Thursday, January 17, 2013

Gunung Tahan

Assalamualaikum.

Tetengah aku belek belek gambar lame, tetibe ternampak pulak aku gambar gambar mase aku belajar dulu.  Teringat pulak kenangan mengusik jiwa dulu.  Berangan jap.  Lalalalala~

Ermm gambar mase aku buat xpdc gi Gunung Tahan pon ade.  Best gak kalo share ni :D.   Aku gi xpdc ni mase aku amik Diploma kat UiTM Seri Iskandar, Perak.  Aku pergi dengan budak budak Kesatria, padehal aku bukan Kesatria pon, saje je menyebok join aktiviti dorang.  :D

Kalau nak share cerite sebijik sebijan pengalaman aku naik Gunung Tahan ni, memang maaf ler, aku dah tak ingat sangat dah.  Yang aku ingat, aku xpdc 5 hari 4 malam, naik dari Merapoh, turun kat Kuala Tahan.  Ade laaa sikit sikit memori kat beberape Gunung yang aku tak boleh lupe.  


Contoh macam mase kat Gunung Botak, kami semua dah kehabisan air ni, semorang dah tak de air.  Jadi kami semua terpakse minum air lopak.  Air lopak tu kaler die cam air teh tau.  Nak bagi sedap, kitorang letak gule.  Eeeiii bile terbayang sekarang ni, rase nak muntah pon ade. Uwekkkk..


Mase kat puncak Gunung Tahan tu plak, memang sejuk sangat sangat.  Satu khemah untuk 4 orang tu, kitorang berhimpit masuk 6 7 orang, sebab nak bagi hangatkan sikit dalam khemah tu.  Baju pon kitorang pakai 5 6 lapis.  Tu pon sejuk lagi.  Malam tu kitorang semua tidur mengerekot cam udang.  Kabus jangan nak cerite laaa, punye laa tebal, melanggar langgar je kitorangnye khemah.  Perasaannye macam, cube korang bayangkan korang berkhemah mase tengah hujan lebat.  Haaa gitulah.

Malam tu kalo ade sesape nak terkucil ke, kene tahan je laaa, sebab takut terserempak dengan tikus.  Tikus die masyaallah, besar besar lengan ni haaa, mate plak merah menyale.  Scary btol. 


Pastu dapat pengalaman naik bot panjang menyusuri Sungai Tembeling.  Best.  Overall aku rase memang seronok laa ekspidisi ni.  Yang penting dapat sijil ngkoooo ..Tak dapat aku nak upload gambar sijil skang.  Malam kang aku upload k ..hihihi



Korang mesti rase nak naik gunung lagi susah dari turun kan?? Sebenarnye, pade pendapat aku, nak turun lebih susah dari nak naik.  Kalau tak caye, korang leh bace sendiri pengalaman orang yang dah menawan Gunung Tahan  ni. 

1)  The Engine Hiker

 2) ~ckwriteanythin~

3)   kembaragengseven

4)  Haji Meli's Journal

5)  Outdoor Discovery Adventure

Itulah antara blog yang ceritanya hampir same dengan pengalaman aku bersama geng kesatria UiTM Seri Iskandar, Perak menawan puncak Gunung Tahan ni.

Haa kalo nak tengok gambar gambar menarik sepanjang perjalanan ekspidisi Gunung Tahan, leh ler klik SINI, SINI, SINI dan SINI.


Kalau nak tau serba sedikit tentang Gunung Tahan ni, leh ler klik dekat SINI.   Info kronologi Gunung Tahan, Pahang.

 Men tag tag je aku harini, pemalas btol.  Hihihi

23 comments:

  1. Kalau ada proper toilet atas gunung baru saya nak panjat gunung kut. Hahah gila tak adventurous.

    ReplyDelete
    Replies
    1. mane nak dapat proper toilet kat situ ...kalo ade pon, sape plak nak menyelenggare toilet kat atas gunung tu ha ..eeeii dak ni kan????? :D

      Delete
  2. MMg suka aktiviti lasaklah ni....OKje tak pernah mendaki dan kurang suka... lagi2 fikir nak kucil kat mana ...nak solat kat mana...tu yg jadi malas!

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak de laa suke sangat, sebab ade peluang dulu, jadi join laa sekali .. :) mase naik gunung dulu, rasenye saye kurang nak terkucil, kalo jumpe sungai baru rase nak terbuang ..buang air besar langsung tak terase pon ..bile dah ade kat bawah, da sampai uitm, jengka, baru rase nak terbuang yg besar punye ....yg solat tu pulak, kan ade ruhsoh solat, tak de air boleh tayammum ..boleh jamak ..kalo tak tau kiblat, haaa komander ngan guide ade bawak kompas ..lagipon setiap 5 jam kitorang berjalan, kitorang akan rehat 1/2 jam ..haaa boleh laaa solat waktu tu ..

      Delete
    2. Ohhh....nampaknya okje tak boleh gi jugak Shaz...hehe..

      Delete
    3. takpe ..boleh hiking dekat bukit, kalo tak, naik turun tangge dekat ofis pon dah memadai :)

      Delete
  3. bestnya dapat naik gunung... sy teringin nak naik, tp takut x larat.. hahhaa.. betul la sis, turun gunung lagi susah kot dari naik.. sy bab2 turun dari tempat tnggi ni payah skit, kalo naik ok la kot.. hohoho..

    ReplyDelete
    Replies
    1. emma, hihi sebelum sis nak naik gunung tu, memang sis rase cam tak mampu ..tapi kami seluruh team bagi kate sokongan dan semangat ..tu yang jadu perangsang untuk sis naik dan turun dengan selamat ..alhamdulillah, penyakit athma sis tak muncul lak mase sis naik dulu .. :D

      Delete
  4. xpernah pon pnjt or daki gunung ni..selalu daki bukit je..itupun yg kecik2..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha itu cerite lame Yaya, sekarang ni Kak Juju dok umah je besarkan badan ..tak ke mane ..cume kalo rajin, gi laaa kedai, amik kunci krete, gi kedai naik krete ..tak de nak jalan jalan dah :)

      Delete
  5. Replies
    1. :) nanti datang lah ...tak panjat gunung pon tak pe ..tengok kawasan kuala tahan pon boleh ..tak rugi datang ...

      Delete
  6. Salam...akak suka aktiviti mcm ni tp penah sekali je join,tu pun bkn panjat gunung,merentas hutan kat pahang gak la x ingat dah..lama sgt

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam ..hutan kat pahang memang laaaa adventura ....tak kesah laaa panjat gunung ke, bukit ke, masuk hutan ke, memang mencabar habis ...flora ngan fauna pon masih kekal dekat kebanyakan hutan kat pahang ..keep it up, hidup pahang ...go go pasukan bola sepak pahang ....semoga anda dapat menjuarai liga super untuk tahun ni ...go go ..tetibe je hehe

      Delete
  7. hoho ni kira time2 muda dulu la kan?saya tak pernah naik gunung tahan apatahlagi gunung2 kat Malaysia ni.. naik aingin slalu :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. zaman mude mude laaa afzal ..tengok ler date kat gambo tu, 2002 tuuuuuu, huuuhuhu 11 tahun yang lepas :) ..naik angin?? ape barang ...ingat ko naik awan macam son goku tu, baru laaa gempak :D hihi

      Delete
  8. klu mendaki ayut pernah nek Bukit broga gan bukit blkg u jer..len tak pernah..hahaha..sejuk sunguh dh berhimpit dlm khemah pon tak panas2x lg..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. bukit broga pon leh tahan gak tu ..hiking ea? best best ..teruskan berhiking k ayut ..

      Delete
  9. saya tak pernah naik manamana gunung..MALU SENDIRI

    ReplyDelete
    Replies
    1. eh ..tak yah malu malu ..saye cume nak mengimbas kenangan lepas je ..rase seronok zaman belajar dulu ..semua bende nak cube, seme bende nak buat ..jadi bile dah agak berusie ni, tak de laaa rase menyesal tak buat bende yang kite teringin nak buat :)

      Delete
  10. thn bila kat uitm seri iskandar nie?? hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. mase gambar ni di ambil, tahun 2002 ..saye masuk uitm seri iskandar tahun 2001 - 2004 ..dah lame dah ..cite lame seme ni :D

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...