Wednesday, March 6, 2013

Mom Dad, welcome home ....

Assalamualaikum.

Semalam mak ngan abah selamat sampai, selamat menjejakkan kaki ke bumi Malaysia ni.  Ecewah, macam pergi berperang pulak.  Mak ngan abah aku baru balik dari honeymoon kat Asia Barat.  Diorang pergi jalan jalan buat umrah, pergi Jordan dan melawat bumi anbia' Palestin.


Gambar kat atas ni ialah gambar mak ngan abah aku masa kat depan Masjidil Aqsa, Palestin.  Katanya, sekitar Masjidil Aqsa ni penuh dengan tentera Yahudi.  Korang pon tau apa yang tentera Yahudi buat kat Masjidil Aqsa tu kan?  Tak yah cerita kat sini pon tak pe kan? :)


Yang kat atas ni pulak gambar mak abah, pakcik dan makcik makcik aku, dan juga sepupu sepupu lelaki aku.  Upsss mak abah aku bukan pergi honeymoon berdua je, tapi ada bawak geng.  :)

 

Akhir sekali sampai jugak diorang ke tanah haram Makkah.  Lalu jalan darat dari Jordan  katanya.  Rasanya dah boleh bayangkan dah betapa mencabarnya perjalanan diorang tu.  Dengar je pon dah mencabar mental fizikal ni :)

Jeles pon ada gak, aku tak pernah ke mana mana pon, paling jauh aku pergi pon setakat Medan je, Tu pon masa aku kecik kecik dolu.  Tak ingat apa dah.  Nasib baik ada gambar aku kat Medan, kalau tak aku langsung tak tau aku pernah pergi Medan.  :D .......Kecik je tulisan aku ni ....

Haaa bila dah balik dari Mekah tu, memang tak sah laaa tak bawak balik air zam zam kan.  Jadi aku ambik laaa 3 botol kecik air zam zam dari rumah mak aku.  Untuk aku sefamili minum.  Air dari syurgakan? Katanya kalau kita minum dengan niat, insyaallah, dengan izin allah, allah tunaikan apa yang kita hajat.  Aku minum sikit dengan beberapa niat.  Adriana pon aku bagi minum sikit letak dalam susu dia, pon dengan beberapa niat jugak.  :D

Lagi buah tangan dari Mekah, mak aku belikan kitorang adik beradik jubah.  Jubah kaler hitam.  Ermmm mak kata, 'hujung minggu ni mak nak buat makan makan sikit.  Semua yang dapat jubah ni kene pakai jubah.  '

Hahaha ehem ehem, tapi kan, Fariq pon ade dapat jubah jugak tau.  Hahahaha wahai Mohamad Fariq, anda kena pakai jubah weekend ni k.  Lupakan sejenak syle awak tu.  Sebab pakai jubah pon stylo whutttt.  Machus. :D  Lawa, kaler jubah dia, kaler hitam matelik, ermmm eh kelabu kot, kelabu matelik ..ishk tak tau laaa kaler apa.  Nanti aku upload gambar ea.



Selain tu, mak aku ada beli kekacang sikit.  Sedap walaweiii kacang dari Jordan.  Ada perisa pedas pahit pahit sikit.  Mungkin ada letak bawang putih dan beberapa herba tempatan kot.  Rasa dia memang lain dari yang kita beli dekat Mekah.  Memang sedap.  Mak aku beli assorted kekacang, dalam plastik tu macam macam jenis kacang ler ada.  Mak aku pilih kacang pistacio, almond dan gajus.  Ermm best.  Malam sikit aku upload gambar kekacang tu ye :).   Ada jugak buah tin dan tamar.  Tak sempat nak ambik bawak balik rumah.  Minggu depan laaa dekju amik k.


Haaaa lagi satu, ada benda yang aku pesan suruh mak aku beli masa mula mula mak aku bagitau yang dia nak pergi bercuti tu.  Benda tu ialah Olive Oil.  Sebab yang aku tahu, olive oil kat palestine yang paling baik sekali.  Aku ingat mak aku akan beli olive oil yang biasa tu je, sekali masa mak aku bagi tu, eh ni virgin olive oil tu.  Best best.  Masa aku rasa sikit semalam, memang sangat fruity dan ada rasa pedas sikit.  Makasey mak.  Order guna air liur je pon, dapat gak.  hihihi.

16 comments:

  1. Seronoknya berjalan-jalan. Lagi seronok kalau dapat pergi masa muda ni kan? :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. a'ah kan? mase mude laaa best jalan2 ..tenage pon byk lagi nak gi sane sini ..tawaf 70 kali pon steady je ag :) ..tapi tak de peluangkan? tak nak aku kene tinggalkan Adriana, tak sanggup ..huhu

      Delete
  2. Alhamdulillah.....selamat pergi dan kembali......seronok kan dapat jalan2....

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah, a'ah yan, selamat pergi dan selamat kembali ...best je dapat jalan jalan kan? yg kite ni ntah bile ntah dapat berjalan :(

      Delete
  3. Waaaa... alhamdulillah... menjadi insan terpilih untuk jejakkan kaki ke bumi aqsa.. ~

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah, untuk mak ngan abah saye :)

      Delete
  4. alhamdulillah...
    seronoknye dapat g jalan2 ke sana kan?
    bila la nk merasa pegi sana agak :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. a`ah laaa ira, alhamdulillah ..yg kite ni, ntah bile nak perginye kan? kene tunggu seru ler ni ...

      Delete
  5. Alhamdulillah...dah selamat sampai. Bestnya dah jadi tetamu Allah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah, ye la fiza ..best je jadi tetamu allah ..insyallah, sampai seru nanti giliran kite lak ..sape tau kan????

      Delete
  6. assalamualaikum shaz....seronoknya...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam warahmatullah ..seronok je rasenye kan? dapat tengok gambar pon jadi ler .. :)

      Delete
  7. BEst je tengok gambar2 orang yg g jalan2 nih.. lagi2 kalo dh jejakkan kaki ke tanah suci.. Hmm, bila lah masa kita akan tiba kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu laaa ..best je kan? moh ler kite same same tunggu seru kite lak nak jejak ke tanah suci .. :)

      Delete
  8. Alhmdlh..slmt smpi dah..wah bnyk yg dbwk balik ye..
    suke la tu..heee.. =D

    ReplyDelete
  9. hihihi best best.. pergi dalam group macam ni lagi meriah dan selamat kan, boleh la take care each other. Banyak tempat jugak depa pusing kan.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...