Thursday, November 22, 2012

Parti Lambchop di Klang

Mase cuti Awal Muharram aritu aku telah dijemput untuk menghadiri majlis BBQ kat Klang.  Hati di dalam membuak buak nak join, namun apekan daya, ketike itu saye berade di Perak, Amanjaya.

Jadi mase aku ngan Adriana balik ke Klang baru baru ni, aku pon dihidangkan dengan sajian lengkap lambchop ni ..kambing yang siap berperap ade baki lagi.  Jadi dengan rajinnye adik ipar aku Al Hariz membakarnye lepas balik kerje petang tu.  Adik aku, Kaka sediakan sos, mushroom soup dengan potato wedges.

Aku jadi tukang tengok je :).  Memule ingatkan die gune instant balck pepper sos je, tapi rupenye, haaaaaaaa engko, makin sedap jadinye sos tu.  Dari yang aku tengok, adik aku memule cairkan butter, pastu masukkan sos lada hitam, pastu masukkan tepung, kacau sampai tepung tu masak.  Pastu letak susu cair, kacau, pastu letak air, kacau sampai tak berketul, pekat dan berkilat.  Adik aku tak letak bahan perisa yang lain pon.  Itu je resepi nye.

Yang mushroom soup tu gune sup campbell je.  Yang sup mushroom campbell tu masak cam biase laaa, masukkan soup instat tu dalam periuk, pastu letak air same nisbah dengan soup tadi.  Kacau sampai tak berketul, pekat dan berkilat. Siap.

Potato wedges lak, panaskan 2 cawan minyak kelapa sawit, amik sebungkus plastik potato wedges dalam peti ais mak aku, amik gunting dan potong plastik tu kat belah atas, bile minyak dah panas, deep fry kan 1 cawan potato wedges tu.  Goreng garing dan angkat.  Siap.

Untuk kambing lak, aku tak sure adik ipar aku perap pakai ape.  Yang aku nampak die ade letak 2 jenis sos BBQ.  1 jenama Heinz, lagi 1 tak sure laaa jenama ape.  Yang aku tau kambing tu sedap je :D.


Yang lapisan bawah tu ialah mushroom soup, atas die daging kambing bakar, sos lada hitam dan potato wedges.  Enjoy the plate babes.

Doktor kate aku kene kurangkan makan daging merah sebab bp aku tinggi.  Bile aku bagitau gitu kat adik aku, adik aku cakap kandungan kolestrol kambing laaa yang paling rendah, lagi rendah dari ayam.  Hoho gitu.  Tapi pas makan kambing jangan laaa minum air sejuk, minum laa air suam.  Haaaaa gitteww.  Baru laaa bp tak naik meninggi.  Ni sikit sikit nak minum air sejuk, kalau boleh setiap mase nak minum air berais, mane lemak tak bertimbun kat arteri tu.  Huhu.  Laser adik i, u ..

Papepon makasey kaka bagi kite makan lambchop aritu :D .. 

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...