Tuesday, February 5, 2013

Key Lime Pie

Assalamualaikum.

Ada siapa siapa rindu dekat aku tak??.  Haa lama pulak tak bersiaran, rindu pulak pada laptop buruk dan blog buruk ni ha.  Uolls ade yang rindu kat aku tak??.. :D.  Tak bersiaran ni bukan sebab apa, Adriana ni dah macam kurang pulak waktu tidur siangnya.  Jadi waktu bersakan sakan kat internet ni jadi terhad la sikit, sebab kene mengadap wajah kesayangan hamba ni.  Nur Adriana Sumayyah yang bacin ni  :)

Pembuka entry aku minggu ni, aku akan persembahkan sajian pencuci mulut dari Amareka,  Key Lime Pie.
    
Gambar Google
Key Lime Pie ni ialah sajian pencuci mulut popular Amareka khususnya di Florida yang dibuat daripada jus limau nipis, kuning telur dan susu pekat yang di letak di atas pie crust.  Untuk mengelak daripada pembaziran bahan mentah, kita akan menggunakan putih telur sebagai meringue topping.

Masa aku buat Key Lime Pie ni, aku substitute kan kepada limau kasturi, tapi kurangkan la ml nye, sebab limau kasturi rasanya lebih tajam dari limau nipis.  
  

Masa membuat campuran bahan, tindak balas antara susu pekat dan juga asid dari limau nipis tu akan membuatkan pai ini tidak perlu dibakar.  In fact, di awal penciptaan key lime pie ni, diorang tak bakar pon.  Diorang menggunakan tindak balas kimia ni je untuk menghasilkan pai ni atau kita panggil souring.  


Gambar Google
Tapi sekarang, di atas faktor keselamatan kerana pai ini juga menggunakan kuning telur, jadi diorang pon bakar laaa sekejap pai tu.  Lagipon, proses pembakaran juga akan membuatkan pai limau nipis ni 'naik', lebih 'naik' dari kita biarkan pai itu bertindak balas semulajadi itu sendiri.


Gambar Google
Kalau tengok semua gambar di atas ialah gambar google kan? Haaa ni aku nak tunjuk hasil kerja tangan aku pulak.  Taraaaaaa



Walaupon tak selawa dan semenawan pai pai di atas sinun, tapi inilah hasil air tangan aku. :D  Dan resepinya adalah seperti di bawah ye.
Ingredients:  (Original recipe makes 1 - 9 inch pie)

-  5 egg yolks, beaten
-  1 (14 ounce) can sweetened condensed milk
-  1/2 cup key lime juice
-  1 (9 inch) prepared graham cracker crust 

Directions:


1.  Preheat oven to 375 degrees F (190 degrees C).
2.  Combine the egg yolks, sweetened condensed milk and lime juice. Mix well. Pour into unbaked graham cracker shell.  Top with meringue topping.

3.  Bake in preheated oven for 15 minutes.        



How to Make a Great Meringue


To make meringue, you'll need egg whites, baker's (superfine) sugar @ castor sugar, and cream of tartar (optional). For every egg white called for in the recipe, you'll need 1/4 cup of sugar.
Find a large copper, stainless steel or glass mixing bowl, and make sure it's spotlessly clean. Plastic bowls can harbor grease, which will prevent the egg whites from forming stiff peaks.
You'll need measuring spoons and measuring cups, and a small bowl or pitcher to place the egg whites before adding them individually to the mixing bowl. Having an interim bowl saves tossing all your egg whites if some egg yolk slips through.
You could whisk your eggs by hand, but I don't recommend it. So use an electric mixer, and again, make sure the beaters are clean.

Sekian, terima kasih.  Selamat mencuba yeeeee.

29 comments:

  1. Eh menarik. Anak2 aku mesti suka sebab ada masam-masam ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. menarikkan? try ler buat ..aku carik kat bakery tak de jual, jadi nak tak nak kene laa buat sendiri .. :)

      Delete
  2. Replies
    1. haaa nak tau sedap ke idak, kene ler try aima :D

      Delete
  3. Replies
    1. mari meringue kiter !!!! yeeeehaaa ... :D

      Delete
  4. ehh itu jer bahan2 nyer? tepung takyah utk buat pie? ak igt bahan2 kat atas tu nk buat cream jer =.='

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak yah gune tepung laa kopi, aku gune biskut je untuk buat dienye crust ..senang kije kan?

      Delete
  5. alaaa teringin.. alaa teringin... teringinnyaaaaa
    tapi tu lah nk buat tu yang rasa cam bercinta tue... hehe
    acaner tu mana nk cari nk kedai yg dah siap hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. liya, ade carik kat bakery area rumah aku ni, tapi tak de dijual ler bende makanan ni ..tu kene buat tu ..huhuhu haaa dah teringin kene buatkan? baik ko buat je sendiri ..hehehehe

      Delete
  6. Replies
    1. a'ah kan? meringue ni kalo pandai buat, jadi lazat tak terkate :)

      Delete
  7. wahh cam sedap...tp sedap ke?dari jus limau??wahhh

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah 2 kali buat ..mase 1st tu rase cam tak bileh blah tau yaya ..sebab kak juju gune limau kasturi ..masam sangat ..bile kali kedua buat tu, rase die ermmm memang layan ..sedap giller ....mmg ikut resepi betul betul ..jangan derhake ..nanti bantat :)

      Delete
  8. nampak sedap tp cam susah je nak buat. ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. senang je chic na, barang2 die pon selalu ade kat dapur, tak de susah2 nak membeli ke ape ...

      Delete
  9. tebal meringue dia...
    tapi nampak menyelerakan...
    memang suka lime ni..
    eehehhee

    ReplyDelete
    Replies
    1. a'ah, memang dalam resepi meringue die tebal macam tu ...dalam cite Man vs Food: Nation pon meringue die tinggi gitu :)

      Delete
  10. macam sedap je,tp mood nak membaking sekarang nih dah ke laut la pulak..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha bukan selalu mood membaking ni datang ..bile dah datang, pulun la kite yong :D ..

      Delete
  11. Replies
    1. cube la waniey :) ..dah cube nanti bgtau kite result die :D

      Delete
  12. Replies
    1. try ler buat nur anis :D buat dalam kuantiti yg kecil ..1/2 aduanan ke ..pastu bgtau kak juju sedap ke tak? hehe

      Delete
  13. hmm.. terliur dh tgk sakgi pas solat jumaat nk cri la kt kedai kek klu ada jual nmpk cam sedap jer ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ade jual ke nick? kalo ade bagitau kak juju ..kak juju carik tak jumpe ..tu ler terpakse buat sendiri ..huhuhu sedih cite i ..

      Delete
  14. sedapnyer...bunda suka makan tapi tak pandai buat...

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya pon suka makan jugak ..tu laaa kene shopping beli baju baru, baju lame seme dah sendat ..sebab saya dah gundut ..huuuuhuhu :p

      Delete
  15. Key lime ni mana nak cari?? Sama ke dgn limau nipis or limau kasturi??

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...