Sunday, March 10, 2013

Jangan bagi minum susu ...

Assalamualaikum.

'Jangan bagi susu kat baby kalau baby diarrhea dan muntah muntah.'

Hampir hampir Adriana kena tahan kat wad semalam sebab diarrhea, pastu baru kakak aku ngan makcik aku bagitau yang kalau baby diarrhea jangan bagi minum susu.  Bagi laaa makan atau minum apa pon, asalkan jangan bagi minum susu.  Susu berlaktosa atau dengan kata lain susu lembulah.  

Adriana ni minum susu S26, setahu aku S26 ni soy based.  Ikut kepala degil aku ni, memang nak terus bagi je susu kat Adriana.  Yelah, kalau tak bagi minum susu, mana Adriana nak dapat tenaga kan?  Terus lembik laaa anak aku ni kang.  Semalam aku belek belek kotak susu Adriana tu, tengok ingredient dia, ermmm awal lagi dah tulis ada Laktosa (Susu Lembu).  Astaghfirullahal azim, patut laaa tak baik baik Adriana ni.  Rupanya mama dia yang ketegaq sangat nak teruskan bagi Adriana minum susu lembuuuuuu.  Patutlah bagi makan ubat pon tak baik baik.  Maafkan kite ye Adriana.

Jadi sejak semalam, aku bagi Adriana minum Ribena je.  Susu aku stopkan dulu, dah betul betul baik nanti baru bagi minum susu lembu tu balik.  Mak Dede kata kalau nak bagi susu jugak, kurangkan jumlah sukatan susu dari biasa, bancuh susu tu cair cair laaa maksudnya.  Pastu aku bagi Adriana makan ubat demam, ubat muntah dengan antibiotik.  ORS lak mula mula bancuh 1 sachet dengan 250ml air, kemudian bahagi 3 untuk Adriana minum pagi, petang ngan malam (ni kak jiji yang ajar).

Condition Adriana sekarang ni makin sihat, demam pon dah kurang, dah tak muntah muntah dah.  Jadi tak payahlah nak check up kat hospital lagi.  Semoga Adriana cepat baik ye, si bacin mama ni.

Kalau nak tau pantang larang semasa anak kecil cirit birit, muntah muntah dan sakit perut, korang boleh pergi dekat lin SINI.  :D

Ikut pantang larang tu, jangan jadi ketegaq cam aku ni k.

18 comments:

  1. Syukur she got better now. Kesian sangat la kalau budak kecik sakit2 ni, depa bukan tau apa pun lagi. Tengok pulak depa lembik tak daya kan. Nextime jangan ketegaq mama nyer Adriana yer hehe,

    And info for me too in case jadi kat JJ again in future. Thanks sharing.

    ReplyDelete
    Replies
    1. syukur nas, mase mule2 mmg nak salahkan klinik sebab, nak claim yg ubat klinik tak berkesan ..rupenye bukan salah klinik, salah mama nye yg ketegaq ..hehehe nasib baik makin sihat dah ..dah mule tersenyum senyum kambing dah ni :) ..

      Delete
  2. keciannye adriana umija niiii......bucuk bacin

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu laaa adriana demam jugak sebab dah lame tak jumpe umija :) ..windew katew nyew ... hhahaha

      Delete
  3. http://ezawarna-warnakehidupan-etuza.blogspot.com/tinggalkan jejak

    ReplyDelete
  4. moga cepat sembuh..take care yea

    ReplyDelete
  5. Masa ank2 CiM kecil dulu, bila ada tanda2 sakit perut atau mual2, CiM akn bg mereka minum air putih di tambh sdikit garam. InsyaAllah ok

    ReplyDelete
  6. semoga cepat2 sembuh adriana.. pas sembuh nt Mama bawak jalan2.. Hehe..

    ReplyDelete
  7. salam..

    kalau ikutkan bukn bby je leh minum susu time sakit cmtu..kita yg dah dewasa ni pun xbole minum susu bila kene..xkira la susu apa..sbb dah penh kne nasiht dgn doktr sblm ni.. =)

    ReplyDelete
  8. Cian Adriana..moga cepat sembuh ya syg... risau kan bila anak muntah2..
    Mama, sila jaga Adrian ye...:)

    ReplyDelete
  9. hmm kalau minum susu lembu, lembu nak minum apa?apa ada hal kalau susu tu ada laktosa, cuba tapis susu tu.. tengok ada tak laktosa yang tertapis?

    ReplyDelete
  10. mg cpt sembuh..akak pun br tauu..pasal susu tuu

    ReplyDelete
  11. Oo.. ye ke? Serius tak tau pun pasal ni. Thanks, new info utk saya. :).

    Alhamdulillah kalo adriana dah makin okay.

    ReplyDelete
  12. get well sooon...baru tau pasal ni

    ReplyDelete
  13. mcmmana adriana..dah sihat sepenuhnya? harap2 adriana dah ok ye

    ReplyDelete
  14. liya pun sama .. ketegaq juga nk gak bagi masa qalesya cirit birit dulu ...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...