Monday, February 18, 2013

Sad Story

Assalamualaikum.

Aku cuma nak lahirkan rasa kecewa aku kat sebuah syarikat insuran ni.  Aku start bayar premium bulanan RM120 sejak setahun lebih yang lepas.  Dan aku bagitau ejen insuran (merangkap kawan sekola rendah dan juga sekolah menengah aku) untuk surrender masa November 2012.   

Pastu dia cakap, 'policy shaz blum pon smp 2 thn..less than rm50 cash value...kte biarkn mati cm2..coz lau surrender nnt in future shaz xle sign up policy baru..syg nnt...'.  

Pastu dia nasihatkan aku supaya kosongkan akaun bank aku, supaya bank tak leh nak autodebit dah. 

Aku setuju je, sebab aku percaya yang kawan aku mesti dah fikirkan yang terbaik untuk aku.

Aku buat keputusan untuk surrender insurance ni sebab company Fariq dah cover insuran untuk aku.  Besides, Fariq pon ade bayar Takaful M****** untuk kami sekeluarga ni, in case kalau die berhenti kerja dan malang pulak tak berbau kan?

3 bulan dah berlalu.  Jadi aku ingat perihal surrender insuran aku dah selesai, maksudnya dah mati camtu.  Jadi aku ni buatlah pelbagai transaction dekat akaun bank aku tu.  Tup tup pagi ni, aku view account aku, erkkk ade autodebit RM120.00 pada 12.2.2013.

Bila aku message ejen insuran tu, 





Nak cakap banyak pon tak guna.  Sesal dahulu, pendapatan ..sesal kemudian, dah tak guna dah.

Aku harap suami aku tak baca entry ni.  Sebab RM120.00 tu banyak tau.  Takut je kene perli non stop sebulan ni.  hihi

Mak abah, mohon baca entry ni ye.  Huhuhu ..

27 comments:

  1. Salam Kenal.
    Bnyk tu rm120. Blh beli mcm2.
    Tp nk buat camnekan. Apa yg blh buat, cuma kene pastikan xde duit msk dlm akaun autodebit tu je la.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam kenal Ira, tu lah, nasik da jadi bubur pon ..redha je lah :)

      Delete
  2. Sayangnya. Banyak tu. Tak de rezeki.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu lah Fiza, sayangnye ..nak buat camane, kalau bende tu dah bukan rezeki kite, dah masuk mulut pon boleh keluar balik ... :(

      Delete
  3. kena make sure betul2 yg duit tu x leh nak ambil balik!

    ReplyDelete
    Replies
    1. camane nak make sure KA? aku ni percaye je ape kawan aku cakap ..aku tak rase die nak tipu aku pon .. :D

      Delete
  4. kena pekakkan telinga lah kalo kena perli sebulan tanpa henti.. hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. pekak telinge ..telinga pekak ..hyeee mintak mintak jangan kamoo bace ini entry ye ..saye masih nak dengar suare kamoo, tapi jangan perli saye .. :D

      Delete
  5. huhu..nak wt cmne ye kak..xde rezki utk 120 tu..yg da blalu biala blalu..
    andai itu tkdirnye..heeeee... (jadi tjuk novel tu...;p)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Akak pasrah dik ..erkk ker kene redha?? 'Redha itu ikhlas, pasrah itu menyerah' ..haaa gitu ..itu dari novel ombak rindu dik ...hehehe

      Delete
  6. Lama nyer berbulan untuk stop, I dulu in few weeks settle surrender semua policy siap dapat cek in tak sampai one month. Maybe insurance lain2, tapi u better check dengan insurance directly, call hotline dia ker apa.BUkan nak kata ur fren takleh percaya, maybe dia lupa or tak push case u. call jer hotline banyak2 kali sampai depa boring hahaha.

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks for advising. Mungkin ler kot. i mmg percaye kat die, dan serahkan semua urusan surrender insurance policy kat die ..jadi i x push die pon soh cepatkan proses tu seme ..jadi menyesal pulak sebab amik mudah semua bende ni ..sad story~~

      Delete
  7. btw, u dah sign all the papers untuk stop kan benda tu kan, so date u sign tu dah boleh diambil kira.

    ReplyDelete
    Replies
    1. i tak sign any paper, sebab kawan i kate biar mati sendiri ...ermm percaye sangat kat org kan gini lah jadinye :)

      Delete
  8. nak buat macam mana dah tak de rezeki......insyaallah nanti Allah gandakan lagi yang hilang tu......

    ReplyDelete
    Replies
    1. insyaallah ..mintak mintak masin lah mulut yan :) yeayyyy ..

      Delete
  9. Hubby hari tu pernah kena situasi ni.. erm. bengang juga..kena call banyak kali baru dapat stop kan insurans tu.. sama2 kita jadikan pengajaran:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu ler, same same la jadikan pengajaran ..nak marah sangat tu tak de lah, cume upset, sampai hati die lambat lambat cancelkan autodebit tu ..dah aku rugi ..die ingat akaun bank aku tu memang takkan reach 120 kot ..huhuhu sad sad sad ...

      Delete
  10. aik? lepas tiga bulan still ada autodebit pada bulan 2 eh? bulan 12 dgn 1 ade jugak ke tak? macam pelik je kalau bulan 2 je yg kena..better check betul2..

    apa2 pun, kalau tk dpt balik yg 120 tu anggap je takde rezeki..tapi jgn lupa check dan confirm balik..

    ReplyDelete
    Replies
    1. a`ah ..pas 2 bulan ade autodebit ..bulan 12 dengan bulan 1 tu, ejen aku soh kosongkan akaun bank aku, jadi ape ape transaction aku gune akaun bank yg lain ..

      thanks shahada ..nanti aku cek :D call hotline laaa kan?

      Delete
  11. Baik cek semula betul2 takut nnt kena potong lagi.. rugi..

    ReplyDelete
  12. salam kenal..
    tak ada rezeki...sekarang ni macam2 insuran..pening kapale dibuatnya..
    :)
    Banyakkan Susu Ibu !!!

    ReplyDelete
  13. Banyak juga RM120 tu...moga dapatlah diselesaikan secepat mungkin..

    ReplyDelete
  14. shida pernah gak ambik insurans,.sebulan 120 jugak..sekali bila kita wat pembayaran dengan cek..pihak bank tersilap masuk dlm akaun simpanan personal..tup tup dapat tau ins dah x bayar 3 bulan..secara automatik expired....frust sangat...yg selama nie kita bayar hangus

    ReplyDelete
  15. aku drpd dulu nak kenselkan insuran aku..tapi tak berkesempatan..x banyak pun..rm47 jer sebulan..tapi sebab aku dah ada insuran lain, so rasa macam nak batalkan jer insuran yg rm47 tu..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...