Wednesday, October 17, 2012

Agar agar santan




CINTAKU BEWARNA HIJAU ..oleh sebab Adriana tido lene petang ni, jadi aku pon terade mood laa plak nak buat agar agar santan pandan ni dan membuat entri ni.

Dessert kite petang ni ialah Agar agar santan.  Oleh sebab aku ni peminat kuih muih dan pemanis mulut tradisional, jadi aku rase sangat sedaplah agar agar ni.  Sekelip mate je aku ngan Fariq abiskan :D ..lagi lagi bile aku dah ku potong kecik kecik dan comel comel agar agar tu kan, memang tak terase laaa makan banyak pon ..

Mase aku hidangkan kat Fariq, aku bagi sudu skali, nak dijadikan cerite sudu tu terjatuh, takkan nak pakai sudu yang da terjatuh tu kan?? jadi Fariq pon makan agar agar tu dengan cara sedut terus dari pinggan.  slurrrpppp aku tengok macam best je care makan cam tu, jadi aku pon makan ikut care Fariq makan agar agar tu ..eeeeiiii sedapp giller weiii, da la agar agar santan tu lembut, sejuk, ermmmmm nyaman je bile lalu kat tekak ..hehehe

haaa tengok? bukan love love je, brokoli pon ade ..comel tak? hehe

meh sini akak ajar u allz care nak makan dengan care bergaya ..memule potong atau tekap comel2 agar2 korang tu ..pastu susun atas piring ..pastu seduuuuuttt dalam dalam dan satu satu ...slurp slurp  sluurrrppss ...cube ar ..

skang tengok resepi lak ..resepi yang sangat simple, boleh dibuat bile2 masa je, dan aku rase barang barang die pon memang sedie ade kat semue rumah pon ..kan kan ...?
 
Bahan-bahan

  • 25 gm agar-agar tali (dalam paket)
  • 1150 ml air 
  • santan pekat (aku gune santan kotak)
  • 1 1/2 cawan gula pasir
  • 1 biji kuning telor
  • 2 helai daun pandan (disimpul) (aku gune emulco pandan)
  • beberapa titis pewarna hijau
  • 1/2 sudu kecil garam
Cara-cara
  • Basuh agar-agar dan jerangkan bersama air hingga mendidih.
  • Pastikan agar-agar benar-benar larut, masukkan gula, daun pandan dan pewarna hijau. Sederhanakan api dan masak lagi hingga gula larut.
  • Sementara itu kacau santan, garam dan telor hingga sebati. Tuangkan ke dalam periuk.Kacau selalu santan dengan api sederhana hingga nampak santan berbintil-bintil (naik jadi lumut gitu).
  • Tuangkan ke dalam loyang yang telah dibasahkan terlebih dahulu.
  • Sejukkan sebentar di luar barulah dimasukkan ke dalam peti sejuk.
cubelah ..memang takkan menyesal :) ..

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...