Saturday, December 15, 2012

Kalau dah tido .....


Alhamdulillah sejak Adriana 7 bulan lagi, Adriana dah tak terjaga waktu malam mintak susu dah.  Haaaa jadi lene laaa tidur aku sekarang.  Hehehe.  Kalau tidak, kol 3 4 pagi mesti terjaga mintak susu.  Haiii nape laaa susu badan aku sikit? Kalo tak senang keje aku tak yah bangun malam malam buatkan susu untuk Adriana bacin ni.

Walaupon susu badan aku sikit, tapi masih ade lagi tau sekarang ni.  Sebab aku tak pernah putus bagi susu badan kat Adriana.  Walaupon tinggal beberape titik je skang, tapi aku gagah jugak bagi.  Huuhu

Bile dah kenyang, haaaa lene la tak sedar ke hape.  Aku tengok pattern anak aku ni tido, sebijik cam abah die.  Anak Abah~ :( ermmmmmmm ..


Aku ade banyak snap gambar curik curik gambar Adriana ngan Fariq tido.  Tapi semuanye tak lengkap berpakaian laaa pulek.  Ni satu je yang memenuhi syarat minimum untuk di'publish'kan.  :D  Jangan mara haaa, nanti cepat tua ..hikhik

Aku memang suke tengok Adriana tido.  Pastu aku cium cium die, sampai terjage jugak lah die.  Tapi tu lah, kalo dah tido, ngantuk sangat agaknye, die bukak mate kejap je, pastu die tido balik.  Sweetnye ...



Ni lagi satu budak ni, kalo dah tido, tak sedar ke hape ..mesti tengah mimpi berkarate tu ..hiyaaaaarhh

Friday, December 14, 2012

Akibat gatal tangan


Dengan ini aku mengumumkan bahawa aku 
telah pon menukar link url blog aku daripada 

http://branipunyabudak.blogspot.com 

kepada 

http://shazrina08.blogspot.com/ .  

Penukaran terjadi ekoran daripada komen my husband yang mengatakan url blog aku yang sebelum ni seperti kebudak budakan.

Akibat dari aku menukar link URL, habis semua earning buffered dan metered terus masuk kantung haaaaa ngkoooo.  Tak gune betul.  Pastu iklan nuffnang terus jadi cam kat bawah ni.



Error matching blog to blogger entry. If you are the owner of this blog, please check that there is no typo in your blog address and that you have pasted the code from the Add Ads page correctly (http://shazrina08.blogspot.com/) katenye ....

Wahai encik Nuffnang, maafkanlah kesilapan saya kerana menukar link URL.  Sudahlah semua be saya anda kebas, iklan pon awak nak tarik juga??  Huuuu cepat laaa masukkan balik iklan awak tuu ke blog saye.  Huhuhuhu huwaaaaaaaaaaaaaaaa ....

Ikut hati memang nyesal sangat.  Tapi nak buat camne, nasik dah jadi bubur dah pon.  

Sekarang ni, dah jadi satu keje plak dah nak bagitau orang yang aku dah tukar link URL.  Memang hampeh.

Nasib baik churp churp ade lagi.  Korang dah daftar dengan churp churp ke belum?  Sign up kat SINI k ..

Ingat tu kawan kawan.  Jangan gatal tangan lagi.  Huhuhu

Mee Rebus Suke Hati Lalala

Assalamualaikum, selamat datang ke dapur buruk aku ni ha.  Seperti yang dijanjikan, harini akan terbit lah entry Mee Rebus Suka Hati Lalala.  Mengapa begitu namanya?  Kerana aku suke hati je menambah dan mengurangkan bahan bahan nak buat Mee Rebus ni.  Maksudnye di sini, resepi aku ni dah tak ori ler.  Suke suke hati aku je nak ubah dari resepi asal.  Huhuhu maafin Inul ye.

Mule mule, aku nak bagitau cane nak buat kuahnye dulu ye.

Bahan bahan untuk kuah Mee Rebus:
  • 1 sudu besar rempah kari daging
  • 1 1/2 sudu besar taucu, tumbuk lumat
  • 100 gram daging lembu 
  • 100 gram udang
  • air
  • 100 gram keledek
  • 1 cm lengkuas, dititik
  • 1 biji tomato, belah 4
  • 3 biji bawang merah kecil*
  • 2 ulas bawang putih*
  • 1/2 cm halia*(*tumbuk halus)
  • Garam dan gula secukup rasa
Cara nak buatnye:
  1. Daging dihiris nipis dan rebus hingga lembut
  2. Keledek direbus hingga lembut dan kisar halus.
  3. Panaskan minyak, tumis bahan tumbuk halus hingga harum, tambah taucu dan rempah kari, kacau rata. Tambah sedikit air jika perlu.
  4. Masukkan daging (masukkan sekali air rebusannya), air, keledek dan lengkuas. Masak perlahan selama 20 minit.
  5. Tambah tomato, perasakan dengan garam dan gula.
  6. Masak hingga kuah pekat. 
Kalo buat kuah terlebih pon tak pe.  Korang simpan dalam bekas, pastu frozen kan die.  Haaaa kat umah aku ni, seme main frozen je :)  Orang 'rajin', gitu ler ...

 Cara penyediaan mee die plak.
 

Bahan bahan:
  • 500 gram mee kuning (untuk 2 orang makan)
  • 50 gram taugeh, dicelur
  • sayur sawi, dicelur dan dipotong
  • 1 biji telur rebus, kupas dan belah 2
  • 1 biji limau kasturi, belah 2 
  • Bawang goreng secukupnya
  • Kuah mee rebus*

Kalau korang suke kuah banjir, korang letak laaaa kuah meladong ladong.  Kalo korang suke makan kuah sikit, letak secukupnye je laaaa ..haaa itu tips untuk hari ni.  Boleh kire tips ke kalo cantu?  hihi

Mane entry Mee Rebus?

Sebelum aku letak entry Mee Rebus aku, meh aku luahkan ke'frust'an yang terpendam dulu.  Frust sebab Malaysia tak dapat masuk final lor.

Aku rase pengadil dari Korea yang berat sebelah tu yang buat Malaysia tak dapat gi final 22.12.2012 nanti.  Memule die bagi kad kuning kat Fadhli Shas ngan Mahali.  Pastu dah nak habis separuh masa pertama, Fadhli Shas terus dapat kad merah.  Yang aku nampak sebab pertengkaran kecil dengan pemain Thailand.  Tapi pemain Thailand tu yang mulekan dulu.  Huhuhu Tak adilkan?


Eeeeeeiii kecik je aku tengok pengadil Korea ni laaa, dapat rasuah kot die ni ..Name die Lee Min Hu. Nak dekat pulak dengan name my hero, Lee Min Ho.  :( 

K. Rajagobal pon satu hal lak, Thailand dah dapat 2 gol pon, masih lagi nak kekal dengan 4 5 1 lagi.  Die masukkan Safee Sali mase minit ke 80.  Mane nak sempat Safee Sali nak jaringkan gol kan? Walopon Mat Yo ade, tapi die kene kawal ketat oleh defend Thailand.  Hoh.

Antara yang laki i, Fariq 'jerit'kan mase perlawanan semalam ialah:

-  Due due gol Thailand, punce dari Amar.  Amar keluar laaaa woi.  

-  Eeeeei Amar, bukan nak kejar bola, asyik nak jage rambut je.  (klaka ar statement ni ...)

-  Baddrol mane???? macam tak de fungsi die malam ni.

-  Dah minit ke 70 ni, dah laaaar.  Mat Yo kamu buat buat jatuh kat kotak penalti, haaaa pastu Safiq kamu buat free kick. (Hohoho macam coach lak laki aku ni)

-  main macam taik

-  Dari tadi tak nak serang, da nak akhir akhir baru nak serang

-  Dah tau Mat Yo kene kawal, masukkan laaa lagi sorang striker.  Ni nak jugak main 4 5 1.

-  Lerrrr, baru nak masukkan Safee?  Errmmm dah laaa, kalah laaa ..

Haaaaa tu laaaa antara jeritan jeritan yang berkumandang dalam rumah aku ni.  Hahaha bagus jugak sebenarnye die jerit jerit tu, at least aku tau laaa beberape tactical dalam football game ni.

Sepanjang 90 minit perlawanan, satu bende je yang menarik perhatian aku.  Theerathon Bunmathan tu comelkan? hihihi   

Dah tu, mane entry Mee Rebus nye?  Hihihi jap jap ..jap aku aku masukkan.  :)



Thursday, December 13, 2012

Persediaan Semi Final AFF Suzuki 2012

Ape ke hey nye kamu ni Shazrina? yang kamu berie rie buat persediaan bagai, macam kamu yang main bola malam ni ape ke hey nye?

Tak de ke hey ape nye yong.  Buat persediaan nak tengok game malam ni laaaa.  Udoh ler start pukul 8 malam.  Mane sempat aku nak masak untuk dinner.

Iyolah, selalunye pas Fariq sampai rumah baru aku start memasak.  Fariq tengok tengok kan Adriana, aku gi masak.  Haaaaa gitu.  Tapi untuk dinner malam ni, aku da siap masak awal awal.  Aku buat Mee Rebus Suke Hati Lalala name ku beri.  Entry untuk Mee Rebus Suke Hati Lalala aku masukkan besok laaa ye.  

Itu semua aku lakukan demi mu Harimau Malaya, Team Malaysia.

Jangan bagi aku  frust lagi  malam ni ye.  Semalam dah ler aku frust Filipina tak dapat masuk final.  Jadi Harimau Malaya, kalo anda nak masuk final, nak lawan dengan Singapura, nak bermain dekat padang tiruan Singapura .....pastikan anda anda semua menang game malam ni.  Faham tak??!!



Haaaa bersemangat tak aku ni?  Ekceli, I ni bukanlah peminat fanatik bola ni.  Tapi dah laki I, Mohamad Fariq tu asik bukak TV je tengok bola, bukak TV je tengok bola.  Dulu sebelum berkahwin, boleh pulak berdating ajak tengok bola.  Setiap kali ade kelab luar datang untuk friendly match, tak pernah miss. 

Oleh kerana aku ni rapuh, cepat tergoda, jadi aku pon cam terpengaruh sikit la.  Sikit je, tak banyak pon. Hehe

Apepon ceghite nye, Go GO Go Harimau Malaya.  Masaalah tukar kelab semua da settle kan? Farizal, u r the #1.  Main leklok k.

Wednesday, December 12, 2012

Durian Crepe


Tak sempat tunggu besok.  Tadi jugak aku gi carik Durian Crepe.  Beli jer, tak kuase lak nak membuatnye.  Kalau laaaa Adriana ni sporting morting, leh gak laaa aku buat.  Ni tak boleh tengok Ma die tak de, mule merayau satu rumah.  Memule die akan carik dalam bilik tidur, tak jumpe.  Pastu die jenguk dalam bilik air, tak jumpe jugak.  Pastu start menangis dah, sambil menangis die akan merangkak gi dapur carik aku, pon tak jumpe jugak.  Waaaaa mane Ma.  Rupe rupenye aku kat belakang die je, aku ikut belakang die senyap senyap.  Hahahahaha

Aku beli DC ni dari jiran aku, Lela.  Lela dengan adik die, Lynn ni memang selalu buat kelas untuk buat dessert ni.  Kelas die memang mendapat sambutanlah.  Kalau ade antara reader aku ni duduk area Saujana Utama, Sg Buloh ni, nak belajar buat Durian Crepe, bermacam jenis cake, cupcake, mendeko deko, fancy cookies dan macam macam lagi boleh ler contact dorang kat SINI .  Kelas masakan pon die ade buat jugak kalo ade request dari pelanggan.  Haaaa kelas koooo Lela. 


Huhu hasil membeli tadi, RM10 dapat laaa 6 ketul.  Aku makan 2 ketul, yang lebihnye aku frozenkan.  Esok makan lagi.  :D

Haaaa elok sangat laaaa makan bende sejuk beku tu.  Sebab makan bende sejuk beku laaaa aku dapat batuk yang tak baik baik ni.  Uhuk uhuk Ni angkara durian frozen ler ni.  Uhuk uhuk lagik.

Durian kat umah mak aku sememangnye banyak.  Abah aku rajin amik dari kebun.  Jadi bile da banyak sangat, mak aku kupas, letak dalam bekas, pastu frozen kan.  Sesape nak makan, haaa amik je, terus makan sejuk sejuk beku tu.  Macam makan ais krim deriyan.  Aku makan tak de la banyak sangat, tapi kesannye sampai berminggu minggu makcik terbatuk batuk sibongkok tua.  Uhuk uhuk uhuk.   

Tak mo naik buai, pelik betul ..

Huh penat, baru lepas berlepak sakan kat rumah jiran belakang rumah aku.  Lepas jugak laaa tensyen asik memerap je kat rumah kan?  Dapat laaa jugak bertanye kabor jiran jiran, bergosip gosip kannn???

Mase mule mule sampai, Adriana elok je main dengan anak akak tu.  Tapi bile dah nak sampai setengah jam tu, Adriana mule ler libanglibu.  Mase dah sampai ler tu.  Mase untuk tidur.  Jadi akak tu pon offer ler buaian anak die.  Aku pon angkat ler Adriana nak letak dalam buaian.  Letak tak sampai 2 saat Adriana menangis kuat kuat lak.

Ermm dalam hati aku, baik aku balik rumah je ler, tido kan Adriana kat rumah.

Kalo baby lain, letak dalam buaian terus senyap kan?  Adriana ni, lagi letak dalam buaian, lagi kuat menjeritnye.

Sebelum ni pon aku pernah letak Adriana dalam buaian kat rumah mak aku kat Klang.  Tak de mau nye die.  Dah biase tido kat tilam 18 inci, tetibe soh tido dalam buaian, sempit, manenye nak budak tu.

On the way balik rumah tadi, ternampak orang ramai ramai berkumpul bawah pokok.  Aku pon slow kan laa krete.  Haaa ngko, rupenya ade orang jual durian.  Patut laa ramai semacam.  Tapi aku tak berenti pon join sekaki.  Aku terus balik, sian tengok Adriana yang tengah lentok habis kat baby car seat die.

Lenkali laaa aku beli.  Betul, aku akan beli.  Sebab dalam kepale otak aku sekarang ni, tengah berangan nak buat Durian Crepe.  Pernah makan sekali, alaaahai lazatnye.  Sabar ye Puan Juju, esok kite buat Durian Crepe.  Nekad.

Tuesday, December 11, 2012

Hari Keputeraan Sultan Selangor Ke-67 Tahun



Patik merafak sembah dan menjunjung kasih sembah tahniah kehadapan  Duli Yang Maha Mulia Sultan Sharafuddin Idris Shah ibni Almarhum Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah , Sultan dan Yang Di-Pertuan bagi Negeri Selangor Darul Ehsan dan jajahan takluknya sempena Perayaan Ulang Tahun Hari Keputeraan Tuanku yang ke-67 tahun pada hari ini Selasa, 11 Disember 2012 bersamaan 27 Muharram 1434 Hijrah.
 

Sekalung tahniah kepada semua penerima darjah dan pingat bersempena Hari Keputeraan Sultan Selangor, Sultan Sharifuddin  Idris Shah.  

Ini termasuklah Encik Hassan bin Hj Mohd Amin, Ketua Pengarah Jabatan Kemajuan Masyarakat (KEMAS) antara 16 individu yang menerima Darjah Kebesaran Datuk Paduka Mahkota Selangor (DPMS) membawa gelaran Datuk.

Tahniah ye Datuk Hassan.

Apesal aku mengangkat sangat Datuk Hassan ni?  Sebab inilah pakcik eden, adik omak eden.  Haaaaa ..gambar kat atas tu, yang pakai spek belah kanan tu laaa Datuk Hassan.  Hensem kan? :D

Selain dari tu, aku baru dapat tau yang kawan aku pon dapat 'sesuatu' sempena Hari Keputeraan Sultan Selangor hari ni.  Rizal Ramli, yang kini masih bekerja di Majlis Fatwa Selangor ialah antara 15 orang yang mendapat Darjah Kebesaran Ahli Mahkota Selangor Yang Amat Mulia (A.M.S).  Sebenarnya aku pon tak berapa nak ingat sangat Rizal Ramli ni, bile aku tengok detail kat fb die, tengok mutual friend, semuanya terarah kepada alumni Sekolah Agama Menengah Rawang.  Kini aku semakin bangga menjadi alumni SAMERa.

Dan kepada semua penerima pingat dan darjah kebesaran, sekalung tahniah sekali lagi aku ucapkan.  :) Terima kasih.

Review: Konfrontasi Malaysia Indonesia

Konfrontasi Malaysia-Indonesia terjadi ekoran daripada persetujuan Tunku dengan MacMillan untuk menubuhkan Malaysia yang mengandungi Tanah Melayu, Singapura, Brunei, Sarawak dan Sabah (Borneo Utara) pada 31 Ogos 1963. Indonesia menganggap penubuhan Malaysia sebagai helah kuasa barat  untuk memencil, mengepung dan memecah Indonesia. Justeru, Penubuhan Malaysia dibantah dan konfrontasi dilancarkan. Turut menentang penubuhan Malaysia ialah Filpina, rakan sekutu dalam ASA. Namun begitu, kebijaksanaan barisan pemimpin negara di bawah pimpinan Tunku Abdul Rahman telah Berjaya menyelamatkan negara daripada bencana perang dengan bangsa serumpun. Hasil rundingan cemerlang antara Tun Abdul Razak dan Tan Sri Ghazalie Shafie dengan Tun Adam Malik, Menteri Luar Indonesia dan Jeneral Ali Moertopo di Bangkok dan Jakarta, konfrontasi Malaysia-Indonesia telah tamat.

Berat isu ni kan? dah tersasar dari imej blog aku yang lebih kepada lepak dan santai.  

Since aku pon dah habis bace buku ni, jadi aku rase cam tak salah aku nak berkongsi ape yang aku bace kat all my beloved readers.
 Tajuk Buku : Konfrontasi Malaysia Indonesia
Bilangan Mukasurat:  244 mukasurat (tidak termasuk kulit)
Penulis:  Nik Anuar Nik Mahmud
Terbitan:  Penerbit UKM
Tahun:  2009
Harga:  RM40.00

Menjadi impian Tunku semenjak Tanah Melayu mencapai kemerdekaan pada 31 Ogos 1957 untuk membantu membebaskan wilayah wilayah British di Borneo daripada penjajahan.  Memikirkan bahawa wilayah wilayah tersebut tidak mampu untuk berdikari dan berkemungkinan akan dituntut oleh negara-negara jiran, maka Tunku mengemukakan cadangan gagasan Malaya RayaHasrat itu telah dimaklumkan oleh Tunku kepada Malcolm Mc Donald bekas Pesuruhjaya Jeneral British di Asia Tenggara, Geofroy Troy, Pesuruhjaya Tinggi British di Tanah Melayu; Lor Hom, Setiausaha Luar dan Lord Pearth, Menteri Negara.  

Walaupun mereka bersetuju dengan cadangan itu, pihak British lebih berminat untuk melaksanakan secara berperingkat.  Mengikut rancangan British, wilayah wilayah British di Borneo mesti bergabung terlebih dahulu sebelum memikirkan gabungan antara Tanah Melayu dan Singapura di dalam persekutuan yang lebih besar.  

Kerajaan British menggalakkan Tanah Melayu bercantum dengan Singapura terlebih dahulu, tetapi telah ditolak oleh Tunku.  Kedudukan Singapura yang strategik serta pengkalan tentera yang canggih menjadikan Singapura penting dari segi skema pertahanan British dan sekutu-sekutunya dalam SEATO di Asia Tenggara.

Perkembangan politik yang goyah di Singapura pada penghujung tahun 1950-an menunjukkan parti pemerintah Lee Kwan Yew, DAP mungkin akan kalah dalam pilihanraya yang dijadualkan pada 1964.  Barisan sosialis yang didukung oleh Lim Chin Siong yang dianggap sebagai pro-komunis dan antibarat akan menguasai koloni itu.  Sekiranya keadaan ini berlaku, Singapura pasti akan menjadi Cuba di Asia Tenggara dan kuasa-kuasa barat pasti akan kehilangan pengkalannya yang amat penting dalam konteks perang dingin ketika itu.  Untuk menyelamatkan Singapura, British cuba mempengaruhi Tunku supaya menerima Singapura.  Tunku menolak pelawaan British itu atas alasan perkauman dan politik, sebaliknya bersedia berkompromi sekiranya British membenarkan wilayah-wilayah Borneo turut menyertai cantuman itu. 

Pada 27 Mei 1961, Tunku telah mengemukakan cadangan tentang Gagasan Malaysia.  British pada prinsipnya menyokong impian Tunku itu tetapi British lebih suka melihat Tanah Melayu bercantum dengan Singapura terlebih dahulu atas alasan bahawa wilayah British di Borneo, termasuk Brunei masih lagi mundur.  Pada 23 November 1961, Perdana Menteri Harold McMillan dan Tunku Abdul Rahman mengumumkan hasrat mereka untuk membincang Gagasan Malaysia.
Indonesia dan Filipina memandang serius keputusan kerajaan British dan Tanah Melayu untuk mewujudkan Gagasan Malaysia.  Indonesia mengganggap Malaysia sebagai jelmaan British yang bertujuan untuk mengepung dan melumpuhkan Indonesia.  Justeru itu, ia menganggap Malaysia sebagai neokolonilis.  

Pemberontakan di Brunei pada awal Disember adalah kesempatan bagi Indonesia untuk membuktikan bahawa penduduk-penduduk tempatan menyerang penyertaan mereka dalam Malaysia.  Filipina pula membantah penyertaan Borneo Utara dalan Malaysia.  Filipina meminta British mengembalikan Borneo Utara kepadanya atau kekalkan wilayah itu sebagai koloni British.  Seperti juga dengan Indonesia, Filipina turut bersimpati dengan pemberontakkan di Brunei.  Bantahan dan tentangan dari negara jiran tersebut adalah cabaran baru kepada penubuhan Malaysia.

Kerajaan British cuba menyelesaikan kontrovosi itu melalui rundingan tetapi gagal.  Sebagai usaha untuk menyelesaikan kemelut berhubung dengan Gagasan Malaysia, suatu persidangan peringkat Menteri-Menteri dan Ketua-ketua Negara telah berlangsung di Manila bermula pada awal April 1963.  Persidangan ini berakhir dengan termetrinya Perjanjian Manila yang antara lain bersetuju untuk mematuhi prinsip penentuan sendiri.  

Selanjutnya, mereka juga bersetuju untuk meminta Setiausaha Agung Bangsa-Bangsa Bersatu mengesahkan sama ada Gagasan Malaysia adalah satu isu besar dalam pilihanraya terbaru di Sabah dan Sarawak.  Ekoran persetujuan itu, penubuhan Malaysia yang sepatutnya dibentuk pada 31 Ogos 1963, terpaksa ditangguhkan sehingga kerja peninjauan oleh kumpulan peninjau PBB selesai.

Pengumuman Tunku menubuhkan Malaysia pada 16 September 1963, tanpa menunggu pengumuman laporan Setiausaha Agung Bangsa-bangsa Bersatu, U Thant telah mencetuskan kontrovesi yang berakhir dengan tindakan Indonesia dan Filipina tidak Mengiktiraf penubuhan Malaysia.
 
Menjelang akhir 1965, Jeneral Soeharto memegang tampuk pemerintahan Indonesia setelah berlakunya rampasan kuasa.  Oleh kerana konflik dalaman negara, keinginan Indonesia untuk meneruskan konfrontasi dengan Malaysia berkurangan dan peperangan telah reda.  

Pada 28 Mei 1966 sebuah rundingan dilakukan di Bangkok.  Kerajaan Malaysia dan Indonesia mengumumkan perdamaian setelah Soeharto menghantar Adam Malik sebagai wakil untuk berunding dengan Tunku Abdul Rahman. Kekerasan berakhir pada bulan Jun, dan perjanjian perdamaian ditandatangani pada 11 Ogos dan dirasmikan dua hari kemudian. Penghancuran PKI dan elemen-elemen politik kiri, termasuk Soekarno telah menyebabkan perubahan mendadak dalam kestabilan politik Indonesia pada tahun 1965. Indonesia secara rasminya mengakhiri konfrantasi terhadap Malaysia pada tahun 1967.

Monday, December 10, 2012

Aaarrhh Adriana ruam

Lepas beberapa hari makan Antibiotik yang doc bagi, tetibe mase nak mandikan Adriana pagi tadi aku nampak rashes kat badan die.  Aku start bagi Adriana antibiotik mase die seleseme hari tu.  Klik SINI.

Tapi aku tak de lah risau sangat sebab doc awal awal lagi da pesan mungkin ade rash kalau antibiotik tu tak serasi dengan Adriana.  So lepas 4 hari makan antibiotik tu, baru laaa nampak kesan tak serasi tu.  Huhuhuhu

Mase hari tu, aku tak de pulak tanye kat doc kalo kalo nampak simptom tak serasi tu nak kene buat ape.  Aku men angguk je tande paham laaaa kunun.  Ni bile dah keluar ruam ni, aku pon tak tau nak buat ape. 

Bile aku search kat internet, haaaa nasib baiklah ade artikel yang membantu.



WHAT TO DO IN CASE OF RASH
  • Stop the antibiotic until you can contact your doctor. 
Try Benadryl – this is an antihistamine allergy medication that can temporarily decrease an allergic rash and itching. It is available without prescription. The rash may come back after the Benadryl wears off in 4 – 6 hours. If the rash is NOT an allergic rash, Benadryl won't harm it or make it worse. Click on for dosing.
 


Tak kuase aku nak cube cube produk yang bukan bukan.  Baek aku stop je bagi antibiotik tu kat Adriana.  Hohohoho

Mee Ladna

Resepi pilihan hari ni ialah Mee Ladna.   Mee Ladna ye, bukan Mee Ratna.  Kalo Ratna tu yang Roy nyanyi tu.

'Keringkanlah pipimu ratnaku, cubalah senyum, kerna tangisanmu kan hanya menambah dukaku ...' 

Ecewah, menyanyi pulok doh.  Sambil sambil nyanyi tu, moh ler kite layan mee ni.  Oleh kerana buat sendiri kan, jadi macam macam bende, macam macam jenis sayur aku campak dalam kuali tu.  Haaa hasil nye, TARAAAAAAAA ..


Mee Ladna JUJU Style Suke Suke Hati.  Kenape suke suke hati? sebab aku suke suke hati je mengolah resepi Mee Ladna ni.  Kalo nak yang ori nye leh klik SINI.  hihi  Kalo nak tengok resepi Mee Ladna JUJU Style Suke Suke Hati, cer tengok bawah:
Bahan bahan:

1/2 peket mee kuning (Untuk 2 orang makan) - basuh bersih bersih dan toskan
2 biji telur
Garam
Black pepper
3 ulas garlic - penyetkan di, iyarhh iyarhhhh
4 sudu sos tiram
1 1/2 sudu tepung jagung (corn starch) - larutkan dalam secawan air.
1 mangkuk kecil daging (optional)
sebatang carrot (optional)- potong memenajang
Sayur sawi (optional)
Kobis cine (optional)
Cili Padi (optional)
Cauliflower (optional)
Tomato (optional)
Garam, pepper

1. Tumis bawang putih smpai naik bau.  Masukkan daging.  Masukkan sos tiram dan black pepper. 
2. Tambah air sampai tahap yang anda suka.  Bile dah menggelegak, masukkan air tepung jagung. 
3. Biar menggelegak lagi, masukkan telur 2 bijik tu.  Pastu masukkan semua jenis sayur.  Carrot pon aku masukkan dengan sayur yang lain, sebab aku lagi suke makan carrot yang masih keras - x lembik.
4. Perasakan dengan garam, pepper dan letak tomato. Bila mendidih, masukkan mee, kacau sikit dan tutup api.
5.Tuang dalam pinggan.  Dan makan ketika masih panas2.

Oleh kerana mee ni menyerap banyak haba, sile tiup dulu sebelum masuk mulut ye jika tak nak lelangit anda melecur.  Hiiiii ..

December 2012 Blog Giveaway dari LHGC

Amende LHGC tu? Haaa itu ialah Lin Handmade Greeting Card.


Sekirannya anda berminat membuat barangan kreatif, jom ler singgah blog ni.  Lin menggunakan pengalaman die sepenuhnya sebagai bekas student AD kat UiTM untuk menolong orang orang yang minat dengan kraftangan untuk berkarya.  Ecewah, ayaaat ..tak hengat ..kalo tak dapat embosser tu tak tau la ..hik hik ..

Kat belog lin ni, ni da devide page die kepada beberapa column. Bermula dengan home la kan? Pastu die ade describe tentang diri die sikit.  Ye laaa, kene laaa bagitau serba sikit tentang diri sendiri kan? Ni nak jalankan bisnes, tak tau dengan sape kite deal, camne nak dapat kepercayaan customer kan???

Selain dari tu, die jugak create column Craft Tutorial.  Lin akan terangkan camane nak gunakan tools, macamane nak buat origami, camane nak buat greeting card, camane nak buat pop up flower dan macam macam lagi.  Kalo laaa aku masih muda, aku pasti akan kerap menziarahi belog Lin ni :D ..

Craft Tool lak tempat Lin letak info tentang tools yang sesuai untuk buat kraftangan.  Contoh macam paper shreder, glitter glue, quiling tools dan lain lain.

Produk yang sedia untuk dijual lak, Lin letak kat Sini.  Pilih je, memang banyak pilihan.  Memang sesuai sangat laaa belog ni untuk remaja remaja sekarang ni yang nampak nye lebih kreatif.

Apepon, jangan lupe untuk singgah kat blog Lin Handmade Greeting Card

Friday, December 7, 2012

Adriana seleseme lagi

Hari ni aku penat betul.  Dengan Adriana nye yang mergam sebab seleseme.  Pastu die muntah kat karpet lagi.  Aduhaiiii la anak.  Nasib baik anak aku.  Sabar je laaaa.

Adriana ni kalo seleseme lambat nak baik.  Kadang kadang berlanjutan sampai seminggu pon pernah.  Tu laaa sebabnye aku mandikan Adriana dengan air suam sampai sekarang.  Aku tak nak Adriana seleseme.  Sebab nanti aku yang susah nak menjage die.  Kalau ade yang kate aku mengade ngade mandikan Adriana dengan dengan air suam, yang mengate aku tu nak jage Adriana ke kalo Adriana sakit?? Susahkan jage budak sakitkan???


Kalo Adriana seleseme, selalunye Ma dengan Abah pon mesti akan seleseme jugak.  Sebab Adriana ni kecik lagi, tak pandai nak hembus hingus.  Jadi kene Ma dengan Abah die sedutkan hingus Adriana tu.  Ialah, kalo tak dikeluarkan hingus tu, tak tidur malam laaa Adriana, tak bernapas sebab hingus penuh dalam hidung.  Huhu srettttttt ..

Bile da keluarkan hingus tu, pon Adriana masih tak selese tido lagi.  Terpusing pusing kiri kanan mencari keselesaan.  Jadi aku letak laaa bantal tinggi tinggi kat kepala die.  Kire tidur menegak laa atau tidur duduk time seleseme.  Kalo die tak leh tidur gak, haaa berdodoi laa makcik ni sampai dak Adriana ni tidur.


Masuk hari ni, Adriana da seleseme 4 hari da.  Tibe tibe datang pulak sakit lain, demam ngan batuk.  Nasib baik mase gi Klinik Dr Rozita semalam, doc da siap siap bagi ubat seleseme ngan batuk.  Macam tau tau je laa doc ni. 

Oleh sebab Adriana ni kerap sangat seleseme, doc ade bagi antibiotik.  Bagi makan waktu malam je sebelum tido.  Pastu doc soh tengok kesan sampingan kalau ade pas makan antibiotik tu.  Kot kot tak serasi ke.  Haaaaa gitu.

Haaa  tu la die budak Adriana ni.Nasib baik comel.  Ni tengah aku menaip ni, die dok senyum senyum kambing kat aku.  Hiiiihihi nampak gigi due batang baru nak tumbuh.  Sweetnye.  Jom Adriana jom, kite suap awak makan.  Aummmmm ..

Tuesday, December 4, 2012

Review: Mesir Sebelum dan Selepas Dr. Mursi

 Assalamualaikum.

Aku ni baru je habis bace buku Mesir Sebelum dan Selepas Dr Mursi.  Buku yang wajib dibeli oleh semua orang.  Buku ni menceritakan keseluruhan perjuangan beliau di kota penuh sejarah, sejarah berterusan yang terpanjang, iaitu Mesir.  

Antara yang menarik perhatian aku mase mule nak menghadam buku ni ialah mase bace pesanan anak Dr Mursi iaitu Abdullah Mursi kepada ayahandanya :

"Kami akan mentaatimu jika kamu mentaati Allah, kami akan menderhaka jika kamu menderhaka kepada Allah. Kami akan melakukan revolusi ke atasmu jika kamu menyalahi tujuannya. Kami akan melakukan revolusi ke atasmu jika kamu tidak memberikan kepada golongan yang terkorban dan yang cedera hak mereka."

 
 Mesir: Sebelum Dan Selepas Dr Mursi
Penulis: Riduan Mohamad Nor; M. Abd. Malik Abd. Karim
Terbitan: Jundi Resources
Harga: RM25.00 
Dr Muhammad Mursi ni ialah calon Presiden Mesir daripada Parti Kebebasan dan Keadilan yang ditaja oleh sebuah gerakan Ikhwanul Muslimin secara rasminya telah diisytiharkan sebagai Presiden Mesir pasca Revolusi Mesir tahun lepas.  Dr Mursi tak minta untuk dipertandingkan pon, pihak IM yang memilih beliau.  

Setelah pengumuman berita kemenangan Dr Mursi sebagai presiden Mesir yang ke 5 selepas Hosni Mubarak, rata-rata rakyat mesir terus bersujud tanda syukur.  Tidak ketinggalan juga jutaan orang di medan tahrir melakukan perkara yang sama.
 
Kesyukuran ini bersebab.  Mereka semua bersujud syukur kerana melihat bibit-bibit kemenangan Islam itu semakin hampir.  Iaitu jatuhnya pemimpin zalim, bangunnya pembela kebenaran.  
Ada yang membuat perbandingan Dr Mursi dengan Nabi Yusuf, sehingga Presiden Palestin, Ismail Haniyyeh berkata "Sungguh ajaib penjara Mesir.  Masuk Nabi Yusuf ke dalamnya dan keluar menjadi Raja Mesir.  Begitu juga masuk Dr Muhammad Mursi ke dalam penjara Mesir dan keluar diangkat menjadi Presiden Mesir."  Bukan sekali tau Dr Mursi ni masuk penjara Mesir, tetapi berkali kali kerana menentang tindakan dan perilaku rejim zalim.
Tak kurang juga yang mengatakan beliau persis Dzulkarnain.  Persis Dzulkarnain yang bijak dalam menyelesaikan masaalah politik, kebijaksanaan dalam ilmu kejuruteraan, masing masing tidak mencalonkan diri sendiri untuk menjadi ketua, kedunya menolak harta bende dan bersyukur dengan nikmat Allah.
Tetapi itu cuma perbandingan.  Dr Musri tetap Dr Mursi yang sangat merendah diri.  Dr Mursi yang menjadikan Al Quran dan hadith sebagai panduan.  Dr Mursi yang meleraikan rantai tangan yang dibuat oleh tentera.  Dr Mursi yang sentiasa berjuang dan mengorbankan diri, jiwa dan harta atas jalan dakwah.   
Beliau hanya takutkan Allah.  Moga Allah memeliharanya sebagaimana permintaannya.  Masih ada pemimpin seperti ini? Subahanallah, Walhamdulillah, Wala Ilaha Illallah, Wala Haulawala Quwwata Illa Billah.

Saturday, December 1, 2012

Nasi Minyak Hujan Panas

 

Memandangkan sekarang ni asyik hujan je, asal petang je hujan, asal petang je hujan.  Jadi sebelum petang ni, moh ler kite ber Nasi Minyak Hujan Panas tetengahari ni.  Menu yang sesuai pada bile bile masa pon, sebab nak membuatnye senang sangat sangat.  Kalo tetibe rase nak makan Nasi Minyak, haaa tak yah tunggu orang buat kerje kahwin, buat je sendiri kat dapur buruk aku ni ha. 

Tapi sedap ke tak? Haaa soalan cepu emas tu.  Bagi aku sedap tu ialah sesuatu yang subjektif.  Citerase semua orang kan berbeza.  Kadang kadang ade orang yang tak boleh telan kalo nasik tu bukan berwarne putih.  Haaaa boleh gituu ..Jadi aku tak dapat nak jawablah soalan objektif tu.

Tapi kalau korang tanye, jadi ke tak nasik tu? Asalkan ade rupe Nasik Minyak Hujan Panas nye, nasi tak hancur, ade rase, elok masaknye, tak jelantah, tak hangus, kire jadilah tu.


Untuk resepi ni, aku ade letak susu sejat, kate Nasi Minyak kan???  Rase ok, ade rase lemak lemak gitu.  Kene laaa dengan tekak aku. 

Bahan bahan:

4 cawan beras basmathi (jenama pape pon tak pe)
5 cawan air (guna air rebusan ayam pon tak pe)
1 cawan susu sejat IDEAL
1 helai daun pandan
1 inci halia, hiris
3 ulas bawang putih, dititik
1 biji bawang besar, hiris
2 helai daun pandan, disimpul
1 batang kayu manis
1 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih
2 camca besar penuh minyak sapi
Garam secukup rasa
Sedikit pewarna makanan pink, hijau dan kuning (dibancuh dengan 1/2 camca teh untuk setiap warna)

Cara membuatnya:
  1. Panaskan minyak sapi dalam kuali. Tumis kayu manis, bunga cengkih, dan bunga lawang hingga harum. Masukkan hirisan bawang besar, bawang putih, halia dan daun pandan, tumis hingga layu dan wangi. Masukkan beras dan kacau rata. Goreng beras tadi selama 1 minit. Matikan api.
  2. Alih beras ke dalam periuk nasi elektrik. Tuang air (atau air rebusan ayam) dan juga susu sejat, tambah garam secukup rasa dan gaul rata. Masak nasi seperti biasa. Bila nasi kering, buat beberapa lubang pada nasi tadi dan setiap lubang tuangkan warna2 berbeza. Biar sekejap bila nasi masak, matikan suis.  Konfem jadi.

Kalau hari ni tak tau nak masak ape, jom ler cube resepi Nasi Minyak Hujan Panas ni :) ......
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...