Wednesday, January 23, 2013

Cerita Kucing

Assalamualaikum

Aku ni bukanlah penggemar kucing, tapi bukan juga pembenci kucing.  Bukan aku tak tertarik dengan kecomelan kucing kucing ni, lagi lagi kucing ni ialah haiwan kesayangan Nabi Muhammad SAW.   Cuma apa yang terjadi kat aku ni membuatkan aku mempunyai perasaan yang tak best terhadap kucing.

Gambar Google
Ceritanya camni, ada dua ekor kucing yang selalu buat aku rasa geram dan nak marah.  Dua ekor kucing yang sememangnya bertuan, bukan kucing liar.  Camane aku tau? Sebab bulu dua ekor kucing ni kemas, cantik, berbadan gebu dan juga berloceng.  Cukup syarat untuk menjadikan kedua ekor kucing itu mempunyai tuannya.

Tuannya juga memberikan mereka kebebasan untuk memilih tempat tidur yang mereka suka.  Antara tempat tidur kegemaran mereka ialah dekat tembok tingkap tandas rumah aku.  Bila waktu malam, terdengar dengarlah bunyi loceng 'cing cing cing' dia tu nak mencari port yang sesuai untuk tidur.

Gambar Google
Pertama kali dengar bunyi loceng tu, aku tak tau lagi yang itu bunyi loceng kucing.  Mule laa aku terbayang 'hantu loceng'.  Bayangan aku tentang hantu loceng ni macam seekor hantu perempuan, mempunyai wajah, memakai sari dan juga memakai gelang tangan dan kaki berloceng.  Kemudian menari tarian loceng depan rumah aku.   Heeeee, takut tak???

Bila dah lama lama, dan tahu itu bunyi loceng kucing, dah terbiasa dah dengar bunyi loceng tu.  Tak terbayang dah hantu loceng.   Cuma terbayang wajah comel kucing tengah tidur je lah.  Dan terbayang juga 'hadiah' yang bakal  kucings itu akan bagi pada aku sebagai tanda terima kasih sebab sudi bagi die tumpang tidur di perkarangan rumah aku.

Dan hadiahnya ialah ..taraaaaaa

Caution.  

Tretttt trett treett ....Sila jangan lihat gambar di bawah ini sekiranya anda seorang yang penggeli.  Dikhuatiri anda akan terbayang bayang selama 7 hari 7 malam.



'Hadiah' ni lah yang membuatkan aku hot n spicy dengan kucing dan juga tuan punya kucing tu.  Ermm pandai bela pandai laa jaga.  Ada ke patut die tinggalkan 'hadiah' tu betul betul depan pagar rumah aku.  Setiap pagi aku akan surprise dengan 'hadiah' tersebut.  Lagi surprise kalau die tinggalkan 'hadiah' tu dekat rumput karpet aku yang baru je nak tumbuh tu.  Ermm memang angin lah.  Tapi kejap je angin tu.  Lepas bersihkan, hilanglah marah aku kat kucing serta tuan punya kucing tu.  Baikkan aku ni?  Hihi

Kepada tuan punya kucing tu, jagalah kucing awak tu baik baik.  Saya tak kisah die tidur dirumah saya, tapi ajarlah die mem'buang' di tempat yang sepatutnya ye?  Kesabaran saya ni pon ada hadnya.

Wink wink :D 

26 comments:

  1. sy penggeli.. -___- rajin r cuci.. hehe..

    kucing sy suka sgt.. comel!

    ReplyDelete
    Replies
    1. hi emma, lambat tido arini? ha'a, sape tak suke kucing kan? tapi yang tak kuasenye nak membasuh najis besar die tu laaa ..huuuuhuhu

      Delete
  2. aduyai...memang comel si kucing itu sebelam dia beri kita hadiah kan,,,huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha kucing sememangnya comel ..yang tak comelnya masa ermmmm tulah ..masa tuuuuut :D

      Delete
  3. Hehehe...hantu loceng tu sebenarnya kucing yer. Saya pon suka dgn kecomelan kucing tapi tak der sampai nak membela. CUba letak minyak tanah kat tempat kucing tu selalu membuang.

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya ni berfikiran mistik sikit ..hihihi tu laa sampai ingat bunyi loceng kucing tu bunyi hantu loceng .. :) terima kasih bagi tips, nanti saya cuba tips tu :D

      Delete
  4. yan pun sama.....suka tapi tak tahan kalau jenis membuang rata2 tulah.....sekarang nie kucing jiran yan.....siap membuang kat dalam pasu lagi tu......habis pokok2 mati.....kadang rasa panas juga...tapi mengenangkan haiwan sabar je lah........

    ReplyDelete
    Replies
    1. haaa jiran sebelah rumah Juju tak de kucing, ni kucing jiran lorong lain ni, kalau jiran sebelah rumah leh sound direct, ni juju tak tau pon rumah tuan die kat mane ..pernah satu hari tu, kucing tu masuk rumah juju ikut tingkap, pastu terus ke dapur selongkar tong sampah ...eeeii geram ke tak geram tu ....padehal bertuan, tapi menyelongkar tong sampah rumah orang pulak ...

      Delete
  5. tak suka kucing...selalu ada yg berak kat area depan rumah..alih-alih kami tuangkan clorox utk kucing jgn melepas lagi kat situ

    ReplyDelete
    Replies
    1. haaa boleh gitu ea? nanti kite try jugak care ni ye ..makasey berkongsi tips ..

      Delete
  6. huhuuh..saya sgt2 fobia ngan ini haiwan..wlupon suka sbb dia comel..

    tp anak2 yg x thn ngan bulu2 n hama kucin..tu kdg2 klu gi umah sesape yg bela kucing tp x tau nak jg kebersihan elok2..mmg saya boikot rumah itu..hahahaha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihi saye suke gitu gitu je, nak belai belai sikit boleh la ..tapi setakat itu je, tak de laaa nak membawak sampai tidur sebantal :) ..

      rumah mertua saye memang membela kucing ni, my mil yg rajin bagi makan, rajin membelai, rajin nak bersihkan sisa buangan ..kalau saye idok ler sanggup :D

      Delete
  7. Tp serius KA takut kucing sikit hehehe. TQ ke blog KA ye.. dah follow sini juga 57. happy blogging dik

    ReplyDelete
    Replies
    1. kenapa KA takut kucing? takut kena cakar ke?? Ermmm ada juga perasaan camtu kadang kadang ..tak tau laaa bile nak berani kat kucing ..saya berani nak usap usap je, kalau nak suruh pegang kucing tu, ermm berat sikit kot .. :D thank follow ye KA ..kita keep in touch k :D

      Delete
  8. Aku baru bela kucing, tapi dalam rumah, ada pasir semua dalam toilet. :D Dekat bandar ni dah tak boleh nak bela kucing lepas2 macam ni, nanti kotorkan rumah orang.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aku memang tabik toin toin kat kau dan orang orang yang bela kucing ni, dan jaga kucing mereka seadenye ..jaga makan minum, toilet kucing jugak ko sediakan, kene dibelai belai, bagi kasih sayang lagi ..bukan senangkan? salute laa kat kau ..

      Delete
  9. Sama laa. Bukan penggemar kuceng jugak. Hahaha! Dan aku memang tak boleh tengok taik kuceng. Dulu2 b4 kawen penah jugak bersihkan kat umah mak. Fuyyoo memang adventure gila! Nak muntah. Sbb tu husband aku nak bela kuceng, aku tak bagi. Heheh :D

    Tapi takde la aku kejam sgt ngan kuceng. Kalau mood aku baek, aku belai2 jugak :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. ko ni selalu same je dengan aku ...ni yang rase nak buat ko jadi pasangan aku ni ..hihihi kalo mood aku ok, aku belai belai laaa kucing tu ..yang paling penting mood kucing tu pon kene ok gak, kalo kucing tu tengah garang, takut gak aku nak belai belai ..takut kucing tu yang belai aku dengan kuku die ..hehehe

      Delete
  10. tolong..tolong..umh mil aku byk kucing 6-7ekor.....berak luar umh ok lgi..ni ,embuang dlm bilik mandi..pastu siap melepas nak atas baju2 longgok dlm bilik mandi....eeeyarkkk sumpah geli dan nk muntah..tp control je....bju aku xpenah letak longgok dlm bilik mandi sebab dah tau peel kucing umh tu berak....eeeeeee

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah tau pe'el kucing boleh ler di elak elak :) ..sebaik die melepas kat dalam bilik air je, kalau kalau die melepas kat tepi tangga, kat bawak meje, kat sofa, lagi haru ...sabar je laaaa ..

      Delete
  11. perghh! dia berak ke tu... eeee...

    ReplyDelete
    Replies
    1. die berak Nick Irfan ..aku tengok kecik besar kecik besar je kucing tu skang ni ..hehehhehe

      Delete
  12. Replies
    1. penakut rupenye waniey ..hehehe kalau dah penakut kucing ni, sah sah laaa tak pernah belai belai kucing kan? :D

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...