Wednesday, October 10, 2012

Kacang Phool

Pagini aku bersarapan kacang phool je.  Aku buat kacang phool ni bulan lepas, buat sikit je, makan sekali, pastu aku simpan dalam peti ais belah atas, haaa ko, tahan berbulan bulan ..bile nak makan, keluarkan, pastu hangatkan je balik ..habis cerite ..


Kacang phool ni mak dede aku yang selalu buat.  Mase arwah wan aku ade dulu, die selalu buat time raye, ermmm ekceli kalo tak raye pon, die buat jugak kadang kadang tu ..Mak aku pon terer gak buat kacang phool ni ..boleh kire aku membesar dengan makanan ni kot ..

Kacang phool ni sebenarnye datang dari tanah arebb mase kurun ke 17, mase tu kan ramai pedagang2 dari sane datang ke tanah melayu ni untuk berdagang.  Selain dari berdagang, dorang bawak masuk sekali budaya, ngan makanan dorang ke sini ..pastu bermastautin laaa dorang kat sini bile tengok bisnes pon da makin maju kan ..haa yang name Syed ngan Sharifah tu, asal dari keturunan aaarebb laa tu ..kan kak pah kan?  dan menu ni sangat la fofular kat Singapore, dan Johor.  Tak tau camane leh jadi menu famili aku lak ..hehe ermmm mungkin moyang aku dulu asal orang Johor kot ..

Ini ialah resepi nak buat Kacang Phool yang mak aku turunkan kat aku ye .. mak aku tak bagitau sukatan yang btol2 laaa, die men agak2 je, jadi yang aku nak share ni pon agak agak nye resepi la ni ...


Bahan-bahannya:
Kacang parang 2 paket (direbus hingga lembut)

5 ulas bawang merah

5 ulas bawang putih

10 biji cili padi

2 biji tomato
daun ketumbar
sedikit jintan manis
sedikit garam

Cara-caranya:
1) Bawang merah, bawang putih, cili padi, tomato, daun ketumbar dan jintan manis dikisar halus.

2) Tumiskan bahan yang telah dikisarkan tadi kecuali tomato dengan daun ketumbar dan bila naik bau masukkan kacang parang.

3)  Pastu masukkan tomato dan daun ketumbar yang dikisar.  Perasakan dengan garam secukup rasa.

   
Bile dah siap tu, amik sikit kacang phool tu letak dalam pinggan.  pastu letak telur goreng mate kebau, goreng dengan minyak sapi kalo nak bagi meletopss.  pastu tabur laaa hirisan bawang ngan cili padi ..selalunye orang letak cili padi kaler hijau tu ..tapi kat peti ais aku ade cili padi merah ni je yang ade, jadi Yang Adooooo ..haaa makan lah aku cili padi yang pedas kemain ni ...



dah tu ape lagi, makan laaa dengan roti benggali kooo ..kalo tak de, makan dengan roti gardinia pon lazat jugak ..aku yang masak kan? tak kan tak sedap ..

2 comments:

  1. sedapnya..rse mcm nk buat skang jugak..hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang sedap pon ..cube laaa ..kalo tak sempat nak cube, jom datang umah kite makan kacang phool ..hihi

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...