Thursday, January 31, 2013

Majlis Aqiqah Adriana: My adik beradik

Assalamualaikum.

Tak habis lagi cerita pasal majlis Aqiqah Adriana ni :).  Entri kali ni cuma nak beri penghargaan kat mak abah, dan adik beradik aku sebab sudi untuk datang ke Majlis Aqiqah Adriana haritu.  Sebab yang confirm datang dulu cuma mak dengan abah je.  Kak Jaja awal lagi dah kata tak boleh datang kat facebook. Katanya jauh sangat kendurinya dekat Batu Gajah nun.  For info, Kak Jaja (Shazana) ni duduk dekat Tampin, Melaka  :D


Tup tup eh datang pulak masa hari tu.  Terkejut I nyah bila nampak adik beradik aku datang, sanggup datang ke Batu Gajah ni.  Ingat dekat ke? Jauh tau, kalau dari Klang tu 2 jam lebih jugak laaa baru sampai.  Kalau dari Tampin lak, haa tambah lagi 1.5 jam.


Jom aku kenalkan adik beradik aku ye.  Kita mula dari belah kanan tu Kak Jiji (baju hijau), Kak Jaja (baju biru), aku Juju (baju hitam :D) dan adik aku, Kaka (baju maroon).  Yang lelaki pakai baju melayu warna maroon yang tengah melentok tu ialah suami Kaka, Alhariz, budak kecik yang pakai tudung kuning tu ialah anak Kaka, Nuha Fariha.  Yang pakai baju hitam duduk kat depan sorang sorang tu ialah suami aku.  Adriana tak nampak muke lak :D ..Adik aku yang lain, yang bujang bujang tak ikut.  Ami dengan shadiah.  Ada komitmen lain le tu.  Huhu.

Haaa amacam? kiut miut tak kitorang? hehehe

Eh, gambar mak ngan abah aku mane?  Tak de lak,  dorang sebok bercerita kat luar rumah.  haha.

Gambar kat bawah ni plak gambar aku dengan Adriana.  Lapar ke Adriana, sampai 2 3 jari nak masuk dalam mulut???.


Ni laaa gambar paling value sekali.  Bukan senang nak ambil gambar kami bertiga.  Aku, Fariq dan Adriana. Taraaaa ...



Alamak kantoi lak Adriana ni penghisap jari tegar.  Hahahaha Adriana masa ni dah ngantuk sangat dah.  Tu yang ber nyot nyot tuuuuu ..Bile aku letak je Adriana atas tilam, terus lena.  Kesian Adriana kepenatan.



Wan (adik Fariq) sebuk je ..kite nak amik gambar Adriana sorang laaaaa ... :D

Apepon terima kasih kepada semua yang sudi datang dari jauh nak jumpe Adriana.

Tuesday, January 29, 2013

Majlis Aqiqah Adriana: Ujang Adriana

'Inilah kambing Adriana, namanya Ujang.'  kata atok kat Adriana.

Ujang ni kami sembelih untuk Majlis Aqiqah Adriana.  Tak berkesempatan nak buat masa dalam hari dulu, jadi buatlah masa Adriana umur 10 bulan ni.  Lambat pon tak pe, sebab waktu sunat untuk aqiqah ialah dilakukan sebaik sahaja anak dilahirkan dan berterusan sehingga anak itu baligh.  Tapi waktu yang afdal ialah pada hari ke tujuh kelahiran bayi tu. 

Kalau nak tau lagi lanjut tentang aqiqah ni, boleh ler melawat blog di SINI.  Atau lebih elok pergi jumpa terus mana mana ustaz mintak nasihat yang pakar.  Takut tersilap faham ke kalau kalau baca sendiri kat internet ni.  :D

Haaa tengok gambar kat bawah ni, Adriana bergambar dengan Ujang yang tengah kene lapah oleh atok, abah ngan ermmm sape ntah tu, kawan atok kot ..hiiiihihi Adriana tak takut pon.  Good girl laaa Adriana ni :D


Tengok abah Adriana (yang pakai tshirt biru) buat muka poyo melapah Ujang.  Chaiyok abah, chaiyok abah!!!

Atok pon sama (baju putih) ...Chaiyok atok, chaiyok atok !!!!



Bila dah melapah, ada bantuan dari opah, Ma, dan auntie Eda pulak untuk memotong daging.  Haaa opah Ina ngan Epa pon datang tolong jugak.  Terima kasih ye.  Susah susah je :).

Periuk yang terpinggir tu ialah Ujang yang dah dimasak kurma.


Inilah hasil kerja keras satu famili melapah dan memotong dan hasil kerja keras katering yang memasak juga, maka terhasillah ciptaan unggul ni, Kurma Ujang.  Alhamdulillah sedap.  Semua perasa cukup.  Dan cukup puas hati jugaklah makannya.

Sunday, January 27, 2013

Majlis Aqiqah Adriana: Dan ke tak dan?

'Dan ke tak dan?'  Itulah ayat pilihan Majlis Aqiqah Adriana semalam. :D

Selepas sejam sesi menjamu selera semalam, aku tengok orang pon dah mula kurang di meja buffet, aku mengambil kesempatanlah untuk pergi mengambil nasi untuk Adriana.  Yelah, Adriana ni ngok ngek ngok  mulutnya, dah lapar sangat lah tu.  Ma nya makan lambat sikit pon tak pe.  Elok aku aku buka penutup nasi tu ......ERRRKKKKKKK NASI MINYAK SUDAH HABIS ..tapi lauk banyak lagi.  Aku ape lagi, lepas bagitau my FIL nasi habis, terus ke dapur bagitau my MIL lak.  Rupa rupanya, my MIL tengah dok tanak nasi putih.  Patutlah orang dah kurang kat meja buffet tu, nasi habis rupanya.

Masa di dapur jugaklah gurau senda saudara mara berseloroh, "dan tak? dan tak?"  Maksudnya nak bertanya sempat makan nasi minyak ke tak? Hahahaha Boleh jadi bahan lawak plak isu nasi habis tu.  Keluarga mertua aku pon ikut gelak sama.  Kalau dorang tak buat bahan isu nasik minyak tu aku rase mesti kitorang ni tekanan habis.  Ye lah, nak menjamu orang makan, tapi nasi tak cukup.  Kan ke haru tu?  Nasib baik lauk die sedap.  Terima kasih banyak banyak kepada Kak Ani Katering sebab sudi masak semalam.  Thumbs up.

Sebenarnya my MIL dah listkan dah senarai tetamu, ermm tapi tu lah dah rezeki Adriana nak menjamu ramai orang semalam, terima kasih lah sudi datang ke Majlis Aqiqah Adriana yang serba serbi kurang tu.

Bukan nasi minyak je yang tak cukup, Goodies Bag pon tak cukup jugak.  Ermmm mana yang tak dapat tu, aku minta maaflah ye.  Ini kali pertama kami organize Majlis Aqiqah ni, jadi we take this as a lesson lah.  Untuk majlis yang akan datang kami akan cuba buat yang lebih baik.


Terima kasih untuk semua hadirin kerana sudi memeriahkan Majlis Aqiqah Nur Adriana Sumayyah ni ye.

Oh ye, rentetan dari nasi minyak yang tak cukup tu, sehingga tuan rumah pon tak dapat nak merasa, jadi untuk makan tengahari ni, my MIL masak nasi minyak.  Jadi tak de lah anak anak dan menantu kempunan tak dapat makan nasi minyak.  Haaahahaha


Tengok dari resepi Nasi Minyak nye, ermm nampak macam resepi Nasi Mandhi lak, cume tak diarangkan je.  hikhik ..tapi layannnn~~~ :D

Wednesday, January 23, 2013

Cerita Kucing

Assalamualaikum

Aku ni bukanlah penggemar kucing, tapi bukan juga pembenci kucing.  Bukan aku tak tertarik dengan kecomelan kucing kucing ni, lagi lagi kucing ni ialah haiwan kesayangan Nabi Muhammad SAW.   Cuma apa yang terjadi kat aku ni membuatkan aku mempunyai perasaan yang tak best terhadap kucing.

Gambar Google
Ceritanya camni, ada dua ekor kucing yang selalu buat aku rasa geram dan nak marah.  Dua ekor kucing yang sememangnya bertuan, bukan kucing liar.  Camane aku tau? Sebab bulu dua ekor kucing ni kemas, cantik, berbadan gebu dan juga berloceng.  Cukup syarat untuk menjadikan kedua ekor kucing itu mempunyai tuannya.

Tuannya juga memberikan mereka kebebasan untuk memilih tempat tidur yang mereka suka.  Antara tempat tidur kegemaran mereka ialah dekat tembok tingkap tandas rumah aku.  Bila waktu malam, terdengar dengarlah bunyi loceng 'cing cing cing' dia tu nak mencari port yang sesuai untuk tidur.

Gambar Google
Pertama kali dengar bunyi loceng tu, aku tak tau lagi yang itu bunyi loceng kucing.  Mule laa aku terbayang 'hantu loceng'.  Bayangan aku tentang hantu loceng ni macam seekor hantu perempuan, mempunyai wajah, memakai sari dan juga memakai gelang tangan dan kaki berloceng.  Kemudian menari tarian loceng depan rumah aku.   Heeeee, takut tak???

Bila dah lama lama, dan tahu itu bunyi loceng kucing, dah terbiasa dah dengar bunyi loceng tu.  Tak terbayang dah hantu loceng.   Cuma terbayang wajah comel kucing tengah tidur je lah.  Dan terbayang juga 'hadiah' yang bakal  kucings itu akan bagi pada aku sebagai tanda terima kasih sebab sudi bagi die tumpang tidur di perkarangan rumah aku.

Dan hadiahnya ialah ..taraaaaaa

Caution.  

Tretttt trett treett ....Sila jangan lihat gambar di bawah ini sekiranya anda seorang yang penggeli.  Dikhuatiri anda akan terbayang bayang selama 7 hari 7 malam.



'Hadiah' ni lah yang membuatkan aku hot n spicy dengan kucing dan juga tuan punya kucing tu.  Ermm pandai bela pandai laa jaga.  Ada ke patut die tinggalkan 'hadiah' tu betul betul depan pagar rumah aku.  Setiap pagi aku akan surprise dengan 'hadiah' tersebut.  Lagi surprise kalau die tinggalkan 'hadiah' tu dekat rumput karpet aku yang baru je nak tumbuh tu.  Ermm memang angin lah.  Tapi kejap je angin tu.  Lepas bersihkan, hilanglah marah aku kat kucing serta tuan punya kucing tu.  Baikkan aku ni?  Hihi

Kepada tuan punya kucing tu, jagalah kucing awak tu baik baik.  Saya tak kisah die tidur dirumah saya, tapi ajarlah die mem'buang' di tempat yang sepatutnya ye?  Kesabaran saya ni pon ada hadnya.

Wink wink :D 

Sunday, January 20, 2013

Happy Birthday yang ke 10 bulan cayang :)

Assalamualaikum ..
 


 Haaaa haha due due gambo dalam mulut penuh dengan food.  Nampak sangat Adriana ni tak kenyang kenyang makan.  Dalam bahase halusnye, 'berselere'.

Harini genap umur Adriana 10 bulan.  Makin cun pulak nampaknye.  Minggu depan kite celebrate becoming besday Adriana plus Majlis Aqiqah untuk Cik Nur Adriana Sumayyah ni ye ..

Sape sape yang sudi, jom lah datang ke Majlis Aqiqah Adriana pada 26 Januari 2013 (Sabtu), di Batu Gajah, Perak, rumah mertue aku.  Datang ler lepas maghrib.  Nanti kite bagi makan kambing and ade goodies bag juge.  Ermmm oh lala ...

Tengok Adriana yang makin membesar ni, aku rase cam tak percaye je.  Aku rase macam baru semalam aku lahirkan die.  Ermm kalo semalam aku lahirkan die, maksudnye harini aku masih dalam pantang?? ..ermm ishk ape aku melalut ni ..

Adriana yang semakin membesar ni, dah ade pe'el sendiri, kekadang tu rase malas pulak nak melayan.  Nak nak die buat pe'el sebelum nak tidur.  Hyeee nasib baik laaa aku ni sembahyang punye orang, sabar je laaa ku layankan pe'el Adriana ni.

Dah boleh jalan 2 3 langkah, pastu jatuh pulok.  Jujurnye aku rase cam tak percaye Adriana dah nak berjalan, rase cam cepat sangat. 

Tapi gigi baru tumbuh 2 batang je laaa pulekkkk :D

Selere makan dah makin besor, dah makin banyak.

Aku dah ajar Adriana makan nasi.  Hasil ujikaji menunjukkan sisa buangan Adriana tidak keras, maka aku bolehlah meneruskan pemberian nasi kepada Adriana.  No more CERELAC.
Aku dah start ajar Adriana minum susu gune sippy cup.  Tapi aku laaa yang pegang, Adriana kan baru 10 bulan.  Kalo dibiar Adriana yang pegang, ermmm dibuat mandi laaa air susu tu kang.

Jangan tak caye, Adriana ni dah ade rancangan TV feveret.  Kalo denga je lagu Upin Ipin ke, Eori ke, Pada Zaman Dahulu ke, Zoo Mix ke, haaaa tergedik gedik, terlompat lompat die depan TV.  Terus melekat mate die depan TV sampai cite tu abis.

Kalo nak cerite pasal Adriana ni, sampai bengkak jari aku menaip pon takkan abis, walopon aku ni ade skill menaip 90wpm echeeeeeewah ..hihi berlagak plak :)

Yang penting, Ma nak ucapkan Selamat Hari Lahir yang ke 10 bulan ye sayang.

Ma dan Abah sayang Adriana selalu.  Salam sayang peluk cium untuk Adriana.  Muuuah ..

Kami bangge mempunyai anak seperti kamu yang bucuk bacin, bijak pandai, serta yang arif lagi bijaksana ni :D ..

Thursday, January 17, 2013

Gunung Tahan

Assalamualaikum.

Tetengah aku belek belek gambar lame, tetibe ternampak pulak aku gambar gambar mase aku belajar dulu.  Teringat pulak kenangan mengusik jiwa dulu.  Berangan jap.  Lalalalala~

Ermm gambar mase aku buat xpdc gi Gunung Tahan pon ade.  Best gak kalo share ni :D.   Aku gi xpdc ni mase aku amik Diploma kat UiTM Seri Iskandar, Perak.  Aku pergi dengan budak budak Kesatria, padehal aku bukan Kesatria pon, saje je menyebok join aktiviti dorang.  :D

Kalau nak share cerite sebijik sebijan pengalaman aku naik Gunung Tahan ni, memang maaf ler, aku dah tak ingat sangat dah.  Yang aku ingat, aku xpdc 5 hari 4 malam, naik dari Merapoh, turun kat Kuala Tahan.  Ade laaa sikit sikit memori kat beberape Gunung yang aku tak boleh lupe.  


Contoh macam mase kat Gunung Botak, kami semua dah kehabisan air ni, semorang dah tak de air.  Jadi kami semua terpakse minum air lopak.  Air lopak tu kaler die cam air teh tau.  Nak bagi sedap, kitorang letak gule.  Eeeiii bile terbayang sekarang ni, rase nak muntah pon ade. Uwekkkk..


Mase kat puncak Gunung Tahan tu plak, memang sejuk sangat sangat.  Satu khemah untuk 4 orang tu, kitorang berhimpit masuk 6 7 orang, sebab nak bagi hangatkan sikit dalam khemah tu.  Baju pon kitorang pakai 5 6 lapis.  Tu pon sejuk lagi.  Malam tu kitorang semua tidur mengerekot cam udang.  Kabus jangan nak cerite laaa, punye laa tebal, melanggar langgar je kitorangnye khemah.  Perasaannye macam, cube korang bayangkan korang berkhemah mase tengah hujan lebat.  Haaa gitulah.

Malam tu kalo ade sesape nak terkucil ke, kene tahan je laaa, sebab takut terserempak dengan tikus.  Tikus die masyaallah, besar besar lengan ni haaa, mate plak merah menyale.  Scary btol. 


Pastu dapat pengalaman naik bot panjang menyusuri Sungai Tembeling.  Best.  Overall aku rase memang seronok laa ekspidisi ni.  Yang penting dapat sijil ngkoooo ..Tak dapat aku nak upload gambar sijil skang.  Malam kang aku upload k ..hihihi



Korang mesti rase nak naik gunung lagi susah dari turun kan?? Sebenarnye, pade pendapat aku, nak turun lebih susah dari nak naik.  Kalau tak caye, korang leh bace sendiri pengalaman orang yang dah menawan Gunung Tahan  ni. 

1)  The Engine Hiker

 2) ~ckwriteanythin~

3)   kembaragengseven

4)  Haji Meli's Journal

5)  Outdoor Discovery Adventure

Itulah antara blog yang ceritanya hampir same dengan pengalaman aku bersama geng kesatria UiTM Seri Iskandar, Perak menawan puncak Gunung Tahan ni.

Haa kalo nak tengok gambar gambar menarik sepanjang perjalanan ekspidisi Gunung Tahan, leh ler klik SINI, SINI, SINI dan SINI.


Kalau nak tau serba sedikit tentang Gunung Tahan ni, leh ler klik dekat SINI.   Info kronologi Gunung Tahan, Pahang.

 Men tag tag je aku harini, pemalas btol.  Hihihi

Monday, January 14, 2013

AEON Sale 2013

Assalamualaikum

AEON Sale sudah kembali, bermule dari 12 Januari 2013 sehingga 10 Februari 2013.  Sesape yang dah simpan bajet untuk shopping sakan leh ler serbu ke pusat membeli belah AEON berdekatan dengan rumah anda.


Mase aku gi Jusco semalam, aku tak tau pon ade sales besar besaran kat sane.  Up to 70% ngkoooo.  Memang bersyukur sangat laaa semalam, rase macam rezeki terpijak pulak.  Hihi

Hajat di hati sebenarnye nak membeli jeans sepasang je.  Jeans yang selalu aku pakai tu dah terkoyak kat lutut, ala ala rockstar gitewww.  Jadi aku pon mintak laa ehsan sang suami untuk belikan aku jeans yang baru.  Sebaik dapat.  Alhamdulillah :D.

Disebabkan oleh sales tu jugak, dapat laaaa aku membeli beberape helai baju.  Fariq pon join sekaki gak amik tali pinggang ngan stokin.  Yang kitorang pilih tu semenye ratusan ringgit ngkooo, tali pinggang pon beratus.  Tapi harge ratusan ringgit  tu sebelum less 70% laaaa.  Berbaloikan?

Tahap ekonomi keluarge aku ni ceni lah, mampu bershopping sakan time ade clearance sales je.  Kalau nak berbelanje mase bukan waktu sales, ermm kene fikir berkali kali dulu kot.  :)

Hermmm Ape lagi kawan kawan, cepat cepatlah gi AEON yang terdekat, nanti habis licin seme barang, melepas korang.

Thursday, January 10, 2013

Akukah yang bersalah??

Terlajak perahu boleh diundur, terlajak kate buruk padahnye.


Haaa gitu laaa yang terjadi kat aku ni.  Niat aku baik nak berkongsi cerita dengan Fariq tentang kejadian malang yang terjadi dekat anak Papa Blogger.  Korang boleh bace kisah die sendiri kat  SINI.  Anak die dilempang dan dicampak campak oleh pengasuh dekat nursery.  Gile betul.  Anak die baru 9 bulan tau, besar Adriana ni ha.  Kalo Adriana laaa yang kene tampar sampai berbekas, memang meroyan aku kejap.

Sedih aku bace kisah die, lagi sedih mase die cerita yang die terpakse hantar anak die balik rumah mak wife die sebab serik nak hantar dekat nursery lagi. 

Korang bayangkan, setiap hari korang balik kerje, anak korang yang sambut korang depan pintu dengan tersenyum senyum.  Dengar anak korang gelak gelak sakan, terus hilang rase penat lepas seharian kat ofis.  Tapi sekang ni, dah tak de sape nak sambut korang depan pintu lagi.  Balik rumah pon rase cam kosong je.  Sunyi sepi. 

Semue tu aku ceritakan kat Fariq, dan komen die ialah:

'Haaa cenggitu nak keje?? Dok rumah je jage Adriana.'

Huhuhuhu akukah yang bersalah kerana berkongsi cerite centu dengan Fariq?  Maknenye harapan aku untuk kembali bekerja semakin nipis.  Oh tidak....  Bilakah aku boleh menggunakan Degree aku yang dah makin berhabuk ni.  huhuhu


Sad.

Wednesday, January 9, 2013

Karikatur Adriana

Assalamualaikum.

Nak habaq mai sket, baru baru ni aku pergi uptown Shah Alam, dah lepas jalan jalan kitorang gi jamu selera sat.  Tetibe ade sorang bro ni datang dan cakap nak lukis karikatur Adriana. 

Tengok gaye macam pelukis professional, sebab rambut die serabai.  Hihi  Brother tu kate die nak lukis karikatur Adriana comey comey, harge RM10 dalam mase 10 minit je.  Aku pon setuju je ar

Selepas 10 minit, taraaaaaa


Aku tak nak komen pape.  Aku serahkan pade korang je laaa untuk bersuare :D

Ni kat bawah ni aku letak jugak gambar Adriana untuk korang buat perbandingan ye ..


Terima kasih.
   

Tuesday, January 8, 2013

Sharing Is Caring

 Assalamualaikum semua.

Alhamdulillah rezeki dapat Nasi Dagang dengan lauk sekali dari jiran sebelah.  Berkongsi kongsi makanan pulak kite ye.  Apepon terime kasih ye kak bagi kite Nasi Dagang tu.  Sedap, semua sedap.  Lenkali bagi lagi ye.  Hihihihi


Jiran aku bagi Nasi Dagang ni sebab nak membalas.  Hari tu aku ade bagi nangka kat die.  Nangke tu mertue aku yang bagi mase dorang datang tidur rumah aku aritu.  Tanam sendiri ngkoooo.  Dibaginye aku sebijik nangke, ishk mane habis aku nak makan sorang.  Fariq bukannye makan buah nangke tu, buat epal die makan ler.  :D

Takkan aku nak habiskan sorangkan?  Aku sekadar makan 2 3 bijik ulas boleh ler.  Aku makan banyak banyak kang, timbul pulak semput aku.  Jadi aku bagi ler sikit kat jiran sebelah menyebelah aku ni. 


Nangke yang mertue aku bagi ni manis, tak macam nangke yang biase kite beli kat tepi jalan tu, tawar hebey.  Jiran aku pon tanye, nangke yang aku bagi tu Nangka Madu ke? sedap ..manis ...

Aku mane laa tau jenis jenis nangke ni, jadi aku angguk kepale je ler tande mengiekan ape yang die cakap :).  Dan sebab nangke tu sedap laaa jugak aku konfiden nak bagi kat jiran jiran.  Bende bende elok laaa kite nak sharing sharing kan?  Kalo nangke tu tak elok, tak de jugak aku nak sharing sharing kat dorang tu ..hihi kan?

Mase balik Klang haritu, abah aku bawak balik rambutan, amik kat kebun.  Mak aku soh aku bawak balik Sg Buloh, tapi aku cakap aku tak nak.  Hihi aku dah ler tengah batuk, tak de ler aku menambahkan derita batuk yang aku alami skang ni.  Maaf ye mak :D. 

Monday, January 7, 2013

Happy Birthday Mak


Assalamualaikum.

Happy Birthday Mak.  Semoga mak diberikan kesihatan yang baik.  Kalo sehat, boleh ler kite berjalan sepanjang Tanjung Harapan lagi.  Hehe lalalalala.  Kami anak anak mendoakan mak lah ye. 

Dah lame plak rasenye aku tak balik Klang, tapi Fariq laaagi lame tak balik Klang  :( .  Jadi pada 5 Januari 2013 aritu, bersempena birthday mak yang ke teettttttttt (umur terpakse dirahsiakan atas sebab sebab keselamatan :) laaaaa sangat ..... ), jatuh pada hari Sabtu lak tu, aku berjaya memujuk Fariq supaye same same balik ke Klang untuk celebrate birthday mak aku.

Bile sampai je rumah mak aku, haaa tengok Kak Jiji pon ade, die tengah tengok tengok anak anak die, Apan, Nia ngan Awish main beskal depan rumah.  Kak Jiji soh kitorang masuk, makan kek.  Haaaa dah beli kek rupenye.  Dorang beli Chocolate Indulgence Cake, Secret Recipe.  Lazatnye weiii.


Aku rase mak aku tengah gile makan Kek Chocolate Indulgance ni kot.  Aritu mase Shadiah nak belanje kitorang makan kek pon, mak aku request Chocolate Indulgance ni jugak.  OK Noted.


Tapi kek ni memang laaa tersangat sedap.  Kalo ikut nafsu makan aku yang tak terkawal ni, maunye aku nak abiskan je semue kek tu.  Huhuhu Tapi memikirkan kesan terlebih kalori akan menyebabkan saiz seluar dan baju aku akan mengecil, jadi aku makan se slice je ler.  huhu

Takkan nak celebrate birthday mak dengan makan kek je kan?  Jadi malam tu kami sekeluarge berdedai dedai ler gi ke Tanjung Harapan, Port Klang nun.  Makan seafood.  Haaaa jangan jeles.


Menu cam biase laaa, 2 ekor ikan siakap masak 3 rase, udang goreng tepung, sotong goreng, sayur kailan ikan masin, fresh oren 2 jag, dan juge sup sayur (order ler juge sup sebab tomyam dah abis).

Alhamdulillah, sedap.  Kenyang.  Kami sekeluarge dapat berkumpul, kecuali Kak Jaja je tak de, di atas sebab sebab yang tak dapat dielakkan.

Tak pe laaa, nanti khabarnye nak buat gathering lagi, makan kat Umbai, Melaka plak.  Nanti kite berkumpul satu keluarge lagi ye? Makan makan....  Borak borak ... :D

Friday, January 4, 2013

Setia Hujung Nyawa

Sape yang follow cite ni setiap Isnin sampai Khamis, kol 7 sampai 8 malam angkat mouse ....hihi

Aku ni bukan selalu nak follow sangat cite drama melayu ni, kalo follow pon tengok cerite laaa jugak.   Kalo cite tu tajuk die best, pelakon best, jalan cerite die best, dan yang paling penting lagu tema die mesti best.

Lagu Tema pon ade effect ke ????  Ye, jawapannye ade.  Bulan lepas aku kononnye nak tengok drama Putera Rayyan dalam slot Samarinda kat TV3 tu.  Sebab Kamal Adli yang berlakonkan?  Tu laa cam excited sikit.  Tapi bile dengar je lagu tema die, laki aku terus cakap 'Ermmmm dengar lagu je dah tau cite tak best'.  Jadi aku yang cepat terpengaruh ni pon, terus laa tak tengok tengok dah cite Putera Rayyan tu.  huhuhu

OK camane aku leh terfollow cerite Setia Hujung Nyawa ni plak???  Adriana laaaa ni suke sangat main remote TV.  Ditekan tekannye, dipicit picitnye, digigit gigitnye remote tu, sampai ler tertukar ke channel TV3.  Bile aku tengok kejap, eh macam best lak cite ni.  Bile tengok lame lagi, eh?  Ersalina? Zain?  Adik?  Kahwin pakse? Zain kene kahwin dengan budak baru habis SPM? Ersalina panggil Zain orang tua cepat merajuk?  Ingat ingat balik tajuk drama ni, Yesssszaaa drama ni adaptasi dari Novel Alaf 21.  Aku da bace dah novel ni.  Banyak kali.  Huh


Kalo tengok kat TV skang ni, Zain dengan Ersalina asik asik beromantik je kan?  Ikut perkiraan aku, minggu depannye episod mesti dah start konflik antara Zain dan Ersalina.  Ersalina keguguran padehal Zain tak pernah usik isteri die tu walopon dah sayang menyayang.  Zain kemalangan tapi sebelum tu ade sesuatu yang terjadi ehem ehem.  Datin Adibah suruh Zain ceraikan Ersalina pastu siap carikkan makwe lagi untuk Zain.  Yang Ersalina tetap untuk setia pada Zain hingga ke akhirnye.  Huuuuhuhu sungguh menyentuh perasaan.  Tapi last sekali, sangat sangat happy ending. Hoooyeaaaaa ..


Walaupon aku da bace banyak kali novel ni, tapi aku masih lagi tak sabar nak tunggu episod akan datang minggu depan.  Lagi satu, pengarah die ikut sebijik sebijan cam dalam novel.   Haaaaa ni laaa baru betul adaptasi.  kan??????

Rasenye, kalo ade yang tak sabor sabor nak tau kesudahan cite die, boleh ler beli online novel tu kat http://www.alaf21.com.my/proddetails.asp?idpr=715  .. Harge RM19.90 dan mempunyai 480 halaman sahaje :D ..

Wednesday, January 2, 2013

Bihun Hitam Mak Lang Azah


Assalamualaikum w.b.t ....

Rase belum terlambat kot kalo nak wish Selamat Tahun Baru kepada semue.  Ade yang pakat nak pikio azam baru, ade gak yang copy paste azam tahun lepas.  Haaaa ape ape pon aku harap, 2013 please, be nice to me k.

OK tuan tuan dan puan puan, resepi yang aku nak share harini ialah Bihun Hitam Mak Lang Azah.  Bihun ni amatlah sedap dan menjadi sebutan ramai.  Dan ramai yang dah ketagih dengan bihun goreng resepi rahsie turun temurun keluarge aku ni.  Antaranya dah tentu tentu lah laki aku. 

Aku gorengkan die mase mule mule kahwin dulu, mule mule die cam tak nak makan tau.  Tau tau je laaa laki i tu, memang susah nak telan bende yang die tak pernah makan.  Haiyooo susah betol.  Haaaa bile dah suap satu sudu, baru tau langit tu tinggi ke rendah.  hehehe

Sebelum nak goreng bihun ni, kene perap daging dulu.  Kalo nak perap sekilo daging, memule hiris nipis daging tu dulu.  Pastu campurkan dengan 1 labu bawang putih yang ditumbuk lumat, cuke, kicap masin, beberape sudu lada hitam kisar dan gula.  Perap sekurang kurangnye 2 jam.


Selalunye aku perap banyak banyak, masuk dalam bekas kecik (anggaran gune untuk 2 orangnye makan). pastu aku frozenkan.  Bile nak pakai, haaaa kuarkan je.  Takyah nak defrost satu bekas besar.  kannnn??? haaaa faham ke idak ni?  Kalo tak paham tanye, paham tak??

Sekarang mase untuk menggoreng lak.

Bahan-bahan:

Bihun (rendam dan toskan)
Daging yang diperap tadi
Udang (aku tak letak)
Sotong (aku tak letak)
Kobis (aku pakai kobis cine)
Kicap masin
Lada Hitam
Minyak untuk menggoreng

Cara membuatnye:

1.  Panaskan minyak dan masukkan daging yang diperap tadi.  Ikut seleralah nak masukkan daging banyak mane.  Selalunye untuk 2 orang makan, aku akan masukkan 3 senduk daging.
2.  Masukkan udang dan sotong.  Kalo tak letak pon tak pe.  Skip je.  Goreng je daging tu sampai empuk.
3.  Masukkan bihun yang dah direndam tadi, kacau sebati.
4.  Perasakan dengan kicap masin dan lada hitam.  (kalo aku hidang bihun hitam ni kat Kak Jaja, mesti die akan betulkan balik, die tambah lagi kicap dengan lada hitam.  sambil tu die akan membebel.  'kat rumah korang ni tak cukup kicap dengan lada hitam ke??? kedekut btol laaaa ..letak laa banyak sikit, baru laaa terase ...' huhuhu Kak Jaja kuat membebel...)
5.  Last sekali masukkan kobis.  Kacau lagi. 
6.  Siap untuk dihidang.



Bihun ni sedap dimakan dengan cili hitam. Pastu tabur sikit bawang goreng.  Ermmm alahai sedapnye.  Rindu pulak kat arwah wan aku.  Huhuhuhu
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...