Wednesday, September 4, 2013

Hospital Bersalin pilihan

Assalamualaikum w.b.t ...

Seperti rezeki datang bergolek, aku dapat tahu yang aku mengandung lagi.  EDD bulan 2, 2013 2014 k.  Insyaallah Adriana bakal dapat adik mase die berumur 1 tahun 11 bulan nanti.  Rezeki Allah nak bagi, haaa sebaldi aku tadah.  Lantak laaa kene lecture dengan staff nurse atau dokter nanti sebab lom sampai 2 tahun da beranak lagi, dah rezeki kan? takkan nak tolak ..hik hik hik

First yang aku fikir pas aku tau aku mengandung ialah 'nak beranak kat mana'.  Memang susah benar soalan tu.  Aku fikir2, aku takkan beranak kat hospital kerajaan kat Selangor especially Sg Buloh atau HTAR.  Kalau terpaksa jugak aku hanya akan pergi Selayang atau Putrajaya.  Govt Hospital negeri lain boleh, tapi bukan di Selangor.  Muktamad.  Tak yah nak convince aku, sebab aku akan stick dengan jawapan aku ni.  Lagipon kat company aku kerja sekarang ni, leh reimburse bil beranak, tapi ade limit laa.  Haaa gunekan je laaa benefit tu kan???

Oleh itu, aku pon start ler survey2 hospital bersalin berdekatan.  Pilihan pertama aku ialah PMC, Sg Buloh dan Hospital Bersalin Pusrawi, Sg Buloh.  Dekat dengan rumah aku :).  Selain dari harga yang berpatutan, due due hospital ni boleh pilih nak dokter mane yang sambut baby nanti, doktor lelaki atau doktor perempuan.  Itulah priority hospital yang aku cari.  Maklum ler, faham2 je ler keadaan orang yang nak beranak tu, terselak sane, terselak sini.  Haaa

Pastu bila fikir2 balik, ermm nanti aku nak berpantang kat rumah mak aku kat Taman Klang Jaya.  Better laa aku pilih hospital yang dekat dengan rumah mak aku.  Ermm amik cuti seminggu sebelum EDD, bulan terakhir sebelum bernak tu, check up kat hospital bersalin tu je ler.  Currently aku check up kat Klinik Kesihatan Merbau Sempak.  Hospital yang aku pilih dekat je dengan rumah mak aku tu ialah Hospital Bersalin Razif dan Norana.  5 minit je da sampai.

Hospital ni dah beroperasi 14 tahun dah.  Fasiliti pon lengkap, siap dengan pakar bius lagi.  Untuk kes bersalin pulak 24 jam dia layan.  Bayaran untuk kelahiran normal lak, masih lagi di bawah budget :).  Yang penting, suami boleh teman isteri mase beranak hokkey.  Kalau nak info lagi klik kat website Hospital Bersalin Razif dan Norana ni.

Ade jugak cerita tak elok yang aku dengar pasal hospital ni dulu, kapas tertinggal dalam rahim la (erkkk ape relevant nya kapas ade dalam rahim if wanita tu bersalin normal??), pesakit meninggal sbb doktor tak nak terima pesakit sbb tak bg wang deposit la (kalau betul tak de duit, nape tak hantar je kat HTAR yang sepelaung je tu).  Tapi itu dulu, sekarang ni aku yakin dorang dah buat improvasi untuk menaikkan nama hospital diorang ni balik.

Kawan aku Dayu, die bersalin kat hospital tu since anak 1st sampai ler ke 4.  Memang tip top services katenya.  Insyaallah, kalau semua berjalan ikut seperti perancangan, memang Hospital Bersalin Razif dan Norana ni lah pilihan aku.  :)  Doakan aku k.

20 comments:

  1. amboi lama tul menyepi... hehe tup2 dgr berita gembira nie.. tahniah yek juju ... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. a'ah laa Liya, rindu betul kat Liya, muuaah ..haaa peluk cium sikit ..terima kasih :D

      Delete
  2. Replies
    1. hahaha typo ...okok jap aku btol kan ..

      Delete
    2. Samalah kita, anak aku EDD bulan 4 :-)

      Delete
    3. lepas aku abis pantang, sambung istri ko lak ..good good, tahniah, anak yg ke 3 kan? ..kalau btol memori aku ni, anak ko semua bulan 4, btol?

      Delete
    4. Ye, ketiga dan semuanya bulan 4. Diplan dengan teliti hahaha.

      Delete
    5. baik punya plan ..salute toin toin kat ko, cane ko leh wat centu, kagum tol aku ni .. :D

      Delete
  3. Tahniah awak. Tetiba saya pon rasa cam saya pregnant. hihi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lyd, nak pregnant lagi? sile sile ..sementare mude ni, moh kite pulun :D hihi (kalau larat) hahahaha

      Delete
  4. First of all, congratulations!!! Dah rezeki, syukur sangat kan. LAmanya I tak singgah sini. All the best dear. Doakan la kami pun dapat juga tambah lagi :D:D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hihi ala mamaJ, kite pon da lame tak menghapdate blog ni :) TQ ..OK nanti kite doakan untuk semua :)

      Delete
  5. tahniah...
    seronok dgr org peknen ni :)

    ReplyDelete
  6. Salam Shazrina..tahniah ye, ummi tumpang seronok.
    Banyak hospital bersalin yang bagus sekarang kan, zaman ummi dulu takde sangat. Moga Allah permudahkan segala urusan.

    ReplyDelete
  7. tahniah... good news.... 15 feb kot lahir baby tu
    -k ida-

    ReplyDelete
  8. tahniah..moga selamat melahirkan...just nak share pengalaman bersalin kt hospital razif 21/1/12. Sy x kena bayar apa2 deposit pun. rm 1950 byr sblm sy baby discharge dr hospital. mahal sket dr harga pakej sbb baby kena vacuum n oksigen..saya xde tenaga nak teran :)

    ReplyDelete
  9. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  10. Alhamdulillah.....tahniah.....nanti ada kawan lah si Adriana tu ye.....

    ReplyDelete
  11. tahniah ye..dgr hospital razif tu ok jugak,ye la akak pun kalu bole nak cari dokte perempuan..malu la dgn dokte lelaki..semoga semuanya dipermudahkan ye

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...