat, malam tadi aku ngan Fariq pon maleh ar nak makan nasi ..tapi nak makan something yang pedas, masam, penuh khasiat hehehehe maka terhasillah tomyam sayur ni ..

mase aku masak , aku ingat aku masak terlebih, tapi haaa seperiuk tu kami berdua habiskan ..Fariq kate tak sedap, tapi die yang makan bergelen gelen .. :D


Tuesday, October 2, 2012

Kau dan Aku sahaja yang mampu



 Kisah seorang anak yang suke menangis bile tak nampak Ma dieeee~~~~~
kasihan sungguh Shadiah pon mendapatkan Adriana~~~~

haaa nyanyi lagu kat atas tu ikut rentak lagu ubat batuk cap ibu dan anak eaa ..heeheh

Selain aku, hanye Shadiah yang dapat menenangkan Adriana bucuk masin ni ..Abah Adriana pon tak mampu buat macam Shadiah buat hehehehe ..terer ...

Al kisah due hari lepas aku lepak kat rumah mak aku kat Klang ..cam biase laaa Adriana ni kalo tengok tempat lain sket dari rumah die, mule laaa buat perangai, merengek rengek, mengade ngade ..tak senang aku nak merilek rilekkan diri ..huh

Mase Adriana tengah nangis nangis tak sedar kan diri tu, da Abah die pujuk tak jalan, skali Shadiah jadi hero lak menenangkan Adriana ..terus senyap lak budak tu ..hermm sungguh ajaib dan tak sangke tangan Shadiah ni sejuk, ade bakat jadi babysitter untuk Adriana ..siap ditidurkan skali si Adriana tu ..memang superbbbb ...


Nway, makasey Shadiah tolong kak juju jage Adriana :) ..ngan terime kasih blanje makan Kek Coklat Indulgence Secret Recipe tu ..semoge Shadiah senang blaja :D ..mudah mudahan ~~~
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...