Wednesday, November 21, 2012

Pulut Panggang yang tak dipanggang :)




Haaa haritu mase aku balik Perak, aku de buat projek Pulut Panggang kat sane.  Alkesahnye, sehari sebelum tu mak mertue aku ade buat kuih seri muke.  Aku tengok banyak pulak beras pulut yang my MIL beli.  Jadi aku apelagi, nak juga test power buat Pulut Panggang.  Sejujurnye, inilah first try aku.


Belek punye belek buku 'Senangnya Memasak bersama Chef Hanieliza' mak mertue aku, tak de lak resepi nak buat pulut panggang.  Yang ade resepi nak buat kuih cucur badak je.  Jadi aku amik resepi buat serunding kelapa untuk cucur badak tu, aku apply kat pulut panggang aku.  Haaaa same je kan???

Haaaa resepi serunding kelapa die cam kat bawah ni laaa ..

Bahan:
1/2 biji kelapa parut muda
2 helai daun kunyit mayang
100 gm udang kering kecil

Bahan Mesin
1 sudu kecil jintan manis (aku tak letak)
3 batang serai
3 ulas bawang merah

3 biji cili merah
5 biji cili padi
2 sudu besar udang kering
1 sudu kecil serbuk kunyit
3 sudu besar minyak masak
garam secukup rasa
gula secukup rasa

Cara:
1. Panaskan minyak di dalam kuali kemudian tumiskan bahan-bahan yang dimesin hingga wangi.
2. Masukkan kelapa parut, udang dan sedikit garam. Kacau hingga sebati.
3. Bila nampak kering taburkan hirisan daun kunyit dan sedikit gula. Kacau rata
4. Masukkan dalam pinggan dan sejukkan. 


Yang tang pulut tu pulak, sepatutnye orang buat pulut lemak kan? tapi aku buat pulut yang tak lemak.  Maksudnye pulut tu tak letak santan laaa.  Aku cume letak air ngan garam je.  Jom tengok cane aku kukus pulut ni lak.


PULUT

Bahan

2 cawan beras pulut [rendam semalaman, basuh dan toskan]
2 cawan air
garam

Cara
1. Masukkan semua bahan dalam loyang.
2. Letakkan loyang dalam kukusan.
3. Masakkan pulut.

4. Bila dah masak gaulkan sikit pulut tu
5. Hidangkan dengan serunding kelapa muda.



Cenggitu je aku buat.  Tak panggang pon, sebab tak dapat carik daun pisang.  hihi


Cume ade pulut yang aku bulat bulatkan, pastu sadur dengan serunding kelape.  Namenye Pulut Ball.


Ade jugak yang aku gulungkan, inti die aku letak kat dalam.  Cam Sushi ler kunun.  Yang ni aku namekan Pulut Roll.

Pada pendapat aku, rasa ok.  Aku rase kalo kite panggangkan pulut tu mungkin lebih sedap.  Dan aku fahamlah nape orang yang cipta kuih pulut panggang ni memanggang pulut dan serunding kelape tu.  Sebab tak ummmpphh kalo tak panggang.   

Dan resepi yang hebat untuk dicube :D ..

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...