Thursday, February 28, 2013

Modal tiga kupang

Assalamualaikum.

Sekarang ni tengok banyak pulak cerita kat pawagamkan?  Ada cerita Jack and Giant Slayer, Rock oo: Rimba Bara Kembali, HKL2: Husin, Mon dan Jin Pakai Toncit, Good Day To Die Hard ..Kalau laaa aku ni kaki wayang, mesti aku pergi tengok seme cerita tu.  Sayangnya aku bukan kaki wayang.  Lagi rela tunggu cerita cerita tu keluar kat TV nanti.  Kalau tak sabar sangat tengok cerita orang melayu tu, haa order ler kat Astro First.  Tengok satu famili.  Tak pon, download je dari internet, tengok kat laptop :)

Dulu dulu masa belajar selalu laaaa tengok wayang dengan kawan kawan, dengan pakwe.  Ntah cerita apa apa ntah aku tengok.  Semua tu terpengaruh ajakan kawan kawan aku ler tu.  Outing mase weekend kan?  Konon nak lepaskan stress ler pas seminggu asyik study.  Study laaa sangat :D.  Pastu tak sah kalau tak membeli caramel popcorn dengan air coke saiz besar.  Sedaaaap je membesarkan badan dalam pawagam tu.  Caramel Popcorn kat GSC memang sedapkan? Rindunya nak makan popcorn kat GSC .. :(

Dah rindu rinduan tu, aku pon membuat laaa Caramel Popcorn sendiri.  Senang je nak buat.  Modal tiga kupang je untuk kami anak beranak sekali makan.  'Mana tau modal 3 kupang?'  Sebab 1 peket kernel corn tu berharga RM2.50.  1 peket tu boleh buat 10 kali popcorn.  Campur kos gula, mentega dan minyak masak, aku anggarkan 5sen untuk sekali guna.  Jadi tu laa datang modal 3 kupang.  Wokeh, jom tengok resepi lak.  


Caramel Popcorn
Source:  Tak tau amik kat mana, dah lupe.  Mintak halal ye :D

Ingredients:
1/3 cup dried kernel corn
1 tablespoon butter
2½  tbsp cooking oil

For Caramel:
1/3 cup granulated sugar
1 tablespoon butter

Methods:
1.    Heat oil in large pan with lid, add the butter and let it melt. Put a grain of corn to test the oil heat. If corn is pop, add all corns.
2.    Stir well and cover pan with lid.  Hear a sound corn explodes.  Shake gently so that all the corn was light and fluffy. Open pan lid when there is no explosion.
3.    Pour popcorn into another container.
4.    Heat wok, add sugar and stir until melted on low heat. Put butter and stir until well blended and mixture is caramel brown.
5.    Pour the popcorn and stir over low heat and let the caramel coat with popcorn.
6.    After all popcorn coated with caramel, put the popcorn into the container and let it cool.  Separate attached popcorn and kept it for storage or consume.

Ada tips ye nak buat Caramel Popcorn ni:

-  Oleh sebab kernel corn akan mengembang sehingga 6 ke 7 kali ganda dari saiz asal, sila gunakan periuk, diulangi sekali lagi, gunakan PERIUK bersaiz 9 inci ke atas.
-  Masa nak coat caramel dekat popcorn tu, tuang sikit sikit, lagi elok kalau guna sudu untuk elak dari caramel tu terus jatuh ke dasar bekas.  


Sedap memang sedap, macam dekat GSC nya caramel popcorn.  Adriana pon layan memakan ini caramel popcorn yang bermodalkan 3 kupang ni.

14 comments:

  1. Wah bestnya buat popcorn sendiri... Tq sharing ya

    ReplyDelete
    Replies
    1. rindu laaa nak makan junk food ni ..tu laa buat tu :)

      Delete
  2. sedapnya dah lama tak makan popcorn...=D

    ReplyDelete
    Replies
    1. popcorn memang sedap ..lagipon aku pakai butter, jadi bertambah sedap laaa, bau pon sedap :)

      Delete
  3. rajinnya... memang sedap kan.. tapi nak buat? pikir dua tiga kali dulu. ehehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. nurul faiz, bukan susah pon nak membuatnye ..senang je ..lagi senang dari nak buat nasi goreng ..trust me :) ..cube laa sekali ..

      Delete
  4. mmg sedap makan sambil layan tv pun ok

    ReplyDelete
    Replies
    1. sedapkan? tau tau je dah habis ..hikhikhik ....

      Delete
  5. Pandai nya buat pop corn.. rajin pun ia..klu sy ni ntah lah.. malas je semua nya..haha:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. baru belajar ..ni pon 1st time buat ..mulenye memang rase macam susah, tapi sebenarnye senang je :) ..tak cube tak tau kan ...

      Delete
  6. Adoi! Teliur tengok pop corn. Lama dah tak rasa. Nanti nak try gaklah....

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye lah fiza, sebab terliur laa saye cube jugak nak buat popcorn ni .. :)

      Delete
  7. anna pernah buat tapi bila dia meletup2 terus anna cabut..hahhahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang laaa meletop letop ..tu ler kene tutup periuk tu anna ..hehe :)

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...