Wednesday, February 13, 2013

Tolong jangan buang. Plzzzzzz..

Assalamualaikum.

Jom regang regangkan otot tangan untuk menaip selepas beberape hari cuti hari limau ni.  Orang lain yang punya raya, kita yang beria ia cuti.  Hikhikhik.  Padehal cuti tak ke mana pon, ada je sekitar Selangorku ni.  Nak pergi makan nasi minyak free, tak de orang buat kerja kahwin laa pulak.  Jadi duduk rumah je la makan limau.  Ngap ngap ngap sambil menatap oven yang rosak tu.  Eiii sakit hati aku tengok oven tu.

Oven tu hadiah masa aku kahwin dulu, ex officemate aku yang bagi.  Memang oven tu banyak berjasa kat aku ni.  Disebabkan dapat oven tu laaa aku mula mencuba resepi resepi 'pelik' untuk aku persembahkan kat Fariq.  Nak jadi isteri solehah le kononya tu.  Nak jadi isteri solehaktuih kan kena jaga perut suami dulu, pastu kenyang perut, sukahati lala, baru laaa aman sejahtera hidup berumah tangga.  Kononnye :D

Jadi bila dah rosak oven tu, warranty pon dah habis tempoh, kalau nak merepair pulak takut harga repair lagi mahal dari harga beli baru, jadi aku ingat nak jual je kat 'cine paper lame'.  Pastu Fariq cakap, 'Eh buat apa nak jual, simpan je laa, kan orang bagi tu, hargai laaa sikit.'

Erkkkkk tercekik makcik.

Fariq ni memang penyayang.  Dia sayang nak buang barang barang dia.  Sebagai contoh, baru baru ni Fariq ada beli kasut baru sebab kasut lama dia dah barai habis (Dah barai habis baru nak tukar kasut baru?..... ) Pastu aku nak buang laa kasut dia yang lama dan lusuh tu, boleh pulak Fariq cakap ceni, 'buat apa nak buang kasut tu, simpan je laaa.'

Erkk nak buat apa pulak simpan kasut tu, buang je laaaa ....abang dah beli kasut baru pon kan? Tak faham aku dengan sikap penyayang laki aku ni.


Penyayangnye sampaikan dia beli kasut yang sama, sebijik sebijan macam kasut die yang lama tu.  Vans Old Skool kaler hitam.  Selera macam orang orang muda remaja.  Sabar je mak nak ..........

Itu baru 1 daripada 1000 cerita fariq yang penyayang terlampau terhadap barang barangan.  Ada beberapa cerita pasal baju baju yang Fariq dah tak pakai, barang barang masa dia belajar dulu yang terlonggok dalam bilik belakang,  segala CD dan VCD koleksi lagu lagu punk rock lah, heavy metal lah, rock kapak lah, pop rock, ballads, pop etnik seme ade terlonggok dalam bilik tengah pulak.  Hermm tak pe, layankan je laaa.  Adriana dah boleh tidur dalam bilik sendiri nanti, mohon clearkan semua barang ye tuan.

29 comments:

  1. Dulu aku macam tu jugak, semua nak simpan tapi Ahad lepas aku dah buang semuanya. Hahahahaha.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahaha cepat pulak kesedaran ko tu datang nak buang barang tak pakai, Pizli .. :D

      Delete
  2. biasalah mungkin ade memori semua tu kot..
    macam saya juga kemahen sayang nak buang magazine yang terkumpul zaman skolah lagi..
    hmm..rase2 nakbuat library lah..

    pastu kenekan bayaran..
    wah..otak bisness..

    hehehhe

    ReplyDelete
    Replies
    1. mungkin laaa banyak memori bersama kot ..huhuhu setia hujung nyawa habess ni :D

      magazine ngan komik saye mase skola dulu, semua dah 'hilang' ..tak tau hilang ke mane ..hahaha tak dapat nak buat bisnes pinjam magazine cam awak ..hahaha

      Delete
  3. erk, semua nak simpan ? memang penyayang betol hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. haaa penyayang sangat kat barang ..kalau penyayang sangat sangat kat aku, tak de aku nak komplen der .. :D

      Delete
  4. Semua barang tu ada sentimental value, tu yang sayang nak buang tu.. hehe.. Tapi, kalau kasut dah koyak rabak, baek buang je.. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. satu hari nanti, aku akan pastikan juga barang barang tu hilang dari pandangan mata aku heh heh heh (ketawa jahat) ..agak agaknye aku kene tidor luar tak pastu??? :D

      Delete
  5. hahaha..aku xtau laa org lelaki lain sama ke tidak..tapi aku sama kot macam laki kau..jenis yg syg nk buang barang2 lamaa, walaupun dah beli yg baru..sbgai contoh, tahun lepas aku beli 4 pasang kasut (for sure la bukan jenama and patern yg sama)..tapi still aku keberatan nk buang kasut yg aku beli masa zaman belajar, 7 tahun lepas..:D

    ReplyDelete
    Replies
    1. kat sini aku nampak ade 3 dari 4 orang lelaki yg perangai centu, ermm rasenye dah boleh mewakili majoriti tu .. :D

      habis blaja 7 tahun lepas ea? ko ni lebih kurang sebaye dengan aku ngan laki aku kot, boleh geng tak? hehe ~~~

      Delete
    2. aku tua setahun drpd ko..hahaha

      Delete
  6. I faham kalau sayang barang. I sendiri sebolehnya nak simpan semua, kadang2 mmg semak. hahaha
    Tapi laki ni sama kot, my hb pun kalau dia selesa dengan baju kasut tu, dia mesti carik beli yg sama jugak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye ke? menarik la u ..kat rumah i memang nampak semak giler, rase cam nak buang je seme barang tu, tapi takut my hb kecik hati plak i buang brg2 die ..hihihi

      tu la, setuju sgt dgn pndpt u tu ..kalau tgk baju my hb, pattern seme same je ..hihi takpe, asalkan die bahagia sudah :D kan?

      Delete
  7. pesan kat incik suami kakak "sayangkan barang buang-buangkan..." HAHA. makan ruang je barang2 lama tu. tapi kalau dah sayang mana kisah ek.


    sama macam mak kita lak....ada sebijik almari yg penuh baju2 langsir2 cadar2 lama. suruh buang "sayanglah...." padahal bukan guna pun, tengok pun tak. hehehe. apa pesen la kan sayang barang macam ni. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang makan ruang aien ..masuk masuk je bilik belakang, da nampak kotak kotak barangan die ..nasib baik seme barang die simpan kemas dalam kotak, kalo tak lagi semak :)

      ermm ramai gak orang kat malaysia ni yang suke 'simpan' macam macam barang kan aien kan? :)

      Delete
  8. kalu llaki sayangkan ssuatu, tu tandanya barang tu ada kenangan bersama sepanjang dia hidup. mungkin suka duka...memori adalah perkara yg kita tak dpt beli kt supermart..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye ke kopi ..sbnrnye sebelum ni aku berpendapat yang kebanyakan lelaki ni jenis tak sayang barang ..brg2 men buang sane sini, bile nak gune baru carik, kalo tak jumpe, beli je baru ..tapi sekarang, pendapat aku da berubah ..lelaki lebih sayang barang2 die sbnrnye ye tuan tuan dan puan puan .. :D

      Delete
  9. semua nk simpan...mmg betul2 penyayang hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. btul ..semua nak disimpan nye ..barang die lagi banyak dari barang aku wei ..sebab aku ni jenis yang kalau yang aku dah tak gune tu, aku buang atau bg orang :D ..suami aku lak jenis yang menyimpan seme .. :) tak pe :)

      Delete
  10. boleh buat satu bilik khas utk koleksi dia je

    ReplyDelete
    Replies
    1. haaa memang die reserve 2 bilik untuk letak barang2 die :)

      Delete
  11. penuhla uma lau semua brg syg n mmg syg nak buang..lau xmau buang,bg la kt org..huuuu ;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. ntahnye ...kan yaya ..kalau tak pakai tu, bagi ler kat orang ker ..kalau orang tak nak, buang je ..tapi tu ler, mungkin yang sayang sangat nak buang sebab byk memori dengan barang barang tu kot .. :D

      Delete
  12. hobilah2..hihihi..kalau sayang nak buang boleh sedekah ke org lain boleh pahala=)kalam=u kasut masih bileh dipakai lah..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha jadi hobi lak ..selalunye orang kumpul stem ke ..ni kumpul kasut lak :D

      Delete
  13. ayut punye abg ipar ada gak mcm tu...suke menyimpan..huhuhuhu..penuhla stor klu gini :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha ramai jugak rupenye spisis yg suke menyimpan ni kan ayut ..tak sangke :D

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...