Thursday, November 15, 2012

Burger Malaysia


Da makin kerap lak aku buat Burger Malaysia ni.  Da jadi macam expert lak.  Buat pon da tak tengok resepi dah.  Haaaa hamik ko penangan Burger Malaysia aku ni.



Masa aku buat kuih Burger Malaysia ni kat rumah mak aku kat Klang, mak aku kate 'nape laa buat Burger Malaysia ni, mak bukan suke benor kuih ni, nak ngabihkan sebijik pon susah'.  Mase mak aku cakap camtu aku dah down dah, nak teruskan ke idak buat tu.  Huhu.  Last last, bile dah jadi, haaaaaa sekali hadap je kuih tu kitorang makan.  Aku buat setengah kilo, 5 orang dewasa dan 2 orang kanak kanak habiskan sekejap je.  Haaa nampak sangat sedap kan??  hihi

Mak aku kate, 'selalu yang kite beli kat kedai tu cam keras, tapi yang Kak Juju buat ni sedap lak, sampai 3 ketul mak makan'.  Hihi

Betul memang sedap.  Kalo kite beli kuih ni kat kedai pepagi, tekstur kuih ni keras, macam tepung bancuh dengan air pastu digoreng.  

Tapi tekstur kuih aku ni sangat gebu dan lembut.  Sebelum aku goreng kuih tu, aku tunggu sampai die kembang betul dulu.  Letak yis kan?  Wajib laaa buat macam tu. 

haaa yang atas ni belum kembang lagi ..

yang atas ni da kembang, dan sedia untuk digoreng.

Nak goreng lak kene dengan api sederhana, tak leh api kuat, nanti luar hangus, dalam tak masak lak.  


da siap goreng, toskan dulu

Pastu belah kat tengah tengah, jangan sampai putus tau.  Letakkan sambal ikan bilis dengan timun.  Sambal ikan bilis aku pon sedap.  Aku yang buatkan?  Takkan tak sedap .. :D


Kak Jiji pon ikut same puji.  Tapi adik aku, Kaka tak dapat rase lak, die ade koroje.  Tak pe ar, lenkali Kak Juju buatkan Kaka ye :) ..

Walaupon agak banyak step nak buatnye, tapi bile da siap dan orang makan pon puas hati, licin, buat aku jadi macam tak terasa renyah membuatnye .. 

OK jom kite tengok resepi plak ye ..resepi yang same macam aku buat Burger Malaysia sebelum ni.

Bahan-bahan:

- 3 cawan tepung gandum

- 3 sudu besar gula kastor
- 2 sudu besar susu tepung
- 3 sudu besar shortening @ lemak sayuran
- garam secukup rase
- 1 1/2 sudu teh yis (mauripan)
- 150ml air suam

Cara nak buat nye plak :


1)  Larutkan 1/2 sudu teh gula kastor dalam air suam, pastukan masukkan yis.  Kacau sket.  Ketepikan.

2)  Di dalam mangkuk lain, campurkan tepung gandum, baki gula, garam, shortening dan susu tepung, kacau rata smpi jadi seakan2 serbuk roti.  Buat bulatan kat tengah2.  Masukkan campuran yis yang telah berbuih tdi ke dalam campuran tepung.
3)  Gaul sampai adunan tak melekat kat tangan.  Kalau agak2 doh tu keras, leh tambah sket air lagi.
4)  Bahagi doh kepada 5 bahagian.  Bulat2 kan dan penyetkan doh tu sket.
5)  Perap selama 45minit atau sejam atau sehingga saiz doh tu jadi berganda.
6)  Boleh goreng dengan api perlahan sehingga warna keperangan.
7)  Bile da masak, angkat
8)  Bile da sejuk, potong tengah2, tapi jangan sampai putus.  kemudian letak laa sambal ikan bilis dengan timun.


Aku harap korang cube resepi aku ni, sebab korang pasti takkan menyesal. Kalau menyesal pon, menyesal sebab tak cube resepi aku ni ..hihi 

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...