Wednesday, January 2, 2013

Bihun Hitam Mak Lang Azah


Assalamualaikum w.b.t ....

Rase belum terlambat kot kalo nak wish Selamat Tahun Baru kepada semue.  Ade yang pakat nak pikio azam baru, ade gak yang copy paste azam tahun lepas.  Haaaa ape ape pon aku harap, 2013 please, be nice to me k.

OK tuan tuan dan puan puan, resepi yang aku nak share harini ialah Bihun Hitam Mak Lang Azah.  Bihun ni amatlah sedap dan menjadi sebutan ramai.  Dan ramai yang dah ketagih dengan bihun goreng resepi rahsie turun temurun keluarge aku ni.  Antaranya dah tentu tentu lah laki aku. 

Aku gorengkan die mase mule mule kahwin dulu, mule mule die cam tak nak makan tau.  Tau tau je laaa laki i tu, memang susah nak telan bende yang die tak pernah makan.  Haiyooo susah betol.  Haaaa bile dah suap satu sudu, baru tau langit tu tinggi ke rendah.  hehehe

Sebelum nak goreng bihun ni, kene perap daging dulu.  Kalo nak perap sekilo daging, memule hiris nipis daging tu dulu.  Pastu campurkan dengan 1 labu bawang putih yang ditumbuk lumat, cuke, kicap masin, beberape sudu lada hitam kisar dan gula.  Perap sekurang kurangnye 2 jam.


Selalunye aku perap banyak banyak, masuk dalam bekas kecik (anggaran gune untuk 2 orangnye makan). pastu aku frozenkan.  Bile nak pakai, haaaa kuarkan je.  Takyah nak defrost satu bekas besar.  kannnn??? haaaa faham ke idak ni?  Kalo tak paham tanye, paham tak??

Sekarang mase untuk menggoreng lak.

Bahan-bahan:

Bihun (rendam dan toskan)
Daging yang diperap tadi
Udang (aku tak letak)
Sotong (aku tak letak)
Kobis (aku pakai kobis cine)
Kicap masin
Lada Hitam
Minyak untuk menggoreng

Cara membuatnye:

1.  Panaskan minyak dan masukkan daging yang diperap tadi.  Ikut seleralah nak masukkan daging banyak mane.  Selalunye untuk 2 orang makan, aku akan masukkan 3 senduk daging.
2.  Masukkan udang dan sotong.  Kalo tak letak pon tak pe.  Skip je.  Goreng je daging tu sampai empuk.
3.  Masukkan bihun yang dah direndam tadi, kacau sebati.
4.  Perasakan dengan kicap masin dan lada hitam.  (kalo aku hidang bihun hitam ni kat Kak Jaja, mesti die akan betulkan balik, die tambah lagi kicap dengan lada hitam.  sambil tu die akan membebel.  'kat rumah korang ni tak cukup kicap dengan lada hitam ke??? kedekut btol laaaa ..letak laa banyak sikit, baru laaa terase ...' huhuhu Kak Jaja kuat membebel...)
5.  Last sekali masukkan kobis.  Kacau lagi. 
6.  Siap untuk dihidang.



Bihun ni sedap dimakan dengan cili hitam. Pastu tabur sikit bawang goreng.  Ermmm alahai sedapnye.  Rindu pulak kat arwah wan aku.  Huhuhuhu

10 comments:

  1. wahhh cam sedap..lme xmkn bihun ni..hoho

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihi memang sedap yaya, kalo Kak Juju beli daging, mesti siap reserve awal awal nak buat bihun ni :) ..Yaya nanti cube laaaa ye ..

      Delete
  2. Replies
    1. Makasey Mimi ..kite pon rase bihun ni sedap ..sebab rase die manis pedas ..yameh ....

      Delete
  3. Replies
    1. Orang baru nak belajar masak ni ..tak de laaa ape sangat kalo nak dibandingkan dengan mak kite masak ..hihi nway makasey melawat Kak Juju kat sini :)

      Delete
  4. Replies
    1. bihun goreng sape tak suke kan? :) ..tapi bihun ni memang sedap ..nanti cube ye fiza rahman ... :)

      Delete
  5. kalau umah sebelah2 memang dah lama suh masakkan hehe... :)

    ReplyDelete
  6. tak dok sebelah sebelah pon x pe, nanti kite masakkan ..meh ler datang ke teratak ambo ni :D

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...