Sunday, February 10, 2013

Kek Oreo Kukus

Assalamualaikum.

Berkek pulak kita hari ni yop.  Punyalah payah aku cari resepi Kek Oreo Kukus ni, akhirnya jumpa juga kat  brobandits.blogspot.com ni.  Ada juga resepi lain, tapi semuanya kena guna oven.  Oven aku dahlah rosak.  Tak panas panas kalau uolls nak tau.  Letak laaa 4 jam kek ke cookies ke dalam oven tu, macam tu aku masukkan, haaa macam tu jugaklah bila aku keluarkan.  Tak masak masak.  Tensi betul aku.  Kalau ikut aku, nak aje aku jualkan oven tu kat 'cine paper lame' tu, tapi Fariq suruh simpan je.  Apesal Fariq soh simpan je? Lenkali la aku bagitau ye.  :D

Kenapa oreo pulak?  haaa sebabnya haritu kitorang ade beli satu tem besar Oreo Selection.  Macam macam jenis filling dalam tu, yang coklat, yang coklat putih, yang dwi, yang ade pudina, strawberi pon ade.  Memang tertariklah dengan Oreo Selection tu sampai terbeli pulak kami.  Tapi sayangnya, ermm hampir semuanya dah masuk angin.  Lemau.  Macam pale aku gak, lemau.  Frust memang frust, rase menyesal pulak beli oreo tu.  Nak buang sayang, jadi aku kek kan aje lah semua oreo tu :D  

Rasa dia not bad, esok aku balik Klang, nak ngantor my parent pergi KLIA,  aku tapaukan dorang kek ni.  Haaa mak abah, rasalah air tangan dekju yang rajin sangat memasak yang bukan bukan ni :D.  Dalam kapal terbang kang, jangan ade yang ceri beri sudah.  Hehe For info, esok mak dan abah aku nak ke Palestin.  Bukan berjihad ye? saje je deme gi sana jalan jalan makan angin.  Melawat Masjidil Aqsa.  Lepas pergi Palestin, pergi Jordan dengan Mekah pulak.  Best nye orang dah pencen ni, boleh berjalan jalan pergi travel.  Semoga mak dan abah selamat pergi dan selamat kembali.  :D 


Jom cekidaut resepi.

Kek Oreo Kukus
sumber:  brobandits.blogspot.com

Bahan-bahannya:

• 1 cawan tepung gandum (aku guna tepung kek)
• 1 sudu teh baking powder (tak letak, sebab tepung kek tu sendiri dah ade bp)
• 1 cawan gula kastor
• 1/2 cawan mentega
• 1 sudu teh pwarna dan perasa kopi emulco kalo xde guna essen vanilla pun blh (aku guna kopi serbuk)
• 100 gram biskut oreo dibuang inti dan dikisar 
• 125 ml susu cair dipanaskan sebentar (boleh gunakan bancuhan susu tepung) (aku guna susu kotak)
• 2 sudu besar susu pekat manis
• 1 sudu minyak masak
• 2 biji telurp (typo error dari tukang cipta resepi.. telur jadi telurp?? :D)

Cara membuatnya:

1.  Ayakkan tepung bersama baking powder, kemudian campurkan oreo, kisar dan gaul rata. Ketepikan.
2.  Di dalam mangkuk adunan, pukul telur, gula dan mentega sehingga kembang. Kemudian masukkan adunan tepung sedikit demi sedikit sambil dikaup balikkan. (tak perlu pukul)
3.  Masukkan susu suam, susu pekat dan minyak masak. Pukul sebentar cukup sehingga adunan bergaul rata sahaja. (Masa aku panaskan susu, aku masukkan sekali serbuk kopi, susu pekat dan minyak.  Gaul sebati.  Masa nak masukkan dalam adunan, tapis dulu)
4.  Masukkan adunan ke dalam loyang yang telah digris dengan mentega dan dialas kertas minyak. Kukus selama 45 minit...ataupn bakar dalam 1jam. (aku kukus)


nota kaki:  yang tulisan warna merah tu aku edit edit sikit resepi ikut suka aku ..aku ni memanglah suka suki tukar tukar resepi orang :D maaf ye ..

12 comments:

  1. rajinnya masak..

    gamaknya biskut tu dah nak exp. date kot, sayangnya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak de laa rajin mane umi alya, biase biase je :D ..

      sayangkan? die saje tinkan lawa lawa biskut oreo yang da nak expired tu, nak attract orang supaye beli ..huhuhu

      Delete
  2. beshnyer lawat palestin...masjidil aqsa..mekah..hmm
    bila yaya pula ble g sana....

    wahh kek oreo kukus ye..bhn mcm senang je..boleh jugak try nti..
    hehe..thanks cik ju kongsi respi.. =D

    ReplyDelete
    Replies
    1. best kan yaya? yaya kan aritu ade up entry nak gi mekah sane kan??? semoga yaya cepat dapat pergi sane :)

      senang je yaya, eh kalau yaya tak suke kopi, tak yah letak serbuk kopi pon tak pe :)

      Delete
  3. nampak sedap....dan menyelerakan sekali.....tq untuk resepi nie......

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye ke yan? nanti yan cube ye ...yan rajin masak, kite tau tu :D ..

      Delete
  4. tgk gambar ada mcm rupa2 kek span. tgk gambar la. itu blom rasa la...err isi dalam oreal tu kne buang dulu ker? ker main masukkan jer biskut2 tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. nampak je macam kopi, tapi sbnrnye bukan .. :) encik kopi mesti suke kopi kan? sesuai sangat ler dengan kek ni, ade rase kopi sikit ..oreal? :) haaa isi dalam buang, tak tau plak ape jadi kalo tak buang isi die, dalam resepi asal pon soh buang ...

      Delete
  5. oh..ini macam senang..raseye macam nak buat je..
    mekasih atas resipi ye..

    hehehheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang senang je cik zaitul ...nanti jangan lupe share ye lepas cube resepi ni :)

      Delete
  6. kek kukus??? wah! my fav ni!!! yummy2....

    ReplyDelete
    Replies
    1. suke semua jenis oreo ..kek oreo, biskut oreo, kalau ade air oreo pon aku suke gak :)

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...