Wednesday, March 20, 2013

Trivia Adriana: Happy Birthday yang pertama

Assalamualaikum.

Adriana genap umur setahun hari ni.  Lahir pukul 7.19 pagi nanti.  Jadi sempena birthday girl yang pertama ni, aku nak ulas sejak dari Adriana menendang nendang perut mama sampai laa sekarang.  Boleh kira trivia jugak lah ni kan?

1)  Perut aku sentiasa mengeras sejak usia kandungan 7 bulan, kalau buat check up, staff nurse selalu ingat aku dah contraction.  Mesti kena jumpa doktor.  

2)  12 jam aku kene ngadap contraction sebelum bersalin, dari 7 malam (19.3.12) sampai kol 7 pagi besoknya.  Sakit sangat sangat.  Dah lupa berzikir dah, aku jerit je.

3)  Sebelum aku nak sakit bersalin, aku ada mintak mak mertua aku buatkan sup ayam.  Tak sempat makan, dah kena hantar pergi hospital.  Kempunan makcik.  Nasib baik Adriana dari kecik sampai umur setahun ni air liur die tak de meleleh leleh pon.  Thank god.

4)  Masa Adriana baru keluar dari perut mama, Adriana ni putih melepak, macam orang nine, tapi lama lama jadi gelap lak kulitnya, birat.  Opah sampai sapukan Adriana whitening cream nak bagi Adriana putih balik.  Haaa dah besar ni, cerah balik muka dia.  Comel dah :)

5)  Nama Nur Adriana tu Fariq yang pilih, Sumayyah lak aku yang pilih.  Pastu kitorang gabung je nama yang abah n mama pilih, jadi laa Nur Adriana Sumayyah.

6)  Masa lahir ada strawberry bite dekat dahi, tapi makin lama makin hilang pulak.

7)  Penghisap jari tegar.

8)  Pernah hisap jari kaki gak.  Tapi kejap je lar, masa tu mama dah cuak jap, kalau ikut kata orang tua dulu, baby yang hisap jari kaki, tandanya nak dapat adik lagi.  Huhuhu

9)  Tumbuh gigi yang pertama dan kedua masa umur 7 bulan.  Gigi yang ketiga hingga keenam tumbuh masa umur 11.5 bulan.

10)  Sekarang ni dah pandai mendengar arahan dan bermain permainan interaktif.

11)  Ada famili yang panggil Adriana, ada juga yang panggil Sumayyah.  Tak kisah mana mana pon, dua dua tu nama Adriana kan?

12)  Kuat makan.

13)  Sejak lahir sampai umur 4 bulan, Adriana tidur meniarap.

14)  Rambut lebat sejak lahir.  Setiap kali nak mandikan Adriana, wajib syampoo rambut dah kena cuci bersih2.  Kalau tidak nanti rambut Adriana ada bau achem :)

15)  Bercukur masa umur 20 hari oleh Cik Izan, di Batu Gajah.

16)  Lagi banyak bergambar dengan abah dari dengan mama.  Mama segan nak bergambar sebab mama tak cun :)

17)  Suka menangis, lagi lagi kalau dengan orang yang dia tak biasa.  Kalau menangis tu, suka menangis kuat kuat, menjerit jerit macam nak keluar anak tekak.  Rasa macam satu taman leh dengar suara Adriana kalau dia menangis tetengah malam tu.

18)  Adriana lebih mirip muka abah dia.  Ermmm anak abah.

19)   Masa baby, 24 jam kena bukak aircond dalam bilik.  Tak tahan panas, macam puteri lilin gitu.  Lagipon Adriana ni cepat berpeluh.  Bila bil letrek sampai rumah, haaa pengsan mak.

20)  Masa mula mula pandai meniarap dulu, Adriana pernah tawaf satu rumah mencari mama dia.  Pas habis tawaf baru Adriana menangis sebab tak jumpa mama, padehal aku dok belakang dia dari tadi.  Sian Adriana.

21)  Berjalan beberapa langkah ketika usia 10 bulan, sekarang ni dah boleh jalan laju laju dah.

22)  Tak tidur dalam buaian.  

23)  Suka tengok orang bermain bola.  Terkekek kekek Adriana gelak nanti.  Itu mendorong Fariq untuk belikan bola untuk Adriana.  Ermm bola untuk baby girl???? Kalaulah belikan biola, tak pe laaa.  Ini BOLA??.....

Apepon Adriana, awak tetap puteri di hati kami.  Semoga awak membesar dengan sihat, jadi anak yang solehah, dan bijak bestari.  

Happy Birthday dear Adriana.  We luv u so much.   


31 comments:

  1. Happy birthday Adriana... such a lovely girl u are. Amin, Aunty tumpang doa ibu Adriana sekali yer.
    Trivia Adriana setahun pun dah macam2 kan, menarik, and more interesting stuff coming up in years ahead ;);)

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha ni baru trivia setahun, kalau ikut hati nak letak banyak lagi, tapi nanti jadi karangan autobiograpi lak :D ..tq mamaJ ..

      Delete
  2. Comel.... Happy birthday Adriana..Semoga menjadi ank yg solehah, berjaya di dunia & akhirat.. Amin

    ReplyDelete
    Replies
    1. amin ..doa sama sama untuk anak anak kite :D ..

      Delete
  3. Happy Birthday Adriana..
    moga membesar dgn sihat, cerdik dan solehah..amin!..
    bagus nya adriana tak tido dlm buaian..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mama Papa bagi hadiah apa kt Adriana?? hehe:)

      Delete
    2. terima kasih atie ..hadiah utk Adriana? hehehe kite bawak gi jalan jalan je :)

      Delete
    3. haaa adriana memang tak nak tido dalam buaian, lagi nangis nanti ade ler ...lain macam sikit budak ni :D

      Delete
  4. happy birthday adriana.. jadi anak yang solehah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. trimas fifi, amin ..masin mulut fifi, jadi ler adriana anak solehah nanti :)

      Delete
  5. Happu Birthday Adriana. Semoga membesar bagai johan ye.

    Anak aku dah 3 tahun main gigit kaki, macamana tu? Haha.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Happu tu ape? hehehe tq :) ..sikit lagi aku bagi Adriana minum milo, boleh laaa membesar bagai johan :)

      ermm 3 tahun anak ko main gigit kaki ea? aku rase bukan anak ko yg nak adik, tapi mak ayah die yg nak bg adik kat die kot :D

      Delete
  6. Happy birthday adriana!rambut die cntiklaaa...cute! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. makasey yun, haa lebat kemain rambut tu, cam rambut singe wanita je :)

      Delete
  7. selamat hari lahir Adriana....moga panjang umur murah rezeki dan jadi anak berjaya dunia akhirat....Amin...

    ReplyDelete
  8. Happy birthday Adriana semoga membesar dengan sihat dan menjadi anak yang berjaya dalam kehidupan didunia dan diakhirat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. trima kasih zaitun ..amin yarabbal aaa lamin ..

      Delete
  9. haapy besday adriana... moga jadi ank yg soleh ^_~

    hehe adriana... mama & papa bg adiah apa nie??

    ReplyDelete
    Replies
    1. thank you liya :) ..mama & abah bagi kasih sayang je :D ..hikhikhik

      Delete
  10. makin besar makin comel..
    mata dia comel sgt2, bulat ;-)

    selamat ulangtahun kelahiran yang pertama buat adriana.. moga terus mbesar bagaikan juara & mnjd seseorg y berjaya d dunia & akhirat.. amin

    ReplyDelete
    Replies
    1. :) mata bulat, rambut lebat :D

      Makasey LYAfrina ..membesar bagai juara ea? amin ...

      Delete
  11. makin comel la dia...happy besday..

    ReplyDelete
  12. wahhh..dah setahun dah..comel pulak tu..seronok la tengok anak membesar depan mata..
    kau memang drpd dulu x kerja ke, atau lepas kahwin x kerja ke, atau lepas dapat Adriana ni x kerja?

    ReplyDelete
    Replies
    1. rase macam sekejap je dah setahun, tak terase ar mase berjalan ..

      aku start tak keje mase aku mengandungkan Adriana 2 bulan ..sejak tu aku dok kat rumah je :)

      Delete
  13. Alololo...tomeinya.

    Happy 1st birthday adriana. Semoga membesAR sebagai anak yg solehah.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...