Tuesday, March 26, 2013

Warung kita

Assalamualaikum.

Semalam lepas beli barangan untuk penuhkan grocery store aku, kami anak beranak pergi ler mencari kedai yang menarik minat kami untuk ber supper.  Pilihan aku Nasi Lemak :D.  Aku tak de laaa lapar sangat, cuma orang dah nak belanja kan? aku ikut jer :), lagipon sian Fariq, sejak balik dari ofis tadi tak sempat nak makan dah kena heret gi Econsave.  Eceli, banyak berjimat beli barang kat Econsave compare to other hypermarket tau :D.

OK  Selalunya kalau  kitorang makan kat luar, kitorang akan makan kat warung warung tepi jalan je, sejak bencinta dulu pon, kalau dating, bila dah time makan tu, kitorang akan carik warung tepi jalan.  Tapi ikut keadaan jugak laaa, kalau berdating kat shopping mall, tak de lah gagah jugak nak gi carik warung, makan je laaa kat restoran dalam shopping mall tu.  

Kenapa warung? Satu, sebab harga jauh lebih murah.  Let's say makan nasi lemak lauk ayam kat warung kita bayar dengan harga RM4, tapi bila kita makan kat restoran, ada TV, kerusi meja semua cantik, kita bayar untuk menu yang sama sekali ganda.  Kita bayar lebih untuk dapat makan dalam suasana yang selesa.  Dan juga tauke kedai pon dapat rolling modal dia untuk bayar lebih bil api and sewa kedai :D

Sebab kedua kitorang prefer makan kat warung atau gerai tepi jalan ialah kerana lauk2 dia macam dekat di hati.  Mesra keluarga gitu macam makan kat rumah.  Perasa cukup, nasi lemak cukup lemak, sambal pedas, have more variety on lauk.  Kalau pergi kat restoran (bukan 3 4 5 bintang ye), restoran biasa je.  Walaupon bukak 24jam, sentiasa ada pelanggan, atau sentiasa penuh dengan pelanggan, jarang aku dapat makan nasi lemak yang betul2 kaw ..Ade je yang tak kena kat tekak aku ni, nasi keras lah, tak perasa lah, jumpa rambut dalam nasilah, sambal cairlah, kacang lemaulah ...aaaarghh rasa membazir lak keluar duit untuk dapatkan servis atau produk yang cam gitu.  Padehal nasi lemak je pon, tu pon tak leh nak buat elok elok.

Kalau mencari cari warung tu, kena laaa memilih jugak warung camne nak pergi ..Selalunya aku akan pilih warung yang BERSIH.  Bebas dari sampah (sampah bermanfaat tapfer ...ikut JJ lak :D), bebas dari taik kucing, bebas dari bau taik kucing ..huhuhuhuu.  Ada lampu limpah cam kat stadium tu, biar terang, senang nampak cicak ke, ulat ke, lipas ke.   Kalau tak de pon lampu kalimantang pon ok, asalkan terang.  Kemudian orang yang bertanggungjawab mencedok lauk, menghantar pesanan tu tangannya kena laa bersih.  Last sekali, kalau dapat, nak cari gerai yang pekerjanya tutup rambut.  Pakai topi ker, skarf ke, tudung lebih elok, haa nak nampak gempak lagi pakai topi chef, kelaaasss ko Maria.

Tips memilih warung yang paling utama ialah, pilih warung yang ramai orang.  Kalau warung tu sikit orang je yang datang, ermmm mesti something wrong somewhere tu :)

Balik balik dari supper semalam, tetiba perut aku memulas.  Eeeiii apesal ea?  Makan banyak sangat kot.  Sedapkan?  :)  Tak sempat masuk dalam rumah, kat laman tu jugak aku muntah.  Keluar balik semua yang aku makan.

Dah habis muntah tu, Fariq datang kat aku tersenyum senyum, 'Lin mengandung ke?'.  Mengandung???.. Ermmm tak kot.  Jangan laaaa sekarang. Huhuhu

Pagi ni sebelum dia gi kerja pon dia tanya lagi 'Lin mengandungkan?' ..Errmmm Fariq memang nak tambah lagi kot?   Tapi bukan sekarang laaa babe.  Sorry.

13 comments:

  1. Lin mengandung yer...hahaha...

    Suka juga mkn kat gerai. Pon tgk gerai juga lah. Klo kotor memang tak masuk lah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Fariq je yang panggil saye lin ..stand for darLINg ... :)

      betul, sedap mane pon dia masak, kalau kotor, mmg kena BAN ..hahaha

      Delete
  2. kalau mengandung pun tak salah kan muda lagi.....

    yan bab makan kat luar nie...tak kot....cerewet sikit he heee....

    ReplyDelete
    Replies
    1. :) ha'a, mmg tak salah, tapi ermm rase blom bersedia lak ..tunggu Adriana besar sikit lagi kot ..

      yan pandai masak ..suka masak lagi :) ..bestnye dapat duduk serumah dengan yan .. :D hikhik

      Delete
  3. hehe.. hubby tu dah tak sabar nak ada baby baru lagi tu..
    warung ni kureng sikit sbb kat tmpt sy ni mmg susah nak carik yg bersih.

    ReplyDelete
    Replies
    1. haaa mintak2 die sabar ler, tak lame lagi nak tunggu Adriana besar ni .. :)

      kat area rumah saye lak ade ramai yg suka makan kat luar, yg jd perhatian ni gerai yg bersih lar, tambah makanan yg sedap ..jd gerai yg tak bersih ni jd terpinggir je ler ..jgn ler masuk ..hehe

      Delete
  4. hahaha.. husband akak x sabar nak ad anak laki plak.. ehehe.. sy makan kat mne2 je ok, yg pntg MAKAN.. hahaha..

    ReplyDelete
  5. hahaha..tu la..aritu adriana dah hisap jari kaki..then kau muntah2 pulak..

    rezeki jgn ditolak weh..anak2 mesti ada rezeki masing2..hehehe

    err..komen pasal warung..aku lagi suka makan kat warung, compare to restoran or any other fast food..reason macam yg kau taip la, murah and ada kepelbagaaian lauk..pastu makan xyah protokol sgt..boleh makan pakai tgn..boleh ratah lauk..boleh sepahkan meja sikit2..

    best2..aku lapar..

    ReplyDelete
  6. Lin...klu mengandung tu rezeki nama nya..terima je..hehe..
    sy ni dok ternanti2 nak mengandung tapi Allah tak makbul kan doa sy lagi..:(
    atie pun klu warung tgk yg ramai org..sbb dlm kepala fikir mesti makanan2 dia sedap tu yg ramai org kan? hehe

    ReplyDelete
  7. Muntah kenapa? Semu kriteria warung pilihan dah cek kan before makan, hopefully not food poisoning :) ngandung tak per lagi :D get well soon dear.

    ReplyDelete
  8. btw, I pun prefer warung seperti yg telah dihuraikan oleh saudari dalam post ini hihii. tapfer tapfer. tapi hazab ada jugak warung yg tikus main polisentri kat kaki, tapi penuh orang. muahahha geli ah.

    ReplyDelete
  9. salam =)
    yaya pun lebh prefer warung biasa je..lg sedapp kott lau nk dbndingkan dgn restoran2 tuu..hrp hrge je mahai..rase nyer..huuu tp xsmua tmpt la..ade tmpt yg mmg sedapp..

    eh nk tmbh lg sorng..??haaaa ^,^

    ReplyDelete
  10. kalau mengandung lagi pun apa salahnya kan... ^_~

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...