Tuesday, February 26, 2013

Nasi Lemak Buah Bidara


Nasi lemak buah bidara,
sayang selasih hamba lurutkan;
Buang emak buang saudara,
kerana kekasih hamba turutkan.


Maaf.  I tak buang mak I hokey, sedare pon I tak buang jugak.  Ni pantun dolu dolu ni I copy paste masuk dalam entry nih.  

Assalamualaikum.

Salam pagi semua.  Dah sarapan ke? Kalau belum sarapan meh aku jamu korang tengok Nasi Lemak yang aku buat ni.  Kalau nak merasa, sila buat appointment dulu ye, amik nombor.  :D


Aku ade buat Nasi Lemak masa keluarga Fariq datang rumah aku hari tu.  Nak menjamu makan yang dorang tak pernah makan atau jarang jarang makan, aku tak confident pulak nak membuatnya.  Jadi aku buat Nasi Lemak je laaa senang.  

Alhamdulillah, habis licin.  Walaupon sambalnya termanis, timun tertue, telur rebus jadi half cooked, tapi aku boleh bagi 5 star untuk nasi aku.  Memang tip top.  Nasi tu membuatkan semua kekurangan kat side dish aku jadi tak nampak, tertutup habis.  Sampai abah Fariq cakap, 'boleh jual nasi lemak ni'.  Kembang hidung sikit ye puan puan.  (Hnsss hnsss alamak kembang sangat sampai tak bernapas lak aku.)

Rahsianya ialah aku guna Beras Moghul Faiza Basmathi.


Terima kasih Beras Moghul Faiza Basmathi, membuat aku memasak seperti pro.  Bukan main panjang lagi beras ko Faiza :D.  Harga RM8.90 1kg ye.  Selalu aku masak nasi lemak pakai beras biasa je, jadi Fariq pon pandang sebelah mata je Nasi Lemak aku tu.  Makan pon sekadar menjamah je.  Kecik hati aku huhuhu ...

Tapi hari tu, bukan main berselera makan nasi lemak tu :).  OK, sekarang aku dah tau satu  makanan kegemaran Fariq.  (erkkk tercekik mak, dah 10 tahun kenal, aku baru tau Fariq suka makan nasi lemak??? pengsan mak.)  

   

Gambar nasi lemak yang aku letak ni ialah nasi lemak yang aku buat kali kedua untuk my Mr F.

'Tak de gambar nasi lemak yang ko hidang kat pak mertue ngan mak mertue ko ke?'.  Ko giler?? Takkan masa pak mertue ngan mak mertue aku tengah makan, aku nak snap gambar nasik dalam pinggan dorang?  Hoiyoooo ...apa punya soalan daaaa ..

Ok, next soalan pleeeeease .......

36 comments:

  1. Hahahahahaha. Aku suka part ambik gambar tu. Anyway, aku suka telur mata, kuning tak masak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihi aku bace balik, aku pon tergelak sakan dah ..hikhikhik aku gelak sopan sikit dari ko ye pizli ..

      Delete
  2. baiknyer menantu masak nasi lemak yer...kalau akak...siap suruh mertua yg masak..ala..ridu laa mak masak..mak masak sedap...hahahahaha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha baru jadi menantu 2 tahun setengah, segan nak soh mak mertue kite masak ..hiiiihihi

      Delete
  3. Replies
    1. betul sedap ..tapi malu nak letak resepi ..hiihihi

      Delete
  4. cayalah..kalau smpai kena puji tu mmg harus sedap!
    saya ni kalau buat tak konsisten, jap sedap..nxt time dah tak berasa pulak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. haaaa mesti masak tak ikut resepikan? maen campak campak je kan? haaa same laaa ngan kite ..suke masak campak campak je ..hihi kadang kadang jadi, kadang kadang boleyyy laaaa ~~~ :)

      Delete
  5. sebab pakai beras basmathi faiza tu lah bertambah2 sedap tu he heee......nampak cantik dan sedap....

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang ade beze yan, pakai beras basmathi biase dengan beras moghul ni ..rase die lagi sedap, lagi lembut ..kalo faiza jual 10hengget 1 kg pon kite beli yan :D ..tapi agak agak lah memakainye pon ..hehehehe

      makasey yan memuji ..pujian dari orang yg terer masak ni buat aku rase bersemangat nak memasak lebih lagi ..huk huk huk ..(selalunye malas, makan ikan goreng je pon da cukup :))

      Delete
  6. perghhh..guna beras yg panjang2 tu. hahaha. lepas ni nak cuba la guna beras tu. selalu pakai beras biasa dah sedap...ini mesti lagi sedap. hahaha. perasan sendiri.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ermmmm panjaaaaaang ..tu ler, kalau aku masak gune beras biase tu aku rase jadi konfiden tak sedap ..aku ni bukan pandai nau memasak, kene mintak pertolongan barang yg berkualiti tinggi untuk sedapkan masakan aku ..huahuahua ..macam org tak cantik gune make up nak bagi cantik muke laaaaa, contohnye :D ....

      Delete
  7. aduhh...terliur tgk nasi lemak tu..mesti sedap !! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. sedap ..memang sedap ..nasi tu yang buat sedap sebenarnye :)

      Delete
  8. Sedap nya Nasi lemak...pandai masak..
    sini susah sikit nak jumpa nasi lemak yg betul2 menepati selera..
    Klu ada pun ala kadar...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kite biase biase je ... :) ermm a'ah laaa, jarang dapat jumpe nasi lemak yg betul2 kene kat tekak ni, ade yg sambal ok, nasik lak tawar hebey ..ade yg sedap, jual sejemput lak ..ermm ade je yg tak kene ...

      Delete
  9. Hahaha boleh apa, tengah PiL nak suap tu cakap "sat, sat, nak ambik gambaq buh belog". I suka pakai basmathi jugak senang nak control, lagi pun sini basmathi lagi murah dari beras2 lain hoyeahhh.
    Nak bua nasi lemak jugak. (gediks)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha aku ni pemalu la mama J, hikhik gediks jugak :) ...erkk apesal basmathi kat german lagi murah? haaa kamu dah kabo ke aku, bak sini aku nak order beras sekodi ..hikhikhik

      Delete
  10. nyumnyumm..sedap..xtahan tgk telur kuning separuh masak tuh hihii..akak suka jgk msk ns lemak guna beras moghul..cepat laku ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. haaaa betul betul ..laku betul ..tapi tu ler, kene berhengat laaa kalo nak pakai beras moghul tu ..hihi maheyyy .. :D

      Delete
  11. lapa pulak malam2 tengok gambar nasi lemak akak malam2 buta nii T___T

    ReplyDelete
  12. lapa pulak malam2 buta tengok nasi lemak akak nii T___T

    ReplyDelete
  13. takpe jee sis..ambik gamba pak n mak mertua tgh makan...kata laa nak masuk dlm pesbuk..hihihi..
    salam perkenalan:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam perkenalan ..hikhik segan nak cakap gitu ..hikhik i ni pemalu ..pemalu laaa sangat :D

      Delete
  14. terliur jap tengok makanan kat atas ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. slurrppp ..jom kite carik nasi lemak yok :)

      Delete
  15. wahh.. suka nasi lemak. tgk gmbr je da rasa lapar ni.
    tahniah sbb berjaya menambat hati pak mertua. hehe..
    siap dpt pujian lg tu. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. a'ah bile tengok balik jadi lapar lak perut ni ...ermmm kene selongkar dapur laaa pasni ... :D

      Delete
  16. yg membezakan best atau tak best nasi lemak ni ialah sambal..terus terang cakap, aku susah nak jumpa sambal tumis yg sedap and menyelerakan..menyelerakan tu pada aku ialah bila sambal tumis tu pekat, melekit dan tak berminyak..

    kalau kat kedai2 biasanya sambal tumis dia cair dan berminyak..tengok sambal pun boleh hilang selera makan..

    sambal tumis yg kau buat ni nampak menyelerakan..:D

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...