Friday, March 22, 2013

Banyak sangat bercakap

Assalamualaikum.

Terkejut aku bila aku dengar Adriana cakap 'Cipon ..cipon ..' semalam.

Memang kebetulan aku tengah cari handphone aku pon.  Merata aku carik tak jumpa.  Bila aku nampak Adriana, aku tanya laaa soalan bodoh, 'Adriana ada nampak mamanye henfon?'.  

Pastu Adriana jawab 'cipon ..cipon ..' sambil hulur henfon aku yang ada kat tangan dia.  Dia buat main henfon aku la tu.

Tapi eh? Dah pandai cakap dah?  OK mungkin dah pandai bercakap, tapi Adriana tak faham apa yang dia cakap.  Dia cuma ulang perkataan yang akhir sekali die dengar.  Kan aku tanya dia 'Adriana ada nampak mamanye henfon?' ..Pastu dia dengar perkataan akhir je iaitu 'henfon'.  Dan kemudian dia ulang perkataan tu jadi cipon cipon.  

Mungkin laaa kot.

Yang Adriana hulur henfon kat aku tu? mana Adriana tau aku carik henfon? kan? Dah reti bahase ke?

Tapi haritu, masa aku ngan Fariq tengah layan Adriana cakap ape ape ntah, banyak sangat Adriana cakap, tapi satu hape kitorang tak faham.  Bahasa baby kot :).  Fariq tanye Adriana, 'Adriana cakap ape ni, tak faham laaa ..'  ..pastu kitorang macam dengar Adriana cakap 'tak faham ke?'.....ekspresi muka Adriana masa tu slumber badak je, cam tak de perasaan.

Aku ngan Fariq sama sama gelak, eh budak ni biar betul?  Dah pandai cakap ke? :D

Semalam masa mak mertua aku call nak tanye khabar Adriana plus nak wish birthday girl jugak, Adriana gi jerit 'abanggg ..abanggg ..abangggg' kat telinga aku sambil nak dicapainya henset kat telinga aku.  Ishkk mama tengah bercakap dengan opah ni kan? sibuk je, dia ingat abah dia call kot, tu ler sibuk panggil 'abangg abangg' tu.

Ishhkk yang bukan bukan laaa Adriana ni, apa abang pulak ni?  Adriana mana ada abang?  Adrianakan anak sulong.  Mesti dia asyik dengar aku panggil abah dia 'abang', pastu dia pon sibuk nak panggil laki aku tu abang jugak.  haiyoooo aku kena tukar panggil 'abahnya' ke kat Fariq mulai sekarang? Ermmmm

Nasib baik aku ni  fulltime housewife.  Dapat la aku tengok perkembangan Adriana dari hari ke hari, lagi lagi waktu sekarang ni, hari hari ada je benda baru yang kadang2 normal dan kadang2 pelik yang Adriana buat.  Kalau aku bekerja, mesti aku takkan dapat tengok perkara tu.  Kan?? :D

28 comments:

  1. hehe... betul shazrina... seronok tengok anak membesar depan mata ... banyak perkembangan terbaru dapat tahu :)

    pssstt.. lisa ckp mcm da ada anak je... hehe...tapi belajar dari pengalaman dan pemerhatian pada orang lain :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ala lisa, kite menjage adriana ni pon dari tengok pengalaman dan pemerhatian org jugak ..anak 1st ni, mase mule2 dukung, cam tak tau nak buat ape lak ..hehehe

      Delete
  2. Comel Adriana.. dah nak start bercakap lah tu.. lama2 nti mama & papa faham lah.. sabaq na.. kena rajin2 bawa dia bercakap.. pastu kita plak jgn cakap bahasa pelat dgn dia..hehe (sekadar berkongsi tips)..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. jangan ikut bahase pelat ea? nanti takut terpelat2 die sampai ke besar kan? makasey atie :)

      Delete
    2. hihi..Ha'ah..sy memang seboleh2 nya cakap bahasa yg betul dgn Pa'e..ala-ala bhsa baku tapi yg mudah dia paham lah..hehe.. sama2 kita belajar..:)

      Delete
    3. saya mmg tak expect yg adriana boleh faham ape yg saye cakap secepat ni ..terima kasih berkongsi :) ..

      Delete
  3. seronok tgk perkembangan anak2 ni kan..adriana nak belajar bercakap la tu agaknya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu laaa die, bukan main bercakap lagi, kalau rajin bercakap dengan Adriana lagi ni, haaa boleh berlawan laa dengan abah die berborak ... :)

      Delete
  4. Wah fulltime housewife?? Amacam? Best?

    ReplyDelete
    Replies
    1. ade best, aaaaaaaaaaaaaaaaaaa ade yang tak best jugak .. :) hahaha

      kalau dalam 2 3 tahun aku masih lagi housewife, aku akan fikirkan homeschooling untuk adriana ..wah gitewwwww ..

      Delete
  5. kih kih kih
    dulu saya dan suami panggil abang dan sayang
    sekali anak kecit (sulung ) panggil saya sayang jgk
    terus tukar suami pggil umie smpi skrg.huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. nak kene tukar ler ni ..alaaa dah tak romantika di amore laaa gini ..hehehehe

      nanti kite ajar adriana sebut AAABAH ..tak mo abang abang dah k ...

      Delete
  6. seronoknye fulltime housewife..teringin jugak...huuuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. :) ade best jugak jadi housewife ni, tapi kalau ade rezeki, saye pon nak kembali bekerja gak :D ..tapi yg bersesuaian lah, yg boleh balik ontime, kerja 5hari seminggu, tpt kerja dekat dengan rumah ..kene amik kire semua tu .. :D

      Delete
  7. hihihi..mst cute dgr dia ckp... Seronoknya kalau x kerja blh tumpukan masa sepenuh dgn ank :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. comel giler, cute habis ..betul, rase cam tak sia2 saye berenti kerje dulu :D

      Delete
  8. Salam dari bunda,
    oo adriana dah setahun yerk?..ingat2.. pantau selalu bb baya ni...mesti adriana dah nak belajar berjalan kan..? lagi lah nk kene beri perhatian..untung jgk mama dia tak keje..dapat tumpu sepenuh dalam perkembangan bb...mana tahu takut jatuh n cegera...

    apa segala bende , wyrer letrik, pisau, gunting ngn iron ke letak kat tempat selamat dr dicapai bb... tv LCD tu kene hati2 sbb ringan n sekeping..mudah di pegang n dtarik bb...

    tangga atau grill pintu sentiasa dipantau jugak...bilik air tutup selalu..apa lagi yg dduk umah flat, jaga2 tingkap yg tak berjeriji..

    beringat2 sebelum perkara buruk terjadi..nanti menangis tak berlagu...bb tau pe..semua nk deksperimennya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam bunda,
      haaaaa banyak yg bunda pesan ni, saya akan take note semua yg bunda suruh buat ni ..kene beringat2 jugak, malangkan tak berbau ..makasey bunda :D

      Delete
  9. Actually budak2 ni dah faham sangat apa yg kita cakap, cuma dorang tak boleh nak cakap dengan betul jer. Macam kita belajar new language la, banyak kita faham, tapi nak sebut tu payah nyer la hai. Macam JJ pun, minta dia buat something laju jer dia, tapi bab say the word tu pelan sikit.
    See, Adriana pun faham kan henfon tu cipon. hehhehee "abang" tu yg tak menahan. hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. oooo dah faham ea? kene berhati hati lah bercakap ni ..tak leh ler nak mencarut merate lagi ...kalau kite buat takpe, jangan anak kite yg buat, rase macam tak pandai jage anak plak rase kang hehehehe ..

      selame ni ingat, tu seme perasaan saye je yg adriana ni dah faham ape yg kita cakap ...ermm rupenye dorang ni mmg dah faham ..mmg di luar dugaan lah :D ..

      Delete
    2. I read somewhere katanya baby dalam perut lagi dah bisa mendengar, sebab tu mak mak yang baik2 selalu baca quran semua time pregnant (aku jer layan lagu tah apa2, no wonder JJ suka muzik yg I suka dengar time pregnant dulu, heishh).
      Dorang mmg dah faham sangat2, tunggu masa jer lancarkan mulut. hohoho Plus Adriana jenis ringan badan kan, cepat berjalan semua. Bersedia lah mama nyer.

      Delete
  10. ooo....dah pandai cakaplah ye.....lepas nie..siaplah mamanya kena melayan bersembang he heee.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha'a yan, kene siap siage ler :) ..bile belum bercakap, excited biler die dah mule bercakap ...biler dah bercakap, kene lah rajin melayan pulak kan .. :D

      Delete
  11. salam kak juju =)

    da pndai cakap da??alololo comeinyer..hehe
    tu la..lau nak pngil encik husband tu 'abg' jgn pngl dpn ank tu...ank kecil ni kan macam cermin diri kita, akn ikut sgla apa yg kita buat, apa kita cakap.. =)

    harap la dpt jgk jadi full time housewfe ..ble tgok ank2 mbesar dpn mte..tau pkmbgan dia..^_^ hm

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam yaya :) ..

      memang kene beragak laaa nak buat perangai depan Adriana ni ..kite makan gigit2 ayam, dia nak gigit2 ayam tu jugak ..haisshh buruk benar tengok baby gigit2 ayam ..pasni no more gigit2 ayam ..huhu

      kene fikir banyak kali dulu sebelum jadi fulltime housewife ni ..tak lah sebest yg umum nampak .. :D

      Delete
  12. haaa dah nak belajar bercakap la tu..pasni ajar dia sebut 'uncle H' tau..hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. baru ajar, aku ajar sebut 'Uncle H' ..Adriana sebut jadi 'aincel haij ..haij haij ...' ..haha tak boleh blah betul ... :D

      Delete
    2. hahahahhahaa..aku imagine dia sebut camtu..comel bebenor..hahaha

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...